Jump to content

"Τούμπα" τους δίσκους σε RAID1 ...και άλλα δύσκολα!


Recommended Posts

Σε RAID1 που δουλεύει ok (2 250άρηδες WD) αν βάλω:

α) τον Νο2 στη θέση του Νο1 (και τον 1ο στην θέση του 2ου)

β) μόνο τον Νο2 στη θέση του Νο1 (και τον 1ο να τον βγάλω τελείως)

θα έχω κανένα πρόβλημα? Έτυχε να το κάνει κανείς?

Για να προλάβω ερωτήσεις: Θέλω:

Να βγάλω τον ένα από τους δύο (τον Νο2 ας πούμε) και στη συνέχεια (στον Νο1) να απεγκαταστήσω τους critical drivers από την WinXP εγκατάσταση που υπάρχει.

Στη συνέχεια ο Νο1 θα βγει και αυτός και θα μπει σε άλλο νεο PC που έχει Intel chipset (όπως και ο παλιός, αλλά νεώτερης γενιάς) και nVidia VGA (όπως και ο παλιός). Αν καταφέρει και το bootάρει θα μείνει εκεί, θα μπουν οι drivers του νεου PC και στη συνέχεια θα έρθει και ο Νο2 να του κάνει παρέα (θα γίνει νεο RAID1 πάνω στον No2).

Αν όμως δεν περπατήσει το κόλπο, θέλω με βάση τον No2, να επαναφέρω το παλιό PC στην κατάσταση που ήταν αρχικά. Δηλαδή: Να bootάρει το παλιό PC με τον Νο2 που έχω στην άκρη και μετά να μπει και ο πειραγμένος Νο1 για να γίνει mirror πάνω του. Εδώ νομίζω θα χρειαστει να γίνει η "τούμπα" που λεω στον τίτλο.

Link to comment
Share on other sites

Για το α δεν θα έχεις πρόβλημα, δεν έχει σημασία σε ποιες θύρες σατα τους βάλεις αρκεί βέβαια να είναι στον ίδιο controller. (αν είναι αυτό που ρωτάς)

Για το β , αν βγάλεις τον έναν δίσκο, το ραιδ θα νομίσει ότι έχει πρόβλημα και θα σου ζητήσει να βάλεις έναν 2ο για να κάνει rebuild to raid. Ωστόσο θα δουλεύει κανονικά και με τον έναν δίσκο.

Αν βάλεις τους δίσκους σε άλλη μητρική η οποία όμως έχει της ίδια εταιρείας chipset με την αρχική πχ ιντελ το raid θα αναγνωριστεί , οστόσο τα windows δεν θα δουλεύουν και φυσικά θα θες φορματ εκτός αν πρόκειται για ακριβώς την ίδια μητρική.

Αν έχεις κάνει partition στο raid παίρνεις κατευθειαν τους δίσκους και τους βάζει στη νέα μητρική , το raid θα αναγνωριστει , φορμάρεις το παρτιτιον c με τα windows και τα ξαναπερνάς, και όλα τα υπόλοιπα παρτιτιον με τα δεδομένα σου θα μείνουν ανεπαφα και θα αναγνωρίζονται κανονικά.

edit : αν πάρεις μονο τον ένα δίσκο και τον βάλεις στο άλλο pc και πάλι λογικά πρέπει να σου βγάλει το μήνυμα για να βάλεις 2ο δίσκο για να κάνει rebuild, και φυσικά πάλι τα win δεν θα μπαινουν και θα χρειάζεται να φορμάρεις το παρτιτιον του c και να ξαναπεράσεις τα win αλλα όλα τα άλλα παρτιτιον με τα δεδομένα του δίσκου πρέπει να είναι οκ.

Edited by Eddie
Link to comment
Share on other sites

Από ότι κατάλαβα θέλεις από ένα πισί που δουλεύει να πάρεις τον έναν δίσκο από το raid-1και να τον βάλεις όπως είναι σε ένα άλλο καινούργιο (ο δίσκος έχει και το λειτουργικό).

Με μια κανονική εγκατάσταση στο δεύτερο πισί θα γλυτώσεις από ένα σωρό παρατράγουδα και πιθανά κολλήματα/προβλήματα...

