Jump to content



Watercooling Experience


soki

Recommended Posts

Oλα τα κομματια του παζλ ειναι στην κατοχη μου πλεον.

Block by eleven, ειναι κουκλακι το νεο block και δεν φαινονται οι κολλησεις, τελεια δουλεια Μιχαλη! :D

Ford Transit, ψυγειο.

Ηydor L20, σωληνες, σφυκτιρες, Εrythromycin, απιονισμενο νερο κτλ. Τελικο κοστος μου βγηκε γυρω στα 145 ευρω.

Tα αποτελεσματα θα τα κανω post εδω σε περιπου μια βδομαδα, επειδη εχω σκεφτει ως τωρα 12 διαφορετικους τροπους στησιματος και θελω να τους δοκιμασω ολους αναλυτικα με μετρησεις. :) :bigsmile:

Link to comment
Share on other sites

Για να δουμε τι κανει το Watercooling... :cool:

Κατ' αρχην δοκιμασα την συνδεσμολογια ~)-"εξοδος" ψυγειου -εισοδος block -εξοδος block -εισοδος αντλιας -εξοδος αντλιας -"εισοδος" ψυγειου-(~ . Tank δεν εβαλα αλλα δεν εχω και αερα μεσα στο κυκλώμα! Αυτο το πετυχαινουμε βαζοντας την αντλια μεσα σε εναν κουβα ή λεκανη με νερο, η εισοδος της ειναι χωρις! σωληνα, η εξοδος της με σωληνα παει στην εισοδο του ψυγειου, μετα εξοδος ψυγειου με σωληνα στην εισοδο του block και η εξοδος του block με ενα σωληνα που καταληγει! στον κουβα. Βαζουμε την αντλια στην πριζα και αφου αρχιζει να γεμιζει το κυκλωμα σιγα σιγα, κουναμε και το ψυγειο να φυγει ο αερας, και οταν δουμε οτι δεν βγαινουν πλεον μπουρμπουρληθρες(LOL) στον κουβα, τοτε με μια αστραπιαια κινηση και φωναζοντας σαν τον Miyagi "ashhaa!" ενωνουμε μεσα! στο νερο την εισοδο της αντλιας με τον σωληνα της εξοδου του block, κλεινουμε το κυκλωμα με λιγα λογια, ετσι δεν θα υπαρχει αερας μεσα στο κυκλωμα. (Τhanx DJD για την βοηθεια) :D

Στο ψυγειο εβαλα πανω δυο 12αρηδες "χοντρους" εναν Sunon και εναν αλλον(ξεχναω το ονομα του, θα κανω edit με το ονομα οταν τους βγαλω). O Sunon με απογοητευσε, δεν δουλευει στα 5 volt, στα 7 volt δεν αποδιδει καλα και κανει πολυ θορυβο. Ο αλλος τα καταφερνει πολυ καλα και ειναι αρκετα πιο ησυχος. Για το πρωτο test τους δουλευω στα 12 volt με πολυ θορυβο, αυτο βεβαια θα αλλαξει συντομα. Αν σκεφτεσται τι ανεμιστηρες να βαλετε στο ψυγειο, προτεινω τους 12αρηδες Sunon τους λεπτους! , στα 7 volt ειναι αθορυβοι και αποδιδουν παραπανω απο ικανοποιητικα και στα 5 επισης. :woot:

Mε τον cooler της Intel με Mod@3200 rpm, με 1.525Vcore απο Bios, ημουν καθημερινα 12χ258 = 3100 mhz, με διπλο folding gromacs full load, ultra stable. Στους Intel με HT (AMD δεν το εχω ψαξει), τα gromacs ζοριζουν πολυ τον επεξεργαστη και αν δεν εισαι ultra stable σου χαλαει τις πρωτεινες. Στα 12χ262 παλι stable ημουν, περναγα ολα τα test και επαιζα οτι παιχνιδι ηθελα αλλα τα gromacs δεν... Γιαυτο οσο ειναι δυνατον θα ποσταρω τετοιες συχνοτητες που ειμαι σταθερος σε gromacs και οχι μεγιστες συχνοτητες, αυτο εξαλλου με ενδιαφερει και στην πραξη για καθημερινη χρηση.

