Jump to content

Η εγκατασταση των Vista δε δεχεται τους 64bit intel raid drivers...WTF?


Blinky
 Share

Recommended Posts

Προσφατα αλλαξα το setup των δισκων μου και θελω να βαλω vista 64 (vista γιατι τα XP δε βλεπουν πανω απο 2tb δισκους και 64 επειδη εχω 4gb ram. Αλλωστε τα ειχα και πριν και δεν ειχα κανενα προβλημα με drivers-συμβατοτητες προγραμματων).

Το setup των δισκων ειναι το εξης, 6 δισκοι western 640gb με ενα raid10 108gb και ενα raid5 2.8tb. Αρχικα ηθελα να εχω μονο ενα raid5 3tb αλλα διαπιστωσα οτι δε γινεται αφου καμια εκδοση των windows δεν μπορει να εγκατασταθει σε τοσο μεγαλο partition. Τελικα εφτιαξα το μικρο raid10 για να βαλω το λειτουργικο.

Τα προβληματα αρχιζουν εδω. Παω να εγκαταστησω τα vista64 και εκει που διαλεγεις σε ποιο partition να εγκαταστησεις δε βλεπει τιποτα. Λογικο αυτο... Παταω να φορτωσω drivers απο τη δισκετα που εχω φτιαξει με το CD του mobo (abit ip35 pro), βλεπει τους intel ICH9R sata raid x64 drivers αλλα οταν παει να τους φορτωσει ειναι σα να μην τους δεχεται, και τελικα δεν αναγνωριζει παλι τους δισκους. Αν φορτωσω τους 32bit drivers (κατα τη διαρκεια του 64bit setup) βλεπει τους δισκους και προχωραει αλλα στο πρωτο restart της διαδικασιας εχει προβλημα να bootαρει και δειχνει ξεκαθαρα οτι φταιει ο intel driver. Δοκιμασα και τους τελευταιους drivers της intel σε δισκετα αλλα το ιδιο συνεβη... οποτε δε ξερω τι αλλο να δοκιμασω. Τα winxp 32bit εγκατασταθηκαν μια χαρα ας πουμε....και ξερω οτι και το dvd των vista δεν εχει προβλημα, το χρησιμοποιουσα στο παλιο μου setup το ιδιο...

Καμια ιδεα?

Link to comment
Share on other sites

το dvd εγκαταστασης εχει και την 32bit και την 64bit εκδοση. Στην αρχη λοιπον διαλεγω να εγκαταστησω τα 64bit και φτανουμε στο σημειο που επιλεγεις σε πιο partition να κανεις isntall. Εκει δε βλεπει τιποτα (λογικο...). Παταω λοιπον να φορτωσω καποιον driver. Επιλεγοντας απο δισκετα (ή και απο CD) στο φακελο 64bit τον driver για ICH9R sata raid παει να τον φορτωσει και τελικα βγαζει ενα μυνημα "to continue load a valid 32 bit or 64 bit signed driver" ή περιπου κατι τετοιο. Δηλαδη δε θεωρει τον driver signed ξερωγω...και γυριζει στην σελιδα που επιλεγεις που να εγκαταστησεις και προφανως παλι δε βρισκει τιποτα αφου δε φορτωσε κανενα driver...

Ε, εδω δοκιμασα διαφορους, μεχρι κατεβασσα απο την intel και τους τελευταιους drivers που ειναι για ICH9R/ICH10R αλλα και σε αυτους το ιδιο μυνημα... Αν τωρα επιλεξω τους 32bit drivers (παρολο που κανω 64bit εγκατασταση) τους δεχεται και μου εμφανιζει τους δισκους! Η εγκατασταση προχωραει, αλλα οταν φτασει η στιγμη για το πρωτο restart, εκει δεν bootαρει και βγαζει ενα error message του τυπου "κατι στο hardware αλλαξε και κανε repair κλπ κλπ..." και απο κατω δειχνει οτι το προβλημα ειναι στο "c:/windows/system32/iastor.sys" αρχειο που ειναι ο sata driver της intel και προφανως φταιει οτι ειναι ο 32bit ενω κανω εγκατασταση 64bit...

Η υποψια επαληθευεται οταν παω να κανω εγκατασταση την 32bit εκδοση και ολα πανε τελεια...

