Jump to content

kaynd

Premium Members
  • Posts

    2.344
  • Εγγραφή

  • Τελευταία Επίσκεψη

Everything posted by kaynd

  1. kaynd

    Σπαζοκεφαλιά για το π

    @Wizard! Λογικό αυτό που λες, νόμιζα ότι το mene μιλούσε για τα ψηφία μετά την υποδιαστολή, που είναι και τι αξιοσημείωτο αυτού του αριθμού Όντως δεν πάει εδώ αυτή η συζήτηση.
  2. kaynd

    Σπαζοκεφαλιά για το π

    Kαι ποιός σου είπε ότι οι ρουτίνες υπολογισμών στις βιβλιοθήκες των διαφόρων γλωσσών μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αξιώματα? Συνήθως, ειδικά στους μαθηματικούς υπολογισμούς, βασίζονται στην τέχνη της απλότητας και των βολικών απλουστεύσεων με σκοπό την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα... παρά την πόλυτη ακρίβεια. Πάνω στο θέμα του π παντως, δεν εχω ιδέα
  3. Η καλύτερη λύση είναι το γυάλινο μπουκάλι σε σκοτεινό χώρο. (όπως λέει και στο άνω PDF) Οτιδήποτε οξειδώνεται σε θερμοκρασίες δωματίου, όπως τα μέταλλα, και οτιδήποτε έχει πόρους και συγκρατεί ρύπους από προηγούμενες χρήσεις όπως τα πλαστικά, θεωρείται ακατάλληλο. Προφανώς ένα καλό ανοξείδωτο δοχείο είναι η αμέσως επόμενη λύση. Αλλά πρέπει κανείς να έχεις στο μυαλό του ότι σε βάθος χρόνου ακόμα και τα "ανοξείδωτα" οξειδώνονται.
  4. kaynd

    Δημοψήφισμα 5 Ιουλίου 2015.

    Στο κωλαρίνι μας θα τη βάλουμε τη ψήφο. Καλούμαστε να ψηφίσουμε, κατόπιν εορτής, απλά για να δώσουμε άφεση αμαρτιών σε μια ακόμη αποτυχημένη κυβέρνηση. Το χειρότερο για εμένα είναι οτι καταφέρνουμε να πλησιάζουμε σε προ εμφυλίου καταστάσεις, γύρω από ένα ερώτημα άνευ ουσίας τωρα πια. Είτε ΝΑΙ είτε ΟΧΙ, η αξιοπιστία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος έχει κλονιστεί ανεπανόρθωτα, και δε πρόκειται να αλλάξει αυτό σε βάθος ετών... Εμείς οι ίδιοι θα οδηγήσουμε στη κατάρρευσή του από τη πρώτη στιγμή που θα αρθεί ο περιορισμός αναλήψεων.
  5. Η έξτρα χωρητικότητα (αν υποθέσουμε ότι ισχύει βασιζόμενοι στην αξιοπιστία της μάρκας) είναι πολύ μικρή για να προβληματίσει το "κύκλωμα φόρτισης" του UPS. Θα δουλέψει μια χαρά και με +1,8Ah... Αν κρίνω από τα specs του UPS όπου αναφέρεται "Typical recharge time 12 hours" μιλάμε για ένα πολύ απλοϊκό σύστημα φόρτισης που πιθανότατα κρατά τη μπαταρία διαρκώς στη τάση float ~13,6V (σε συνδιασμό με τις σχετικά υψηλές θερμοκρασίες, αυτός είναι και ο λόγος που κλάνουν οι μπαταριές των UPS μέσα σε 2-3 χρόνια ακόμα και με ελάχιστους κύκλους φόρτισης) Πάντως εγώ θα πήγαινα για κάποια λύση πιο κοντά στα ~15ευρω. Δεν είμαι σίγουρος ότι όντως αξίζει τη διαφορά τιμής η υποτιθέμενη extra χωρητικότητα... (κάτι που είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί όταν παραμένουν σταθερές οι διαστάσεις και το βάρος, σε αυτό το τύπο μπαταριών όπου δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική εξέλιξη τα τελευταία χρονιά)
  6. Το άνω όριο τάσης τροφοδοσίας της πλακέτας του arduino είναι 20V. Αντί να ψάχνεις την εξειδικευμένη λύση φόρτισης από φωτοβολταικό για μπαταρία Ni-MH, μπορείς κάλλιστα να δουλέψεις με μια 12V μπαταριούλα μολύβδου για ups. Απλά κατά τις ώρες φόρτισης, η τάση της μπαταριάς μπορεί να φτάσει τα 14,4 – 14,8V. Αν σε απασχολεί τόσο πολύ η υπέρβαση των 12V, μπορείς να βάλεις σε σειρά με τη τροφοδοσία του arduino μια zenner ανάστροφα πολωμένη πχ 1N5913B 3.3V 1,5 -3W (όχι σε διάταξη σταθεροποιητή τάσης… απλά για να έχεις ένα μόνιμη πτώση τάσης στην είσοδο που δε θα ενοχλεί όταν η μπαταρία δε φορτίζεται, αφού ο arduino δουλεύει και με 7V) Για τον υπολογισμό της χωρητικότητας της μπαταριάς και της ισχύος του πάνελ θα πρέπει να περιγράψεις τα φόρτια που θα κάτσουν πάνω στον aruino. Μπορεί να θέλει οτιδήποτε από 100mA ως ~650mA αν φορτώσεις και τις 14 ΙΟ πόρτες με 40mA. Σε κάθε περίπτωση μια μέση 9V NiMh μπαταρία με χωρητικότητα 300mAh δε θα τα βγάλει πέρα για αυτόνομο σύστημα… Θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις μεγαλύτερα cells στη σειρά. πχ 6*1,5V άνω των 1500mAh που δυστυχώς δεν έρχονται καθόλου οικονομικά. (δε μιλάω καν για τις AA επαναφορτιζόμενες μπαταρίες e-bay – supermarket όπου η αναγραφόμενη χωρητικότητα δεν έχει καμία σχέση με τη πραγματική) Και αυτό μάλιστα αν η κατανάλωση της πλακέτας σου είναι ως 100mA (κάτι που θα πρέπει να μετρήσεις πριν προχωρήσεις στα σχέδια σου) Ρυθμιστές φόρτισης από φωτοβολταϊκό για 9V μπαταρίες NiMh δεν έχω δει, αν και είμαι σίγουρος ότι κάτι θα υπάρχει, πιστεύω ότι θα σε συμφέρει να βρεις ένα σχηματικό και να τον φτιάξεις μόνος σου. Ενώ αντίθετα αν καταλήξεις σε μπαταρία μολύβδου 12V οι λύσεις είναι πολλές.
  7. kaynd

