Jump to content



Σύνθεση tower για γραφίστα [Photoshop, Lightroom 3, Illustrator, InDesign]


tragikos

Recommended Posts

Γεια σας και πάλι,

φίλος αυτή τη φορά που ασχολείται επαγγελματικά με επεξεργασία εικόνας ενδιαφέρεται να στήσει ένα μηχανάκι για δευτερεύουσες δουλειές στο σπίτι. Με άλλα λόγια δε θέλει το σούπερ ντούπερ μηχάνημα, αλλά ότι μπορεί να πάρει με 1000-1100€ και να κάνει όσο μπορεί καλύτερα τη δουλειά του.

Ο ίδιος το έψαξε λίγο και έχει σκέφτεται την παρακάτω σύνθεση για την οποία θα ήθελα να μου πείτε τη γνώμη σας:

Σύνολο 1089€

Απ' όσο γνωρίζω θα πήγαινε σε i7 930, αλλά λόγω διαθεσιμότητας κατέληξε στον 950.

  • Εγώ θα πρότεινα και μια Prolimatech Megahalems Rev.2 με έναν ανεμιστήρα, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι χωράει στο κουτί (εδώ δε χωρούσε στο Cosmos S) λόγω πλαϊνού ανεμιστήρα.
  • Επίσης δεν είμαι σίγουρος αν αξίζει η διαφορά των 28€ στις μνήμες και θα μπορούσε να πάρει αυτές πχ.
  • Πολλά μου φαίνονται και τα λεφτά για την μητρική. Λογικά και μία Asus P6T SE (1366, DDR3, X58) με 170,99€ τον καλύπτει.

Για τους λόγους του έχει επιλέξει την αλυσίδα ΠΛΑΙΣΙΟ οπότε ότι διαφορετικές προτάσεις έχετε καλό θα ήταν να είναι από εκεί.

Είμαι όλος αυτιά... μάτια για τις προτάσεις/ενστάσεις σας :thank_you2:

Link to comment
Share on other sites

Εγώ θα πρότεινα να υποχωρήσει ελαφρώς σε mobo/επεξεργαστή, ή ακόμα καλύτερα σε δίσκο, μιας και δεν είναι το φόρτωμα που θα τον ενοχλήσει αλλά η καθαυτού επεξεργασία, για να μπορέσει να βάλει μια Nvidia quadro 600 (είναι στα 200 ευρώ περίπου) αφού ασχολείται επαγγελματικά με επεξεργασία εικόνας.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Δεν είμαι σίγουρος αν έχει νόημα η αγορά μιας τέτοιας κάρτας, αφού η ενασχόληση είναι πάνω σε 2D και όχι 3D.

Ο δίσκος SSD είναι must πλέον ακόμα και επαγγελματικά να μην ασχολούταν, αφού η διαφορά αίσθησης λειτουργίας του υπολογιστή είναι τεράστια.

Για mobo είχα και εγώ τις ενστάσεις μου όπως είδες :)

Link to comment
Share on other sites

Εγώ θα σου πρότεινα να του πάρεις ένα επώνυμο Dell ή ΗΡ με 3+ χρόνια εγγύηση next business day onsite κυρίως γιατί το μηχάνημα θα έχει επαγγελματική χρήση αλλά και για πολλούς άλλους διάφορους λόγους.

Κατ'αρχάς για να μην τρέχεις εσύ. Καίγεται μια κάρτα, ένα τροφοδοτικό, ούτε να κάνεις troubleshooting μόνος σου αλλά ούτε και να περιμένεις πότε θα πας Πλαίσιο και πότε θα σου αλλάξουν το τροφοδοτικό. Θα κάνει ό,τι του πούνε στο τηλέφωνο οι τεχνικοί της Dell και την επόμενη μέρα θα έχει μηχανικό στο σπίτι του.

Κατά δεύτερον, συμβατότητα. Όχι κρασάρησε ο driver ή κάτι δεν πάει καλά με τις μνήμες κλπ έχουν ανησυχήσει άλλοι γι'αυτά τα θέματα, τα λύσανε και το μηχάνημα που θα πάρεις δεν θα έχει τέτοιους κινδύνους.

Τι χάνεις; Για τα ίδια λεφτά θα πάρεις λιγότερη ιπποδύναμη, π.χ. 920 αντί για 950, 1066 μνήμες αντί για 1333. Μια δουλειά που θα την τελείωνε σε 3 λεπτά και 14 δευτερόλεπτα θα την τελειώνει σε 3 λεπτά και 27 δευτερόλεπτα. Αλλά το κέρδος στον χρόνο θα το έχει από το uptime.

