Jump to content



Συνταγές μαγειρικής


Shidokanjohn

Recommended Posts

Μουσακάς

Κολοκύθια, μελιτζάνες, πατάτες

1 κιλό κιμάς

1 φλιτζάνι λάδι, 2 κρεμμύδια

1 ποτήρι κόκκινο κρασί

1-2 κουταλιές πελτέ ντομάτας, 3 αυγά

1 φλιτζάνι τυρί τριμμένο

αλάτι, πιπέρι, φρυγανιά τριμμένη, κανέλα

Κρέμα: 8 κουταλιές αλεύρι, 4 κουταλιές βούτυρο, 2 λίτρα γάλα, 2 αυγά, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το λάδι και το κιμά, σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό και το αφήνουμε να ψηθεί. Στο τέλος ανακατεύουμε τ' αυγά, το τυρί και τη φρυγανιά. Τηγανίζουμε τα κολοκύθια, τις μελιτζάνες και τις πατάτες κομμένα όλα σε πλατιές φέτες. Βουτυρώνουμε ένα ταψί, πασπαλίζουμε, με φρυγανιά τριμμένη και τοποθετούμε μια στρώση πατάτες, γέμιση, μελιτζάνες, γέμιση, κολοκύθια, γέμιση.

Προετοιμασία της κρέμας. Καίμε το βούτυρο, ρίχνουμε τ' αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Τέλος προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο. Απλώνουμε στην επιφάνεια του ταψιού την κρέμα, πασπαλίζουμε με τυρί και ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσει η κρέμα.

Link to comment
Share on other sites

Ρεβιθάδα της Σίφνου

½ κιλό ρεβίθια, κατά προτίμηση βιολογικής καλλιέργειας, καθαρισμένα και πλυμένα

1 κουταλάκι του γλυκού σόδα φαγητού

2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 φύλλο δάφνης

αλάτι & φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Αυτή η σούπα είναι ένα από τα πιο απλά στην παρασκευή τους, αλλά και τα πιο νόστιμα πιάτα της Ελλάδας. Στη Σίφνο, αποτελεί το κεντρικό πιάτο του κυριακάτικου γεύματος. Μέναμε στο χωριό Αρτέμονα, όταν είδα για πρώτη φορά πώς γίνεται η τοπική ρεβιθάδα και όλο το τελετουργικό που την περιβάλλει. Οι μαγείρισσες του χωριού χρησιμοποιούν πήλινα δοχεία για να την ψήσουν. Κάνουν όλη την προετοιμασία από το βράδυ του Σαββάτου και την πηγαίνουν στο φούρνο του χωριού που καίει ξύλα. Εκεί σιγοβράζει όλη νύχτα ο φούρνος δεν είναι αναμμένος αλλά παραμένει ζεστός. Την Κυριακή, ο φούρναρης αραδιάζει τα δοχεία στο πάτωμα του φούρνου που είναι από κεραμικές πλάκες. Μερικά έχουν απέξω ονόματα, μερικά είναι καινούργια. Τα περισσότερα, πάντως, είναι καπνισμένα από τη χρήση και κατά κάποιο τρόπο εύκολο να αναγνωριστούν από τους κατόχους τους, οι οποίοι τα παίρνουν επιστρέφοντας από την εκκλησία.

Το μυστικό για τη σωστή παρασκευή της είναι το πήλινο δοχείο και το απίστευτα αργό μαγείρεμά της, έτσι το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένα πήλινο σκεύος με καπάκι. Θα πρέπει να ξεκινήσετε την παρασκευή αυτής της σούπας την προηγούμενη ημέρα.

Μουσκεύετε τα ρεβίθια σε άφθονο νερό στο οποίο έχετε προσθέσει τη σόδα φαγητού. Τα αφήνετε όλη τη νύχτα και την άλλη μέρα το πρωί τα σουρώνετε, τα ξεπλένετε και τα σουρώνετε πάλι.

Βάζετε τα ρεβίθια, τα κρεμμύδια, το λάδι, το φύλλο δάφνης, το αλάτι και το πιπέρι σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτετε αρκετό νερό για να τα σκεπάσει (περίπου 9 εκ. από την επιφάνεια). Αφήνετε να πάρουν μια βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς σιγανή και τα σιγοβράζετε ώσπου τα ρεβίθια να μαλακώσουν λιγάκι, για 45-50 λεπτά.

Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 175º Κ. Αδειάζετε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε μια μεγάλη πήλινη χύτρα. Την κλείνετε με το καπάκι και αφήνετε να ψηθεί ώσπου τα ρεβίθια να μαλακώσουν, για 2 ώρες περίπου. Ο χρόνος ψησίματος δεν είναι ποτέ ακριβής, επειδή εξαρτάται πολύ από την ηλικία των ρεβιθιών αν ήταν στο ράφι για πολύ καιρό, θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο. Όπως κι αν έχει, τα ρεβίθια θα πρέπει να παραμείνουν ολόκληρα και να μην διαλυθούν, αλλά η σούπα να είναι πηχτή. Όσο ψήνονται τα ρεβίθια, εσείς θα πρέπει να ελέγχετε το νερό κάθε τόσο και να προσθέτετε κι άλλο, αν χρειάζεται για να μην κολλήσουν. Βγάζετε το φύλλο δάφνης. Η ρεβιθάδα σερβίρεται ζεστή.

Link to comment
Share on other sites

Γεμιστές Ντομάτες & Πιπεριές (Γεμιστά)

6 μεγάλες χοντρόκαρπες πιπεριές

6 μεγάλες τομάτες

2 μεγάλα χοντροκομμένα ναξιώτικα κρεμμύδια (περίπου 2 φλιτζάνια)

2 μεγάλες σκελίδες σκόρδου καθαρισμένες και κομμένες

1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο

μισό φλιτζάνι ελαφρώς καβουρντισμένα κουκουνάρια

2/3 φλιτζανιού κορινθιακές σταφίδες

μισό φλιτζάνι κομμένα φύλλα φρέσκου δυόσμου

μισό φλιτζάνι φρέσκος, κομμένος μαϊντανός

1/3 φλιτζανιού φρέσκος, κομμένος άνηθος

αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1 φλιτζάνι μακρύκοκκο ρύζι (π.χ. μπασμάτι)

1 1/2 φλιτζάνια ψίχουλα από ψωμί

1 φλιτζάνι τρίμμα φέτας

Κόβετε το πάνω μέρος από τις πιπεριές και αφαιρείτε τους σπόρους με ένα κουτάλι, χωρίς να πετάξετε το κομμένο τμήμα της πιπεριάς. Το ίδιο κάνετε και με τις τομάτες βγάζοντας τους σπόρους και αφαιρώντας τη σάρκα τους με ένα κουταλάκι. Τη σάρκα αυτή, τη κόβετε κομματάκια και τη φυλάτε μαζί με το χυμό της τομάτας.

Ζεσταίνετε σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και τσιγαρίζετε σε χαμηλή-μέτρια φωτιά τα κρεμμύδια για περίπου 7 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να μαζεύουν. Προσθέτετε το σκόρδο και ανακατεύετε για 1 λεπτό. Βάζετε και το ρύζι και το αναμειγνύετε με το σκόρδο και τα κρεμμύδια. Χύνετε μισό ποτήρι νερό, χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε το ρύζι σκεπάζοντάς το με το καπάκι, μέχρι να πιεί το ζουμί του.

Κατεβάζετε το ρύζι από τη φωτιά και το αναμειγνύετε με τη σάρκα και το ζουμί από τις τομάτες, τα μυρωδικά, τις σταφίδες και τα καρύδια προσθέτοντας όσο αλάτι και πιπέρι κρίνετε ότι χρειάζεται.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175°C και λαδώνετε κάπως ένα πυρίμαχο σκεύος. Γεμίζετε (όχι εντελώς) τις τομάτες και τις πιπεριές με το ρύζι και τις τοποθετείτε "αναπαυτικά" στο σκεύος περιχύνοντάς τις με 1 1/2 φλιτζάνι νερό. Ανακατεύετε τα ψίχουλα και το τρίμμα της φέτας και βάζετε με ένα κουταλάκι από λίγο πάνω σε καθεμία από τις τοματοπιπεριές. Τις σκεπάζετε με τα "καπελάκια" τους και καλύπτετε χαλαρά το πυρίμαχο με λίγο αλουμινόχαρτο. Ψήνετε τα γεμιστά για 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Πού και πού, ελέγχετε για να δείτε αν χρειάζεται να προσθέσετε κι άλλο νερό προκειμένου να μην σας ξεραθεί η γέμιση. Όταν τελειώσετε, βγάζετε το σκεύος από το φούρνο, αφήνετε τα γεμιστά να κρυώσουν και τα σερβίρετε είτε ζεστά είτε σε θερμοκρασία δωματίου.