    Οικιακό Φ/Β σύστημα 80W για laptop & κινητά

    Κάτι δε πάει καλά εδω. Η τάση που βλέπεις στο πανελ θα έπρεπε να είναι πολύ κοντινή με τη τάση που φτάνει στην είσοδο του ρυθμιστή φόρτισης. Το πολύ 1V κάτω λογω της πτώσης τάσης που μπορεί να προκαλέσει ένα αρκετά μακρύ και σχετικά λεπτό καλώδιο από το πάνελ ως τον ρυθμιστή. Η διαφορά τάσης που αναφέρεις, από το πάνελ στην είσοδο του ρυθμιστή, παραπέμπει σε τραυματισμένο, οξειδωμένο, καλώδιο - επαφή... οπουδήποτε έχει γίνει κάποια σύνδεση ή και κατά μήκος του καλωδίου αν το έχει καταπονήσει κάτι μηχανικά. (Φαντάζομαι μέτρησες τη τάση στο πάνελ χωρίς να αποσυνδέσεις τον ρυθμιστή φόρτισης) Ένας φορτιστής όπως ο CTEK είναι μια καλή λύση για τη συντήρηση της μπαταριάς, όταν τη παίρνεις μαζί σου κάπου που έχει "ΔΕΗ"... Αλλά στη περίπτωση του αυτονόμου συστήματος δε θα διορθώσει κάτι. Όταν λύσεις το πρόβλημα με τη σύνδεση, μην αφαιρέσεις ξανά το panel. H μπαταρία καταστρέφεται όταν μένει σε τόσο χαμηλά επίπεδα φόρτισης για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα... Στα 11V θεωρείται πρακτικά 100% εκφορτισμένη. Δε θα έπρεπε να την αφήνεις να πέφτει ποτέ κάτω από τα 12V (μέτρηση εν ηρεμία, χωρίς φορτίο.) Επίσης όλες οι μπαταρίες και ειδικά οι μπαταρίες μολύβδου, αυτοεκφορτίζωνται. Το ότι για ένα διάστημα δε χρησιμοποιείς το σύστημα σου, δε σημαίνει ότι είναι λογικό να παύσεις τη περιοδική φόρτιση.
  8. kaynd