Edit:

Στα γρήγορα μια σύνθεση που έκανα για ένα Precision Workstation T1500 βγαίνει ως εξής

PROCESSOR One Intel Core™ I5-760(2.8GHz,8MB,QC)

OPERATING SYSTEM English Genuine Windows 7 Professional (64Bit OS) with recovery DVD

MICROSOFT OFFICE 2010 Microsoft Office Starter 2010 ( Excel Starter 2010, Word Starter 2010)

MEMORY 4GB DDR3 non-ECC Memory (1333MHz, 2x2GB)

HARD DRIVE 500GB (7200 RPM) SATA 3.0Gb/s Hard Drive with NCQ and 16MB DataBurst Cache™

GRAPHICS CARD 512MB PCIe x16 NVIDIA Quadro FX 580 (2xDP+DVI or DP+2xDVI or DP+DVI+VGA) Graphics Card

OPTICAL DRIVE 16x max DVD+/-RW Drive with PowerDVD and Roxio Software Included edit

SECURITY SOFTWARE Trend Micro Worry-Free Business Security Services, 15-months edit

SUPPORT SERVICES 3Yr Basic Warranty - Next Business Day edit

Image Restore Dell Backup and Recovery Manager for Windows 7

Shipping Documents Uk/Irish Docs with Uk/Irish Power Cord

Price £900.00

Discount £81.00

Subtotal £819.00

VAT & Shipping NOT included

Πολλά από αυτά είναι minimum configuration, δηλαδή δε μπορείς να αφαιρέσεις την κάρτα γραφικών ή το λειτουργικό.

Ξέρω ότι πολλοί θα πουν "καλά, PC με i5-760 σου φτιάχνω με 200 ευρώ λιγότερα". Δεν θα κάτσω να εξηγήσω για νιοστή φορά ποιες οι διαφορές, φτιάξτε το online, στήστε το εσείς και πείτε μου μετά τι κάνετε όταν ένα πρωί δεν ανάβει το pc :)

Link to comment
Share on other sites

@SirDiman: Έχει την οθόνη FlexScan S2411W

@Chosen: Ναι το έχει σκεφτεί και μάλιστα πήγε σε αυτό το κατάστημα όπου απ' ότι μου λέει, του είπαν να περιμένει κάποιο διάστημα μιας και θα βγουν συστήματα με καλύτερα specs. Παρόλα αυτά δεν είναι τόσο ζεστός σε αυτήν την ιδέα. Ευχαριστώ πάντως :)

Με δεδομένο τελικά μη έτοιμα συστήματα, κάποια άλλη πρόταση στην σύνθεση;

Link to comment
Share on other sites

θα διαφωνήσω με τον chosen..

σε desktop σύστημα θεωρώ βλακεία το να πληρώσεις brand στην dell.

άμα είναι να πηγαίνουμε σε dell για την (((Εγγύηση))) σε desktop συτήματα, το επόμενο βήμα είναι mac.

στο θέμα μας τώρα, A) η οθόνη είναι πολύ καλο κομμάτι (την έχω δουλέψει, άμα "καλιβραριστει" και όλας γίνετε αστέρι)

B) το να βάλει Quadro ούτε καν να το συζητάς, πεταμένα λεφτά άμα δεν δουλεύει cad η παρόμοια προγράμματα

C) θα ανέβαζα την gpu σε 465 η 470 γιατί έχω τελικά παρατηρήσει πως ειδικά σε photoshop παίζει αρκετά για έναν ανεξήγητο λόγο

επίσης να πέσει σε πιο φτηνή mobo.

τον SSD ξήλωσε τον και όλας γιατί ο SSD λέει να δουλεύεις επάνω του (Εγώ τις δουλειές μου τις κάνω στον SSD και μετά όταν τις τελειώσω τις μεταφέρω σε HDD) αλλα όταν είναι τόσο μικρός, δεν φτάνει για τίποτα.. τώρα ας περιμένει ένα click παραπάνω να ανοίξει το photoshop η να bootαρουν τα windows... δεν θα πάθει τίποτα... και στο μέλλον όταν φτηνύνουν λίγο παίρνει έναν 160 (και πάνω) και θα είναι ok...

με τα λίγα αυτό που οδός τον εδιαφέρει με σειρά προτεραιότητας είναι 1) CPU 2) GPU 3) γρηγορη και πολύ ram όλα τα υπόλειμμα είναι αδιάφορα

Link to comment
Share on other sites

θα διαφωνήσω με τον chosen..

σε desktop σύστημα θεωρώ βλακεία το να πληρώσεις brand στην dell.

