Jump to content



Περιεργο προβλημα με 5850


BillGS

Recommended Posts

Καλησπερα,

Το συστημα μου ειναι ενας Ι7 940 σε μητρικη ECS με 6γιγα ραμ.Τροφοδοτικο εχω ενα powersonic 750w crossfire edition (δινει 25Α σε καθε μια απο τις 2 12αρες).

Προσφατα αγορασα μια MSI 5850 για να αντικαταστησω τις 2 4850 μου.Απο δω ξεκινησαν τα προβληματα.

Η καρτα εγκατασταθηκε κανονικα με τους τελευταιους Catalyst 9.10, και παιζει κανονικα. Το προβλημα ειναι στον περιεργο ηχο που βγαινει απο το κουτι και θυμιζει τον ηχο που κανει ενας σκληρος δισκος που διαβαζει αρχεια. Αυτος ο ηλεκτρικος ηχος παρατηρειται καθε φορα που αλλαζει κατι στην οθονη (οταν επιλεγω ενα αρχειο,οταν μετακινω παραθυρα) και ιδιαιτερα οταν κανω scroll στον mozilla.

Αρχικα πιστευα πως ο ηχος εβγαινε απο την καρτα γραφικων, λυνοντας το συστημα ομως ανακαλυψα πως ο ηχος ερχεται αποκλειστικα απο το τροφοδοτικο, ενω ειναι εντονος κατα τη διαρκεια του boot, εχει ομως και εκφανσεις σε idle καταστασεις, εντελως τυχαια.

Επειδη γνωριζω το φαινομενο του coil whine στις GPU, δεν προκειται για αυτο. Ο ηχος θυμιζει ηχο πηνιου, αλλα σε μικροτερη συχνοτητα,βγαινει δε αποκλειστικα απο το τροφοδοτικο. Το επαληθευσα τρεχοντας ενα atitool,στο οποιο η καρτα εχει εντονο coil whine οταν τα fps φτανουν 1800+ (και ο ηχος αυτος βγαινει αποκλειστικα απο την καρτα).

Το φαινομενο ισως να μην ενοχλουσε και τοσο,εαν δεν ειχα και 3-4 restarts. To παραδοξο ειναι πως η καρτα περναει χαλαρα ολα τα benchs που τις εριξα χωρις κανενα προβλημα,ακομα και με ψηλοτερα ρολογια, ενω επανεκκινει στο desktop η στον browser. To event viewer μετα την επανεκινηση δειχνει παντα το ιδιο: event id 41, kernel-power.

Ψαχνοντας λιγο στο net διαβασα πως απενεργοποιωντας απο το bios το C1E καμια φορα βοηθαει. Ισχυει οντως, το εκανα και ο ηχος μειωθηκε αισθητα,ενω δεν παρατηρησα ξανα επανεκκινηση.

Που νομιζετε πως ειναι το προβλημα? Καρτα γραφικων η PSU? Να τονισω πως πριν με τις 2 4850 ουτε ηχους περιεργους ειχα ουτε επανεκινησεις. Δεν ειναι περιεργο να φταιει το τροφοδοτικο, απο τη στιγμη που ταιζε 24/7 τις 4850 στις οποιες η καταναλωση ειναι μεγαλυτερη? Η 5850 idle ειναι στα 157mhz core - 300mhz memory , ενω η 4850 ηταν σε ιdle 650mhz core, 993mhz memory (x2)

Τα φωτα σας παρακαλω γιατι εχω ξενερωσει τρελα και δεν μπορω να χαρω την καρτουλα (την οποια προτεινω ανεπιφυλακτα)

Link to comment
Share on other sites

δν φταιει τπτ απο τα δυο.τρωω και εγω το ιδιο προβλημα που και που οτι και να κανω.αλλαξα τα παντα.πηρα και αλλο τροφοδοτικο επειδη νομιζα πως ηταν αυτο αλλα τπτ.δοκιμασε να κανεις ενα φορματ.εμενα με βοηθησε λιγο.

