Jump to content



What If Google Did Video Games (!!)


neuromancer

Recommended Posts

Sorry, είναι στα Αγγλικά αλλά είναι πολύ ενδιαφέρον. Ισως κάποιος editor να έριχνε μια μετάφραση/περίληψη για την πρώτη σελίδα.

http://www.tomshardware.com/2008/02/29/what_if_google_did_video_games_/

Link to comment
Share on other sites

Ορίστε μια πρόχειρη μετάφρασούλα (περισσότερο παράφραση θα την έλαγα, καθώς δεν είναι σε όλα τα σημεία λέξη προς λέξη μεταφρασμένο το κείμενο, αλλά προσπάθησα να αποδόσω το νόημα και τα μηνύματα του συγγραφέα.

Τί κι αν η Google έφτιαχνε παιχνίδια?

Rob Enderle, Principal Analyst, Enderle Group

February 29, 2008 11:08

Γνώμη αναλυτή- Η αγορά παιχνιδιών βρίσκεται σε τεράστια διαταραχή αυτή τη στιγμή. Έχουμε τέσσερις παιχνιδομηχανές εν ενεργεία τη στιγμή που μιλάμε, το Nintendo Wii, το Xbox 360, το PS3 και, ας μη το ξεχνάμε, το PS2, το οποίο πέρυσι ξεπέρασε σε πωλήσεις όλα τα υπόλοιπα. Στο στρατόπεδο των Υπολογιστών τώρα, έχουμε παιχνίδια για Windows XP, παιχνίδια για Windows Vista, παιχνίδια βασισμένα στο πρότυπο Flash, και ορισμένοι ακόμη μεταφέρουν τίτλους στους Mac.

Παρατηρώντας το πώς η τεχνολογία άλλαξε με τον καιρό, και παρατηρώντας τις προσπάθειες που γίνονται για να δημιουργηθεί ο Τρισδιάστατος Ιστός, δεν θα πάρει πολύ πριν αυτοί οι κύριοι υποχωρήσουν και συνειδητοποιήσουν πως αυτή η τεράστια υλική ποικιλομορφία απλώς δεν δουλεύει. Αντίθετα, η ενοποίηση και τυποποίηση του υλικού θα μπορούσε όχι μόνο να αποδειχθεί ως ενας καλύτερος τρόπος να εισέλθει κανείς στο κομμάτι αυτό της αγοράς, αλλά και ενας επικερδέστερος τρόπος για να παραμείνει σε αυτό.

Κεντροποιημένο Gaming

Όταν οι πρώτες παιχνιδομηχανές και τα PC πρωτοήρθαν στην αγορά, δεν είχαμε δίκτυο και τα αρχεία μετακινούνταν από μηχάνημα σε μηχάνημα σε δισκέτες, ταινίες ή κασέτες. Σήμερα, τα παιχνίδια παραδίδονται ή ενημερώνονται μέσω του ιστού. Το παιχνίδι που έχει το μεγαλύτερο σταθερό κοινό στις μέρες μας είναι το World of Warcraft- και αυτός ο τίτλος δεν θα ευδοκιμούσε καν αν δεν ήταν on-line.

Ο κόσμος έχει αλλάξει πολύ τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά τα παιχνίδια βασίζονται ακόμη σε μεγάλο βαθμό στην ιδέα ότι θα πρέπει να τρέχουν τοπικά, ενώ η δυνατότητα να τα εκτελούμε εξ’ αποστάσεως έχει αυξηθεί δραματικά.

Μια εταιρία που ονομάζεται Teradici και έχει την έδρα της στη στη Silicon Valley, σκέφτηκε ένα σχετικά φτηνό τρόπο να τοποθετηθεί ένας υψηλών επιδόσεων υπολογιστής σε ένα κέντρο δεδομένων και όλες οι λειτουργίες του να είναι διαθέσιμες εξ αποστάσεως από τον προσωπικό υπολογιστή μέσω ενός συγκεκριμένου top box. Η HP έχει μια παρόμοια τεχνολογία που χρησιμοποιούν για PC και Εργασιακούς Server, και και οι 2 αυτές τεχνολογίες, αν χρησιμοποιηθούν στο gaming, θα μπορούσαν να συντρίψουν το τωρινό μοντέλο του να πρέπει να πουληθεί μεγάλος αριθμός επιδοτούμενου υλικού στους καταναλωτές πριν υπάρξει αγορά για το περιεχόμενο του σχετικού παιχνιδιού. Το κομμάτι που θα πουλούσες θα μπορούσε να πουληθεί με κέρδος για κάτω από $100, και αν προσθέταμε μια επιχορήγηση σ’ αυτό, θα το έπαιρνες χωρίς κόστος μέσω μιας συνδρομής.

Με δεδομένο το γεγονός ότι το PS2 ξεπέρασε σε πωλήσεις οτιδήποτε άλλο (κυρίως λόγω της κάτω από $100 τιμής του και της μεγάλης βιβλιοθήκης τίτλων) στην αγορά παιχνιδιών την περσινή χρονιά, τα $100 ή το «δωρεάν», είναι ένας σημαντικός σταθμός τίμησης.