άμα είναι να πηγαίνουμε σε dell για την (((Εγγύηση))) σε desktop συτήματα, το επόμενο βήμα είναι mac.

Όλα καλά ακούγονται στη θεωρία, αλλά για να είμαστε χρήσιμοι και στον OP, θα μας πεις και τι Mac παίρνεις με τα €1100 του αγοραστή; Θα είναι καλύτερο ή χειρότερο από π.χ. αυτό:

attachment.php?attachmentid=41746&stc=1&d=1290470641

Τι χαρακτηριστικά; Πόσα χρόνια και το σημαντικότερο τι εγγύηση; Του είπα για ΟΕΜ που να παρέχει Next Business Day μηχανικό στον χώρο σου για να μην τρέχει και περιμένει μέρες/βδομάδες για RMA (και καπάκι να πρέπει να στήνει τα ανταλλακτικά μόνος του). Τα Mac στην Ελλάδα τι εγγύηση φέρουν; Στο φτιάχνουν την επόμενη μέρα στο σπίτι σου ή το πας όλο μαζί πίσω και περιμένεις Χ μέρες;

Δεν είναι ρητορικές οι ερωτήσεις, όντως δεν ξέρω.

Edit: Άσε, τα βρήκα εγώ από εδώ

Έχουμε και λέμε:

Ο φτηνότερος iMac ξεκινά από τα €1349 και περιλαμβάνει διπύρηνο i3 (...), 500άρη δίσκο, 1 έτος εγγύηση και 90 μέρες (wow) τηλεφωνική υποστήριξη. Για 3 έτη πρέπει να πληρώσεις τα €189 για το AppleCare Protection Plan και πας στα €1538 για τον προαναφερθέντα 2πύρηνο.

Ο φτηνότερος 4πύρηνος ξεκινά από τα €2239.01 και για να έχεις 3 χρόνια εγγύηση σύμφωνα με το προαναφερθέν πακέτο υποστήριξης πας στα €2428.01.

Το δε AppleCare Protection Plan έχει τραγικές επιλογές: το πας ΕΣΥ στον εξουσιωδοτημένο επισκευαστή ή στο παίρνουν αυτοί και στο επιστρέφουν ΟΤΑΝ το φτιάξουν. Αυτό το επίπεδο "εγγύησης" στην Dell λέγεται "Collect & Return" και το έχουν διαθέσιμο μόνο στα φτηνιάρικα laptops, τα bottom feeders και ό,τι αγοράζεις 2nd hand από το Outlet τους.

Ποιος επαγγελματίας βάζει 11 κιλά μηχάνημα στο αμάξι να το πάει στην άλλη άκρη της πόλης και ξαναπάει για να το πάρει όταν είναι έτοιμο; Και ποιος επαγγελματίας μπορεί να κάτσει Χ μέρες χωρίς PC;

Δηλαδή τώρα μου λες ότι βιώσιμη εναλλακτική στα €1089 της αρχικής σύνθεσης είναι τα 2.5 χιλιάρικα για τον φτηνότερο 4πύρηνο της Apple; Πολύ εύκολα το είπες αυτό το "άμα είναι για εγγύηση πάει για Mac".

Με τα €2428 του 4πύρηνου iMac παίρνει το προαναφερθέν Precision αλλά με 5 χρόνια εγγύηση ΣΥΝ την οθόνη της Dell U2711 που είναι η ίδια που φοράει ο 27άρης iMac ΣΥΝ ένα notebook για πλάκα. Και πρέπει να του μένουνε και ρέστα για κινητό.

post-129-1416074725,1807_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

τα mac δεν τα ανέφερα ως επιλογή (ειδικά όσα άτομα είναι γραφίστες και θεωρούν πως στα mac γίνετε ταχύτερα η δουλειά τους ενώ σε pc δεν γίνετε και αλλα τέτοια χαζά, δεν τους θεωρώ καν επαγγελματίες αλλα χομπίστες τις πλακας)...

σε desktop το να παίρνεις έτοιμες συνθέσεις ειδικά για επαγγελματικά μηχανήματα, ειδικά όταν δεν είσαι άσχετος τελείως με το άθλημα είναι πεταμένα λεφτά!

Link to comment
Share on other sites

Είμαι ο ενδιαφερόμενος.:-)

Αρχικά σκέφτηκα να φτιάξω κάτι,αλλά γνωστός τεχνικός του χώρου μου είπε -σχεδόν- ότι και ο chosen,να πάω σε branded.

Σχεδόν,γιατί η πρώτη του επιλογή είναι mac pro,και μετά dell/HP.

