pank Δημοσιεύτηκε Μάϊος 24, 2009 #1 Δημοσιεύτηκε Μάϊος 24, 2009 Παιδιά θα ήθελα να μου προτείνεται βιβλία σχετικά με το hardware. Για να σας δώσω να καταλάβετε τι ψάχνω, δείτε μερικά από τα θέματα που θα μπορούσαν να με ενδιαφέρουν : π.χ : πως λειτουργεί ο memory controller μιας κάρτας γραφικών ; πως ακριβώς επηρρεάζει τη λειτουργία ενός επεξεργαστή, η λιθογραφία του ; ποιοι κανόνες διέπουν την κατασκευή ενός pcb ; Τα παραδείγματα είναι επιλεγμένα με σκοπό να σας δώσω ενα στίγμα. Εχω αποκτήσει κάποιες γνώσεις λόγω της ενασχόλησης μου με τους υπολογιστές, αλλά αυτές οι γνώσεις είναι χωρίς υπόβαθρο. Επίσης πρέπει να σας πω ότι εχω παρακολουθήσει το πρώτο έτος της Πληροφορικής, αλλά εγκατέλειψα τις σπουδές μου, και ενας από τους λόγους (ο τελευταίος) είναι το γεγονός ότι η ολη η φάση ήταν πολύ software orientated. Εγω ψάχνω κάτι hardware orientated και μη διστάσετε να μου προτείνετε και βιβλία που περιέχουν βασικές γνώσεις για τα υπολογιστικά συστήματα. Αν και εχω διαβάσει τα βασικά, αυτά εξακολουθούν να με ενδιαφέρουν. Τα σπυράκια τα βγάζω όταν αρχίζουν οι αλγόριθμοι, ο ψευδοκώδικας, οι γλώσσες προγραμματισμού ή τα διαγράμματα ροής. Μπορείτε να μου προτείνετε και βιβλία στα αγγλικά, καθώς εχω ευχέρεια να τα διαβάσω. Και μια απορία, που η απάντηση της είναι optional. Υπάρχει κάποιο κομμάτι - κατεύθυνση της Πληροφορικής που είναι hardware orientated ; Αν υπάρχει, αφορά μόνο μεταπτυχιακές σπουδές ; Για παράδειγμα οι τύποι που δουλεύουν στο τμήμα σχεδίασης μητρικών της gigabyte ή στην Nvidia έχουν τελειώσει πληροφορική ; Και μετά τι ; Ευχαριστώ.
darien Μάϊος 25, 2009 #2 Μάϊος 25, 2009 Υπάρχει κάποιο κομμάτι - κατεύθυνση της Πληροφορικής που είναι hardware orientated ; Αν υπάρχει, αφορά μόνο μεταπτυχιακές σπουδές ; Για παράδειγμα οι τύποι που δουλεύουν στο τμήμα σχεδίασης μητρικών της gigabyte ή στην Nvidia έχουν τελειώσει πληροφορική ; Και μετά τι ;Ευχαριστώ.Όχι, με hardware μπορεί να ασχολούνται λίγο παραπάνω οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, πάντως όχι οι πληροφορικάριοι. Ούτε σε μεταπτυχιακές σπουδές πληροφορικής παίζει κάτι με hardware πιστεύω. Οι τύποι που λες μάλλον έχουν τελειώσει κάποιο τμήμα ηλεκτρονικής/ηλεκτρολόγων μηχανικών, αλλά σίγουρα απέκτησαν γνώσεις από προσωπική ενασχόληση.
kaynd Μάϊος 25, 2009 #3 Μάϊος 25, 2009 Αν και εχω διαβάσει τα βασικά, αυτά εξακολουθούν να με ενδιαφέρουν. Τα σπυράκια τα βγάζω όταν αρχίζουν οι αλγόριθμοι, ο ψευδοκώδικας, οι γλώσσες προγραμματισμού ή τα διαγράμματα ροής. Μπορείτε να μου προτείνετε και βιβλία στα αγγλικά, καθώς εχω ευχέρεια να τα διαβάσω. Δυστυχώς χωρίς αυτά δεν υπάρχει περίπτωση να καταλάβεις πως λειτουργεί σε βάθος ένας memory controller η μια cpu.
pank Μάϊος 25, 2009 Author #4 Μάϊος 25, 2009 Ψιλοαντικρουόμενες οι δυο δημοσιεύσεις σας. Η αλήθεια βέβαια είναι πως και οι δυο φαινομενικά είναι ορθές. Εκεί μπερδεύομαι κι' εγω και φτάνω σε αδιέξοδο. δηλ. ένας ηλεκτρονικός/ηλεκτρολόγος μηχανικός χωρίς γνώσεις πληροφορικής δε νομίζω ότι μπορεί να κάνει τη δουλειά. ούτε και ενας πληροφορικάριος χωρίς τις γνώσεις του πρώτου. Ποιος μπορεί τότε και τι βιβλία διαβάζει ; Αν βρούμε την ειδικότητα νομίζω πως θα μπορέσω να βρω τα βιβλία. Το πιθανότερο είναι πως δε θα καταφέρω να τα διαβάσω, αλλά θα προσπαθήσω.Είναι βέβαια ισχυρό και το ενδεχόμενο η σχεδίαση του hardware να προκύπτει από τη συνεργασία και των δυο ειδικότητων.
