Jump to content



Περι Lapping


Jerry007

Recommended Posts

Θα μπορούσε να μου λύσει κάποιος την απορία μου για το lapping?

Λοιπόν έχω προσέξει οτι πολλές εργοστασιακές ψύχτρες,block,peltier δεν έχουν δεχτεί καλό lapping κατα την κατασκευή του στο εργοστάσιο η απλά είναι παλιές.

Οπώτε κάνουμε lapping,το γυαλίζουμε και βλέπουμε και μια μικρή διαφορά στις θερμοκρασίες...

Πώς κάνουμε το lapping?Στο review του .38-.45 πρόσεξα οτι το έκανε με γυαλιστικό για τα τζάμια,εσείς με τι τρόπο το κάνετε?Θα μπορούσε κάποιος να κάνει εναν οδηγό να μαθαίνουμε οι noobades :laughing:

Link to comment
Share on other sites

Όχι, αυτό δεν έιναι lapping, είναι cleaning.

Lapping ονομάζουμε τη διαδικασία κατά την οποία εξομαλύνουμε την επιφάνεια επάφης μιας ψυκτικής συσκευής που έρχεται σε επαφή με τον επεξεργαστή, ώστε να πετύχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη απαγωγή της θερμοκρασίας, αφού μειώνοντας τις ατέλειες της επιφάνειας έχουμε τελικά μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής. To lapping επίσης γίνεται σε περιπτώσεις που είναι στραβή η βάση που πατάει, ώστε να ισιώσει. Ο πιο διαδεδομένος τρόπος είναι η χρήση γυαλόχαρτου συνεχώς μειουμένης τραχύτητας ώστε να φτάσουμε στο σημείο να είναι σαν καθρέπτης η επιφάνεια.

Link to comment
Share on other sites

Ξεκινάς με 600άρι-800άρι-1000άρι-1200άρι-1500άρι-2000άρι ντουκόχαρτο, πάντα βρεγμένο, κολλημένο σε μια απόλυτα ίσια επιφάνεια (μάρμαρο, γυαλί...) και τρίβεις την ψύχτρα με ευθύγραμμες κινήσεις, καμιά 30άρια φορές χ 5-6 γύρους για κάθε τύπο χαρτιού και στα τελευταία χαρτιά (1500 - 2000) κάνεις και 8ράκια...

Όλα αυτά χωρίς πολύ πίεση, ίσα ίσα να πατάει...

Edit: Αν θες να lappάρεις κάνα cpu, τότε πάλι τα ίδια, αλλά όχι βρεγμένο...

Link to comment
Share on other sites

Τα ντουκόχαρτα πρέπει να χρησιμοποιούνται με νερό, για να έχουν το προβλεπόμενο αποτέλεσμα. Αν δεν τα βρέξεις και πάλι θα κάνεις δουλειά, αλλά θα φθαρούν πιο γρήγορα τα χαρτιά και το αποτέλεσμα δεν θα είναι ακριβώς το ίδιο...

Βέβαια σε κάποιες περιπτώσεις δεν γίνεται αλλιώς (cpu, chipset, gpu).

Link to comment
Share on other sites

Βοηθάει στο τελικό φινίρισμα (μεγάλο νούμερο ντουκόχαρτου ) να βάζεις και σαπουνάδα ώστε με την λίπανση η ψύκτρα να γίνεται καθρέφτης.

Όπως τρίβεις να περιστρέφεις που και που την ψύκτρα ώστε να τρίβεται ομοιόμορφα.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Γεια και απο εμενα!!

Πολυ ωραιο το θεμα και με ενδιεφερε κιολας...εγω εχω την true black,μπορω να κανω lapping??ρωταω επειδη η βαση ειναι νικελωμενη...μηπως θα προκαλεσουμε ζημια στην ψηκτρα???

Link to comment
Share on other sites

Καμία ζημιά (μιλάμε για ένα κομμάτι λαμαρίνα), απλά θα φύγει η nickel επικάλυψη και θα αποκαλυφθεί ο χαλκός. Ανάλογα με το πόσο convex είναι η βάση του κομματιού που έχεις, μπορείς να κερδίσεις μέχρι και 7 βαθμούς, απλά lappάροντας την black.

Μόνη προσοχή στο εξής, μην ακουμπάς απευθείας με τα δάχτυλά σου την λαπαρισμένη βάση (δλδ τον χαλκό) αφού τελειώσεις. Τα δάχτυλά σου οξειδώνουν τον απροστάτευτο χαλκό, με αποτέλεσμα να δημιουργείς permanent δακτυλιές κτλ...^^

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω για την αμεση απαντηση Dante...οταν λεω για ζημια ενοουσα οτι αν φιγει το νικελ μηπως εχουμε αρνητικα αποτελεσματα αλλα τι ενοεισ με το ποσο convex ειναι η βαση της ψηκτρας μου??για lapping ακολουθω τις οδηγιες του φιλου mech...μετα πως την γιαλιζουμε...ι δν χρηαζεται

Ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

Γυάλισμα δεν χρειάζεσαι (δεν σου προσθέτει ΤΙΠΟΤΑ σε απόδοση, μάλλον το αντίθετο θα έλεγα), αυτό που θέλεις είναι μια λεία και επίπεδη επιφάνεια. Αν ωστόσο τρώγεσαι, πάρε γυαλόχαρτο στα 1500 και 2000 grit, και επανέλαβε την διαδικασία μεχρι να γυαλίσει εντελώς η επιφάνεια.

Όσον αφορά το convex base, η Thermalright έχει επιλέξει να μην φτιάχνει ψήκτρες με εντελώς επίπεδες βάσεις, καθώς πολλές φορές (και ιδιαίτερα παλαιότερα) τα heatspreaders των CPU δεν ήταν επίπεδα και υπήρχε πρόβλημα. Τώρα πια με τους intel των 45mm οι heatspreaders είναι σχετικά επίπεδοι, με αποτέλεσμα να υπάρχει κενό σε αρκετες περιπτώσεις μεταξύ των black και των heatspreaders.

Δες και αυτό, θα σε βοηθήσει στην διαδικασία (η ίδια μέθοδος ισχύει για cpu και heatsinks)

http://www.youtube.com/watch?v=sVXuZTuoEuE

http://www.youtube.com/watch?v=5L1s1-nXj0o

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστω για τις απαντησεις....καταλαβα την διαδικασια και θα το δοκιμασω...ηθελα να ρωτησω...λετε ισα-ισα να παταει....για cpu το καταλαβενω..αλλα οταν κανεις lapping thn true black την αφηνεις με το βαρος της??...και ισα-ισα να ειναι θα λιωσει...:p

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.