Jump to content



DVD-R/RW, DVD+R/RW & DVD-RAM


Suedehead

Recommended Posts

Το παρων thread έχει χαρακτήρα καθαρά ενημερωτικο. Σκοπός του είναι να πληροφορησει σχετικα με τα τρια διαφορετικα προτυπα εγγραφης DVD. Ας ξεκινησουμε:

DVD-R & DVD-RW

Προσφέρει δυνατότητα αποθήκευσης έως και 4,7GB σε κάθε δίσκο DVD και στις αρχές του 2000 διασπάστηκε σε δυο επιμέρους πρότυπα στα DVD-R General και DVD-R Authoring. To DVD-R General (ακτινα laser μηκους κυματος 650nm) απευθύνεται στον απλό χρήστη.Το DVD-R Authoring απευθύνεται στους επαγγελματίες χρήστες (laser με ακτίνα μήκους κύματος 635nm). Ta δυο προαναφερόμενα πρότυπα δεν είναι συμβατά μεταξύ τους. To πρότυπο DVD-RW αποτελεί την επανεγγράψιμη εκδοχή του ¨απλού¨ DVD-R προσφέροντας μέγιστη χωρητικότητα 4,7GB και δυνατότητα επανεγγραφής έως και 1000 φορές. Τα δυο αυτά πρότυπα έχουν δημιουργηθεί και υποστηρίζονται από το DVD-Forum

DVD+R & DVD+RW

To πρότυπο DVD+R καθώς και το DVD+RW αναπτύχθηκε από τον οργανισμό DVD+RW Alliance ιδρυτικά μέλη του οποίου είναι οι Sony, Philips, Yamaha, Ricoh, HP, Dell, Thomson/RCA κ.α. Οι Sony, Philips και Thomson/RCA είναι μέλη και του ανταγωνιστικού οργανισμού DVD Forum.

DVD-RAM

To παλαιότερο πρότυπο στην εγγραφή DVD και αναπτύχθηκε με σκοπό την αποθήκευση δεδομένων (backup). Κάθε δίσκος DVD-RAM έχει χωρητικότητα 4,7GB και διατιθεται με πλαστικό κάλυμμα σε μορφή cartridge. Υπαρχουν δυο τυποι DVD-RAM δισκων: ο τύπος 1 ο οποίος βρίσκεται πάντα μέσα στο πλαστικό κάλυμμα και ο τύπος 2 στον οποίο το πλαστικό κάλυμμα μπορεί να αφαιρεθεί. Οι δισκοι DVD-RAM εχουν διαρκεια ζωης 30 χρονια και μπορουν να επανεγγραφουν εως και 100.000 φορες. Η εταιρεια που υποστηριξε το DVD-RAM ηταν η Panasonic με τις αντίστοιχες συσκευές να εχουν μειωμένη συμβατότητα με τις συσκευές ανάγνωσης δίσκων DVD.

Link to comment
Share on other sites

Ναι. Αλλα δισκακια για DVD-R αλλα για DVD+R (εννοειται οτι αλλα δισκακια θελεις για εγγραφη και αλλα για επανεγγραφη). Στην αγορα θα βρεις συσκευες DVD-R/RW, DVD+R/RW καθώς και dual που υποστηρίζουν και τα δυο προτυπα. Το DVD-RAM εχει ¨πεθανει¨ τουλαχιστον για τον απλο χρηστη..

Link to comment
Share on other sites

Συμπληρωματικα στα οσα εγραψε ο Suedehead σας παραθετω ενα μερος απο ενα αρθρo με τιτλο DVD εγγραφής - τί παίζει τελικά; που δημοσιευτηκε στα DivX-DVD News στης 25 Αυγουστου 2003.

DVD-RAM

Είναι το πιο "επίσημο" από τα formats που κυκλοφορούν, αν και η πορεία του δεν είναι τόσο εντυπωσιακή όσο θα περίμενε κανείς από τα "ηχηρά" ονόματα που βρίσκονται πίσω του και μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι: Panasonic, Hitachi, Toshiba, Samsung. Το DVD-RAM βασίζεται στην τεχνολογία κατασκευής phase change disc και προσφέρεται σε δύο χωρητικότητες, 2,6 και 4,7 GB, ανάλογα με το αν είναι μονής ή διπλής όψης, ενώ υπάρχει και ένας δίσκος μικρότερης διαμέτρου (8 εκατοστά σε αντίθεση με τα 12 εκατοστά που είναι η διάμετρος των "κανονικών" δίσκων) που έχει χωρητικότητα 1.5 GB. Τα δισκάκια που ακολουθούν αυτό το στάνταρτ, είναι επανεγγράψιμα.

