Jump to content



Απορειες Ο/C


Recommended Posts

Αρχικα για να μην παρεξηγηθω να πω οτι δεν εχω ασχοληθει ποτε με o/c.

1)Τι ακριβως ειναι το Core voltage;Πως μπορω να το αλλαξω;Σε τι οφελει να το αλλαξω;Μεχρι ποιες τιμες C/V ειναι ασφαλης ο Η/Υ;

2)Μεχρι ποια θερμοκρασια μπορει να παρει ενας επεξεργαστης για να δουλευει κανονικα και μεχρι ποιες θερμοκρασιες μπορει να φτασει στα ορια του ενας επεξεργαστης;

3)Αμα θελω να κανω oc τον επεξεργαστη παιζουν ρολο οι μνημες η η μητρικη;Αν ναι πως;

4)Τι αλλο πρεπει να προσεξω αν θελω να κανω ενα O/C?

Link to comment
Share on other sites

πριν αρχισω να απαντω, θα σου πω πως πριν αρχισει καποιος να ασχολειται με overclocking, το πρωτο πραγμα που πρεπει να κανει ειναι να διαβασει καποια βασικα πραγματα περι μητρικων-επεξεργαστων-μνημων. για να μπορει να καταλαβει τι πρεπει να κανει για να πετυχει το επιθυμητο αποτελεσμα. αν και τα τελευταια χρονια εχει γινει πιο ευκολο το "αθλημα"!!

επισης να ξεκαθαρισω οτι δεν ειμαι ειδικος του overclock, αλλα θα προσπαθησω να σου εξηγησω οσο μπορω καλυτερα. υπαρχουν πιο ειδικοι απο μενα που θα απαντησουν πιο εξειδικευμενα.

1. το Core Voltage ειναι η ταση ρευματος που δινεται στον επεξεργαστη απο την μητρικη για να λειτουργησει. αυτη η τιμη οριζεται απο τον κατασκευαστη του επεξεργαστη. αλλαζεται ΜΟΝΟ σε περιπτωσεις overclocking. πχ, ενας cpu εχει οριστει απο τον κατασκευαστη του να λειτουργει στα 3Ghz με 1,25V ταση. με αυτη την ταση θα μπορεσει να ανεβει μεχρι ενος σημειου, πχ να φτασει τα 3,5ghz. απο κει και πανω θα πρεπει να ανεβαινει και η ταση για να μπορεσει να ανεβει κι αλλο. και προσοχη! οτι ανεβαζουμε στο πισι, το παμε βημα-βημα. αν ανεβασουμε αποτομα μεγαλες τασεις μπορει τα τιναξουμε ολα στον αερα!!

2. αυτο εξαρταται απο τον σχεδιασμο του επεξεργαστη (TDP). οσο πιο χαμηλο Thermal Design Power εχει, τοσο πιο κρυος ειναι. αρα λειτουργει με χαμηλοτερη θερμοκρασια. και οσον αφορα το OC, μπορει να παει και πιο ψηλα!

3. σαφως και παιζουν ρολο. πρωτιστως η μητρικη, αφου μεσω αυτης γινεται το OC. παιζει ρολο ποσο FSB μπορει να ανεβασει η καθε μητρικη και ποσο καλη τροφοδοσια εχει, σιγουρα θα εχεις διαβασει περι 4+2, 8+2 φασεις τροφοδοσιας κλπ.

επισης οι μνημες παιζουν μεγαλο ρολο, καθως οσο ανεβαζεις την συχνοτητα του επεξεργαστη, τοσο ανεβαινει και η συχνοτητα των μνημων. αρα πρεπει και οι μνημες να ειναι "καλες", για να μπορουν να ανταπεξελθουν.

4 γενικα, για να κανεις καλο OC, πρεπει να εχεις καλη ψυξη στο πισι, καλα ρευματα (τροφοδοτικο), καλο τριπτυχο μητρικη-cpu-ram και πολυ υπομονη και ορεξη!!

αυτα πολυ γενικα, για αρχη..!

