Jump to content

Επιλογή LCD-TFT monitor και κάποιες γενικές απορίες


Recommended Posts

Καταρχήν καλησπέρα σε όλους και συγχαρητήρια για το πολύ ενημερωτικό περιεχόμενο του TheLab. Κατα καιρούς με έχει βοηθήσει αρκετά να κάνω επιλογές σχετικά με τι 8α αγοράσω, αλλά μόλις σήμερα έκανα εγγραφή και αυτό είναι το πρώτο μου post (η γνωστή μετάβαση απο lurker σε poster).

Ο λόγος είναι απλός, έχω καταμπερδευτεί με τις οθόνες! :drool:

Έχω μια 17" Philips CRT, αλλά σκέφτομαι να την αλλάξω για διάφορους λόγους. Καταρχήν, το νέο μου σύστημα έχει κάρτα γραφικών με HDMI εξόδους και η οθόνη που έχω "κουμπώνει" μόνο με adaptor-άκια. Μικρό το κακό βέβαια. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι το παλιό μου PC ειναι σε πολύ καλή κατάσταση και σκεφτόμουν ότι με μια καινούρια οθόνη για τον i7 θα μπορούσα αμέσως-αμέσως να έχω ένα δεύτερο PC για web surfing, office, κάποια παλιότερα games, file server, γενικά τις λιγότερο απαιτητικές δουλειές.

Εδώ αρχίζουν και οι απορίες. Διαβάζοντας αρκετά από τα topics εδώ το θέμα αντί να ξεκαθαρίσει άρχισε να γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο, οπότε είπα να κάνω μια περιγραφή του τι ακριβώς χρειάζομαι για να πάρω πιο εξειδικευμένες απαντήσεις.

Καταρχήν, το monitor to θέλω κυρίως για gaming, web surfing και καμιά ταινιούλα (όχι blue-ray ακόμα, αλλά ίσως αξίζει να πάρω ένα με HD ανάλυση για το μέλλον), άρα ψάχνω κάτι με καλή απόκριση, χρώμα και σχετικά ξεκούραστο. Το budget είναι σχετικά μικρό (περίπου 250EU, αλλά πάω μέχρι τα 300 αν προκύψει κάτι με καλή σχέση τιμής-απόδοσης) οπότε περιορίζομαι μεταξύ 20" και 22", πράγμα καθόλου κακό γιατί έχω και περιορισμένο χώρο στο γραφείο που έχω το PC. Η 22άρα τηλεόρασή μας που δοκίμασα με μήκος 50-55 εκατοστά χωράει ίσα ίσα, αλλά είναι και θέμα του πόσο μεγάλο πλαίσιο (bezel) έχει το εκάστοτε panel.

Συγκεκριμένα οι κυριότερες απορίες μου είναι οι παρακάτω:

1) Gloss ή mat panel; Υπάρχει διαπιστωμένη διαφορά ποιότητας ή είναι καθαρά θέμα γούστου; Υποθέτω πως αν η θέση της οθόνης είναι τέτοια που τη χτυπάει ήλιος το mat είναι προτιμότερο.

2) Τι τύπο panel να επιλέξω για τη δουλειά που το θέλω και με το συγκεκριμένο budget; Εδώ έγκειται το πρώτο μεγάλο μπέρδεμα. TN, ISP, S-PVA, MVA, κάτι άλλο; Που υπερτερεί και που υστερεί το καθένα; Είδα κάτι για τα καινούρια c-PVA σε ένα άλλο θέμα ( http://www.thelab.gr/showthread.php?t=66583 ), αξίζει τον κόπο σαν μια μεσαία λύση;