Θερμοκρασια στα 3100 ειχα full load 44oC στον επεξεργαστη, απο Motherboard Monitor, και συστημα 34οC(4 12αρηδες αθορυβοι στο κουτι κανουν καλη δουλεια). :)

1.gif

Tον intel cooler με το mod τον εδωσα στον Lino80 γιατι ειχε κατι προβληματα με το δικο του συστημα, και μου εδωσε τον κλασικο @ 2200 rpm, εκανα και κατι αλλαγες στο κουτι, χαμηλωσα στροφες και εβαλα φιλτρα στους ανεμιστηρες για την σκονη, βαλε βγαλε κτλ. Και τελικα κατεληξα να εχω load cpu temp 51oC και του συστηματος εκτιναχτηκε στους 47οC. Ετσι εχασα 2 mhz fsb και μεχρι χθες ημουν καθημερινα 12χ256=3072 Mhz.

2.gif

Πριν δοκιμασω το Watercooling, δεν περιμενα να κατεβω full load παρακατω απο 35οC στο επεξεργαστη. Το βαζω πανω λοιπον οπως οπως, ουτε τις βιδες δεν ειχα βαλει σωστα απο οτι μου ειπε μετα ο eleven, και το αποτελεσμα με ξαφνιασε, 26 βαθμους idle και 31 full load, μετα απο 5 ωρες ασταματητου folding. Η θερμοκρασια ανεβαινει μονο +5 βαθμους απο idle σε full load, αυτο πρωτη φορα το βλεπω επειδη στο aircooling οι διαφορες ειναι τεραστιες, τουλαχιστον +10 βαθμους. Η νεα ultra stable συχνοτητα με 5 ωρες(και συνεχιζει) folding ειναι 12χ268 = 3216 Mhz με 1.525Vcore απο bios.

stable268.gif

Oποιος θελει να δει benchs απο 12χ272 που νομιζα οτι ημουν stable πριν μου χαλασει την πρωτεινη ας κανει κλικ εδω.(βαριεμαι να τα ξανατρεχω ολα στα 12χ268, προτιμω folding ) :p

Εχω αλλους 11 τροπους να δοκιμασω( :confused: ), στοχος μου ειναι 3300 Mhz ultra stable με 1.525vcore. Οταν το πετυχω αυτο θα αρχιζω να ανεβαζω Vcore για το μεγαλο πανυγηρι. :devil:

Για πρωτη φορα νομιζω πηγε πολυ καλα το εγχειρημα. Still Testing... :nuke:

Link to comment
Share on other sites

Soki καλη επιτυχια. Παντως η κοντρα στο folding θα ειναι μεχρι θανατου. Μεχρι τις 15 του μηνα θα εχω κι εγω extreme ψυξη. Κι απο 300 fsb με 1.56 full load θα παω λιγο παραπανω :). Χωσε καλα θα βγαλουμε γουστα. May the dark force be with you.

Link to comment
Share on other sites

ωραίος ο ΣΟΚΙ... για να σε δούμε να ανεβαίνεις... σίγουρα θα έχεις δρόμο ακόμα...

εγώ πάντως συνηθισμένος από φασαρία, τα φανς συνήθως στο φουλ τα έχω, απλά για να βλέπω χαμηλές τεμπς... :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Μερικες παρατηρησεις απο το Watercooling.

H καλυτερη συνδεσμολογια ειναι ~)-"εξοδος" ψυγειου -εισοδος block -εξοδος block -εισοδος αντλιας -εξοδος αντλιας -"εισοδος" ψυγειου-(~ . Με οποιαδηποτε αλλη συνδεσμολογια που δοκιμασα ειχα χειροτερα αποτελεσματα.

Aν βαλετε και Vga Βlock η καλυτερη συνδεσμολογια ειναι ~)-"εξοδος" ψυγειου -εισοδος block -εξοδος block - εισοδος Vga block - εξοδος Vga block -εισοδος αντλιας -εξοδος αντλιας -"εισοδος" ψυγειου-(~ .

