Jump to content



Athlon 64 και Athlon 64 FX: σκεψεις και αποψεις


Suedehead

Recommended Posts

Χθες η AMD ανακοινωσε την πολυποθητη 64bit desktop πλατφορμα η οποια αποτελειται απο τους Athlon 64 3200+ και Athlon 64 FX-51. Ολοι μας διαβασαμε reviews σχετικα με τα νεα cpus και αρκετοι απο εμας περιμεναμε με αγωνια τον Athlon 64. Το παρων εχει σκοπο να ανταλλαξουμε ιδεες και αποψεις σχετικα με την νεα πλατφορμα της AMD αλλα και της Intel (Pentium 4 EE και Prescott). Θα παρακαλουσα πολυ τους συμμετεχοντες να διατηρησουν ενα κοσμιο επιπεδο χωρις υπερβολες και προσωπικες αντιπαραθεσεις.

Link to comment
Share on other sites

Athlon 64 3200+

Μου αρεσε ο Athlon 64 αλλα δεν με ταρακουνησε.Τουλαχιστον οχι στον ιδιο βαθμο που ειχα εντυπωσιαστει και ταρακουνηθει καποτε με τον Athlon Slot A (άλλα μετρα, άλλα σταθμά, άλλες εποχές). Δυνατο cpu φαινεται αλλα η αρχικη συχνοτητα λειτουργιας των 2GHz....περιμενα κατι περισσοτερο. Βεβαια η δυναμη του Athlon 64 ειναι τα optimizations που εχει (on die memory controller, SSE2 etc) αλλα φανταζομαι ολοι θα θελαμε η AMD με τον απλο Athlon 64 να ξεπερασει τα 2GHz. Παντως το cpu εχει περισσοτερες δυνατοτητες για αυξηση των GHz σε σχεση με τον Athlon XP. Η τιμη του γυρω στα $417.....απαγορευτικη για μενα που επιθυμω ενα cpu για internet, music, word processing και λιγο gaming στα 1024x768. Οι παλιες καλες μερες των cheap cpus έχουν περασει ανεπιστρεπτι. Athlon 64 με 256Κ L2...ποτε; θα δειξει..

Athlon 64 FX-51

O Athlon 64 FX-51 ειναι ενα τερας. Dual memory, 2.2GHz αλλα ECC μνημη. Δικαιολογημενο αν λαβουμε υποψη οτι προοριζεται για workstations. Τιμη: around $800 οποτε παλι δεν ειναι για μενα...και φανταζομαι για τους περισσοτερους χρηστες.

Overcloking

Οσα reviews που διαβασα, δεν ειδα καποιον να ξεπερνα να 2.4GHz με τα νεα cpus. Ασφαλες συμπερασμα δεν θελω να βγαλω γιατι ειμαστε ακομη στην αρχη. Θα ερθουν και καλα steppings...

Θα βγουν στην αγορα;

To μεγαλο προβλημα της AMD. Λογω του μεγαλου die size απο ενα wafer η AMD βγαζει μικρη ποσοτητα απο cores σε σχεση με τους Athlon XP. Συν οτι το κοστος κατασκευης ειναι υψηλοτερο, συν οτι θελει επιτελους να εχει και εσοδα...αποτελεσμα : υψηλές τιμες και ελαχιστοι διαθεσιμοι cpus. Προσωπικα δεν πιστευω οτι τα νεα cpus σε ενα μηνα θα ειναι στην ελληνικη αγορα. Ουτε σε δυο. Και αν ειναι να θα ειναι σε ελαχιστες ποσοτητες και με πολυ υψηλο κοστος. $417 λεει η ΑΜD στα 500 χωρις ΦΠΑ θα ερθει στην Ελλαδα. Για να δουμε χαμηλες τιμες και πολλα cpus απαιτειται μεταβαση στα 0.09μ. Ποτε θα γινει;....ουτε η ιδια η AMD νομιζω οτι ξερει.....

Intel

Η εμφανιση του P4 EE ειναι ενα ακομη στοιχειο οτι η Intel ειναι marketing leader (και οχι μονο). Συνδιαζοντας τον Prestonia με τον Northwood εκτισε ενα τερας το οποιο καταφερει και εκανε τον κοσμο να μιλαει για αυτον και οχι για το cpu που ετοιμαζε τοσο καιρο η AMD. Αυτο και αν ειναι επιθεση. Βεβαια με τον ΕΕ η Intel θα επρεπε να δωσει απαντησεις στα λεγομενα της οτι οι xeon δεν μπορουν να παιζουν με τα ¨απλα¨ chipsets και αλλα παρομοια...pure marketing...αποδειξη: οχι μονο ο ΕΕ αλλα και το Dual Xeon board της Asus με 875P chipset....its all about money..