(Mac pro δεν παίρνω καταρχήν λόγω budget και κατα δεύτερο γιατί ο υπολογιστής είναι 80% για εκπαιδευτική χρήση και 20% επαγγελματική-για να μην πω λιγότερο)

Κοίταξα προς dell,αλλά με μισή καρδιά,ένας precision 390 που έχω στη δουλειά core2duo@ 2.136 και 3,25 ram είναι ψόφιος(μπορεί να φταίνε και τα XP)-ακόμα και σε σύγκριση με τον power mac 6τίας που έχω σπίτι,και για να πας σε γρήγορα μηχανάκια dell/HP ξεφεύγεις τιμολογιακά.

Είναι βέβαια σταθερό,αλλά αν ανοίξεις πάνω από τρείς εφαρμογές παράλληλα ζορίζεται βαρέως.

Αντίθετα,μου έδειξε ένας φίλος ένα self configured μηχάνημα το οποίο πάει σφαίρα-όλη η σουίτα ανοιχτή+ 3D-και απ'όσο μου λέει ένα χρόνο που το έχει δεν έχει παρουσιάσει κανένα πρόβλημα.

chosen,απ'όσο ακούω τα 7ρια είναι σταθερά και δεν έχουν θέματα με drivers κλπ,μια προσεκτικά φτιαγμένη σύνθεση λες να αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα;

:hmm:

Κάποια πρόταση για μητρική;

Ευχαριστώ προκαταβολικά.

:T:

-Όπως έγραψα δεν πρόκειται να πάρω mac-ή branded μηχάνημα γενικώς-,άρα δεν χρειάζεται να γίνει macvspc topic!

Link to comment
Share on other sites

τα mac δεν τα ανέφερα ως επιλογή (ειδικά όσα άτομα είναι γραφίστες και θεωρούν πως στα mac γίνετε ταχύτερα η δουλειά τους ενώ σε pc δεν γίνετε και αλλα τέτοια χαζά, δεν τους θεωρώ καν επαγγελματίες αλλα χομπίστες τις πλακας)...

σε desktop το να παίρνεις έτοιμες συνθέσεις ειδικά για επαγγελματικά μηχανήματα, ειδικά όταν δεν είσαι άσχετος τελείως με το άθλημα είναι πεταμένα λεφτά!

εχεις δικιο οταν προκειται για καποιον που ξερει απο pc και εχει το πλαισιο να κραζει για αμεσο rma με προιοντα της αρεσκειας του

και

υπερβολικα αδικο οταν προκειται για καποιον επαγγελματια στον επαγγελματικο του χωρο που απλα τον ενδιαφερει η απροσκοπτη και ασταματητη λειτουργια.Αν εισαι αθηνα-θεσ/νικη (οχι εσυ ..γενικα ο επαγγαλματιας) μεσα στην ιδια μερα θα εχεις ετοιμο μηχανημα να δουλευει με ενα απλο τηλεφωνημα σπαταλωντας την ωρα του τηλεφωνηματος περισσοτερο στο που βρισκεσαι και στο τι περιπου επαθε το μηχανημα και οχι εξηγωντας τι δικαιουσαι τι ειναι υποχρεωμενος ο αλλος κλπ .

Αν μενεις εκτος απλα ισως χρειαστει να περιμενεις 24ωρες ..χωρις να ειναι αναγκαιο να περασουν και αυτες.

Πλεον δεν ξερω αν μπορεις στην ελλαδα να στησεις pc της αρεσκειας σου και να παρεις προσφορα σε αυτο μεσω της dell.

Εννοειται οτι και παλι θα σου βγει λιγο πιο ακριβο απο αντιστοιχο απο πλαισιο.

Link to comment
Share on other sites

Κοίταξα προς dell,αλλά με μισή καρδιά,ένας precision 390 που έχω στη δουλειά core2duo@ 2.136 και 3,25 ram είναι ψόφιος(μπορεί να φταίνε και τα XP)-ακόμα και σε σύγκριση με τον power mac 6τίας που έχω σπίτι,και για να πας σε γρήγορα μηχανάκια dell/HP ξεφεύγεις τιμολογιακά.

Είναι βέβαια σταθερό,αλλά αν ανοίξεις πάνω από τρείς εφαρμογές παράλληλα ζορίζεται βαρέως.

Αντίθετα,μου έδειξε ένας φίλος ένα self configured μηχάνημα το οποίο πάει σφαίρα-όλη η σουίτα ανοιχτή+ 3D-και απ'όσο μου λέει ένα χρόνο που το έχει δεν έχει παρουσιάσει κανένα πρόβλημα.