    Αγορα αυτονομου φωτοβολταικου συστηματος

    Όχι από ebay τέτοια επένδυση... Όταν πας να δώσεις σε μια από τις πολλές εταιρίες του είδους που υπάρχουν στην Ελλάδα, 3Κ ευρώ, μπορείς να περιμένεις και την ανάλογη υποστήριξη όταν πάει κάτι στραβά. Εδώ ποιός θα σου δώσει εγγύηση? που θα στείλεις κάτι αν χαλάσει και στη καλύτερη περίπτωση πόσο καιρό θα μείνεις στα κρύα του λουτρού για να πάει-έρθει από κινά? Αν έχεις σκοπό να το στήσεις εξ ολοκλήρου μονός σου, (που δεν είναι κάτι δύσκολο αν πιάνουν ελάχιστα τα χεριά σου) καλύτερα να επιλέξεις ανεξάρτητα τα εξαρτήματα. Ειδικά στον ελεγκτή φόρτισης και στον inverter, η τυχαία κινεζιά (χωρίς καν συγκεκριμένο brand name) συνεχίζεται να αποδεικνύεται αναξιόπιστη. Από την άλλη μόνο μια 12αδα 2βολτα στοιχεία 400Ah κλειστού τύπου, εδω θα σου στοιχίσουν όσο το σύνολο της προσφοράς του κινέζου. Όμως ο κινέζος ανακοινώνει "2V/400Ah deep cycle gel battery" και μετά στα features λέει "Sealed; AGM" Τελικά είναι τύπου gel? ή AGM?? σε τι ρυθμό εκφόρτισης είναι rated στις 400Ah σε 20ωρες (C20) ή σε 100 ωρες? (C100) Ο ρυθμιστής φόρτισης είναι προφανώς PWM τύπου (οχι MPPT) κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό για τη δεδομένη τιμή. Απλά αυτό σε περιορίζει στην σύνδεση 6 παράλληλων γραμμών όπου η κάθε γραμμή θα έχει δυο πάνελ στη σειρά. (Η ονομαστική τάση των πάνελ που σου δίνει είναι 12V) Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει με κάποιο τρόπο να κατεβάσεις από την οροφή σου ως εκεί που θα βάλεις τις μπαταρίες σου, ~50A. Εκτός κι αν το PV cable που παρέχει το kit φτάνει για να κατεβάζεις 12 καλώδια παράλληλα από τις 6 γραμμές φωτοβολταικών, ετοιμάσου για 35mm^2 πολύκλωνο καλώδιο με τιμές από ~10ευρώ το μέτρο. Σε τιμές πακέτου θα πρέπει να σε βοηθήσει κάποιος που δουλεύει σε σχετική εταιρία. Αν θες να ρωτήσεις πληροφορίες σχετικά με την επιλογή αυτόνομων εξαρτημάτων ή το σχεδιασμό του συστήματος, όλο και κάποιος θα έχει να προτείνει κάτι εδω μέσα.
  9. Ο ελεγκτής φόρτισης που ψάχνεις πάει συμφώνα με το μέγιστο ρεύμα του πάνελ (Αmpere) και όχι με την ισχύ (Watt). Απλά οι μικρότεροι ρυθμιστές φόρτισης που κυκλοφορούν, ξεκινούν από 5Α κάτι που υπερκαλύπτει έτσι κι αλλιώς το πάνελ σου. Για τη μακροζωία της μπαταριάς πάρε κάτι σεμνό σε ένταση για τη δεδομένη τιμή. Ειδικά από ebay μπορείς να βρεις στο 15-20 ευρώ ακόμα και ρυθμιστές 30Α... καλό είναι να αποφύγεις αυτές τις υπερβολές. Καλό είναι να διευκρινήσεις από εκεί που θα πάρεις τον ρυθμιστή, τον τύπο μπαταρίας που θα χρησιμοποιήσεις (κλειστού τυπου AGM οι τυπικές των ups) Αυτό γιατί συνήθως οι φτηνοί φορτιστές είναι προρυθμισμένοι για μπαταρίες με υγρά στοιχεία (όπως αυτές του αυτοκινήτου) που ανά διαστήματα απαιτούν λίγο πιο παρατεταμένους κύκλους φόρτισης για την εξισορρόπηση του φορτίου μεταξύ των στοιχείων τους (equalizing)... Μία διαδικασία που στις AGM μπαταρίες είναι λιγότερο χρήσιμη και περισσότερο βλαπτική.
  10. Εδω θα πρέπει να διευκρινιστεί κάτι. Ειδικά επειδή απ ότι κατάλαβα μιλάμε για μπαταρίες μόλυβδου (οι τυπικές AGM VRLA για τα ups) δεν είναι σωστό σε μια ρεαλιστική εφαρμογή να βασίζεται κανείς στη συνολική χωρητικότα. Οι γήρανση των μπαταριών μολύβδου επιταχύνεται δραματικά όσο αυξάνεται το βάθος εκφόρτισης. Ακόμα και η ποιοτικότερη μπαταρία μολύβδου για την εφαρμογή σου, δε θα βγάλει πάνω από χρόνο λειτουργίας όταν μένει τόσες μέρες σε χαμηλά επίπεδα φόρτισης και τελικά πλησιάζει το 100% εκφόρτισης. Ειδικά αν πάμε σε φτηνές λύσεις και μπαταριές αυτοκίνητου, μιλάμε για 2-3εις μήνες το πολύ. Αν πας σε μπαταριές μολύβδου υπολόγιζε να χρησιμοποιήσεις maximum το 30% της χωρητικότητας. Δηλαδή στο πάνω παράδειγμα, από τις 18Αh αξιοποιήσιμες είναι οι 18*0,3=5,4Ah όπου με χρηση 1,5Αh την ημέρα έχεις ~3εις ημέρες αυτονομία. Με μια τυπική μπαταρία ups μπορείς να βγάλεις 