Jump to content



Ψύξη 3850 AGP


Myralis

Recommended Posts

Καλησπέρα/καλημέρα, έχω ένα παλιό σύστημα , P4 3.0Ghz (Prescott), ικανοποιητική ψύξη στο κουτί και σήμερα αποφάσισα να δω αν χρειάζεται να αλλάξω drivers στην κάρτα γραφικών, μια AGP 3850 της Sapphire.

Κατέβασα λοιπόν το Catalyst 10.8, μαζί με το hotfix, εγκατέστησα τους drivers, όλα χάλια, έβαλα και το hotfix, όλα καλά.

Βάζω λοιπόν το Devil May Cry 4, να παίξει, πατάω test performance, και παίρνω περίπου 30 FPS ενώ πριν τους νέους drivers έπαιρνα 50-60. Απενεργοποιώ το ΑΑ και παίζει μια χαρά. Ίσως στην προηγούμενη έκδοση του Catalyst να το είχα απενεργοποιήσει μόνιμα το ΑΑ όποτε να μπλέχτηκε τώρα.

Κάθομαι μετά να πάιξω λίγο, και αποφασίζω να δω θερμοκρασία από το ΑΤΙ Overide (στην δευτερη οθόνη μου, extended Desktop). 99-103 C... Τρόμαξα και το έκλεισα.

Προβλήματα:

1) Δεν θυμάμαι να έχω ξαναδεί θερμοκρασίες την ώρα του παιχνιδιού (WoW παίζω κυρίως, απλά τώρα σταμάτησα λόγω εξεταστικής και για αυτό ανέβηκε η επισκεψιμότητα μου εδώ και σε άλλα 2-3 φορουμς :to_pick_ones_nose:), άρα δεν έχω μέτρο σύγκρισης.

2)Δεν θυμάμαι ποια έκδοση Drivers/Catalyst είχα, στον φάκελο που δημιουργεί μόνο του το Catalyst είναι μέσα εκτός απο τους 10.8 που μπήκαν τώρα, και οι 9.1, αλλά είμαι σχεδόν σίγουρος ότι είχα τους 10.2 πριν.. :S δοκίμασα το 9.1 είχα και το φιχ, τα έβγαλα όλα, δοκίμασα να τους βάλω αλλά δεν έπαιξε.. και ξαναέβαλα 10.8.

EDIT:

3)Κάποτε, σε κάποιους drivers, είχα δοκιμάσει το OC, αλλά φοβήθηκα, και το σταμάτησα επιστρέφοντας στα defaults, αλλά τώρα (αν και κλειδωμένο) δείχνει GPU clock 669Mhz (669-720), και στο ρολοί της μνήμης 829Μhz στα (415-950)...

4) Από ένα μικρό search στο ιντερνετ είδα ότι οι 100 βαθμοί είναι πάρα πολλοί.

5)Κατέβασα το ΑΤΙ Tray Tools για να δω αν όντως γυρνάει περισσότερο ο ανεμιστήρας γιατί από ήχο δεν καταλάβαινα κάτι.. Το τέσταρα και όντως γυρναει περισσότερο, αλλά η θερμοκρασία στα ίδια..

Edit 2: idle, 58-60 βαθμούς

Οπότε αν δεν υπάρχει λύση, και οι βαθμοί όντως δεν είναι νορμάλ, μάλλον πάω για άλλη ψύχτρα, ξέρετε κάποια καλη και αποδοτική για την AGP έκδοση? Μόνο αυτή http://www.arctic-cooling.com/catalog/product_info.php?cPath=2_&mID=105&language=en βρήκα.. και θέλει έξτρα 10 ευρώ για κάτι ανεμιστήρες που δεν δείχνουν πολύ αξιόπιστοι..

(Είμαι Ε.Π.Π. (Εκμεταλευτής Πατρικής Περιουσίας) και λόγω κρίσης, τι και αν το μηχάνημα είναι 5-6 χρονών, δεν παίρνω καινούργιο PC ακόμα.. :(:( )

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

H ψύκτρα που προτείνεις, την έχω και είναι πολύ καλή, και δεν χρειάζεται να πάρεις καν επιπλέον ανεμηστήρα. Σε full load δεν νομίζω ότι θα χεις πάνω απο 60-65 βαθμούς (θεωρώ ότι έχεις μια στοιχειώδη ροη αέρα στο κουτί σου). Απλά βεβαιώσου (αν θες στείλε και μαιλ στην εταιρία) οτι κάνει για την agp εκδοση της 3850, αν και απο ό,τι βλέπω εδώ λογικά θα κάνει, καθώς δεν έχει η κάρτα σου κανα τελειως διαφορετικο pcb απο την pci-e έκδοση. Ισως χρειαστείς ψυκτράκια και για τις μνήμες της κάρτας αλλά δεν είναι αναγκαίο. Επίσης το δεξί κομμάτι απο την παλια σου ψύκτρα που ψύχει τα mosfet θα το αφήσεις εκεί που ειναι καθώς χρειάζεται. Εχει και η καινουρια που λες αλλά εχω την εντύπωση ότι δεν ταιριάζει (τουλάχιστον στην 4850 μου δεν κάνει).