Link to comment
Share on other sites

...και 2 αφιερωμένες στον Πάρη (vagouridis)

Τζατζίκι

1 μικρό αγγούρι

300 ml (1 1/4 φλιτζανιού) στραγγιστό γιαούρτι

3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

30 ml (2 κουταλιές) ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο

30 ml (2 κουταλιές) ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο ή μαϊντανό

αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

δυόσμο ή μαϊντανό και άνηθο για γαρνίρισμα

ελαιόλαδο, ελιές και ψωμί πίτα για σερβίρισμα

Ψιλοκόβετε το αγγούρι και το βάζετε σε σουρωτήρι με μπόλικο αλάτι. Το αφήνετε για 30 λεπτά. Ξεπλένετε το αγγούρι κάτω από τρεχούμενο νερό και το αφήνετε να στραγγίξει καλά. Το σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας.

Αναμειγνύετε το γιαούρτι, το σκόρδο και τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνετε. Προσθέτετε το αγγούρι και ανακατεύετε. Το γαρνίρετε με τα μυρωδικά, περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο και το σερβίρετε μαζί με ελιές και ψωμί πίτα.

Κρύα σούπα με αγγούρια

2 φλιτζάνια ζωμός κότας

2 αγγούρια

1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένο κρεμμύδι

αλάτι & πιπέρι

1 κουταλάκι γλυκού άνηθος

2 φλιτζάνια γιαούρτι

ψιλοκομμένο αγγούρι ή άνηθος (για το γαρνίρισμα)

Καθαρίζουμε τα αγγούρια, αφαιρούμε τους σπόρους και τα κόβουμε σε λωρίδες. Βράζουμε το ζωμό, τα αγγούρια και το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά μέχρι τα αγγούρια να είναι μαλακά. Τα λιώνουμε στο μπλέντερ με αλάτι, πιπέρι και τον άνηθο και τα πάλι αναμινγύουμε με το ζωμό. Αφήνουμε να κρυώσει και ανακατεύουμε με το γιαούρτι. Συμπληρώνουμε το αλατοπίπερο αν χρειάζεται. Τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τη σερβίρουμε σε κρύα μπωλ γαρνιρισμένη με ψιλοκομμένο αγγούρι ή άνηθο.

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από antonisk7

...και 2 αφιερωμένες στον Πάρη (vagouridis)

Τζατζίκι

1 μικρό αγγούρι

300 ml (1 1/4 φλιτζανιού) στραγγιστό γιαούρτι

3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

30 ml (2 κουταλιές) ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο

30 ml (2 κουταλιές) ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο ή μαϊντανό

αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

δυόσμο ή μαϊντανό και άνηθο για γαρνίρισμα

ελαιόλαδο, ελιές και ψωμί πίτα για σερβίρισμα

Ψιλοκόβετε το αγγούρι και το βάζετε σε σουρωτήρι με μπόλικο αλάτι. Το αφήνετε για 30 λεπτά. Ξεπλένετε το αγγούρι κάτω από τρεχούμενο νερό και το αφήνετε να στραγγίξει καλά. Το σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας.

Αναμειγνύετε το γιαούρτι, το σκόρδο και τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνετε. Προσθέτετε το αγγούρι και ανακατεύετε. Το γαρνίρετε με τα μυρωδικά, περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο και το σερβίρετε μαζί με ελιές και ψωμί πίτα.