5-7 χρόνια χρήσης έτσι αν δε ξεχνάς να τη φορτίσεις μετά από κάθε χρήση. (Χοντρικά μπορείς να καταλάβεις το επίπεδο φόρτισης από τη τάση της μπαταριάς, συγκεκριμένα για τις AGM VRLA τύπου το 100% φόρτισης αντιστοιχεί στα 12,9V – 13V ενώ και το 70% φόρτισης αντιστοιχεί κάπου μεταξύ 12,4-12,5V. Σε κάθε περίπτωση η μέτρηση πρέπει να γίνεται εν ηρεμία… Πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 4εις ώρες από τη τελευταία φόρτιση, ή γρήγορη εκφόρτωση, αλλιώς δε μπορείς να βγάλεις ασφαλές συμπέρασμα. Ή τέλος πάντων πας καθαρά διαισθητικά. Ο ασφαλέστερος τρόπος είναι να μετράς ή να μπορείς να υπολογίσεις τις Ah που χρησιμοποιεί το φορτίο, και να συμπεραίνεις από εκεί το διαθέσιμο ποσοστό φόρτισης. Σε κάθε περίπτωση όμως όταν πέφτεις κάτω από τα 12V αρχίζεις να ανησυχείς. Πάντως, ένα μικρό φωτοβολταϊκο πλαίσιο της τάξης των 30W κάνει ~50 ευρώ και ένας μικρός σχετικά ποιοτικός ρυθμιστής φόρτισης ~5Α κάνει ~15 ευρώ. Αν μπορείς να τοποθετήσεις κάπου το πάνελ έτσι ώστε να το βλέπει πρόσωπο ο ήλιος κάποιες ώρες του μεσημεριού, τότε καλύπτεις με άνεση τις ανάγκες του συστήματος σου. Επίσης αν αποφασίσεις πριν την εγκατάσταση ότι οι ανάγκες σε ενεργεία μπορεί να είναι λίγο αυξημένες, είναι πολύ οικονομικότερο να επιλέξεις μεγαλύτερο ΦΒ πλαίσιο παρά να ψάχνεις για μπαταρίες μεγαλύτερης χωρητικότητας. (Σημείωση… το μέγιστο ρεύμα του φωτοβολταϊκού δε θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από το 1/10 της χωρητικότητας της μπαταριάς. πχ αν το ονομαστικό ρεύμα του φωτοβολταϊκού είναι 1,2A δεν έχει νόημα να πας σε μικρότερη μπαταρία από 12Ah γιατί πολύ απλά δε θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει την ισχύ του φωτοβολταϊκού κατά τη φόρτιση. (κάτι τέτοιο έχει νόημα μόνο όταν λογω δυσμενών συνθηκών (πχ σκίαση), ξέρεις ότι τις περισσότερες ημέρες του χρόνου δεν θα έχεις αρκετή άμεση ακτινοβολία από τον ήλιο και συνεπώς δε θα πετυχαίνεις συχνά την ονομαστική ισχύ. Επίσης η υπερδιαστασιολόγιση του πλαισίου έχει νόημα όταν χρησιμοποιείς την ισχύ του ΦΒ για να τροφοδοτήσεις άμεσα κάποιο φορτίο ενώ η μπαταρία παίζει καθαρά backup ρόλο)
  11. Ε καλά υπενθυμίζω κι εγώ ότι μιλάμε ultra γενικά. Δε ξέρουμε τι έχει παιχτεί με το παραπάνω μοτερ. κάνουμε και λίγο χαβαλέ στη πορεία. Όταν λεω "είναι συχνό πρόβλημα" δεν εννοώ ότι είναι λογικό να το κάνει κανείς επανειλημμένα ούτε ότι είναι φυσιολογικό. Απλά έχει συμβεί από μια φορά στη ζωή τους σε 3εις κοντράριζες σε ένα δείγμα των 100 τουλάχιστον.
  12. ειναι συχνό πρόβλημα Πάντως παιζει ρόλο και η κλιμάκωση. Σε ορισμένα σασμαν το σκαλοπάτι μεταξυ δευτερας - τρίτης ειναι πολυ μεγάλο, με αποτέλεσμα αν γινει αυτο το λάθος με τη τρίτη στον κόφτη, οι βαλβίδες σιγουρα τρωνε μπουνιές λογω αδυναμίας επαναφοράς των stock ελατηρίων στις 9+Κ στροφές που γυρναει για λιγο το μοτερ.
  13. αχα sorry που λέμε, δεν είδα με προσοχή τα προηγούμενα ποστ. Ψιλοδυσκολο να έπασχε αποκλειστικά από υψηλές θερμοκρασίες, ειδικά λόγω φτωχού μείγματος. Θα έπρεπε να έχουν πιο ασπρογκρί χρώμα. Πάντως το χρώμα δικαιολογείται λογω μειωμένης συμπίεσης και ατελούς καύσης γενικότερα, εξ αιτίας του στραβώματος.
  14. Βρε σίγουρα δε κατέβασε κάνεις από γεμισμένη τρίτη σε δευτέρα? (κλασσικα αντι να βάλει τετάρτη) Αν είχε γίνει αυτό πριν από πολύ καιρό μπορεί τα σημαδάκια πάνω στα πιστόνια να καλύφθηκαν από μάκα Πάντως φτωχό μείγμα και κατάμαυρες βαλβίδες δε μου κολλάρει. Θα περίμενα να ήταν ασπρισμένες σε αυτή τη περίπτωση. ([edit] Αν ειναι όλες οσες ειδα στην φωτό εισαγωγής, δεν ισχύει αυτο που λεω) Τεσ'πά. με το καλό να το συνεφέρεις
  15. Δηλαδή στράβωσαν έτσι οι βαλβίδες μόνο από θερμοκρασίες?:nada: Νόμιζα ότι θα έπρεπε να έρθουν σε επαφή με κανένα πιστόνι, λόγω προβλήματος στο χρονισμό ή παλαβό στρατάρισμα με αδύναμα ελατήρια, για να γίνει κάτι τέτοιο.
  16. kaynd

