Jump to content



ASUS P5K (σκέτο) και IDE - SATA συσκευές


pmakr1416003456

Recommended Posts

Καλημέρα, έχω ένα Motherboard ASUS P5K (σκέτο) το οποίο για υποστήριξη συσκευών IDE χρησιμοποιεί το JMICRON chip.

Λοιπόν έβαλα τα windows και κάθε λίγο και λιγάκι μου πετάει στο event viewer ATAPI ERROR και το μηχάνημα παγώνει για 5-10 λεπτά (με το led του δίσκου να είναι συνεχώς αναμμένο). Άλλες φορές ξεπαγώνει άλλες φορές πρέπει να κάνω reset. Το ίδιο έκανε σε ένα φίλο μου και μια Gigabyte EP43-UD3L. Σταμάτησε να του το κάνει οταν έβγαλε όλες τις IDE συσκευές και τις αντεκατέστησε με SATA.

Οπότε σίγουρα το πρόβλημα οφείλεται σε κάποιο bug μητρικής και Jmicron controller.

Εγώ από την άλλη δεν έχω SATA συσκευές για να το δοκιμάσω, αλλά μόνο IDE (ένα δίσκο και ένα DVDRW). Οπότε ξέρει κανείς αν το ASUS P5K δουλεύει κανονικά με SATA - SATA II συσκευές ή το κάνει και τότε αυτό το ATAPI ERROR ;

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

βασικά, απο οτι κατάλαβα, τα έχεις και τα δύο master/slave στο ίδιο κανάλι, ετσι? αν ναι, δοκιμασε να τα βάλεις σέ δύο διαφορετικά κανάλια με δύο καλωδιοταινίες μηπως και φταίει αυτο...

Link to comment
Share on other sites

Το ότι είναι bug του jmicron είναι διαπιστωμένο. Το βρήκα και στο Internet. Τις συσκευές αναγκαστικά τις έχω στο ίδιο κανάλι master και slave γιατί έχει μόνο ένα κανάλι IDE η μητρική. Αλλά και μόνο του που τον έβαλα τον δίσκο χωρίς το dvd πάλι το ίδιο κάνει. Το ερώτημα είναι θα το κάνει και όταν βάλω μόνο sata συσκευές και βγάλω τις IDE τελείως; Γιατί αν το κάνει πάλι θα είναι δώρο άδωρο.

(στο gigabyte του φίλου μου δεν το κάνει από τη στιγμή που έβγαλε τελείως όλες τις IDE αλλά εμένα είναι asus οπότε μονο κάποιος που του έχει τύχει παρόμοια περίπτωση με ίδιο με το δικό μου motherboard θα ξέρει)

Ρωτάω για να μην αρχίζω να αγοράζω και να πουλάω δίσκους άδικα.

Link to comment
Share on other sites

Εχεις κανει update το bios??δοκιμασε το μπορει να στρωσει!επισης δοκιμασε μια αλλη καλωδιοταινια μην εχεις κανα σπασιμο, ραγισμα καπου. Βγαλε το dvd κ βαλε τον δισκο master και ξαναδοκιμασε μονο με το δισκο επανω...κ πες μας!

τωρα στα κανει αυτα??η εχει καιρο??

Link to comment
Share on other sites

Είχα αυτό το πρόβλημα με ελεκτή Jmicron & Asus μητρική. Βάλε το τελευταίο ΒΙΟS και δώσε "load setup defaults". Εν καιρώ τα IDE drives αντικαταστάθηκαν από SATA χωρίς κανένα πρόβλημα. Βέβαια, αν αλλάξεις σε SATA, μην χρησιμοποιήσεις αυτές του Jmicron.

Link to comment
Share on other sites

1.Ναι η μητρική έχει το τελευταίο BIOS. Έχω αλλάξει και IDE καλώδια και τροφοδοσίας τα ίδια. H μητρική τα κάνει από την πρώτη μέρα που την έβαλα αλλά επειδή δεν χρησιμοποιούσα το pc δεν είχα δώσει σημασια. Οταν άρχισα να το χρησιμοποιώ περισσότερο με τον καιρό διαπίστωσα ότι κολλούσε από την πρώτη μέρα (είδα το event viewer) αλλά δεν είχα δώσει σημασία όπως σου είπα γιατί νόμιζα ότι ο δίσκος κολλούσε λόγω του swap file.

2.Εμένα τους βλέπει κανονικά τους δίσκους οπότε δεν είναι σαν το δικό σου πρόβλημα (που μάλλον όπως κατάλαβα είχε disable τον Jmicron στο bios). Ταμτάκο ποια μητρική είχες;

3.Περιμένω (ελπίζω δηλαδή) να δει και κάποιος που έχει το ASUS P5K το θέμα να μας πει κι αυτός την εμπειρία του, ή κάποιος τεχνικός που να έχει συναντήσει το πρόβλημα

Link to comment
Share on other sites

P5K εχω εγω, αλλα δεν μου κανει τιποτα.Ετσι δεν μπορω να σε βοηθησω.Εχω συνδεμενα επανω και sata και ide συσκευες.

Δοκιμασε να αλλαξεις οδηγους στον JMicron controler.

Εισαι σιγουρος οτι δεν εχει καποια συσκευη ide προβλημα.

Link to comment
Share on other sites

Οι συσκευές IDE δεν έχουν πρόβλημα,το DVDR είναι καινούργιο και το είχα σε άλλο pc και δούλευε κανονικά, ο δίσκος περνάει όλα τα τεστ, δεν έχει Bad sector ή άλλα προβλήματα. Και αυτός στο άλλο pc δουλεύει κανονικα.

Έχεις link για τους jmicron drivers που χρησιμοποιείς;

Τί μάρκα-μοντέλο δίσκων έχεις;

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Να την κρατήσεις γιατί είναι και γ@μw τις μητρικές...

Άλλαξε δίσκο και dvd σε sata.

Και μην ξαναχρησιμοποιήσεις το jmicron.

Για τις ram, τσέκαρε ότι είναι οκ και δεν έχουν θέματα...

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά το board το πήρα απο κάποιον από το emarket και μάλλον ο τύπος το αγόρασε από το stock house του πλαισίου...Οπότε ισως είναι προβληματικό. Πάντως να προσέχετε (εγώ την πάτησα μια φορά όπως φαίνεται) γιατί έχουν πήξει οι αγγελίες και οι δημοπρασίες από προιόντα του stock house πλαισίου. Πλέον δεν μπορώ να το επιστρέψω γιατί είναι πολύ μεγάλο το χρονικό διάστημα που το έχω αγοράσει.

ΥΓ.Οι μνήμες δουλεύουν μια χαρά σε άλλο Motherboard. Στο P5k όταν βάζω και τις 4 έχει προβλημα με 2 σε οποιοδήποτε απο τα ζευγάρια του dual channel δεν έχουν πρόβλημα. Μαζί δεν παίζουν. Ίσως να φταίει το ότι τα δύο ζευγάρια είναι διαφορετικά (mushkn και Kingston)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.