Έχω την εντύπωση ότι συγκρίνεις ανόμοια πράγματα εδώ. Το Dell ή το ΗΡ δεν έχει λόγο να πηγαίνει πιο αργά, αυτό είναι αποτέλεσμα τεχνικών χαρακτηριστικών, φυσικής κατάστασης του λειτουργικού και (κατά πολύ περισσότερο) του ιδίου του χρήστη και του πως χειρίζεται το μηχάνημα.

Ο Core 2 Duo που έχει μέσα το 390 είναι ίδιος με τον Core 2 Duo που θα πάρεις online για να βάλεις σε ένα μηχάνημα που θα φτιάξεις μόνος σου. Οι μνήμες το ίδιο. Η μητρική φοράει το ίδιο chipset και είναι φτιαγμένη από την MSI, την Foxconn ή την Asus που φτιάχνουν τις ΟΕΜ μητρικές για την Dell. Άλλος είναι ο λόγος που σέρνεται το μηχάνημα, μη νομίζεις ότι το σήμα της Dell ή της ΗΡ μπροστά στο κουτί κάνουν τα ίδια χαρακτηριστικά πιο αργά.

Η μανίσια εγκατάσταση λειτουργικού ενδεχομένως να έχει ένα σωρό προγράμματα εγκατεστημένα, γι'αυτό και κατά γενικό κανόνα συνιστάται η καθαρή εγκατάσταση λειτουργικού όταν παίρνεις τέτοιο μηχάνημα.

Αλλά το επώνυμο PC θα πάει όσο γρήγορα πηγαίνει και ένα custom made PC με τα ίδια χαρακτηριστικά, δεν βάζει κανέναν κόφτη μέσα ο ΟΕΜ έτσι ώστε να σέρνεται το PC σου όταν ανοίγεις 2-3 προγράμματα μαζί.

Το δικό μου PC είναι custom κι αυτό γιατί μ'αρέσει να πειράζω τα πάντα και όταν κάψω κάτι, έχω το laptop της δουλειάς για όσες μέρες θα περιμένω την αντικατάσταση της μητρικής.

Στη σύζυγο έχω πάρει ένα Optiplex με business support και μια φορά που το χρειάστηκα (σκληρός δίσκος καπούτ) τα 80 ευρώ της εγγύησης με έβγαλαν ασπροπρόσωπο. Άνοιξα κλήση με την Dell, έτρεξα το διαγνωστικό που μου δώσανε και μέχρι να τελειώσει το backup την επόμενη μέρα είχα στο σπίτι τον καινούριο σκληρό και έκανα restore.

Ούτε εγώ ούτε η σύζυγος σταματάμε να χρησιμοποιούμε το PC μας όταν χαλάει, η διαφορά είναι ότι στο PC της συζύγου αυτό οφείλεται στην εγγύηση που κόστισε €80, ενώ στη δική μου περίπτωση οφείλεται στην ύπαρξη ενός φορητού €1200 (δεν τα έδωσα εγώ, της δουλειάς είναι, αλλά κάποιος που δεν έχει αυτή την ευκολία και θέλει 2ο, αξιοπρεπές PC θα πρέπει να δώσει κάμποσα) που αναλαμβάνει τα ηνία του πρωτεύοντος Η/Υ όταν περιμένω το RMA.

Link to comment
Share on other sites

Δεν ήμουνα σαφής.

Η σύγκριση αφορούσε ένα μηχάνημα ενός έτους,το οποίο βάσει λογικής θα αποδίδει για κάνα τριάρι ακόμα,και ένα ούτε τριών χρόνων που -κατά τη γνώμη μου- δεν τσουλάει.

Προφανώς ένα custom μηχανάκι με τα ίδια χαρακτηριστικά θα είχε ανάλογες επιδόσεις,θα είχε όμως και διαφορετικό κόστος.

Σκέφτομαι λοιπόν πως με τα ίδια λεφτά στήνεις κάτι με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Για το λειτουργικό το σκέφτηκα και εγώ,αλλά το μηχανάκι δουλεύεται όπως ακριβώς στήθηκε γιατί πέρα από ένα illustrator χρησιμοποιείται για εξειδικευμένες εφαρμογές.

Αυτό που με προβληματίζει όμως είναι η συχνότητα που αναφέρεται η λέξη πρόβλημα.

Hardware πρόβλημα δεν μου έχει παρουσιαστεί ποτέ,και soft ό,τι και να μου έχει προκύψει με λίγο googλάρισμα ξεπερνιέται.

Από την άλλη όμως δεν είχα ποτέ custom μηχάνημα-στη δουλειά ή στο σπίτι-

Αν είναι να είμαι με το τηλ στο χέρι,μάλλον θα το ξανασκεφτώ λίγο.

Ευχαριστώ ξανά.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.