    Χρεοκοπία Ελλάδας

    "sorry" που πετάγομαι σαν τη τσουτσου. Αλλά μου μοιάζει κάπως παράξενο, άνθρωποι βουτηγμένοι στα καταναλωτικά αγαθά όπως τα πάσης φάσεως ηλεκτρονικά προϊόντα, να μιλάνε για εφαρμογή φουλ κομουνιστικής λογικής, με δημόσια "αγαθά" κλπ. Πολλά από τα πράγματα που "απολαμβάνουμε", είναι προϊόν αυτής της "σιχαμερής" φιλελεύθερης λογικής ανταγωνισμού των εταιριών που προσπαθούν να κάνουν διαρκώς τα προϊόντα τους πιο ελκυστικά έτσι ώστε να τα αγοράσει ο καταναλωτής. Τί σας κάνει να πιστεύετε ότι αν η σύνδεση στο internet ήταν δημόσιο αγαθό, που θα διαχειριζόταν από μια δημόσια εταιρία, ότι θα υπήρχε αυτή η συνεχόμενη βελτίωση στις ταχύτητες? Ποιός ο λόγος? Θα ήταν πολύ εύκολο να τεθεί ένα κάποιο όριο ως ικανοποιητικό για οικιακή χρήση, και τέλος. Τι? ανθρακονιμάτινο ποδήλατο για να κάνεις το hobby σου? ένας ατσάλινος σκελετός και πολύ σου είναι. Έχει κάνεις επαφή με τα προϊόντα που τάιζαν οι δημόσιες υπηρεσίες, τους "πολίτες", στη σοβιετική ένωση? Εγώ ας πούμε έχω μια μικρή επαφή, καθώς μεγάλωσα μετακινούμενος με την οικογένεια μου μέσα σε ένα Wartburg του 1978. Το συγκεκριμένο σασί, ίδιο και απαράλλακτο, έβγαινε από τα 60s ως το 90 όπου απλά έκλεισε η εταιρία με το πέσιμο του σοβιετικού μπλόκ. Ο δίχρονος κινητήρας που χρησιμοποιούσε, ήταν μάλιστα πρακτικά ο ίδιος που χρησιμοποιούσε η Auto union - DKW από τα 40s Εν ολίγοις. Από τότε που η ανατολική Γερμανία μπήκε στο σοβιετικό μπλόκ, η εξέλιξη πάγωσε. Γι αυτούς πια ένα αυτοκίνητο αρκούσε να έχει 4εις ρόδες και έναν κινητήρα 993cc Εξέλιξη της τεχνολογίας από σοβιετικούς επιστήμονες υπήρχε και την αξιοποιούσαν κυβερνητικοί στον ανταγωνισμό της απέναντι δύναμης. Τα περισσότερα όμως έμεναν σαν ιδέες ή πειραματικά concepts στα συρτάρια γιατί δεν υπήρχε κανένα κίνητρο να προωθηθούν αυτά προς τον κόσμο. Και εννοείται θα μπορούσε να μου πει κάνεις. "Εδώ υπάρχει κόσμος που πεινάει, κι εσύ μου μιλάς για καταναλωτικές ανοησίες" Ναι οκ, δεκτό. Αλλά καλώς η κακώς, βρισκόμαστε σε ένα τεχνολογικό forum. Και έχω την αίσθηση ότι πολλοί νομίζουν, ότι η τωρινή τους ζωή θα μπορούσε να μεταφερθεί με όλες τις ανέσεις που απολαμβάνουν τώρα, σε ένα παράλληλο σύμπαν, υπό ένα ουτοπικό καθαρά ανθρωποκεντρικό κομουνιστικό καθεστώς.
  17. kaynd

    Forum/πληροφορίες για φωτοβολταικά πάνελ/inverter

    Δε φτιάχνει μόνος του τα wafers Απλά πουλάνε στο ebay, Β, C, D, ...F grade , ακόμα και σπασμένα φωτοβολταϊκά cells (και σπασμένα δουλεύουν, απλά με μειωμένη ισχύ). Η συνδεσμολογία cells για να φτιάξει κανείς ένα pannel δεν είναι σπουδαία υπόθεση. Απλά θέλει χρόνο και υπομονή. Το δύσκολο είναι η χρήση υλικών για τη στεγανοποίηση της κατασκευής. Υπάρχουν διάφορα tutorials όπου σου λένε απλά να ακουμπάς τα στοιχεία που έχεις συνδέσει πάνω σε ένα τζαμί και μετά τα λούζεις με μια διαφανή ρητίνη που και καλά δε κιτρινίζει με τα χρόνια στον ήλιο όπως οι περισσότερες. Οι κατασκευαστές δε φτιάχνουν τα πάνελ τους με απλό τζαμί... πάντα πρόκειται για κάποιο συνθετικό υλικό με μια ελαστικότητα που του επιτρέπει να μη σπάει εύκολα, αλλα επίσης δε καίγεται από τον ήλιο γρήγορα. Παράλληλα επιδιώκουν η επιφάνεια να μην είναι ιδιαίτερα ανακλαστική. Τέτοιο τζαμί δε βρίσκεις στον τζαμά της γειτονιάς... και αν προσπαθήσεις να βρεις σε μικρή ποσότητα κάποιο πιο σπέσιαλ υλικό, ακυρώνεις εξ αρχής το όποιο ελάχιστο value for money θα μπορούσε να υπάρχει. Η γνώμη μου είναι ότι εκεί που έχουν φτάσει οι τιμές των πάνελ (από 0,7 ως 1,5ευρω ανά watt), δεν έχει νόημα να φτιάξεις δικό σου... Αυτό που θα καταφέρεις στο σπίτι σου, θα έχει χαμηλότερη αντοχή στο χρόνο από τη χειρότερη κινεζιά πάνελ που μπορείς να βρεις. [edit] Σχετικά με αυτό. Έχω βαρεθεί να κάνω guesswork για να δώσω μια απάντηση. Διάβασε ότι γράφτηκε παραπάνω, για να καταλάβεις ότι το μεγάλο κόστος δεν είναι τα φωτοβολταϊκά πάνελ, αλλά τα υπόλοιπα παραφινέλαια που θέλει ένα αυτόνομο σύστημα. Αν δεν είσαι έτοιμος να δώσεις πάνω από 5000ευρω, την (έστω περιστασιακή) ψύξη χώρου τη ξεχνάς. Τη θέρμανση χώρου τη ξεχνάς έτσι κι αλλιώς, αφού είναι χαζό να κάνεις τέτοια επένδυση για ηλεκτρική θέρμανση, τη στιγμή που μπορείς με πολύ μικρότερο κόστος να θερμαίνεσαι με υγραέριο. Για τροχόσπιτα (ακα μικρός χώρος - λίγα φώτα) Φωτισμός, ψυγείο μέτριας χωρητικότητας Α+ ενεργειακής κλάσης, δυο φορητοί και μικροσυσκευές, για καθημερινή χρήση, υπολογίζεις 2,5 ως 3 χιλιάρικα, ανάλογα τη προσφορά της εταιρίας. Ξανά - Το κόστος μπορεί να συρρικνωθεί, αν οι ανάγκες προσαρμοστούν στις δυνατότητες ενός υποδεέστερου συστήματος. (έχεις το ένα μάτι πάντα στην ένδειξη της μπαταρίας, πριν ανάψεις τον υπολογιστή σου ή μια extra λάμπα... Ή είσαι έτοιμος μετά από μια συννεφιασμένη μέρα, να φας ότι έχεις στην κατάψυξη, και να κλείσεις το ψυγείο για να μη μείνεις στο σκοτάδι το βράδυ ή καταστρέψεις τις μπαταριές λογω παρατεταμένης εκφόρτισης. Αν θέλεις αδιάλειπτη χρήση, το 90% του χρόνου, όπως έχεις συνηθίσει στο σπίτι σου που έχει ΔΕΗ, θα πρέπει να τα σκάσεις χοντρά. Στη τάξη των ποσών που γραφώ παραπάνω.
  18. kaynd