Απο κει και πέρα , πριν προβείς στην αγορά θα σου έλεγα αν μπορείς να βγάλεις το ανεμηστηράκι και την ψύκτρα, να τα καθαρίσεις, να βαλεις καινούρια πάστα (πχ arctic silver 5 ) στην κάρτα και να δεις τα αποτελέσματα που θα χεις. Λογικά θα πέσει αρκετά η θερμοκρασία. Μια άλλη επιλογή είναι να ανεβάσεις τις στροφές του ανεμηστήρα απο το catalyst control center, ή απο rivatuner ή απο κάποιο άλλο πρόγραμμα (σε σημείο βέβαια που δεν θα σε ενοχλει με το θόρυβο). Αν καταφέρεις και ρίξεις τη θερμοκρασία σε full load στους 80-85 βαθμούς είσαι οκ.

Link to comment
Share on other sites

Εν πολλοίς, συμφωνώ με τον Eddie σε ότι είπε, εν τούτοις θα ήθελα να αναφέρω κάποιες άμεσες εμπειρίες με την εν λόγω κάρτα.

Με τη μαμά ψήκτρα έπαιξε για μία ώρα, πάγια τακτική μου να μην κρατάω τίποτα μαμά. H θερμοκρασία της αν θυμάμαι καλά με τη μία ωρίτσα FarCry τσίμπησε τους 60C. Η μαμά ψήκτρα αντικαταστάθηκε από μία φοβερή Thermalright:

dsc08160custom.th.jpg

Η κάρτα με την αρωγή 120άρη ανεμιστήρα με 500 σαλ έκανε τοπ στους 45C. Έχω την εντύπωση, βέβαια, ότι με παθητική ψύξη ίσως την ακούσουνε τα VRM...:bye:

Link to comment
Share on other sites

Στοιχοιώδη ροή έχω, αλλά όχι πολλά πράγματα εκεί χαμηλά.. το πολύ πολύ ανοιγω μια τρύπα εκεί στα πλαινα.. :whistling

Όσο εψαξα είδα ότι αυτο το cooler κάνει για την agp.

Φυσάω με spray όλο το κουτί και κυρίως CPU κάθε 6 μήνες, άλλα θα το ξανακάνω αν είναι έτσι σε 1-2 μέρες για να βάλω και άλλη πάστα πριν προβώ σε αγορές, έχω ένα σωληνάριο κεραμικής Arctic Silver που είχα χρησιμοποιήσει λίγο πριν 2 χρόνια, παίζει να έχει χαλάσει? :thank_you2:

Από Catalyst δεν βρήκα πως να την ανεβάσω, το rival το κατέβασα, δεν βρήκα πως την αλλάζουμε (βιαστικα το κοίταξα), το έβγαλα, έβαλα το ΑΤΙ TRAY TOOLS και έπαιξα λίγο, είδα ότι ανεβαίνουν οι στροφές, αλλά πολύ αθόρυβα για να το καταλαβω όταν παίζω, και μετα σε τεστ, έβλεπα θερμοκρασίες, στροφές και GPU usage. Με GPU usage full η θερμοκρασία και οι στροφές άρχισαν να ανεβαίνουν, έφτασε 95 η θερμοκρασία, έφτασε 100% ο ανεμιστήρας, αλλά τπτ, 100 βαθμους μετά..

Ερνέστο, την AGP έχεις? Ποιους drivers? πως και έφτασες μόνο τόσους βαθμούς με την μαμά ? :cry:

Link to comment
Share on other sites

ΝΑΙ, την AGP είχα...

Το μηχανάκι αυτό (καλώς ή κακώς) το πούλησα ολόκληρο... Η κάρτα ήταν 3 μηνών φορεμένη και τις πρώτες μέρες αντιμετώπισα τα κλασικά προβλήματα ATI/AGP/Rialto, τα οποία οφείλονταν εν μέρει στο γνωστό "1899MHz-bug", αλλά ευτυχώς με λίγο ψάξιμο στο site της Sapphire βρήκα το patch ενός Φιλανδού και το σύστημα στάνιαρε. Δεν έβαλα τον driver της συσκευασίας, αλλά τον πιο φρέσκο που κυκλοφορούσε πέρσι τον Αύγουστο (όταν και εγκαταστάθηκε η κάρτα δλδ), ΔΕ θυμάμαι ποιός ήταν να σου πω την αλήθεια.

Οι θερμοκρασίες ήταν καλοκαιριάτικες και μου είχαν φανεί και υψηλές. Το μαμά σύστημα ψύξης, αν και δε μου γέμιζε το μάτι, ήταν πολύ υποφερτό από θόρυβο, καμία σχέση βέβαια με τον 120άρη πάνω στη Thermaliright :worship:.

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω τπτ για 1899Mhz bug και για φιλανδούς, και οι drivers που έβαζα ήταν παντα από το νετ.. Όντας όμως AGP είχα προβλήματα και έψαχνα πάντα.