Link to comment
Share on other sites

Πρακτικά θέλω να αλλάξω μητρική στο PC μου και η όλη μανούβρα είναι για δύο λόγους:

1. Να κρατήσω την εγκατάσταση win XP που έχω (προφανώς βράζοντας τους drivers περιμένω τα win να bootάρουν με την νέα μητρική και να εντοπίσουν new hardware κτλ, ωστε να βάλω drivers και να το φέρω fully operational). Κατευθείαν δεν υπάρχει περίπτωση να παίξει... το ξέρω.

2. Το παλιό PC θα μείνει ως έχει (μόνο το κουτί θα άλλαξει) και θα το δώσω, αφού το καθαρίσω (τον άλλο δίσκο) από λοιπό λογισμικό (πλην games).

Στο νέο PC θα μπει και ένας 2oς 250άρης για να ξαναείναι σε RAID1.

Επειδή έχει ρίσκο η υπόθεση προσπαθώ να προβλέψω που θα καταλήξει ώστε να ξέρω πώς θα κινηθώ, στην προκειμένη, να επαναφέρω το PC όπως ήταν - γι αυτό ρωτάω για το τουμπάρισμα των δίσκων.

Το RAID1, ήταν αρχικά ένας δίσκος (ας πούμε ο Α) δηλωμένος RAID στο BIOS. Προφανώς είχα έτοιμη την υποδομή για να πάω σε RAID1 (όπως και έκανα κάποια στιγμή) καθώς με ένα δίσκο το RAID1 ήταν μόνο στα χαρτιά. Κάποια στιγμη λοιπόν μπήκε ο δίσκος Β και έγινε RAID1.

Αν βγάλω τον Β, το PC θα μπουτάρει οκ με τον Α μόνο. Βοοτάρω και κάνω uninstall drivers κτλ. Βγάζω τον Α και τον πάω γυμνό από drivers στο νέο PC. Τον Β τον βάζω πίσω στο παλιό PC.

ΕΔΩ είναι το ερώτημα: Σε πιό SATA να τον βάλω? Στην παλιά του θέση ή στην θέση του Α με την οποία βοοταρε τελευταία φορά το PC? O Eddie λέει δεν υπάρχει πρόβλημα - το ίδιο είναι.

Και άντε και bootαρει το παλιό PC, ok, και το νέο PC δεν τα καταφέρει με τον Α. Ο Α θα είναι σχετικά μπάχαλο. Τον κουμπώνω πίσω στο παλιό PC. Θα γίνει το mirror πάνω του, ή μήπως θα γίνει πάνω στον Β και καταλήξω με σκισμένα win σε RAID1 ?

OK, σας έπριξα... Έβαλα να κατεβαινουν τα Vista από MSDNAA. Που θα πάει, θα τα συνηθήσω στο laptop. Vista 32 ή 64? με 3GB βολεύομαι πάντως. Να υποθέσω ότι τα 64άρια τρέχουν 32άρες εφαρμογές, σωστά?

Edited by neuromancer
Link to comment
Share on other sites

και τα χp 64bit τρεχουν εφαρμογες που ειναι 32 να ρωτισω και εγω κατι για εγκατασταση windows xp sp2 σε εναν sata χωρις raid θελει drivers?

Link to comment
Share on other sites

Όχι δεν θέλει.

Αν θες όμως μετά να το κάνεις RAID χωρίς κάτι άλλο βάλτους να είσαι έτοιμος και βάλε RAID στο BIOS (εννοείται ότι "δεν θα είσαι RAID", "θα είσαι έτοιμος για RAID").

Link to comment
Share on other sites

και τα χp 64bit τρεχουν εφαρμογες που ειναι 32 να ρωτισω και εγω κατι για εγκατασταση windows xp sp2 σε εναν sata χωρις raid θελει drivers?

Ανάλογα με την ρύθμιση από το BIOS.

Αν έχεις επιλέξει να είναι σαν ide τότε δεν έχεις πρόβλημα στην εγκατάσταση, αλλά δεν θα μπορείς να εκμεταλευτείς όλα τα χαρακτηριστικά του δίσκου. (π.χ. το NCQ)

Οι επιλογές raid & ehci (ή κάτι τέτοιο, δεν θυμάμαι ακριβώς) χρειάζονται δισκέτα με drivers κατά την εγκατάσταση των ΧΡ αλλιώς δεν θα βλέπουν τον δίσκο...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.