Θα βγει ο ΕΕ στην αγορα; Θα βγει, αλλα οταν βγει θα ειναι πανακριβος και οχι σε μεγαλες ποσοτητες. Το cpu ειναι made by marketing με σκοπο να τραβηξει τα βλεματα του κοσμου απο τα 64bit της AMD...και τα καταφερε...και ο Prescott;...3 December λεει η Intel και θα βγει τοτε...ηδη στην Ευρωπη κυκλοφορουν Prescott desktop PCs (no more info-NDA dudes). Θα βγει και θα.....δεν ξερω τι θα κανει, ξερω οτι θα πεσουν οι τιμες...same story

Τελικες σκεψεις

Δεν ειμαι πολεμιος της AMD. Ισα ισα την εταιρεια την συμπαθω περισσοτερη απο την Intel. Εχει μια αλλη αισθηση περισσοτερο underground και anti-system. Ακομη και το logo της ειναι κορυφη. Anyway αυτα ειναι προσωπικοι συναισθηματισμοι. Αυτες ειναι οι σκεψεις μου. Μακαρι η AMD να τα καταφερει οπως παλια με τον Thunderbird....αλλα δεν το βλεπω..

Φιλικα

Suedehead

Link to comment
Share on other sites

Να αναφερω κι εγω την γνωμη μου για τους νεους επεξεργαστες.

AMD64

Καλος, χρυσος αλλα λιγος? Εχει το γνωστο της AMD pure performance, αλλα μηπως τελικα ο κοσμος θελει και τα MHz του? Εγω προσωπικα τα θελω. Σκεφτειτε απλα ενα τετοιο τερας να τρεχει στα 3GHz???? Εκεινο θα ηταν κτυπημα!!!!! Για τις τιμες τι να πω? απλα οτι ενα μηχανημα με αντιστοιχο P4 στα 2.8 που ανετα θα παει στα 3 ειναι πιο γρηγορο.

AMD 64FX

Για μενα αυτος ειναι Ο επεξεργαστης. Εχει και την ταχυτητα και πιστευω οτι μπορει να ποιασει τα GHz. Μειωνεκτημα του ΜΕΓΑΛΟ τα ECC της μνημης. Αμαν καναμε να βρουμε μνημες με τις προηγουμενες πλατφορμες. Τωρα θα δωσουμε αλλο ενα καρο λεφτα για να ειναι και ECC? δεν το βλεπω. Οσο για την τιμη του? προτιμω να παρω ενα ολοκληρο υπολογιστη παρα εναν επεξεργαστη.

P4 EE

Κλασικη Intel πιστευω. Και τιμη απαγορευτικη αλλα και marketing καλο. Το 64-βιτ της AMD δεν ηταν το κυριο μελημα μας στις 23 του Σεπτεμβρη οσο η κοντρα του νεου επεξεργαστη της AMD με τον νεο της Intel. Ειναι και αυτος Ο επεξεργαστης αλλα δεν νομιζω οτι εκει που βρισκομαι εγω σε ΜΗz υπαρχει λογος να αλλαξω CPU για να παρω τωρα κατι νεο, το οποιο δεν θα ξερω ποσο ανεβαινει, ποιες ειναι οι πραγματικες του επιδοσεις και αν τελικα θα κανει διαφορα σε συγκριση με τον δικο μου επεξεργαστη. αυτο που παραδεχομαι στην Intel ειναι οτι εχει κατι να σου δωσει και σου το δινει συνεχεια και απλοχερα......MHz.......

Link to comment
Share on other sites

Εννοειται οτι αυτη την στιγμη δεν συμφερει να αναβαθμισουν ουτε οι χρηστες με amd ουτε με intel που νοιαζονται για το κοστος.Αλλωστε τα νεα cpus ειναι μονο για λιγους προς το παρον και η amd δεν θα εχει προβλημα να πουλησει τα κομματια που εχει μεχρι τα χριστουγεννα(10000 64FX και 90000 64).Το θεμα ειναι τι θα γινει μετα που θα αυξηθει η παραγωγη.Παντως αυτο που φενεται ειναι οτι οι τιμες θα ειναι στα ιδια επιπεδα με του P4 .