Το αστειο ειναι οτι εχει κανει πολλες φορες παλιοτερα εγκατασταση 64bit απο το ιδιο DVD με τους ιδιους drivers και στην ιδια μητρικη....το μονο που αλλαξε ειναι το setup των δισκων, αλλα και τοτε ειχα raid....τοτε ομως ηταν raid0/raid5 ενω τωρα ειναι raid10...να φταιει αυτο? και παλι θα περιμενα να φορτωνει τους drivers κανονικα και αποκει και περα ας μη το εβλεπε το partition raid10 ξερωγω...

Link to comment
Share on other sites

τωρα με εξωθεις να παραβω πιθανον τους κανονες του forum :D (αρα καταλαβες την απαντηση μου στην ερωτηση σου...), παντως επαναλαμβανω οτι απο το ιδιο dvd εχω κανει επανηλλειμενα 64bit εγκαταστασεις παλιοτερα. Τελος παντων για να αποκλειστει και αυτο το ενδεχομενο θα ψαξω να βρω καποια πιο προσφατη εκδοση, αλλα αμφιβαλω οτι φταιει αυτο...

Link to comment
Share on other sites

Παρόμοιο πρόβλημα στα Vista x64 είχα κι εγώ.

Τελικά το θέμα ήταν οτι με το τελευταίο BIOS update αναβαθμίστηκε και το BIOS του Sata controller και έπρεπε να κατεβάσω τον καινούριο driver.

Link to comment
Share on other sites

τωρα με εξωθεις να παραβω πιθανον τους κανονες του forum :D (αρα καταλαβες την απαντηση μου στην ερωτηση σου...), παντως επαναλαμβανω οτι απο το ιδιο dvd εχω κανει επανηλλειμενα 64bit εγκαταστασεις παλιοτερα. Τελος παντων για να αποκλειστει και αυτο το ενδεχομενο θα ψαξω να βρω καποια πιο προσφατη εκδοση, αλλα αμφιβαλω οτι φταιει αυτο...

Κάτι μου λέει ότι δεν ήταν στο ίδιο motherboard.

Link to comment
Share on other sites

και ομως ηταν....μαλιστα ολα ηταν ιδια, απλα πλεον αντι για 4 seagate 500gb υπαρχουν 6 western 640gb, και τοτε το partition ηταν raid0 50gb ενω τωρα ειναι raid10 67gb...

Ουτε Bios update καν δεν εχω κανει jimmy, και ουτωρ η αλλως δοκιμασα και τους απολυτα τελευταιους drivers...

Αν εχω χρονο ετσι απο απορια θα δοκιμασω να φτιαξω raid0 και να παω να εγκαταστησω ετσι για να δω αν φταιει το raid10...

Link to comment
Share on other sites

δοκιμασα και τα SP1 και δεν αλλαξε τιποτα. Παλι θελανε drivers και παλι εβγαζε τα ιδια προβληματα. Δοκιμασα και raid0 αλλα παλι το ιδιο. Επισης εβαλα και το τελευταιο bios της μητρικης μηπως και αλλαξει το rom του controller χωρις ουσια...

Αν δε γινοταν αριστα η εγκατασταση σε 32bit θα ελεγα οτι καποια βλακεια παιζειμε τη μητρικη και επειδη πηγα απο 4 σε 6 δισκους καποιο κολλημα τρωει ο controller...αλλα γινεται αριστα ρε γμτ, που κολαει με τα 64??? Και ποσο κουλο ειναι οτι με τους προηγουμενους δισκους εχω κανει πολλες φορες εγκατασταση στα 64 με τα ιδια dvd και την ιδια μητρικη...

Μου φαινεται θα αναγκαστω να χρησιμοποιησω τα 32 vista για να κανω τη δουλεια μου και ας χανω μνημη....απλα ειναι μεγαλη βλακεια η αιτια που θα το κανω αυτο...

Link to comment
Share on other sites

δοκιμασα και τα SP1 και δεν αλλαξε τιποτα. Παλι θελανε drivers και παλι εβγαζε τα ιδια προβληματα.

ΩΠ!

οταν κανεις εγκατασταση απο DVD που εχει ενσωματωμενο το SP1 δεν χρειαζεται να επιλεξεις καν drivers! κανεις κατευθειαν τα partitions, φορμαρεις και εφυγες για εγκατασταση! εσυ δοκιμασες να περασεις drivers;

Link to comment
Share on other sites

αφου παλι δεν εβλεπε δισκους αναγκαστικα πηγα να επιλεξω drivers...

Εισαι 100% σιγουρος οτι εχουν ενσωματομενους τους συγκεκριμενους? Περιμενω τωρα να ολοκληρωθει η εγκατασταση σε 32bit για να σιγουρευτω οτι ειναι με ενσωματομενο το SP1 αλλα λογικα θα ειναι...