3) Το δεύτερο θέμα που με απασχολεί αρκετά...σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αυτά τα panel τρέχουν σε συγκεκριμένες αναλύσεις, με βάζει πολύ σε σκέψεις κατά πόσο ένα LCD/TFT monitor θα με εξαναγκάζει να αναβαθμίζω και κάρτα γραφικών κάθε μερικούς μήνες (προς το παρόν η Ati 4870 1GB είναι μια χαρά βεβαια). Άλλο είναι να τρέχεις απλώς υψηλές αναλύσεις και άλλο να τις τρέχεις με όλα τα γραφικά μειωμένα για να τις σηκώσει η κάρτα γραφικών, προτιμότερο να ρίξεις την ανάλυση λίγο και να ανεβάσεις άλλες επιλογές γραφικών. Γίνεται όμως να τρέξεις στο ίδιο panel μικρότερες αναλύσεις αν έχουν το ίδιο aspect ratio ή θα παραμορφώνει;

4) Το τελευταίο θέμα που πραγματικά με τρώει είναι αυτό της αξιοπιστίας, των εγγυήσεων και της ποιότητας εικόνας σε σχέση με ένα καλό CRT monitor. Ο τρόπος που καθορίζονται τα χαρακτηριστικά των panel αυτών είναι ίσως ακόμα ελλιπής, με αποτέλεσμα να μη μπορεί κάποιος που δεν έχει ασχοληθεί τόσο πολύ να βγάλει άκρη (πχ τα θέματα σε αυτό το forum που αναφέρονται στα πρότυπα ISO και τον ελλιπή τρόπο μέτρησης του χρόνου απόκρισης και της αντίθεσης). Τα τεχνικά χαρακτηριστικά οθονών είναι πραγματικά ο τομέας που έχω να ασχοληθώ χρόνια (φαίνεται πιστεύω :hehe:), καθώς οι CRT μου έβγαζαν άνετα πάνω απο 5ετία και δεν είχα λόγο μέχρι τώρα να αλλάξω.

Πόσο περιοριστικές είναι οι γωνίες θέασης μιας TFT/LCD;

Πόσο ικανοποιητική είναι η ποιότητα χρώματος και η φωτεινότητά τους;

Επίσης, τι γίνεται με τα "ψιλά γράμματα" των εγγυήσεων; Φίλος πήρε πριν μερικούς μήνες μια 24άρα με εγγύηση τριών pixel. Μετά από προσεκτική ανάγνωση αποδείχτηκε ότι για να αντικατασταθεί η οθόνη τα τρία καμμένα pixel θα πρέπει να είναι το ένα δίπλα στο άλλο! Άλλο ένα παράδειγμα είναι το πώς ορίζεται ένα καμμένο pixel, γιατί κάποιοι λένε ότι πρεπει να "κολλήσει" σε άσπρο ή μαύρο χρώμα για να θεωρηθεί καμμένο. Κι αν σου μείνουν 2-3 κόκκινα pixel στη μέση της οθόνης τι γίνεται δηλαδή; :laughing:

Γενικά, πόσο πιθανό είναι να παρουσιάσει ένα τέτοιο πρόβλημα μια TFT/LCD; Γιατί αν είναι αξιόπιστες και βγάζουν 4-5 χρονάκια χωρίς προβλήματα, τότε η ανησυχία για διφορούμενους όρους εγγυήσεων μετριάζεται κατά πολύ.

5) Τέλος, ποιο είναι το προτιμότερο aspect ratio, 16:9 ή 16:10;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων όσους κάτσουν να διαβάσουν το κατεβατό και περιμένω τις γνώμες σας.

Link to comment
Share on other sites

Ξανακοίταξα τα stickies και ενώ ξεκαθάρισαν κάποια πράγματα σχετικά με τα + και - της κάθε τεχνολογίας panel, ακόμα δυσκολεύομαι να αποφασίσω. Τουλάχιστον μείωσα τις πιθανές επιλογές, κάτι είναι κι αυτό.

Υποθέτω ότι αυτή η LG που μου προτείνεις jimakoΖzz είναι με TN panel, σωστά; Το μόνο που με χαλάει με τις ΤΝ είναι ότι δεν έχουν πραγματικά 16+m χρώματα και οι μικρότερες γωνίες θέασης. Πάντως το συγκεκριμένο μοντέλο είναι σε προσιτη τιμή και φαίνεται να έχει και καλή εγγύηση.