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνω μαζι σου Unstoppable. Το θεμα ειναι οτι μεχρι τα Χριστουγεννα θα εχουμε "a new guy in Town" . Και πιστευω οτι το χτυπημα αυτο στις 3 του Δεκεμβρη θα ειναι πολυ δυνατο.

Μαλλον παμε για το ιδιο σκηνικο οπως ημαστε και τωρα. Αν θελεις Real Power θα αγοραζεις Intel και αν θελεις cost/performance θα αγοραζεις AMD.

Link to comment
Share on other sites

Αν δεν μπορεσει να μειωσει την καταναλωση η Intel δεν βλεπω το χτυπημα να ειναι μεγαλο.Kαι φυσικα το μεγαλο ερωτημα ειναι τι θα γινει με την υποστηριξη 64bit

Link to comment
Share on other sites

Originally posted by unstoppable

Αν δεν μπορεσει να μειωσει την καταναλωση η Intel δεν βλεπω το χτυπημα να ειναι μεγαλο.Kαι φυσικα το μεγαλο ερωτημα ειναι τι θα γινει με την υποστηριξη 64bit

Απο ίντελ 64 bit?

Ακομα δεν εχουμε καν λειτουργικό με 64bit, δεν ξερω βέβαια αν είναι έστω στα σκαριά...

Πού είναι η χρησιμότητα τότε των 64bit?

EDIT: να μου πείς κάποιος πρέπει να κάνει την αρχη, πρώτα το hardware κ μετα το software έστω, αλλα μέχρι να αναπτυχθούν πλήρως οι 64μπιτες εφαρμογές και να φτάσουν στον μέσο χρήστη, δεν έχουμε ψωμί ακόμα?

Link to comment
Share on other sites

τα Windows XP 64bit κυκλοφορησε μια beta τους...το προβλημα δεν ειναι στο OS αλλα στους drivers...γιατι οι εταιρειες να υποστηριζουν το x86-64;

EDIT : εχουμε πολυ ψωμι ακομη...

Link to comment
Share on other sites

Originally posted by Suedehead

τα Windows XP 64bit κυκλοφορησε μια beta τους......

Ποια τα logthorn κάπως έτσι τσπ? Είχα την εντύπωση οτι υποστηρίζουν και 32 και όχι full 64 δεν ξερω αν ισχύει αυτό.

Link to comment
Share on other sites

.....full 64-bit capabilities as well as full-speed backwards compatibility with 32-bit Intel x86-based chips.....

Ουγκ δεν το είχα υπόψη...

αυτο που εννοούσα είναι οτι δεν θα ήταν καλύτερα αν υπήρχε αποκλειστικά 64μπιτ υποστήριξη?

Πάλι είδαμε τι έγινε και με τους drivers για τα ΧΡ, φανταστείτε τώρα....και εν όψη του pci express.....δεν έχουμε παρα να περιμένουμε μέχρι να έρθει κάτι στα χέρια μας...για να δούμε για να δούμε.....(ουπς off topic)

Link to comment
Share on other sites

O FX και ΕΕ βγήκαν για να κερδίσουν τις εντυπώσεις, και τις εντυπώσεις τις κέρδισε η ιntel βεβαίως. Tώρα όσον αφορά το 64 3200+ πιστεύω τα 400 τιμή έναρξης είναι λογικότατη και δε θα μπορούσε να είναι άλλη. (λίγες CPU μεγαλύτερη ζήτηση, όχι κατώτερο PR modelο).

H AMD βρίσκεται σε καλό δρόμο αν λάβουμε υπόψιν ότι το PCI Express με τα 90nm πρέπει να γίνει στόχος αναβάθμισης και για τις 2 platformες.

Όσο για τον Prescott θα είναι ένας ακόμα Willamate. H AMD platformα θα έχει πιο γρήγορα υποστήριξη x86-64 απ ότι τα SSE3 της intel αναμφισβήτητα.