    Ειδήσεις απο την Ελλάδα και όλο τον κόσμο (NewsLab)

    Με αυτά συμφωνώ. Εκεί που έμεινα, είναι στο ότι κατά τη γνώμη μου, δεν αναφέρθηκε ούτε στα πραγματικά αίτια, αλλά ούτε και σε καμία ουσιαστική λύση του προβλήματος που ο ίδιος ανάφερε. Δε προσπαθώ να ξεπλύνω κανέναν. Ο καθ ένας είναι υπεύθυνος για τις επιλογές του, και δίνει το δικαίωμα να τον χαρακτηρίζουν. Εγώ αναφέρομαι στα άτια ενός προβλήματος. Υποστηρίζω ότι δεν αυξήθηκε απότομα το τμήμα του πληθυσμού με νεοναζιστικές αντιλήψεις. Γιατί πρώτον, αυτό δεν εμφανίζεται από τη μια στιγμή στην άλλη, και δεύτερον, αν πράγματι ένα τόσο μεγάλο τμήμα του πληθυσμού είναι νεοναζιστές, τότε δε μιλάμε για ένα πρόβλημα που επιλύεται. Εκτός και αν αποφασίσουμε ότι εξ ορισμού έχουμε εμείς δίκαιο και σφάξουμε αυτόν που έχει την αντίθετη άποψη επειδή είναι φασιστιγουρούνι. (εμφύλιος) Κατά τ' αλλά συμφωνώ. και ναι απέχει από τον Κουτσουμπά, αν και θα ήθελα να δώ και τον Μπογιόπουλο από θέση ισχύος, για να δω τι έχει να προτείνει επί της ουσίας.
  19. kaynd

    Ειδήσεις απο την Ελλάδα και όλο τον κόσμο (NewsLab)

    κοιτά, όχι ότι δε μου παίρνει απ το μυαλό... αλλά δε μπορώ ρεαλιστικά να πιστέψω κάτι τέτοιο. Προφανώς και ο ψηφοφόρος δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Απλά μπορώ να δεχτώ ότι μπορούν να υπάρχουν διάφοροι, και μερικές φορές αψυχολόγητοι λόγοι, που οδηγούν σε μια επιλογή... χωρίς να ταυτίζεται ο άλλος πλήρως με αυτό που ψηφίζει. Έχω ακούσει πχ παρά πολλές φορές την επιλογή βασιζόμενη στην αντίρροπη δύναμη... Κάποιος αηδιασμένος από τον άκρατο ανθελληνισμό, μπορεί να ψηφήσει ένα "εθνικιστικό κομμα" γιατί έτσι νομίζει ότι θα κρατήσει τα μπόσικα. (Χωρίς να συμφωνώ εγώ με αυτή τη λογική... γιατί κατά τη γνώμη μου το ένα άκρο συντηρεί την ύπαρξη του άλλου, και επίσης δεν υπάρχει καμία δικαιολογία όταν ψηφίζεις κάποιον με (ειδικά τότε που εκλύθηκαν από το πουθενά) ανύπαρκτες πολιτικές απόψεις, περά από το ξύλο)
  20. kaynd

    Ειδήσεις απο την Ελλάδα και όλο τον κόσμο (NewsLab)