Link to comment
Share on other sites

+1 στον Cabdik και συνεχίζοντας συνοπτικά μερικές απαντήσεις και απο εμένα.

1. Το core voltage αλλάζει απο cpu σε cpu και δεν είναι το ίδιο για όλα. ανάλογα με το cpu που έχεις μπορείς εύκολα να βρείς στο νετ παραδείγματα μέχρι που έχουν παίξει αντίστοιχα κομμάτια, και τι είναι το default ρεύμα απο τον κατασκευαστή. Γενικά ανεβάζεις πάνω απο το default => πάς πιο πάνω στο o/c ΑΛΛΑ θέλεις άλλη ψήξη απο την default σχεδόν ΠΑΝΤΑ.

2. Πάλι όπως στο 1. αλλάζει απο επεξεργαστή σε επεξεργαστή, αλλά κανέις πχ δεν δουλεύει ποιά με 100άρες.

3. Παίζουν ρόλο, ειδικά η μητρική για το πόσο σε "αφήνει" να ανεβάσεις κάποιες παραμέτρους με το να είναι σταθερή όσο πιο πολύ.

4. το Ο/C Θέλει υπομονή, με τα μοντέρνα συστήματα / μητρικές, πρέπει να προσπαθήσεις ΠΟΛΥ για να κάψεις κάτι, οπότε με λιγότερο αγχος και υπομονή θα μπορέσεις να κάνεις ότι θέλεις, αλλά απο εμένα, δες τι σύστημα έχεις, ψάξε (εδώ και αλλού) για άλλους που έχουν κάνει ήδη o/c ρίξε τις τιμές λίγο και άρχισε να ψάχνεσε και να καταλαβαίνεις τι και πως. Οι παράμετροι είναι πολλοί και για αυτό όλοι θα σου πούν πως θέλει υπομονή για να πας ψήλα, αλλά πας σχετικά εύκολα λιγο πιο χαμηλά απο το μέγιστο. (πχ με ένα 920-930 μπορείς να πας με 2-3 ρυθμήσεις στα 3,6 αλλά να σε ζορίσει για τα 4.0, και να σου βγάλει την παναγία (και αν πάει) για τα 4.2+)

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω πολυ και τους 2 σας.

Εχω και καποια προσθετα ερωτηματα.

1)Το V/C αλλαζει μεσα απο bios?

2)Τι ειναι καλυτερο να εχεις εναν μεγαλο πολλαπλασιαστη και μικροτερο fsb η το αντιθετο;

Link to comment
Share on other sites

1 το vcore μπορει να αλλαξει και απο το BIOS. basika, ολα αλλαζουν μεσα απο το BIOS!!

πολλες μητρικες ομως, πλεον, εχουν και δικα τους προγραμματα που μπορεις να κανεις overclocking μεσα στα windows. ομως, το σωστο overclocking γινεται μεσα απο το bios.

2 ο πολλαπλασιαστης σου δινει τη δυνατοτητα για ενα γρηγορο και ευκολο OC. ομως για να παιξεις με τον πολ/στη, πρεπει ο επεξεργαστης να εχει ξεκλειδωτο πολ/στη. δλδ να μην ειναι κλειδωμενος σε καποια τιμη. αυτο δεν το εχουν ολοι οι επεξεργαστες. οι περισσοτεροι ειναι κλειδωμενοι και δεν ανεβαινουν πανω απο καποια τιμη που ειναι ορισμενη απο τον κατασκευαστη.

αν εχεις λοιπον κλειδωμενο επεξεργαστη, τοτε αναγκαστικα θα παιξεις μονο με το FSB.

αν εχεις ξεκλειδωτο επεξεργαστη, θα πρεπει να ψαξεις περισσοτερο, ωστε να βρεις τη σωστη ισορροπια μεταξυ πολ/στη-FSB. δεν υπαρχει καποιος κανονας μεταξυ τους! απλα ο πολ/στης σου δινει μεγαλυτερη ευελιξια!!

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.