Με ψήνει αρκετά η Samsung Synchmaster F2380 που ανέφερα στο link του αρχικού μου post, αλλά δεν νομίζω ότι έχει έρθει Ελλάδα, δεν ξέρω πόσο πάνω θα πάει η τιμή αν έρθει και δεν είμαι σίγουρος τι εγγύηση δίνει η samsung. Πάντως το ενδιαφέρον με την F2380 είναι ότι στα χαρακτηριστικά του επίσημου site δίνει χρόνο απόκρισης grey-to-grey (που αν κατάλαβα καλά είναι ο "δύσκολος") και όχι τον κλασσικό άσπρο-μαύρο-άσπρο:

http://www.samsung.com/us/consumer/detail/spec.do?group=computersperipherals&type=monitors&subtype=professional&model_cd=LS23NVTABW/ZA

Θεωρητικά φάινεται αρκετά καλός στα 8ms, αλλά πάλι σύμφωνα με τα stickies 8ms σε μια PVA panel είναι πιο αργά από 8ms σε μια TN panel, αν κατάλαβα καλά δηλαδή. Θα έχει πρόβλημε με games, ή αξίζει λέτε να την περιμένω; Στο Ελληνικό τμήμα του site της samsung πάντως δεν την έχει και η αλήθεια είναι ότι ψιλοβιάζομαι να το κλείσω το θέμα, οπότε πρέπει μέσα στην επόμενη εβδομάδα να έχω αποφασίσει.

Υπάρχει κάποια άλλη πρόταση; Είμαι λες και κάθομαι σε αναμμένα κάρβουνα :haha:

Edit: Τελικά η Samsung F2380 δεν φαίνεται καλή επιλογή για gaming monitor, είδα καναδυό reviews που την χαντάκωσαν σε συγκεκριμένα θέματα. Λένε ότι χάνει πολύ λεπτομέρεια σε σκιές και έχει πολύ ghosting:

http://samsungf2380.blogspot.com/

και το αντίστοιχο forum topic:

http://www.hardforum.com/showthread.php?t=1431960

Edited by Blackdogkt
Link to comment
Share on other sites

Απλά, κατάλαβα διαβάζοντας και σε άλλα sites ότι για gaming monitor ή θα ρίξεις πολλά φράγκα να πάρεις ένα καλο IPS panel, ή θα επιλέξεις ένα ΤΝ panel που ναι μεν είναι γρήγορα αλλά έχουν μικρές γωνίες θέαης και χειρότερη ποιότητα χρώματος.

Αυτά που λένε για 160 και 170 μοίρες τα ακούω βερεσέ, γιατί πολύ απλά το πρότυπο που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές θεωρεί πως αν έχεις αντίθεση 10:1 τότε η οθόνη είναι επαρκώς ορατή. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν έχεις παραμορφώσεις, χρωματικές αλλαγές ή κακή ποιότητα εικόνας σε μεγάλες γωνίες, απλά ότι ξεχωρίζεις τι δείχνει η οθόνη. Αν μιλήσουμε με ρεαλιστικά δεδομένα, νομίζω ότι στα περισσότερα ΤΝ panels οι πραγματικές γωνίες θέασης θα είναι κάτω από 100 μοίρες, μερικά άρθρα που έχω δει λένε ότι μετά τις 30 μοίρες από το κέντρο αρχίζουν τα προβλήματα και μιλάνε για οριζόντιο άξονα. Που να πιάσουμε και τον κάθετο δηλαδή, που τα ΤΝ χάνουν περισσότερο. Αυτό απλά σημαίνει ότι αν βλέπω ταινία στο δωμάτιό μου και έχω ένα ακόμα άτομο μαζί, με μια 22άρα θα πρέπει να στριμώχνεσαι για να δεις σωστά.