    Αν όλοι όσοι ψήφισαν ΧΑ στις περασμένες εκλογές, είναι νεοναζί, τότε το 60+% του πληθυσμού που ψήφιζε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τα τελευταία 30 χρονιά είναι βολεμένα λαμόγια. Όσο για τον Μπογιόπουλο, εγώ δε βλέπω να λέει τίποτα το ουσιαστικό. Γι αυτόν το πρόβλημα είναι η ύπαρξη της ΧΑ. Δηλαδή πριν ελάχιστα χρόνια που δε τους ήξερε ούτε η μάνα τους, δεν είχαμε κανένα μείζον πρόβλημα. Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκε το πρόβλημα. Αλλά έστω... πες ότι το πρόβλημα είναι η παρθενογένεση των ψηφοφόρων της ΧΑ... "πως αντιμετωπίζονται αυτά" λέει στο 7:55, αναφερόμενος στο πρόβλημα "σοσιαλφασισμός". Αμέσως δινει παραδείγματα για το ότι αποδεδειγμένα αυτό το πρόβλημα δε λύνεται με νόμους (σύμφωνοι). Στη συνέχεια αναφέρει ένα παράδειγμα της κλασσικής αργοκίνητης ελληνικής δικαιοσύνης, αλλά και τις στενές άτυπες σχέσεις μεταξύ ΧΑ - αστυνομίας. (προβοκατόρικες επιθέσεις παρακρατικών με σκοπό την αμαύρωση πορειών) Τώρα το πώς συνδέεται αυτό με την απότομη αύξηση δημοφιλίας της XA, δε ξέρω... 3ον λέει, υπάρχει ακροδεξιά πολιτική που... εν ολίγοις υποστηρίζεται από φαινομενικά κεντρώα κόμματα. (Αναφερόμενος σε προεκλογική δήλωση του Σαμαρά, περί διαχωρισμού παιδιών μεταναστών σε διαφορετικές σχολικές τάξεις) Μα αν ισχύει αυτό, τότε γιατί οι "ρατσιστικές ανάγκες" των πολιτών αυτής της χώρας δεν μοιράστηκαν μεταξύ ΝΔ , Ανεξάρτητους, Δημιουργία ξανά, και ΛΑΟΣ , αλλά συσσωρεύτηκαν στη ΧΑ, δίνοντας της δύναμη? Να υπενθυμίσω ότι συγκεκριμένα ο Τζιμερος ως λύση πρότεινε τη δημιουργία νόμιμων στρατοπέδων εργασίας με μειωμένο μισθό για τους παράνομους μετανάστες... Στο 12:40, με περιστροφές στο λόγο του, δείχνει να αναγνωρίζει το μεταναστευτικό πρόβλημα... Φαίνεται μάλιστα να συμφωνεί ότι δε λύνεται απλά με ουμανιστικές αναφορές (!?) (κάτι που κατά κόρον κάνει το ΚΚΕ.) Όποιος θέλει, ας κάνει search τις προτάσεις του ΚΚΕ για το μεταναστευτικό, όπου πρακτικά υποστηρίζει ότι θα πρέπει να νομιμοποιηθούν οι πάντες (καλύπτοντας την ανέφικτη αυτή πρόταση, με την "έτσι θέλω" προώθηση σε άλλες χώρες... Λες και οι άλλες χώρες δεν έχουν τη δική τους μεταναστευτική πολιτική, αλλά θα δεχτούν άκριτα ότι τους στείλουμε... ίσως αφού τους βαφτίσουμε όλους Έλληνες επήκοους). Εν τέλει αναφέρεται και στο προφανές... ότι δηλαδή το ίδιο το (ανθ)ελληνικό κράτος κάνει τα στραβά μάτια στην εκμετάλλευση της παράνομης εργασίας από τους οικονομικά ισχυρούς. τέλος πάντων, εγώ δεν είδα το "πως αντιμετωπίζονται όλα αυτά", έστω κατά την άποψη του κυρίου.
  21. kaynd

    Forum/πληροφορίες για φωτοβολταικά πάνελ/inverter

    Όπως λέει και ο Γιάγκος από πάνω, εσύ ρυθμίζεις τις ανάγκες σου, και μειώνεις το κόστος. Αυτό εξαρτάται όμως και από το τι σκαμπάζεις εσύ. Η μπαταρία του αυτοκινήτου δεν είναι για επαναλαμβανόμενες βαθειάς εκφορτίσεις. Γι αυτές, μια εκφόρτιση με βάθος 50% μπορεί να είναι καταστροφική μετά από 50-100κυκλους (Είναι φτιαγμένες για σύντομα μπιζαρίσματα και όχι για να μένουν εκφορτισμένες). Αυτό σημαίνει οτι απο μια τυπική μπαταρία 55Ah, μπορείς να πάρεις max 330Wh ενέργειας άμεσα, ή υπολογίζοντας και τις απώλειες του inverter λίγο κάτω από 300Wh. Αυτή την ενεργεία την εξαντλείς με μόλις 3 ώρες λειτουργίας και των δυο ανεμιστήρων (το βράδυ). Οπότε θέλει προσοχή. Αν εσύ νιώθεις λίγο, μπορείς να παρακολουθείς τη τάση της μπαταριάς, και να ρυθμίζεις την κατανάλωση σου. Όταν παίρνεις προσφορά από κάποιον επαγγελματία όμως, δε μπορεί ο άλλος να υποθέτει ότι εσύ θα νταντεύεις το σύστημα ή ότι όταν έχει λίγη συννεφιά, θα αχρηστεύεται το σύστημα. Ότι σου έγραψα πάνω, αναφέρεται σε καθημερινή χρήση αντίστοιχης καταναλωσης, κυρίως για άνοιξη - καλοκαίρι.
  22. kaynd

