Jump to content



Προσθηκη διακοπτη ενεργοποιησης/απενεργοποιησης σε sata δισκους


DioNiSis

Recommended Posts

λοιπων,

εχω καποιους sata δισκους που τους χρησημοποιω συνδεωντας τους στο pc hot-plug οταν τους χρειαζομαι.

αυτο που θελω να κανω ειναι αντι να βαζω-βγαζω τα καλωδια τροφοδοσιας-δεδομενων καθε που θελω καποιον ή καποιους δισκους να βαλω ενα διακοπτη για καθε δισκο στα καλωδια τροφοδοσιας του και να ανοιγω/κλεινω το διακοπτη.

τα sata των δεδομενων θα μενουν μονιμα συνδεμενα. δεν νομιζω να εχουν προβλημα αν οι δισκοι δεν περνουν ρευμα ?

η ερωτηση μου ειναι τι διακοπτη χρειαζομαι για να γινει αυτο ?

χρειαζεται ενας 4-πολικος διακοπτης, αν το λεω καλα, που θα ανοιγει-κλεινει το κυκλωμα ταυτόχρονα και στα 4 καλωδια τροφοδοσιας (2μαυρα-κοκκινο-κιτρινο) ?

ή χρειαζεται ενας 2-πολικος διακοπτης μονο για τα κοκκινο και κιτρινο αφου τα 2 μαυρα ειναι γειωσεις ?

ή καποιος αλλος τυπος δικοπτη?

υπαρχουν τετοιοι διακοπτες ? απ οτι ειδα σε ενα κουτι icybox που εχω ο διακοπτης του ειναι 2-πολικος, τον δοκιμασα με δοκιμαστικο κατσαβιδι, αλλα δεν ξερω που συνδεεται γιατι ειναι πανω σε πλακετα.

ευχαριστω.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό θες να το κάνεις όσο ο υπολογιστής λειτουργεί ή να βάζεις/βγάζεις την τροφοδοσία με κλειστό υπολογιστή και μετά να τον ανοίγεις... αν θες το δεύτερο γίνεται εύκολα όπως λες με ένας διπλό διακόπτη στο κόκκινο-κίτρινο... η πρώτη περίπτωση με τον δίσκο να δουλεύει, θέλει άλλο τρόπο (hot swap και συρτάρι)...

Link to comment
Share on other sites

θελω να γινεται οσο ο υπολογιστης λειτουργει.

οι sata controllers ειναι ρυθμισμενοι σε ahci mode ετσι μπορω να βαζω/βγαζω το καλωδιο με αναμενο υπολογιστη χρησημοποιωντας και το safe remove των windows . σαν να ηταν εξωτερικοι usb ή esata .

Link to comment
Share on other sites

τότε θα πρέπει να ισχύουν τα παρακάτω...:

1. Το mobo να υποστηρίζει hot swap

2. O δίσκος να υποστηρίζει hot swap (οι sata υποστηρίζουν)

3. και όπως λες το safe remove μέσα από τα windows

Απλά αντί για να βάλεις διακόπτη, θα ήταν καλύτερα να έχεις συρτάρι, γιατί ο διακόπτης δημιουργεί spikes καθώς η επαφή κατά την διαμεταγωγή δεν είναι πάντα ιδανική... αντίθετα στα συρτάρια έχουν μια εξτρά προστασία γι' αυτό... αυτό δεν σημαίνει ότι με τον διακόπτη θα έχεις πρόβλημα και στην πράξη, αλλά θεωρητικά το ιδανικό θα ήταν το συρτάρι...

Link to comment
Share on other sites

για τους σταθερους δισκους εχουν τετοια λειτουργια τα γουιν,με διαστημα τριγκερινγκ μεχρι και 5 λεπτα.Και νομιζω η ρυθμιση λεει για ολους τους δισκους.Αντι να κανεις διακοπτακια δεν δοκιμαζεις την εξοικονομηση ενεργειας απο το πανελ?

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστω για τις απαντησεις.

σχετικα με την εξοικονομηση ενεργειας των win δεν το εχω κανει γιατι οι δισκοι δεν χρησημοποιουνται συχνα. μπορει να βαλω ενα δισκο 1 φορα την εβδομαδα να τον χρησημοποιησω για 1-2 ωρες μπορει καποιον αλλο και πιο αραιά.

σχετικα με τα spikes, αυτα δημιουργουνται οταν δεν ειναι ενα μονοκοματο καλωδιο απο το τροφοδοτικο στο δισκο, αλλα ενωμενα περισσοτερα καλωδια οπως θα ειναι αν βαλω διακοπτες ?

γιατι αν ειναι ετσι θα εχω ηδη spikes. επειδη δεν με βολεβε να ανοιγω το κουτι και να βαζω/βγαζω τα καλωδια (hot swap) σε καθε δισκο οταν τον χρειαζομαι εχω βαλει τρεις δισκους σε ενα coolermaster cage εξω απο το κουτι και εχω τραβηξει προεκταση με molex καλωδιο με διακλαδωσεις που εχω φτιαξει μονος μου απο το τροφοδοτικο απο ανοιγμα στο πισω μερος του κουτιου.

και τους δουλευω ετσι τους δισκους κανα χρονο τωρα.

Link to comment
Share on other sites

σχετικα με τα spikes, αυτα δημιουργουνται οταν δεν ειναι ενα μονοκοματο καλωδιο απο το τροφοδοτικο στο δισκο, αλλα ενωμενα περισσοτερα καλωδια οπως θα ειναι αν βαλω διακοπτες ?

Έχει να κάνει καθαρά με την στιγμή της διαμεταγωγής του διακόπτη από μη επαφή σε επαφή... οπότε έχει σημασία η ποιότητα του διακόπτη...

Link to comment
Share on other sites

αν το σύστημα είναι σε λειτουργία ναι... εκτός και αν έχεις κάποιο hot swap interface το οποίο έχει κάποια προστασία...

Γενικά δεν ξέρω πως είναι το κύκλωμα εισόδου τροφοδοσίας στους sata δίσκους της κάθε εταιρίας, ούτε τι προστασία παρέχει, ούτε πόσο ευαίσθητα είναι τα ηλεκτρονικά του σε spikes... δηλαδή αν έχουν προστασία, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα...

Link to comment
Share on other sites

η μητρικη μου gigabyte ga-ep35c-ds3r στη συσκευασια περιειχε molex bracket και καλωδια για για να συνδεω hot swap δισκους εξω απο το κουτι και γιαυτο το κανω ετσι. τωρα θα ψαξω στο ιντερνετ για τα μοντελα των δισκων μου να δω αν αναφερεται τιποτα.

εχω δει και αυτο http://www.plaisio.gr/Computers/Tuning/Case-Accessories/Lian-Li-Ex-H33A-Hot-Swap-Hdd-Kit-Silver-C89-EXH33A-00.htm και με βολευει με τους 3 δισκους που περνει οποτε μαλων σε αυτο θα καταληξω. αν και επειδή δεν με επείγει θα περιμενω μπας και το φερει σε μαυρο.

ευχαριστω για τις πληροφοριες

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.