Link to comment
Share on other sites

Οταν λες εχεις το ιδιο προβλημα τι εννοεις, θορυβους η επανεκκινησεις? Για φορματ δε νομιζω να βοηθησει, το προβλημα παρουσιαζεται σε 2 διαφορετικα λειτουργικα,σε διαφορετικους σκληρους

Link to comment
Share on other sites

Μετα απο λιγο ψαξιμο στο ιντερνετ διαβασα πως το συγκεκριμενο προβλημα εμφανιζεται οταν ο υπολογιστης χανει το ρευμα του, συνηθως σε καταστασεις OC οταν δεν μπορει να ανταπεξελθει. Το θεμα ειναι πως εγω ειμαι με στοκ ρολογια παντου πλεον, ενω το προβλημα εμφανιστηκε αμεσως μετα την εγκατασταση της 5850.

Καμια αλλη γνωμη επι του θεματος?

Link to comment
Share on other sites

Ενα μικρο update της καταστασης:

-Το προβλημα δεν λυνεται με διαφορετικες εκδοσεις drivers. Παρολ'αυτα, οταν ειμαι στο λειτουργικο χωρις drivers, δεν ακουγεται το παραμικρο.

-Με το C1E κλειστο απο BIOS, ο θορυβος μπορω να πω ειναι υποφερτος.Εαν το ανοιξω,οτιδηποτε προκαλει κινηση στην οθονη (ακομα και η κινηση του ποντικιου στο desktop) παραγει θορυβο απο το τροφοδοτικο.

-Το συστημα περναει Furmark,OCCT,Vantage,3Dmark06 χωρις κανενα ζορι και θορυβο.Απο την αλλη ακουγονται διαφορα οταν παιζουν ταινιες, αλλα χωρις καποιο μοτιβο (720p .mkv ακουγονται τυχαια "τικ" απο το τροφοδοτικο, 1080p δεν ακουγεται τπτ)

-Κατι περιεργο ειναι αυτο που καταγραφει το GPU-z κατα τη διαρκεια των bench. Στο VDCC Current 36A στο Vantage, 42A στο 3Dmark, 45 στο Crysis bench, 56 στο Furmark! Aν δεν ειναι πλασματικα τα νουμερα, γιατι (και απο που) τραβαει τοσο ρευμα?

Link to comment
Share on other sites

Είχα περίπου το ίδιο θέμα με μια 8800GTX...

Όταν κάνεις scroll σε μια σελίδα, κουνάς παράθυρα κτλ κάνει έναν περίεργο συρτό ήχο (σαν χρρρρτ :upside:)... αυτό όμως το ακούς αν έχεις το κουτί ανοιχτό και δίπλα στο κεφάλι σου...

Τέλος πάντων αν είναι όντως από την κάρτα δεν μπορείς να κάνεις κάτι, απλά σου έκατσε, όπως και μένα και δεν είναι πρόβλημα είναι θόρυβος από τα τρανζίστορ (μάλλον στους σταθεροποιητές τάσης), το οποίο όμως δεν συμβαίνει σε όλες τις κάρτες ίδιου τύπου, δηλαδή δεν σημαίνει ότι το έχουν όλες ... πάντως μην ανυσηχείς...

Αν τώρα είναι από το τροφοδοτικό σημαίνει ότι ζορίζεται και θα πρέπει να σκεφτείς την αντικατάστασή του... τέλος σημασία δεν έχει πόσα watt τροφοδοτικό έχεις συνολικά, αλλά πόσα watt μπορεί να σου δώσει στο rail της κάρτας γραφικών... για την 58xx προτείνουν, αν θυμάμαι καλά, πάνω από 25-30Α στα 12V (δες και τα specs της κάρτας)...

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστω ολους για τις απαντησεις.

Οι περισσοτεροι αυτο αναφερουν, οποτε θα κινηθω προς την αγορα νεου τροφοδοτικου.

Για να μην ανοιγω αλλο θεμα, καμια προταση PSU γυρω στα 100-120 ευρω βαρια? (modular αν γινεται)

Link to comment
Share on other sites

Αφου αποφάσισες να αλλάξεις τροφοδοτικό οκ...