Καλά 3 Δεκεμβρίου? Εγώ δεν είδα κανένα sample στο IDF για να δούμε αν πάρει τίποτα το μάτι μας στην Computex, για να δούμε

:confused:

Link to comment
Share on other sites

Βασικα εγω δεν συμφωνω για το λογικο της τιμης των 400. Απο που κι ως που ειναι λογικα τα 400? για πες μου? σε μια καινουρια πλατφορμα που δεν ξερουμε καν που βρισκεται απο αποψης επιδοσεων και overclocking, απο αποψης σταθεροτητας και συμβατοτητας πιστευεις οτι τα 400 ειναι λιγα? και μην μου πεις για καινουριο επεξεργαστη γιατι στην Θεσσαλονικη ημουν ο 3ος στην λιστα αναμονης για τον Athlon 500(slotA) και τον ειχα πληρωσει μαζι με την μητρικη του 335(114.000ΔΡΧ). Οποτε που ειναι η λογικη στην AMD? Που? Και το προιον που εβγαλε υποτιθεται σαν Value/Performance ειναι πανακριβο ωστε να χτυπησει την αγορα και το προιον το οποιο ειναι ισως (για μενα) οτι πιο γρηγορο υπαρχει οχι απλα ειναι πανακριβο αλλα ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ.(εκτος του γεγονοτος οτι δεν ξερουμε τι παιζει με ασυμβατοτητες και με overclocking)

Link to comment
Share on other sites

έλα ρε Ζάχο είδες εσύ κανένα bench να μη το τρέχει? Μόνο το Socket άλλαξε για όνομα του θεού και μνήμες αν διάβασες όλες τις παίρνει (για χαμηλότερα timings παίζουν οι καλές μνήμες). ίσα ίσα που λένε είναι πολύ σταθερό σε 32bit XP, όσο για το ΧP 64 το SP1 βγήκε αποκλειστικά για τις x86-64 αλίμονο στην MS αν δε παίζει, για oc δε ξέρω φυσικά. Να μη τα παραλέμε όποιος πάρει τον 64 3200+ (που κατε με βλακεία θα κάνει σε αυτή την φάση) δε θα πάει από x86 σε ΑΙ64 (aka Titanium :p ) αλλά σε x86-64 αυτό πιστεύω τα λέει όλα για την τιμή του επεξεργαστή.

To PCI XP θα φέρει τέτοιο boost στα PC που θα μας κάνει να ξεχάσουμε την διαμάχη τον 2 για αρκετό καιρό

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει αντικειμενικότητα σε πολλές από τις απαντήσεις που είδα εδώ.....

Θα σας δώσω τιμές για να δείτε το λάθος σας σε σχέση με το κόστος....

Εδώ θα βρείτε την τιμή για τον ATHLON 64 3200+

http://www.overclockers.co.uk/acatalog/Online_Catalogue_AMD_CPUs_51.html

Οπως θα διαπιστώσετε έχει ακριβώς την ίδια τιμή με τον BARTON 3200+ :D

Oπότε που είναι το άδικο της υποθέσεως ?

Με τα ίδια λεφτά που θα δίνατε για έναν ΒARTON 3200+ αγοράζετε τον ΑTHLON64 3200+

Oσο για τα BOARD ????

http://www.overclockers.co.uk/acatalog/Asus.html

Θα διαπιστώσετε και πάλι ότι εάν επιλέξετε το ΑSUS 8KV Deluxe αξίζει λίγο παραπάνω από το ABIT NF7-S ......:blink: Aρα και πάλι το κόστος είναι σε χαμηλά επίπεδα και φυσικά πολύ ποιό χαμηλά από τα αντίστοιχα της ΙNTEL....

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα......

Ας ΄πούμε ότι θέλω να κάνω UPGRADE και έχω να επιλέξω ανάμεσα σε δύο συστήματα...

1) ΙΝΤΕL P4

Cpu : Intel Pentium 4 'Northwood' 3.2CGHz (800FSB) with HT Technology - Retail (CP-030-IN)

H τιμή της = 516.94 λίρες Αγγλίας

Mobo : Asus P4C800 Deluxe "Canterwood" (Socket 478) Motherboard (MB-021-AS)

H τιμή της είναι = 146.88 λίρες Αγγλίας

Αρα έχουμε σύνολο = 663.82 Λίρες Αγγλίας μαζί με το ΦΠΑ

2) ΑΤΗLON64

CPU : AMD Athlon 64 3200 (Socket 754) - Retail (CP-060-AM)

Η τιμή = 370.07 Λίρες Αγγλίας

Μοβο = Asus K8V Deluxe (Socket 754) Motherboard (MB-037-AS)

Η τιμή είναι = 117.44 Λίρες Αγγλίας

Αρα έχουμε σύνολο = 487.51 Λίρες Αγγλίας

Δηλαδή έχουμε μια διαφορά 176.31 Λίρες Αγγλίας = 235 Εuro φθηνότερο το ΑΜD64 Σύστημα σε σχέση με το αντίστοιχο ΙΝΤΕL....

