Jump to content



προβληματισμοί και σκέψεις για αγορά νέου desktop


merki

Recommended Posts

Καλησπέρα σας!

Ίσως είναι λίγο νωρίς για το θεματάκι που μόλις άνοιξα...Παρακολουθώ το forum σας τους τελευταίους 6 μήνες, από τότε που πήρα την απόφαση να επιστρέψω σε desktop, γιατί ο φορητός μου, μετά από 3,5 χρόνια δεν με καλύπτει πια. Οπότε πάω για στήσιμο σταθερού από την κορυφή μέχρι τα νύχια (κουτί, οθόνη, πληκτρολόγια, ποντίκια, ups).

Η χρήση για την οποία προορίζεται πέρα από τα κλασσικά (internet, ταινίες πολλές, μουσική), είναι επεξεργασία εικόνας με matlab (λόγω σχολής) , photoshop - illustrator -autodesk (από χόμπι). Παίζω και παιχνίδια (ακόμα), τύπου action/adventure. Γενικά όσες ώρες είμαι σπίτι και ξύπνια, είναι και το pc ανοιχτό.

Με ενδιαφέρει να μπορώ να κάνω την δουλειά μου (είτε είναι σοβαρή είτε όχι :rolleyes:) ομαλά, χωρίς να ζορίζεται το μηχάνημα, να κρασάρει, να βουίζει, να υπερθερμαίνεται. Δεν πρόκειται να ασχοληθώ με overclock.

Το ποσό που σκέφτομαι να διαθέσω είναι 1000-1100 ευρώ το πολύ. Τι παίρνω? :p

Είμαι χανιά και σκέφτομαι να κάνω την αγορά από το πλαίσιο. Σε ένα μήνα σκοπεύω να το πάρω. Δεν έχω στήσει ποτέ και δεν ξέρω αν θέλω να το κάνω..... Μία πρώτη σύνθεση που έκανα είναι η παρακάτω:

κουτί: CoolerMaster CM 690 II Basic (RC-692-KKN3) - Θήκες Υπολογιστών - plaisio.gr

επεξεργαστής: Intel Core i5 2500 (s1155, 3,30GHz, 6MB) - Επεξεργαστές - plaisio.gr

μητρική: Gigabyte Z68MA-D2H-B3 (s1155, Z68, DDR3) - Mητρικές - plaisio.gr

κάρτα γραφικών: TwinTech GTX 550 (PCI-Express, GDDR5, 1GB) - Κάρτες Γραφικών - plaisio.gr

μνήμη: Corsair Value 4GB DDR3-1333 Ram Dimm (1x4GB, PC3-10666, 9-9-9-24, CMV4GX3M1A1333C9) - Μνήμες - plaisio.gr και πιο μετά σκέφτομαι να πάρω άλλη μία ίδια για το dual.

σκληρός: όχι ssd για την ώρα.... Seagate ST31000524AS 1TB HDD 3.5" (32MB Cache, 7200RPM, Sata 6Gb/s) - Σκληροί Δίσκοι - plaisio.gr

τροφοδοτικό: Corsair Gaming Series GS600 600W PSU 80+ Certified (CMPSU-600GEU) - Τροφοδοτικά - plaisio.gr μήπως είναι πολλά τα watts? :...:

οθόνη: Samsung SM-BX2431 LED Monitor 24'' - Όλες οι οθόνες - plaisio.gr

optical drive: ένα Lg στα 15 ευρώ (14.99)

Τώρα για πληκτρολόγιο - ποντίκι είδα ένα σετάκι της logitech ασύρματο στα 19,90 ευρώ (με την μπαταρία πως τα πάνε? έχει διάρκεια?), από την ίδια εταιρία ηχεία 2.1 στα 25 ευρώ (αξίζει?) και το πιο φθηνό ups που βρήκα είναι ένα turboX στα 59 ευρώ. Με ενδιαφέρει να έχω ένα 5λεπτο για να σώσω ότι κάνω και να τον κλείσω.

Σύνολο: 1.097,98 €

Θα ήθελα πολύ να ακούσω σχόλια/ προτάσεις/ παρατηρήσεις αν έχετε το χρόνο και την διάθεση πάνω απ'όλα. Με προβληματίζει το γεγονός μην πάρω κάτι το οποίο θα είναι αρκετά καλό για την χρήση που θα του κάνω. Ψάχνω να βρω τη χρυσή τομή με κάποιο τρόπο....

Ελπίζω να μη σας κούρασα, και ευχαριστώ προκαταβολικά!