Εχω αυτο http://www.plaisio.gr/Computers/Hardware/PSU/Corsair-850W-CMPSU-850TXEU.htm και είμαι ικανοποιημένος, εαν σκοπεύεις αργότερα να βάλεις άλλη μια κάρτα σκέψου 850w

Link to comment
Share on other sites

Άσχετο αλλά κάτι παρόμοιο έκανε και μένα με την 295 αλλά το άκουγα απο τα ηχεία και όχι απο το κουτί, τελικά ήταν απο την Soundblaster, έκανα moute ένα απο τα Line out/in και δεν ακούγεται τίποτα τώρα. :tomato:

Link to comment
Share on other sites

Μπα ο ηχος βγαινει κατευθειαν απο το τροφοδοτικο, ακομα και με κλειστα τα ηχεια. Λογω διαθεσιμοτητας και τιμης ειχα να αποφασισω μεταξυ Xilence Redwing 1000w και Thermaltake Toughpower XT 750w.

Για το πρωτο, εκτος του οτι δεν βρηκα πουθενα reviews και ακομα και το επισημο site δεν αναφερει οτιδηποτε, δε θελω να τα σκασω για ισχυ που δεν τη χρειαζομαι και για αδοκιμαστη υλοποιηση. Επομενως διαλεξα το 2ο (review εδω http://www.jonnyguru.com/modules.php?name=NDReviews&op=Story&reid=171 ). Οταν παραλαβω θα ξαναποσταρω αν τελικα λυθηκε το προβλημα.

Link to comment
Share on other sites

Μετα απο μια εβδομαδα δοκιμων χωρις κανενα απολυτως προβλημα, μπορω να πω με σιγουρια πλεον πως ηταν το τροφοδοτικο.Το περιεργο ειναι πως δεν προκειται για αδυναμια του τροφοδοτικου, αλλα για κατι σαν "ασυμβατοτητα" GPU - PSU, δηλαδη ο συνδυασμος καποιων τροφοδοτικων με συγκεκριμενες υλοποιησεις καρτων γραφικων.

Το διαπιστωσα δοκιμαζοντας πρωτα ενα Coolermaster 900αρι, το οποιο δεν μου εκανε επανεκκινησεις, αλλα ακουγοταν και αυτο σε ακυρες στιγμες (πχ στο scrolling). Μετα δοκιμασα ενα Corsair 850HX, το οποιο δουλευε και αυτο κανονικα,οταν ομως φορτωνε η καρτα εκανε σα χαζο,τσιριζε περισσοτερο και απο το πρωτο μου PSU.Τελος, δοκιμασα ενα Thermaltake Toughpower XT 850W το οποιο δεν εκανε κιχ πουθενα.

Case solved λοιπον, ευχαριστω οσους βοηθησαν με τις απαντησεις τους

Link to comment
Share on other sites

Και ομως ετσι ειναι.Και γω πιστευα πως με το Corsair θα ξεμπερδευα, αλλα δεν τα εβρισκε με την καρτα γραφικων μου.

Δες και αυτο το thread απο το επισημο φορουμ της εταιρειας http://forum.corsair.com/v3/showthread.php?t=75330 το οποιο αναγωριζει το προβλημα, φαινεται ομως πως ειναι κατι πιο περιπλοκο (συνδυασμος mobo-psu-gpu ισως?). Η λυση που προτεινουν εκει φαινεται να δουλευει, αλλα κατα τη γνωμη μου δε το βρισκω λογικο να καταργησω το scaling της cpu (μαζι με το κοστος που αυτο συνεπαγεται σε καταναλωση και θερμοκρασιες) σε ενα πισι που δουλευει 24/7 μονο και μονο επειδη το τροφοδοτικο ειναι περιεργο και τραγουδαει.

Τελος,για ενα μυστηριο λογο το toughpower ειναι ακριβοτερο απο το πανακριβο Corsair, αλλα μετα απο τοσο ψαξιμο δεν μου εμεινε αλλη υπομονη οποτε και συμβιβαστηκα.

Παρ'ολα αυτα μεχρι στιγμης ειμαι απολυτα ευχαριστημενος απο το τρφοδοτικο.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.