    Forum/πληροφορίες για φωτοβολταικά πάνελ/inverter

    Θα χρειαστείς μπαταριες γιατι πολυ απλα δε μπορείς να κανεις κι αλλιως. (Απο τη στιγμη που προφανως δεν υπαρχει συνδεση ΔΕΗ εκει που θελεις να τα βάλεις) Καλό ειναι να πάς να μιλήσεις σε ενα απο τα μαγαζιά που σου προτειναν παραπάνω, να ρωτησεις για ενα mini αυτονομο συστημα. Πρέπει να διευκρινήσεις το πόσες ωρες θελεις να δουλευουν αυτα ανα ημέρα, ετσι ωστε να προσδιοριστεί η ενεργεια που χρειάζεσαι. Μετά επιλεγωνται panel και μπαταρίες. Αν σκοπευεις να χρησιμοποιήσεις μερικες συγκεκριμένες συσκευές, καλό θα ηταν να κοιταξεις αν μπορούν ολες να ειναι 12V, ωστε να αποφυγεις την αγωρά inverter, μιας και μιλάμε για πολυ μικρό συστημα. Σε αυτή τη περιπτωση θα χρειαστείς μονο πανελ - ρυθμιστή φορτισης - μπαταρία Αν υποθέσουμε οτι θελεις να δουλεψεις τους ανεμηστήρες 10 ωρες την ημέρα και τη λάμπα 5 ωρες το βράδυ. Δηλαδή συνολικά 1060Wh την ημέρα, + απωλειες πανελ - > φορτιστη + βαθμός απόδωσης φορτισης - εκφόρτισης μπαταριών θές περιπου 250Wpeak σε πανελ, αν υποθέσουμε οτι μπορείς να τα προσανατολίσεις νοτια χωρίς να σκοιάζεται απο τιποτα, καθ όλη τη διαρκεια της ημέρας. Επειδή μιλάμε για μικρό συστημα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις panel για ονομαστική τάση 12V , ετσι ωστε να συνδεθούν απ ευθείας με εναν μικρό ρυθμιστή φορτισης, στις μπαταριες. (ωστε να αποφύγεις τη χρηση ακριβών φορτιστών - mppt) Αυτά τα μικρά πάνελ όμως, ειναι κάπως ακριβότερα ως προς την αναλογία Ευρω/watt. Στα μεγάλα συστήματα, με μεγάλα panel που βγαζουν υψηλότερες τασεις >30V το κόστος κατεβαινει πολλες φορες και κατω απο το ευρω/watt. Στη περίπτωση σου ομως να υπολογίζεις κοντά στο 1,5E/W Οπότε σουπερ χοντρικά. 2*125Wp πανελ ~ 370Ευρα Μπαταρία 200Ah (η 2*100Ah, οτι σου ερχεται φτηνότερο) ~ απο 300-400ευρω (υπάρχουν και ακριβότερες αλλα δεν εχουν νόημα οικονομικά) Αν εχεις όρεξη να ασχολείσαι μια φορα το μήνα ή διμηνο με συμπληρωση υγρών, παιρνεις ανοιχτου τυπου και κερδίζεις κανενα φραγκο. Αν υπαρχει κινδυνος να το ξεχάσεις, ή να κανεις πατατα κατα τη συμπλήρωση (μονο απιονισμένου νερου), τοτε παρε κλειστού τυπου. Η συγκεκριμένη χωρητικότητα επιλέχτηκε για χρηση περιπου του 50% της ημερησιας απολαβης, σε βραδυνές ωρες, με ποσοστό εκφόρτισης περιπου 30% την ημέρα. (Οσο κρατας το βαθος εκφορτισης μικρό, τοσο περισσότερο κυκλους μπορεί να κανει η μπαταρια) και τέλος ενας απλός PWM ρυθμιστής φορτιστης 12V 20Α θα σου παει το πολυ ~ 60ευρο. Αν τελος παντων θες και 230V, παιρνεις εναν inverter ως το πολυ 500VA με κανενα 250ευρο. Επαναλαμβάνω... ολα αυτα σουπερ χοντρικά. Προσφορά θα πάρεις απο την εταιρία. Απλά για να εχεις μια ταξη μεγεθους στο μυαλό τα λεω αυτα.
  23. kaynd

    Ειδήσεις απο την Ελλάδα και όλο τον κόσμο (NewsLab)

    Αναφερόμενος στην πάνω εικόνα "no one is illegal" Ωραία τα παιχνίδια με τις έννοιες, αλλά λίγη κοινή λογική δε βλάπτει. προφανώς δε μπορεί να χαρακτηρίσει κανένας άνθρωπος ως μια παράνομη οντότητα. Αυτό όμως δεν αναιρεί τις παράνομες πράξεις. Η κάθε ιδανική ανθρώπινη κοινότητα έχει δημιουργήσει δεδομένες υποδομές για να υποστηρίξει τον γνωστό και προβλέψιμο πληθυσμό της, + ένα περιθώριο. Δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζει κάποιος λογικά σκεπτόμενος, ότι μπορεί να επιτραπεί η εντελώς ανεξέλεγκτη μετακίνηση πληθυσμού από οπουδήποτε σε οπουδήποτε. Εκτός αν ζείτε σε έναν ουτοπικό κόσμο όπου υπάρχουν νοσοκομεία με άπειρα δωμάτια, πόλεις με άπειρα σπίτια, κρατικοί μηχανισμοί με άπειρους πόρους, κ.ο.κ Τέλος πάντων δε συνεχίζω σε αυτό γιατί έχουν ειπωθεί τα πάντα σε βαθμό αΐδιας. Σχετικά με το θέμα της Θράκης. Κατά τη γνώμη μου, τα βιώματα αυτού του ανθρώπου, που ανήκει στο μουσουλμανικό τμήμα πληθυσμού της Θράκης, μπορούν να δώσουν μια αρκετά σαφή εικόνα της κατάστασης. (Θέλει υπομονή γιατι ειναι μισή ωρα video)
  24. kaynd

    Πείτε ό,τι θέλετε 4.0 (TalkLab)

    Συγχαρητήρια η Περιοχή σας εντάχθηκε ή είναι σε διαδικασία ένταξης στο σχέδιο πόλης. Όταν γίνεται αυτό, όλοι συνεισφέρουν σε κάτι (εισφορά σε Γή και χρήμα). Ανάλογα με το σχέδιο πόλης (πχ τι έκταση παίρνει ο δρόμος απ το κάθε χωράφι) ο κάθε ιδιοκτήτης συνεισφέρει είτε σε Γή είτε σε χρήμα, ή λίγο κι απ τα δυο.
  25. kaynd

    Ειδήσεις απο την Ελλάδα και όλο τον κόσμο (NewsLab)

    http://www.thelab.gr/off-topic/aksiologa-polymesa-kai-riseis-sto-diadiktyo-thinklab-71762-135.html#post1063453125 National Geographic's Doomsday Preppers
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.