Link to comment
Share on other sites

Επεξεργαστής-μητρική: Σε ένα μήνα θα έχουν βγει οι νέοι AMD. Οπότε βλέπεις τότε τι παίζει σε απόδοση και ίσως τις νέες τιμές που θα προκύψουν και αποφασίζεις.

Μνήμη: Αν το "πιο μετά" είναι αρκετά μακριά βάλε 2x2GB τώρα και πιο μετά συμπληρώνεις με άλλο ζευγάρι για να έχεις πάντα dual channel.

Τροφοδοτικό: Και 500W θα είναι εντάξει. Γνώμη μου, μείνε στα 600W.

Ηχεία: 2.1 με 25€ δεν είναι ΤΑ ηχεία. Αν δεν χρειάζεσαι σχετικά δυνατή ένταση δεν θα είναι και άσχημα. Μεγάλο ρόλο παίζει και το γούστο του καθενός στον ήχο. Αν μπορείς να τα ακούσεις στο κατάστημα πριν τα παραγγείλεις θα είναι το καλύτερο.

UPS: Το πιο φθηνό είναι άγνωστο το πόσο καλό θα είναι σε αυτό που του ζητάς. Tα 390W που αναφέρει νομίζω είναι λίγα αν βάλεις πάνω PC, οθόνη, ηχεία + full load. Δεν ξέρω για UPS γιατί ενώ έχω χρόνια PC δεν είχα ποτέ UPS.

Σημείωση: Δεν γνωρίζω τα προγράμματα που αναφέρεις όμως το να ζορίζεται (= σέρνεται μάλλον θες να πεις ε; ) ένα τέτοιο μηχάνημα δεν γίνεται εύκολα. Κρασάρει, βουήζει, υπερθερμαίνεται σημαίνουν βλάβη-πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση σου!

Το διάβασα και για την άφιξη των νέων amd και αναμένω..Ένας λόγος που καθυστερώ την αγορά είναι αυτός. Δεν είχα ποτέ amd αλλά είμαι ανοιχτή σε όλα. Το ups δυστυχώς είναι απαραίτητο καθώς στην περιοχή που μένω γίνονται πολλές διακοπές ρεύματος μικρής διάρκειας και χωρίς προειδοποίηση.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχω αυτή τη στιγμή, είναι με τα γραφικά. Το λαπτοπ μου δεν έχει ανεξάρτητη κάρτα γραφικών (με τα ενσωματωμένα της μητρικής είμαι) και δεν σηκώνει πολλά πολλά, σέρνεται.... Παρ'ολο που έχω πάρει βάση, ανεβάζει θερμοκρασία. Και από τότε που παρατήρησα μείωση της απόδοση του δεν το γεμίζω με πράγματα που δεν χρησιμοποιώ, και δεν χρησιμοποιώ πράγματα που βλέπω ότι δεν σηκώνει.

Έχω κάνει αρκετές συζητήσεις με φίλους, γνωστούς και περισσότερο μπερδεύομαι βασικά...άλλοι μου προτείνουν να δώσω κάτι παραπάνω από αυτά που διαθέτω και να κάνω ένα high end μηχάνημα για να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, άλλοι λένε ότι δεν αξίζει να δώσω πολλά, αλλά να κάνω κάτι οικονομικό και σε μία διετία να πάω για αναβάθμιση και κάποιοι άλλοι μου λένε να πάρω έτοιμο κουτί επώνυμο που δεν ξέρω αν αξίζει....Τελική απόφαση δεν έχω πάρει ακόμα γι'αυτό άνοιξα και το θεματάκι εδώ....

Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν περιμένω να πάρω το σούπερ σύστημα που θα δουλεύει για πάντα άψογα χωρίς προβλήματα (καλά θα ήταν βέβαια :p). Απλά δεν θέλω να δώσω λιγότερα εκεί που πρέπει και περισσότερα εκεί που δεν πρέπει, για την χρήση που το θέλω.

Link to comment
Share on other sites

...

Έχω κάνει αρκετές συζητήσεις με φίλους, γνωστούς και περισσότερο μπερδεύομαι βασικά...άλλοι μου προτείνουν να δώσω κάτι παραπάνω από αυτά που διαθέτω και να κάνω ένα high end μηχάνημα για να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, άλλοι λένε ότι δεν αξίζει να δώσω πολλά, αλλά να κάνω κάτι οικονομικό και σε μία διετία να πάω για αναβάθμιση και κάποιοι άλλοι μου λένε να πάρω έτοιμο κουτί επώνυμο που δεν ξέρω αν αξίζει....Τελική απόφαση δεν έχω πάρει ακόμα γι'αυτό άνοιξα και το θεματάκι εδώ....