Ξέρεις κανείς αν κυκλοφορεί κανένα καλο e-IPS panel απο 22" ως 24" ; Λέγεται ότι είναι πολύ καλά και η μέθοδος κατασκευής ρίχνει το κόστος αρκετά σε σχέση με άλλες IPS τεχνολογίες. Είδα π.χ κάτι reviews για την Dell 2209WA, βγήκε Ιανουάριο αυτή και λέγανε καλά λόγια, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα την βρω Ελλάδα. Στο skroutz.gr πχ που έχει συγκεντρωτικές αναζητήσεις δεν την βρίσκει, αλλά στο hardforum.com έχει ένα forum topic 100 σελίδων στο οποίο ποστάρει κόσμος από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα.

Γενικά η εντύπωση που μου δίνεται είναι ότι το IPS είναι ο καλύτερος συμβιβασμός ανάμεσα στα διάφορα χαρακτηριστικά, αλλά το γεγονός ότι όλοι πάνε βουρ για τα ΤΝ δεν βοηθάει να κατέβει το κόστος των IPS, πόσο μάλλον να έρθουν τέτοια monitor στην Ελλάδα.

Αν βρω κανένα καλό IPS monitor από εξωτερικό, ξέρει κανείς τι πληρώνω για να το φέρω Ελλάδα; Υπάρχει θέμα τελωνείου εκτός από τα ταχυδρομικά, ή αν παραγγείλω από χώρα της ΕΕ (πχ Γερμανία ή Αγγλία) το γλιτώνω;

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Πλάκα πλάκα το είχα δει το σχετικό thread, αλλά στην αρχή προτού διαβάσω όλα τα stickies με τα τεχνικά χαρακτηριστικά και το ψάξω.

Μετά από μανιακό googling βρήκα ενα thread 99 σελίδες στο hardforum.com να πλέκει το εγκώμιο της συγκεκριμένης οθόνης με αρκετά test και πείστηκα. Έψαξα να τη βρω στα Ελληνικά e-shop από skroutz.gr, κοίταξα παντού, τίποτα και τελικά βρήκα πάλι από google ένα thread στο adsl.gr που λέει πού μπορείς να τη βρεις. Και όλο αυτό το διάστημα ήταν εδώ, ακριβώς κάτω από τη μύτη μου! :D

Σκέφτομαι να την παραγγείλω από pcbuyit.co.uk και όχι από overclockers. Η τιμή είναι ίδια αλλά φαίνεται να έχουν πολύ καλό support, στο adsl.gr άτομα που έχουν αγοράσει από εκεί λένε ότι περιμένουν πάνω από τα τηλέφωνα και τα email απαντώνται γρήγορα (πιο μικρή επιχείρηση, έχουν καλά ratings/certificates και δουλεύουν πάρα πολύ Dell). Νομίζω είδα κάπου μέσα στο site τους ότι έχουν πολιτική επισκευής/αντικατάστασης για το παραμικρό πρόβλημα με pixels αλλά δεν είμαι σίγουρος, έχω ψάξει τόσα πολλά τις τελευταίες μέρες που έχω χάσει λίγο το μπούσουλα :laughing:

Φαίνεται καλή περίπτωση το μαγαζάκι πάντως, στέλνει Ελλάδα με 45 λίρες ταχυδρομικά, 4-6 εργάσιμες μέρες. Το συγκεκριμένο monitor καλύπτεται απο πανευρωπαική εγγύηση, οπότε αν στραβώσει κάτι η αντιπροσωπεία είναι υποχρεωμένη να κάνει service, κι ας μην έχει το συγκεκριμένο μοντέλο στον κατάλογό της.