DVD-R

Ενας από τους υποψήφιους για το στάνταρτ του CD-R των DVD εγγραφής, δηλαδή του μέσου για μία και μόνη εγγραφή χωρίς δυνατότητα διαγραφής, είναι το DVD-R. Το στάνταρτ, που έχει γίνει ευρύτερα αποδεκτό κυρίως στον τομέα του authoring, αναπτύσσεται κατά βάση από την Pioneer. Και εδώ προσφέρονται δύο χωρητικότητες: 3.95 και 4.7 GB. Το δυσάρεστο σε αυτό το στάνταρτ είναι, ότι οι εκδόσεις των DVD που δεν προορίζονται για authoring (δηλαδή του consumer standard, που συχνά κυκλοφορεί ως "data storage"), διαθέτουν ενσωματωμένη προστασία εγγραφής, ώστε να μην μπορούν να αντιγραφούν σε αυτά άλλα DVD.

DVD-RW

Πρόκειται ουσιαστικά για μια παραλλαγή του DVD-R, που επιτρέπει πολλαπλές επανεγγραφές-διαγραφές, όπως το CD-RW. Και αυτό το στάνταρτ αναπτύσσεται από την Pioneer και υποστηρίζεται μεταξύ των άλλων από τη Sony, τη Sharp και την LG. Βγαίνει σε μία μόνο χωρητικότητα στα 4.7 GB και προσφέρεται σε δύο τύπους: έναν που είναι συμβατός με τα σημερινά DVD players, αλλά έχει μειωμένες δυνατότητες και έναν που έχει αυξημένες δυνατότητες, αλλά δεν κρατά την προς τα πίσω συμβατότητα.

DVD+RW

Είναι το αποτέλεσμα μιας πανίσχυρης συμμαχίας, στην οποία μεταξύ άλλων μετέχουν: η Phillips, Sony, Hewlett-Packard, Ricoh και πολλές εταιρείες, που κατασκευάζουν και εμπορεύονται δισκάκια εγγραφής. Το στάνταρτ προσφέρεται σε μία χωρητικότητα (4.7 GB) και υπόσχεται 1000+ φορές εγγραφής/διαγραφής. Είναι συμβατό με τα σημερινά DVD αναπαραγωγής, χωρίς να θυσιάζει τη λειτουργικότητά του, κάτι που το κάνει πιο ελκυστικό ως πρόταση από το DVD-RW.

Link to comment
Share on other sites

Originally posted by Paxx

Tότε ποιά η ουσιαστική διαφορά μεταξυ των δύο? άκουσα οτι το + είναι γρηγορότερο απο το - ισχύει?

Ουσιαστική διαφορά δεν υπάρχει. Το πρότυπο + προσφέρει μεγαλύτερη συμβατότητα με παλαιότερες συσκευές, τόσο παλαιά dvd-roms όσο και επιτραπέζιες συσκευές.

Όσο αφορά το θέμα ταχύτητας, δεν νομίζω να υπάρχει διαφορά στις ταχύτητες.

Link to comment
Share on other sites

Να σημειώσω πως υπάρχει ουσιαστική διαφορά στα + και -.

Η ουσία είναι ότι το DVD+RW είναι καλύτερο για data storage, ενώ το DVD-R θεωρείται φθηνότερο (εμένα το ίδιο ακριβό μου φαίνεται πάντως).

"As for consumer preference, DVD-RW is seen as mainly for people looking to record video and then play it on consumer DVD players. That's because to store new files, the disc must first be erased entirely. "

The DVD+RW and DVD-RAM formats are seen as having the upper hand for data storage because they allow people to store and erase files in the same way they can on a hard drive. "

Θα πρότεινα για αγορά το TEAC W50D (RW+/-).