Κρύα σούπα με αγγούρια

2 φλιτζάνια ζωμός κότας

2 αγγούρια

1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένο κρεμμύδι

αλάτι & πιπέρι

1 κουταλάκι γλυκού άνηθος

2 φλιτζάνια γιαούρτι

ψιλοκομμένο αγγούρι ή άνηθος (για το γαρνίρισμα)

Καθαρίζουμε τα αγγούρια, αφαιρούμε τους σπόρους και τα κόβουμε σε λωρίδες. Βράζουμε το ζωμό, τα αγγούρια και το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά μέχρι τα αγγούρια να είναι μαλακά. Τα λιώνουμε στο μπλέντερ με αλάτι, πιπέρι και τον άνηθο και τα πάλι αναμινγύουμε με το ζωμό. Αφήνουμε να κρυώσει και ανακατεύουμε με το γιαούρτι. Συμπληρώνουμε το αλατοπίπερο αν χρειάζεται. Τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τη σερβίρουμε σε κρύα μπωλ γαρνιρισμένη με ψιλοκομμένο αγγούρι ή άνηθο.

Μπραβο ρε Αντωνη, εφτιαξα χτες τζατζικι αλλα δεν ειχα σκορδο και καπως βγηκε περιεργο. :D

Link to comment
Share on other sites

Γαριδοκροκέτες

Υλικά

Φρέσκιες μικρές γαρίδες

Καρότα

Κρεμμύδια

Σέλινο

Αυγά

Γάλα

Αλεύρι

Σάλτσα pesto

Τριμμένα ανάμικτα τυριά

Φρυγανιά τριμμένη

Λάδι για τηγάνισμα

Ετοιμασία

Καθαρίζουμε τις γαρίδες και αφήνουμε μόνο το σώμα τους.

Φτιάχνουμε bisk από τα κεφάλια και τα λαχανικά.

Ρίχνουμε σε νερό που βράζει λίγο ξύδι και αλάτι και βράζουμε τις γαρίδες.

Φτιάχνουμε μπεσαμέλ (μέτρια σφιχτή) με ίση ποσότητα γάλακτος και bisk και στο τέλος προσθέτουμε τα τυριά, ελάχιστη pesto και τα αυγά.

Αναμειγνύουμε τις βρασμένες γαρίδες με την μπεσαμέλ, κάνουμε κροκέτες (κάθε μία να έχει 3-4 γαρίδες), πανάρουμε και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.

-------------------------------------------------------------------------------------

Γαρίδες με κεφαλοτύρι

Υλικά

1 κιλό γαρίδες καθαρισμένες μέχρι το κεφάλι

Λάδι

1 1/2 κιλό ώριμες ντομάτες τριμμένες

Λίγο ντοματοπελτέ

Μαϊντανό ψιλοκομμένο

2 κρεμμύδια

250 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο

Αλάτι

Πιπέρι

Προετοιμασία

Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο λάδι και προσθέτουμε τις ντομάτες, τον ντοματοπελτέ, τον μαϊντανό και το αλατοπίπερο.

Μόλις βράσει η σάλτσα προσθέτουμε τις γαρίδες και όταν είναι έτοιμες ρίχνουμε το κεφαλοτύρι και μετά από 2-3 λεπτά κατεβάζουμε το φαγητό από την φωτιά.

-------------------------------------------------------------------------------------

Μακαρονάδα με γιαούρτι ( Πρόχειρο ) ;)

Υλικά

1/2 κιλό μακαρόνια (πένες)

1 κιλό γιαούρτι σακούλας

5 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1/2 κούπα βούτυρο

Αλάτι

Δυόσμος

Ετοιμασία

Σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε τα μακαρόνια και όταν γίνουν τα ρίχνουμε στο τρυπητό, τα πλένουμε να φύγει ο χυλός αφήνουμε να στραγγίσουν.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε πρώτα το γιαούρτι και τον δυόσμο και μετά τα μακαρόνια και ανακατεύουμε καλά.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και όταν κάψει τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια. Σε μία πιατέλα στρώνουμε εναλλάξ τα μακαρόνια και τα κρεμμύδια (δύο στρώσεις μακαρόνια, δύο στρώσεις κρεμμύδια).