kaynd Μάϊος 25, 2009 #5 Μάϊος 25, 2009 Ακόμα και ηλεκτρολόγοι σε τει κάνουν προγραμματισμό (αλγόριθμους, C), Ψηφιακά συστήματα (προγραμματισμός κυκλωμάτων σε επίπεδο πύλης και βασικών διατάξεων μνήμης), Συστήματα Αυτομάτου Έλεγου (μοιάζει άσχετο άλλα δεν είναι) με το κάθε ένα να αποτελεί βασικό μάθημα της σχολής με δυο τουλαχιστον συνέχειες το κάθε ένα στο βάθος των εξάμηνων.Φαντάσου τι γίνεται σε σχολές ηλεκτρονικής ή ακόμα χειρότερα στους ηλεκτρολόγους - ηλεκτρολόγους και μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών σε ΑΕΙ.Σε καμία περίπτωση δε κάνουν μόνο ηλεκτρονικά - ηλεκτροτεχνία...Η πιο προσιτή άλλα και ταυτόχρονα ολοκληρωμένη σχολή αυτού του είδους που ζητάς στην Ελλάδα είναι το τμήμα Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων του τει Πειραιά.
pank Μάϊος 25, 2009 Author #6 Μάϊος 25, 2009 Η πιο προσιτή άλλα και ταυτόχρονα ολοκληρωμένη σχολή αυτού του είδους που ζητάς στην Ελλάδα είναι το τμήμα Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων του τει Πειραιά.Και τα βιβλία τους πωλούνται στα βιβλιοπωλεία ή πρέπει να τα βρω μέσω γνωστού που φοιτεί στη σχολή;
darien Μάϊος 25, 2009 #7 Μάϊος 25, 2009 Δεν χρειάζεσαι καν βιβλία, το διαδίκτυο είναι τεράστιο και γεμάτο πληροφορίες.
pank Μάϊος 25, 2009 Author #8 Μάϊος 25, 2009 Εδω μιλάμε ότι έχει να πέσει μελέτη, και αν δεν πιάσω το χαρτί στα χέρια μου δεν ευχαριστιέμαι:smoke:Ηδη βρήκα στο site τους δυο βιβλία που μπορεί να έχουν ενδιαφέρονhttp://mprolab.teipir.gr/vivlio80X86/http://mprolab.teipir.gr/LabBook/index.htmlΠάντως παιδιά σας ευχαριστώ πολύ. Είχα ρωτήσει πολύ κόσμο εδω και κανα χρόνο που μου καρφώθηκε η ιδέα, αλλά δεν έβρισκα άκρη. Μεγάλο πράγμα το forum:clap:
Nephiλiμ Μάϊος 25, 2009 #9 Μάϊος 25, 2009 Στη σχολη κανουμε "Μικρουπολογιστες" .Μαθημα που αφορα τον προγραμματισμο του 8086,και σαφως μπορει να σε βοηθησει σ αυτο που ζητας.οπως επισης "Ψηφιακα Συστηματα","Ηλεκτρονικα" - και ισχυος και μη- και οπως αναφερθηκαν τα "Σ.Α.Ε."
dunkel_Stern Μάϊος 25, 2009 #10 Μάϊος 25, 2009 Στη σχολη κανουμε "Μικρουπολογιστες" νανοτεχνολογία και έτσι? χάχα lol ρε Nephilim m' αρέσει το avadar σου btw
nobig Μάϊος 25, 2009 #11 Μάϊος 25, 2009 νανοτεχνολογία και έτσι? χάχα lolρε Nephilim m' αρέσει το avadar σου btw Εμείς κάνουμε και Z80 ακόμα!
ChSin7 Μάϊος 25, 2009 #12 Μάϊος 25, 2009 Εμείς κάνουμε και Z80 ακόμα! Ποια σχολή ?Και ο Ζ80 & ο 6502 (ίδιας εποχής που εξελίχθηκαν σε 8088/6 & 68000) μια χαρά είναι για αρχή. Και για hobby ακόμα
dunkel_Stern Μάϊος 25, 2009 #13 Μάϊος 25, 2009 εγώ που ψάχνω στα ελληνικά e-books σε σχέση με την κβαντική? έχει κανεις να προτείνει?επίσης k με όλον των μορφών ψυχολογία
Nephiλiμ Μάϊος 25, 2009 #14 Μάϊος 25, 2009 εγώ που ψάχνω στα ελληνικά e-books σε σχέση με την κβαντική? έχει κανεις να προτείνει?επίσης k με όλον των μορφών ψυχολογίαη λυση.
JERY Μάϊος 26, 2009 #15 Μάϊος 26, 2009 Επειδη ειμαι και εγω φοιτητης του παραπανω τμηματος θα ηθελα να σου πω οτι υπαρχουν διαφορα επιπεδα για το πως λειτουργει ενα τετοιο πολυπλοκο συστημα.Σε αυτη τη σχολη μαθαινουμε τη λειτουργια της μνημης για ενα bit, η πως λειτουργει ενας μικροεπεξεργαστης 8bit(πολυ παλιος), με αλλα λογια μπορει να τα βλεπεις μικροσκοπικα ή μακροσκοπικα αλλα για να φτασεις καπου πρεπει να ακολουθησεις μια σειρα,δεν ειναι ευκολο αυτο που ζητας αφου κρυβει πολλους τομεις της επιστιμης απο πισω.Αλλος σχεδιαζει τα κυκλωμα , αλλος την αρχιτεκτονικη, αλλος τη πλακετα κτλ.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.