Οπότε τις ταινίες σας θα τις (αντι)γράφετε σε DVD-R και θα έχετε και DVD+RW για backup.

Link to comment
Share on other sites

Τα DVD-R ειναι οντως φθηνοτερα, αλλα και πιο συμβατα. Οπου εχετε δει η ακουσει για αυξημενη συμβατοτητα των DVD+R ειναι απατη. Φιλος μου που εχει Sony 500αρι και γραφει DVD+R δε μπορει να τα παιξει σε 2 φετες DVD γνωστων του. Ριξτε και μια ματια και στο www.cdrinfo.com για του λογου το αληθες. Το μονο θετικο ειναι οτι το DVD+R με data μεσα, διαβαζεται ελαφρως ταχυτερα και πετυχαινονται καλυτερα seek times.

Link to comment
Share on other sites

ΝΑ ΤΟΝΙΣΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.

ΤΟ ΚΕΝΟ DVD ΔΙΣΚΑΚΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ 4,7GB AΛΛΑ 4,38GB

ΣΥΜΦΟΝΑ ΜΕ ΤΑ SPEC TOY DVD+-R TO ΔΙΣΚΑΚΙ ΕΙΝΑΙ 4 707 000 000 BYTES.

ΟΠΟΤΕ. 4 707 000 000 / 1024 = 4 596 679KB / 1024 = 4489 MB = 4,3 GB.

EINAI MIA ΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΛΟΓΗ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΣΚΛΗΡΩΝ ΔΙΣΚΩΝ.

Link to comment
Share on other sites

ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΩ ΚΑΤΙ.

ΤΑ ΔΙΣΚΑΚΙΑ ΓΕΝΙΚΑ ΧΩΡΙΖΟΝΤΕ ΣΕ.

DVD 5 = KOINO ΔΙΣΚΑΚΙ

DVD 9 = KOINO ΔΙΣΚΑΚΙ SINGLE SIDE ΜΟΝΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΛΛΑ ΜΕ DUAL LAYER ΧΩΡΙΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ 7,95 GB

DVD 10 = KOINO ΔΙΣΚΑΚΙ SINGLE SIDE ΜΟΝΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΛΛΑ ΜΕ DUAL LAYER, ΧΩΡΙΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ 4,7 ( 4,36 ) Χ 2=8.7 GB EINAI ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ FORMAT ΑΠΟ ΤΟ DVD 9.

DVD 18 = KOINO ΔΙΣΚΑΚI DOUBLE SIDE MONO ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕ DUAL LAYER ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΛΕΥΡΑ. ΚΑΙ ΧΩΡΑΕΙ ΧΟΝΤΡΙΚΑ ΜΕΧΡΙ 16 GB.

TI EINAI TO DUAL LAYER KAI ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΕ ΝΑ ΓΡΑΦΤΕΙ ΜΕ ΣΥΜΒΑΤΙΚΑ DVD+-R.

TO DUAL LAYER ΕΙΝΑΙ ΟΥΣΙΑΤΙΚΑ 2 ΑΝΑΓΝΩΣΙΜΕΣ " ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ¨" Η ΜΙΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΟΠΟΥ Η ΑΠΟΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΗΜΗΔΙΑΦΑΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ LAZER ΝΑ ΕΣΤΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΩ..ΕΚΕΙ ΕΧΟΥΜΕ 2 ΤΡΟΠΟΥΣ ΝΑ " ΧΩΡΙΣΟΥΜΕ " ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ.

1.PTP (parallel track path). ΕΚΕΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ 2 ΠΑΡΑΛΗΛΑ PATH.

2.OTP (opposite track path). ΕΚΕΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΣΤΟ 2ο LAYER ΜΟΛΙΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΟ 1ο. ΑΥΤΟ ΧΡΗΣΗΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΚΥΡΙΟΣ ΣΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ.ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ LAYER Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΣΕ ΑΛΛΑΓΗ CHAPTER ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΣΑ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΠΑΥΣΗ ΑΠΟ 0,1 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 4 SEC. TO OTP ΛΕΓΕΤΕ ΚΑΙ (reverse-spiral dual layer)

ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΣΑΣ ΚΟΥΡΑΣΑ.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.