Kαι μην μου πείτε ότι ο INTEL είναι καλύτερος από τον απλό ΑΤΗLON64 3200+ γιατί θα γελάσουν και οι κότες .....:laughing:

Συμπέρασμα ?????

Το αφήνω σε εσάς που πραγματικά είστε ειλικρινείς σε αυτά που γράφετε.....

Εφτασε επιτέλους η στιγμή να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους και όχι με Ιντελοφιλολογίες της κακκιάς ώρας....

Εκτός βέβαια και εαν περιμένατε ο ATHLON64 3200+ να είναι ποιό φθηνός από τον BARTON 3200+.....

Mήπως πρέπει η ΑΜΔ να αρχίζει να πουλάει τζάμπα για να πειστούν μερικοί μερικοί ????

ΕΛΕΟΣ :mad::mad:

Μην μαυρίζουμε τα πάντα .....

Στο κάτω κάτω στις επόμενες εβδομάδες που θα κυλίσουν θα βγούν και οι χαμηλώτεροι σε ΜΗΖ ATHLON64 με ακόμη χαμηλώτερες τιμές........ :D

Link to comment
Share on other sites

καλά τα είπες Dagalidi. Το κόστος διατηρείται χαμηλό στα Mobo όπως αναμενόταν επειδή τα Chipset δεν έχουν ενσωματωμένο τον Controller και έχουν το Hypertransport :D

Aν θες οπoσδήποτε να αναβαθμίσεις τότε χαλαρά AMD ;)

Link to comment
Share on other sites

Σωστα dag .. Φαινεται οτι η AMD ξαναπαιρνει τα πάνω της ..

Τον thunderbird 1200 που τον ειχα πάρει όταν ειχε κυκλοφορήσει (κανα 2-3 ευδομάδες μετά) ειχα σκάσει 130.000 ... Τα πράγματα δεν εχουν αλλάξει πολύ απο τότε.

Αν ο 64 φέρει αναλογικά τις επιδώσεις που ειχε ο 1200 (που κακά τα ψέμματα ΤΣΑΚΙΖΕ ΚΟΚΑΛΑ) καλώς εχει όσο έχει .

Καινουρια σειρά επεξεργαστών εναι δεν ειναι αναβάθμιση στην ιδια αρχιτεκτονική .. Ποσο να κάνει 300ε ?? δεν νομίζω..

Παρ'όλα αυτα εγώ δεν δινω πανω απο 150-190ε για επεξεργαστη ποτέ ξανα και διατηρώ επιφυλακτικότητα για οτιδήποτε μέχρι να κυκλοφορήσει..

Οταν δω review απο τον dag θα πιστω :D:D:D:D προς το παρον ολα τα reviews και σχόλια τα βλέπω με επιφύλαξη..

Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα θα πήρε το μάτι σας πολλά test σε 64bit...

Τελικά ο Paris δε θα υποστηρίζει 64bit (δε ξέρω αν έπαιξε ρόλο η HP σ αυτό) και θα είναι 256L2 754pinος (λογικά σε πολύ χαμηλή τιμή).

Link to comment
Share on other sites

το μυστήριο τον 939pin λύθηκε...

At the technical symposium following the Athlon 64 launch, Mike Goddard, AMD Director of Technical Marketing of the firm's Computation Products Group, explained it in a way that it has left almost as many questions unanswered. But the long and the short of it is that Socket 940 requires a 6 to 9 layer motherboard and Socket 939 only requires a 4 layer design, making the motherboards much cheaper for chips using the latter.

Goddard is a seriously technical guy, he comes from a background of designing chips himself and knows a thing or two. He said that Socket 939 would allow later Athlon FX chips to use standard DDR memory rather than the current requirement for ECC registered DDR.

O Tejas θα είναι τελικά ο P5 και θα έχει 64bit co-processor

According to this source, and the details have not been confirmed, a module sitting on top could provide 64-bit extensions.

And the source claimed, Microsoft is ready to launch a version of Windows called Elements with 64-bit extensions.

The idea seems to be that people can buy a 32-bit module, and then add in the 64-bit processor

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.