-------------------------------------------------------------------------------------

Σαλάτες

Γαριδοσαλάτα

Υλικά

Για την σαλάτα:

750 γρ. μεγάλες γαρίδες βρασμένες και καθαρισμένες

450 γρ. ντοματάκια κοκτέιλ κομμένα στην μέση

150 γρ. αρακάς βρασμένος

100 γρ. σγουρή σαλάτα (ή μαρούλι) χοντροκομμένα

Για την σάλτσα:

2 κουταλιές λάδι

1 κουταλιά σουσαμόλαδο

1/4 κουταλάκι μουστάρδα(γαλλική)

1 κουταλιά ξύδι (από άσπρο κρασί)

Μαύρο πιπέρι

Αλάτι

Προαιρετικά 1/2 σκελίδα σκόρδου

Ετοιμασία

Για την σάλτσα: Χτυπάμε στο μπλέντερ τα υλικά της σάλτσας.

Για την σαλάτα: Σε μια σαλατιέρα βάζουμε όλα τα υλικά της σαλάτας μας, ανακατεύουμε, προσθέτουμε την σάλτσα και σερβίρουμε αμέσως.

-------------------------------------------------------------------------------------

Τροπική σαλάτα με ζαμπόν

Υλικά

Σαλάτα:

1 παπάγια

1/2 ανανά

150 γρ. φρέσκα μπιζέλια

100 γρ. ζαμπόν

Dressing:

3 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα

3 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος

Κάρδαμοψιλοκομμένο

Λεμόνι

Αλάτι

Πιπέρι

Γαρνίρισμα:

1 φρέσκο σικορέ ή φύλλα μαρουλιού

Ετοιμασία

Καθαρίζουμε την παπάγια, αφαιρούμε τα κουκούτσια και την κόβουμε σε φέτες.

Καθαρίζουμε τον ανανά και τον κόβουμε σε κομματάκια.

Σε νερό που βράζει προσθέτουμε αλάτι και ρίχνουμε τα μπιζέλια μαζί με τις φλούδες και τα αφήνουμε να βράσουν για λίγο. Οταν βράσουν, τα βάζουμε στο στραγγιστήρι και ρίχνουμε νερό μέχρι να κρυώσουν.

Κόβουμε το ζαμπόν σε κύβους ή μικρές λωρίδες.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.

Σε ένα πιάτο βάζουμε την μαγιονέζα, την κρέμα γάλακτος και το κάρδαμο και χτυπάμε με ένα πιρούνι καλά. Προσθέτουμε λίγο λεμόνι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε

Στρώνουμε με το σικορέ ή τα φύλλα μαρουλιού μια σαλατιέρα, βάζουμε μέσα την σαλάτα και την περιχύνουμε με το dressing.

σας αρέσουν ? η οχι ? :D

Link to comment
Share on other sites

antonis σε ποιο μαγαζι μαγειρευεις? να ρθουμε καμια βολτα, μας άνοιξες την όρεξη...

Κρέπες ( γιαμ γιαμ!)

2 ποτήρια γάλα

1 ποτήρι αλεύρι

3 αυγά

ελάχιστο αλάτι & ζάχαρη (αναλόγως τι γέμιση θα βάλουμε)

Ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να δημιουργηθεί ένας ομοιόμορφος ρευστός χυλός. Προσοχη, ρίχονουμε λίγο λίγο το αλεύρι για να μην σβωλιάσει. Αφού φτιάξουμε το χυλό τηγανίζουμε τις κρέπες σε ένα ελάχιστα βουτυρωμένο ή λαδωμένο (με πινελάκι) αντικολλητικό τηγάνι. Μόλις ετοιμαστούν όλες (αυτό είναι τοπιο βαρετό κομμάτι της διαδικασίας) είμαστε έτοιμοι για τη συνέχεια.

Τις γεμίζουμε με τυρί, ζαμπόν, μανιτάρια, κομματάκια ντομάτας, πιπεριές και ότι άλλο θέλουμε, τις βάζουμε σε ένα ρηχό ταψί τις περιχύνουμε με κρέμα γάλακτος και τριμμένο τυρί και τις ψήνουμε ωσπου να ροδίσουν. Επισης, μπορούμε να βάλουμε σαντιγύ και κομμάτια φρούτων και γλυκών του κουταλιού για γλυκές στιγμές.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.