Εντωμεταξυ ακομα και αν εχει τους drivers μεσα, αν το προβλημα δνε ειναι στο dvd αλλα στο hardware (στον controller πχ που με 6 δισκους κατι δε του αρεσει) τοτε παλι απλουστατα το sp1 dvd μπορει να εχει τους drivers αλλα να μη βλεπει δισκους οπως και οταν προσπαθω εγω να τους βαλω...απλα δε βγαζει το error γιατι δεν κανω εγω προσπαθεια να τους βαλω και απλα τους αγνοει σαν μη συμβατους....

Link to comment
Share on other sites

αφου παλι δεν εβλεπε δισκους αναγκαστικα πηγα να επιλεξω drivers...

Εισαι 100% σιγουρος οτι εχουν ενσωματομενους τους συγκεκριμενους? Περιμενω τωρα να ολοκληρωθει η εγκατασταση σε 32bit για να σιγουρευτω οτι ειναι με ενσωματομενο το SP1 αλλα λογικα θα ειναι...

ειμαι πιο σιγουρος απο 100% γιατι εγω ετσι περασα τα 64bit-α Vista. Με απλο DVD (χωρις το SP1 δηλαδη) ο,τι drivers και να εβαζα δεν τους επαιρνε.

μηπως κανεις καμια γκουχ γκουχ στις ρυθμισεις του RAID;

Stripe ελπιζω να βαζεις 32Κ...

πολυ πριεργο μου φαινεται. δεν δοκιμαζεις και με 4 δισκους;

Link to comment
Share on other sites

καταρχην μπηκε τωρα στα 32bit και επιβεβαιωσα οτι εχουν SP1.

stripe αφηνω το 64 που ειναι το default αλλα υπαρχει περιπτωση να φταιει αυτο? κουφο μου φαινεται... και μετα, αν εφταιγε κατι στις ρυθμισεις, τιποτα δεν εξηγει γιατι στα 32bit ολα πανε αψογα...

Θα δοκιμασω με 4 δισκους ετσι για το γαμωτο επειδη δε μπορω να το εξηγησω καπως, οχι οτι θα με βοηθησει γιατι χρειαζομαι και τους 6 ουτως η αλλως...

Link to comment
Share on other sites

Αυτό το κουλό με τους drivers για RAID με παίδεψε κι εμένα μια φορά σε μια ASUS. Έλεγε αν έχεις 64bit cpu βάλε 64 bit driver, αν 32 τότε 32. Βέβαια η λαλακία ήταν ότι με cpu εννοούσε το OS. Παιδευόμουνα κι εγώ με τους 64 bit ενώ έβαζα Win2003 32bit.

Θυμάμαι είχα δεί όλα τα μυνήματα που λες παραπάνω Blinky. Μήπως να ξαναέκανες τα partitions από την αρχή?

Link to comment
Share on other sites

τελικα εκανα τα πειραματα μου και εγαλα καποια ακρη...

Λοιπον απλα οταν υπαρχει drive με πανω απο 2tb μεγεθος δε βλεπει κανενα drive...αυτο μονο στα 64bit. Στα 32 ναι μεν δε βλεπει αλλα με "χειροκινητους" drivers ολα καλα.

Οποτε μπορω να κανω την εγκατασταση των 64 εχοντας μονο το raid10 που ειναι μικρο ουτως η αλλως και αφου τελειωσει καικ μπω windows μπορω να φτιαξω το raid5 με ολο το υπολοιπο...λογικα δε θα υπαρχει προβλημα αν γινει ετσι (δηλαδη το raid5 να μην υπαρχει οταν θα γινει η εγκατασταση).

Το προβλημα ομως θα υπαρξει αν θελω να κανω επανεγκατασταση στο μελλον...γιατι τωρα ενταξει δεν υπαρχει τιποτα πανω στους δισκους και σβηνω/φτιαχνω οτι θελω, αλλα σε κανα τριμηνο αμα θελω να κανω επανεγκατασταση δε θα μπορω να σβησω το raid5 οταν θα εχει ενα καρο γιγα data πανω του...ουτε ειναι σε μεμονομενους δισκους για να τους απενεργοποιησω προσωρινα... :/

Οποτε δε ξερω, να τα βαλω τα 64 και οσο κρατησουν μεχρι το πρωτο format? πολυ ηλιθiο bug...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.