Βάζοντας την Google στο παιχνίδι

Το να πηγαίνει κανείς σε ένα μοντέλο σαν αυτό είναι κάτι το διασπαστικό, και οι άνθρωποι σε μια βιομηχανία γενικώς δεν αρέσκονται στο να παίρνουν διασπαστικά ρίσκα, όμως, αν το καλοσκεφτείς, αυτό ακριβώς είναι ότι έκανε η Nintendo με το Wii, δημιουργόντας ένα σύστημα που δεν ήταν τρομαχτικά ακριβό και έχοντας ως κεντρικό στόχο την οικογένεια και την υγεία στους τίτλους του. Το Wii έδειξε πως το να σπας το μοντέλο, έστω και λίγο, μπορεί να έχει τεράστια οφέλη. Αλλά ποιος είναι διαθέσιμος να το σπάσει πολύ?

Η Google αγόραζε τεράστιες ποσότητες σκοτεινού οπτικού καλωδίου (αποκαλούμενο και σκοτεινή ίνα) για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, και έχει εγκαθιδρυμένο ένα διαφημιστικό μοντέλο που μπορεί να επιδοτήσει και το hardware και τα παιχνίδια. Η HP, η οποία πιθανώς έχει το κυρίαρχο υλικό για να πραγματοποιήσει κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να παίξει κι εδώ το ρόλο της κι έτσι και οι 2 εταιρίες μπορεί να σκέφτονται το πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη τεχνολογία σαν Δούρειο Ίππο για να αλλάξουν ριζικά όχι μόνο την αγορά παιχνιδιών, αλλά και την αγορά των PC επίσης.

Από τη στιγμή που η HP είναι κυρίαρχος στην υπάρχουσα αγορά PC, μια τέτοια αλλαγή θα μπορούσε να έχει σημαντικά ρίσκα γι αυτούς. Αλλά για την Google, η οποία ούτε καν εμφανίζεται σ’ αυτό το κομμάτι της αγοράς και ενδιαφέρεται να εκτοπίσει τη Microsoft, υπάρχουν μόνο τα ρίσκα που σχετίζονται με την είσοδο σε ένα καινούργιο κομμάτι της αγοράς. (κάτι το οποίο κάποια στιγμή κίνησε το ενδιαφέρον του Larry Ellison και της Sun, σε μια παρόμοια αποτυχημένη προσπάθεια βασισμένη σε ανεπαρκή τεχνολογία).

Δύο άλλες τεχνολογίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουν ένα παρόμοιο σύστημα χρησιμοποιώντας υπάρχοντα PC, είναι το Adobe AIR και το Microsoft Silverlight. Και τα 2 οφείλουν τις ρίζες τους σε μια επαναστατική τεχνολογία ονομαζόμενη Chrome, η οποία σχεδόν άλλαξε τον κόσμο μια δεκαετία πριν.

Συνοψίζοντας: Θα γίνει πραγματικότητα το ενοποιημένο gaming?

Πιστεύω πως εντέλει θα γυρίσουμε σε ένα μοντέλο της μορφής cloud computing. Αυξάνουμε τις ταχύτητες δραματικά, και η τεχνολογία που είναι ικανή να το πράξει αυτό συνεχίζει φτηναίνει, με τη νεα υπολογιστή ώθηση να έρχεται με εκτενώς πολυεπεξεργαστικά μοντέλα στα γραφικά και στους επεξεργαστές εξίσου. Αυτό θα μπορούσε να μας οδηγήσει από σκέψεις όπως αναβαθμίσιμοι με κάρτες υπολογιστές, workstations και παιχνιδομηχανές σε ένα εξαιρετικά ευέλικτο server, ο οποίος θα μπορούσε να εκτελέσει την ίδια λειτουργία αποτελεσματικότερα.

Το πρόβλημα που παραμένει, πέρα από το ρίσκο του να κανει κανείς κάτι πραγματικά διαφορετικό, είναι η καθυστέρηση ανταπόκρισης (latency)- που αρχίζει να γίνεται πρόβλημα με τους κεντροποιημένους πόρους κατά τις μεγάλες αποστάσεις. Παρ’ όλα αυτά, εκείνοι που παίζουν on-line σήμερα, μπορεί να βρούν πως αυτή η καθυστέρηση είναι πολύ πιο ανεκτή στην πραγματικότητα από αυτή που βιώνουμε στα MMO.

Αλλά, όταν γίνει, θα χρειαστεί πιθανότατα κάποιον σαν τη Google, που μπορεί να έρθει στο κομμάτι αυτό της αγοράς με μια φρέσκια προοπτική, για εκτελέσει αυτή την εργασία τεχνικά και οικονομικά εξίσου. Πιστεύω πως είμαστε κοντά στο να βιώσουμε μια επαναστατική αλλαγή σε αρκετά κομμάτια της αγοράς. Περιμένουμε απλώς κάποιον να τοποθετήσει όλα τα κομμάτια στη θέση τους, κάποιον που έχει το κεφάλαιο και την φρεσκάδα να το κάνει όλο αυτό πραγματικότητα.

Σίγουρα υπάρχουν ορισμένα λαθάκια, και όποια παρατήρηση όχι απλώς δεκτή αλλά και επιθυμητή. :)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.