Αυτό είναι άλλο περίεργο πάλι με τη διαθεσιμότητα, Αγγλία και Γερμανία που κοίταξα στα επίσημα localized websites της Dell το έχει, αλλά μόλις επιλέξεις Ελλάδα δεν φαίνεται πουθενά. Επίσης, δεν βρίσκεται πλέον εύκολα στην Αμερική, γιατί η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που ο υποκατασκευαστής του panel (η LG είναι νομίζω) δεν προλαβαίνει να την καλύψει! Ο λόγος που το monitor πωλείται ακόμα στην Ευρώπη είναι ότι αντί για $200 στην Αμερική τα πουλάνε από 200 λίρες=240 Euro (Αγγλία) ως 350 Euro (Γερμανία), δηλαδή με τις τωρινές ισοτιμίες $340-$495.

Με έναν πρόχειρο υπολογισμό θα μου βγει γύρω στα 300 ευρώ, λιανική+ΦΠΑ+ταχυδρομικά. Τελευταία ερώτηση και αύριο πρωί την παραγγέλνω...ξέρει κανείς αν πληρώνουμε κανένα επιπλέον φόρο/τελωνείο, ή επειδή είναι εντός ευρωπαϊκής ένωσης γλιτώνουμε το καπέλο;

Link to comment
Share on other sites

Ήρθε σήμερα τελικά και μπορώ να πω ότι είμαι αρκετά ευχαριστημένος εκ πρώτης όψεως, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι ήμουν λίγο πολύ φανατικός CRT user. Δεν έχω κάτσει να ρυθμίσω πολλά πράγματα αλλά η αλήθεια είναι ότι το monitor είναι πολύ φωτεινό σε εργοστασιακά settings.

Προς το παρόν απλά έβαλα ένα color profile ενός user από harfdrorum.com με τις δικές του ρυθμίσεις και βελτίωσε αρκετά τα πράγματα, ίσως κατεβάσω κι άλλο το brigthness από τις ρυθμίσεις της κάρτας γραφικών αλλά θα μου χαλάσει το υπόλοιπο calibration, θα δούμε.

Έτρεξα από το menu της οθόνης τη λειτουργία LCD conditioning που εναλάσσει φωτεινά χρώματα στο panel σε full screen και δεν παρατήρησα καμμένα ή κολλημένα pixel. Προβλήματα χρωματικής ανομοιομορφίας ευτυχώς δεν βλέπω, οπότε ένα ακόμα καλό σημάδι.

Από απόκριση/ghosting, ετρεξα στα γρήγορα ενα-δυο παιχνιδάκια και γενικά φαίνετα αρκετά ικανοποιητική. Το μονο που παρατήρησα ήταν σε εξομοιωτή πτήσης, αλλά μόνο όταν κάνω συνεχόμενες απότομες αλλαγές οπτικής γωνίας της κάμερας και αυτό με τη χρήση συσκευής TrackIR (μικρή κάμερα υπερύθρων + "μανταλάκι" με LEDάκια στο headset + drivers = αντί να πατάς κουμπιά για να γυρίσεις την κάμερα, απλά γυρνάς το κεφάλι σου όπως θα έκανες στην πραγματικότητα...με 40 μοίρες δική σου κίνηση το μετατρέπει σε 180 μοίρες στο game, οπότε δεν κοιτάς έξω από το monitor καθώς "χαζεύεις" :p ). Ακόμα και τότε όμως, δεν πρόκειται για βαρβάτο ghosting αλλά για μια ελαφριά θολούρα που εμφανιζετα μόνο αν το "ζορίσεις" το θέμα για να δεις που αρχίζει το φαινόμενο, σε συνθήκες κανονικού gaming με φυσιολογικές αλλαγές κάμερας δεν είδα πρόβλημα.

Τέλος, από γωνίες θέασης και χρώματα είναι άψογη. Αν κατέβαινε και λίγο παραπάνω το brigthness θα ήταν super, αλλά και την CRT την δούλευα με σχετικά "χτυπητές" ρυθμίσεις, οπότε δεν έχω και τόσο πρόβλημα. Απλά πρέπει να ψάξω λίγο τις ρυθμίσεις για να την κάνω πιο ξεκούραστη και στα μέτρα μου.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...