Οι θερμοκρασίες ήταν καλοκαιριάτικες και μου είχαν φανεί και υψηλές. Το μαμά σύστημα ψύξης, αν και δε μου γέμιζε το μάτι, ήταν πολύ υποφερτό από θόρυβο, καμία σχέση βέβαια με τον 120άρη πάνω στη Thermaliright :worship:.

Η μαμα ψύχρα νομίζω δεν κάνει καθόλου θόρυβο, αυτό έγραψα και πιο πάνω, έπρεπε να βάλω το software να τον ανοίξει κατευθείαν για να καταλάβω διαφορά στον θόρυβο.

Και, εχμ.. εννοείς ότι ο 120άρης είναι θορυβώδης ή το αντίθετο?:baby:

Ά, και η ψύχτρα με τον ανεμιστήρα είναι λίγο τεράστια, δεν ξέρω αν θα χωράει η κάρτα TV έστω στην πιο χαμηλή PCI.

Link to comment
Share on other sites

Αν μπορω να σε βοηθησω ψυχολογικα,ενας φιλος μου εχει μια 8600gt με χαλασμενο το ανεμιστηρακι της και εδω και 1 χρονο η καρτα λειτουργει μονιμως στους 95-103 βαθμους :suicide:

Link to comment
Share on other sites

Αν μπορω να σε βοηθησω ψυχολογικα,ενας φιλος μου εχει μια 8600gt με χαλασμενο το ανεμιστηρακι της και εδω και 1 χρονο η καρτα λειτουργει μονιμως στους 95-103 βαθμους :suicide:

Χαχαχαχα.. Αν δεν φταίνε οι καινούργιοι drivers μάλλον και εγώ το ίδιο κάνω όποτε έπαιζα WoW!

κάτι έγραψα στο πρώτο ποστ αλλά δεν του δώσατε σημασία, στο ΑΤΙ Overide, είναι κλειδωμένη η επιλογή, ΑΛΛΑ, στο memory clock, έχει ένα slider για να επιλέξω απο 415 έως 950, και το slider είναι στα 829 Mhz.

Είναι λογικό? μήπως να το ξεκλειδώσω (νομίζω δεν κλειδώνει μετά) και να το κάνω downclock?

Link to comment
Share on other sites

Αν έχεις χωροταξικά ζητήματα μέσα στο pc, τότε ξεχνάς λύσεις τύπου Thermalright (πραγματικά αθόρυβος και "δροσερός" συνδυασμός με αργόστροφο 120άρη) και επικεντρώνεσαι στην επίλυση του ζητήματος με τη μαμά-ψήκτρα.

Για sliders και clocks δεν μπορώ να σου πω τίποτα, δε γνωρίζω να σου πω το παραμικρό γιατί η κάρτα ήταν ήδη overkill για τη σύνθεσή μου οπότε δεν πείραξα/δε με ενδιέφερε τίποτα από ρολόγια. Ίσως ένα underclocking θα βοηθούσε (αμφίβολο πιστεύω). Δοκίμασέ το πάντως, δεν έχεις τίποτα να χάσεις. Να πω ότι θα έκανες overclocking, ΟΚ, αλλά με underclocking παίξει άφοβα.

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν πέρασα το catalyst 10.2, και απο δριωερ 8.762, πήγα στον 8.702, δεν είδα διαφορά, μετά απλά πείραξα λίγο τον ανεμιστήρα και κατάφερα απλά η θερμοκρασία να μην ανέβει τοσο θεαματικά γρήγορα, με σύνολο 5-6 βαθμούς λιγότερο..

Σε κανα δίωρο, θα το φυσήξω και θα αλλάξω πάστα, που αλλού να βάλω πάστα εκτός απο GPU? να καθαρίσω και να βάλω πάστα όπου έχει τώρα είτε πάστα είτε το άλλο που μοιάζει με ταινία?

Link to comment
Share on other sites

1)Έβγαλα την κάρτα, την φύσηξα, έβγαλα την ψύχτρα, είχε τα αυτοκόλλητα στα μικρα chipakia που δεν θυμάμαι πως λέγοντε..

2) Δεν τα πείραξα, απλά τα καθάρησα λίγο, έβγαλα την πάστα που είχε, και έβαλα (ίσως πολύ, αλλά δεν νομίζω να υπάρχει προβλημα από) την Arctic Ceramique.

3) Σε idle έπεσα 7-9 βαθμούς, στο ίδιο performance test, η θερμοκρασία ανεβαίνει πολύ πιο αργά (έφτιαξα και το ανεμιστηράκι να ανεβαίνει πιο γρήγορα), και μόνο σε ένα σημείο φτάνει τους 84 βαθμούς!

Άρα όλα καλά, να δούμε τι θα κάνει αν παίξω κανονικά.. όχι ότι 84 βαθμοί είναι καλοι, αλλά από τους 103 καλύτεροι είναι.. Κέρδισα λίγο χρόνο πριν αγοράσω ψύχτρα..

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.