Toυς ανεμιστηρες στο ψυγειο οπως και να τους τοποθετησετε ειτε να φυσανε ειτε να ρουφανε σε οποιαδηποτε μερια, δεν εχει διαφορα ειναι το ιδιο πραγμα. Με εναν ανεμιστηρα μονο ανεβαινει η θερμοκρασια 1-2 βαθμους μονο, αλλα απο load σε idle κατασταση η θερμοκρασια επανερχεται στα χαμηλοτερα επιπεδα αργοτερα σε σχεση οταν εχετε 2 ανεμιστηρες. Επισης αν θελετε να βαλετε μονο εναν ανεμιστηρα καλο θα ειναι να το βαλετε να ρουφαει στην "κατω" πλευρα(οχι κοντα στην εισοδο/εξοδο) του ψυγειου. Επισης αν τους βαλετε να ρουφανε εχετε και ελαφρως χαμηλοτερα επιπεδα θορυβου.

Τωρα χωρις καθολου ανεμιστηρες πανω στο ψυγειο, η θερμοκρασια ανεβαινει 3-4 βαθμους αλλα απο load σε idle δεν επανερχεται σχεδον ποτε στην χαμηλοτερη τιμη. Με λιγα λογια οσο πιο πολυ ωρα εισαστε load τοσο θα ανεβαινει η θεμοκρασια, οχι κατι τραγικο 1-2 βαθμους αλλα ανεβαινει.

Η καλυτερη λυση για ανεμιστηρες ειναι ο Sunon ο 12αρης o λεπτος, που στα 5V δεν εχει αντιπαλο απο αποψη αποδοσης/θορυβου. Εγω εβαλα εναν 12αρη sunon και εναν 9αρη sunon λεπτους να φυσανε. Μπορειτε να τους στερεωσετε με δεματακια πολυ απλα.

Η αντλια τωρα, αν εχετε καμια φτηνη οπως την L20, καλο θα ειναι να χρησιμοποιησετε logo στιγμης για να κλεισετε τυχον διαροοες αφου ετσι λιωνει και λιγο το πλαστικο και πιανει καλυτερα. Καλο επισης ειναι να την τοποθετησετε μεσα σε ενα δοχειο για μεγαλυτερη ασφαλεια και ευκολια στο γεμισμα/αδειασμα, και το δοχειο αυτο να ειναι εκτος PC αν γινεται.

Στις ενωσεις των λαστιχων με τα αλλα εξαρτηματα του watercooling επειδη ασκειται πιεση εκει, χρησιμοποιημε σφηκτηρες ή δεματακια οπωσδηποτε. Για τους τρελλαμενους με την ασφαλεια μπορειτε να βαλετε και λιγο Powertape(αυτοκολλητη αδιαβροχη ταινια, θα την βρειτε στο Praktiker) στις ενωσεις και μετα σφικτιρες.

Για υγρο μεσα, προτιμουμε το απιονισμενο/απεσταγμενο νερο και λιγο erythromycin(θα τo βρειτε σε ολα τα φαρμακεια ειναι το Roug-Mycin) ή καποιο αλλο αντιμικροβιακο.

Tελος μερικοι ανεμιστηρες για καλο airflow μεσα στο κουτι συνεχιζουν να βοηθανε αρκετα και με watercooling. Ολοι οι ανεμιστηρες καλο θα ειναι να εχουν προστατευτικα φιλτρα(akasa καλυτερα) για την σκονη.

Καλη επιτυχια! :woot:

Link to comment
Share on other sites

Η πρόταση του icy20 νομίζω είναι αρκετά καλή λογω του μια που το μπλόκ της καρτας είναι το δευτερο κατα σειρά ζεστότερο και είναι φυσικό να θέλουμε και σε αυτό οσο μεγαλήτερη ροη μπορούμε Παρεμβάλοντας το chipset μπλοκ κόβουμε την ροή.

Αρνητικό σημείο σε αυτήν την συνδεσμολογία είναι οτι το chipset τελικά θα ψυχθεί με ψυκτικο ανεβασμένης θερμοκρασίας Δεν ξέρω κατα πόσο αυτο θα επηρεάσει την αποδόση η αν δεν παίζει και τόσο μεγάλο ρόλο .

Θα το δοκιμάσω κάποια στιγμή .Για την ώρα και εγώ είμαι με την συνδεσμολογία που λέει ο Σοκι

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.