Jump to content



Στήσιμο RAID


sa1901

Recommended Posts

Θα ήθελα την βοήθειά σας, αν δεν σας φαίνεται γελοίο...

Θέλω να στήσω πρώτη φορά εγώ τον υπολογιστή μου και δεν γνωρίζω πως να σετάρω 2 SATA δίσκους σε RAID. Θα μου ήταν πολύ χρήσιμα κάποια links που να περιγράφουν την διαδικασία, καθώς επίσης και κάποια θεωρία (RAID 0, 1, 0+1 κλπ).

Αν και εφόσον υπάρχουν, στα ελληνικά θα ήταν προτιμότερο... αν όχι θα το παλέψω με τα αγγλικά.

Ευχαριστώ πολύ :)

Link to comment
Share on other sites

Θα βοηθούσε να μας πεις σε τι μητρική και σε ποιον κοντρόλλερ έχεις σκοπό να στήσεις το raid.

Δεν νομίζω να χρειαστείς links, είναι σχετικά απλή διαδικασία και μπορούμε πιστεύω να σε βοηθήσουμε, ;)

Link to comment
Share on other sites

Οπως προειπες θα στησεις το RAID με S-ATA. Καλο θα ηταν να μας πεις τι ακριβως RAID θελεις να στησεις.

Στριπινγκ για MAX επιδοσεις αλλα αν χασεις τον ενα δισκο κλαφτα χαραλαμπε.

Ή μιρρορινγκ το οποιο δεν εχει επιδοσεις αλλα εχει μεγιστη ασφαλεια. Δηλαδη αν χαλασει ενας δισκος το συστημα συνεχιζει να δουλευει μεχρι να βαλεις και τον νεο που θα ερθει απο την αντικατασταση.

Πιθανοτατα θα πας για Raid_0 το οποιο ειναι το Striping.

Σε αυτη την περιπτωση εχεις να κανεις τα εξης.

Μεσα στο CD της Gigabyte εχει ενα φακελο που θα περιεχει τα αρχεια του αντιστοιχου Controller για το Raid. H 8ΚΝΧP επειδη εχει Raid και σε S-ATA αλλα και σε IDE θα εχει 2 φακελους. Απο το manual της μητρικης πρεπει να δεις ποιος απο τους 2 ειναι αυτος για το S-ATA raid. Αφου βρεις το φακελο του Controller μεσα στο CD αντιγραφεις ολο τον φακελο μεσα σε μια δισκετα χωρις ομως τους υποφακελους. Απο τους υποφακελους που υπαρχουν θα αντιγραψεις μονο αυτο που ειναι ιδιος με το λειτουργικο που θα κανεις εγκατασταση.π.χ. τον WIN2000 φακελο αν στηνεις Windows 2000, τον XP φακελο αν στηνεις Windows XP και ουτω καθ'εξης.

Αφου λοιπον αντιγραψεις τα απαραιτητα αρχεια απο το CD στην δισκετα συνδεεις τους 2 δισκους S-ATA που εχεις πανω στην μητρικη, εννοειτε στα καναλια του Raid Controller.

Βαζεις το CD των XP-2000 και ξεκινας. Με το που θα δεις μπλε οθονη και γραμματα απο την εγκατασταση πατας συνεχομενα το πληκτρο F6. Τοτε θα σου ζητησει μια δισκετα για να στησει το λειτουργικο τον Controller του συστηματος. Βαζεις την δισκετα που εχεις φτιακει και πατας Enter. Απο την λιστα που θα εμφανιστει επιλεγεις τον Controller της μητρικης σου και πατας παλι Enter.

Πηγαινεις στην επομενη οθονη και συνεχιζεις την εγκατασταση των Windows XP κανονικα.

Link to comment
Share on other sites

Για να εξηγήσω λίγο περισσότερο αυτό που είπε ο Vag,

αν το raid το στήσεις στον ενσωματωμένο στο chipset controller(ο μόνος sata controller στην μητρική σου), θα πρέπει πρώτα από το bios της μητρικής να επιλέξεις Raid και enhanced(σε 3 μητρικές με τον ίδιο controller, αυτή την ρύθμιση είχε) στο υπομενού του controller(άλλες μητρικές το είχαν στα integrated peripherals και άλλες στο menu με τις ide/atapi συσκευές). Στην συνέχεια μετά το post θα σου εμφανιστεί το menu του sata raid controller, συνήθως σου λέει πάτα Control & L.

Θα μπεις στο bios του controller και θα δηλώσεις το array που σε ενδιαφέρει, θα επιλέξεις stripe size(128, είναι το optimal από ότι λένε για sata δίσκους).

Στην συνέχεια, θα ακολουθήσεις την διαδικασία που είπε ο Zax παραπάνω.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.