...Απλά δεν θέλω να δώσω λιγότερα εκεί που πρέπει και περισσότερα εκεί που δεν πρέπει, για την χρήση που το θέλω.

Αν ξέρεις τι ακριβώς θέλεις από το PC σου τότε μπορείς να αποφασίσεις τι θα πάρεις.

Το High End που θα "κρατήσει" δεν νομίζω πως είναι λύση. Η εξέλιξη είναι αλματώδης και δεν συμφέρει. Παράδειγμα (χοντρικά) : Αν αρχές του 2010 ένας i7 920 (4 πυρήνες, 2.66Ghz ~250€) σου ήταν αρκετός αλλά επέλεγες τον High End 980Χ (6 πυρήνες, 3.33Ghz ~1000€). Τώρα με τους Sandy Bridge και με τους επερχόμενους Intel στα τέλη του χρόνου, οι επιδόσεις του 980Χ θα είναι εφικτές με μικρότερο κόστος. O 2600K των ~300€ τον πλησιάζει αρκετά τον 980X.

Κάρτα γραφικών, επεξεργαστής (+ μητρική αν μιλάμε για Intel :p ) είναι κομμάτια που θα αναβαθμίζονται πιο συχνά ανάλογα τις ανάγκες σου.

Τα επώνυμα ολοκληρωμένα PC (Dell, HP) πιστεύω πως είναι ακριβότερα αλλά έχουν την τεχνική υποστήριξη της εταιρίας. Για ένα home PC (και όχι εταιρικό) που ο χρήστης έχει κάποιες γνώσεις να αντιμετωπίσει τα όποια (τυχόν) προβλήματα δεν νομίζω πως είναι η ιδανική λύση.

Μια σημείωση ακόμα στην παραπάνω σύνθεσή σου. Την οθόνη Dell Ultrasharp U2311H πολλοί εδω μέσα την θεωρούν πολύ καλή οθόνη (όπως κατάλαβες δεν την έχω δει! ). Για να βάλεις (οτι περισσεύει) κάτι παραπάνω σε κάρτα γραφικών για να είναι πιο άνετη στα 1920x1080 που θα παίζεις τα παιχνίδια. Αν δεν είναι απαιτητικά και η GTX550 μπορεί να είναι υπεραρκετή.

Link to comment
Share on other sites

Δεν γραφεις μια και το παλιο σου συτημα-λαπτοπ??

Στις υπολοιπες αντιπροτασεις...και σε περιπτωση που δεν ενθουσιαζεσαι με την ιδεα του desktop..

υπαρχει και αυτο.

Dell Inspiron Q17R (i3-2310M/4GB/500GB) | Skroutz.gr

Με 17αρα (1600χ900) ,gt525m ,i3-2310 ,4gb ,500gb δισκο..βαζεις μαζι σαν πρωτο(για boot+progs) και εναν ssd με αλλα 120-170ευρω και εισαι κατι παραπανω απο μια χαρα.

Εχεις και ετοιμο το "συστημα" χωρις να κανεις σχεδον τιποτα..με εγγυση της dell.

(στα συν οτι εχεις και αυθεντικα win ...αν ενδιαφερεσαι.)

Ομοιως κατι αντιστοιχο και σε αυτο...

Dell Inspiron Q15R (i5-2410M/3GB/320GB) | Skroutz.gr

Ριχνεις λιγο το μεγθος την οθονης στις 15.6 (και την αναλυση προφανως) και πας σε ενα καλυτερο επεξεργαστη.

Τα λεφτα που περισσευουν απο το 1000αρικο ...ή τα κρατας...ή παιρνεις και μια dell 2311U...(και ερχεσαι παλι κοντα στα αρχικα 1100 του πρωτου ποστ).

υ.γ

χωρις να σημαινει οτι ειμαι αντιθετος απο την ιδεα του desktop..

Αν σπουδαζει-μετακινεισαι παντως ..ενδεχεται να σε βολευει η φορητοτητα.

Link to comment
Share on other sites

Το High End που θα "κρατήσει" δεν νομίζω πως είναι λύση. Η εξέλιξη είναι αλματώδης και δεν συμφέρει.

Πολύ σωστό μου ακούγεται και το παράδειγμα που μου έδωσες βοήθησε...Δυστυχώς παρασύρομαι ακόμα από τις τιμές. Δηλαδή για τον 980Χ φανταζόμουν σημεία και τέρατα, άλλα δεν είχα συνειδητοποιήσει το πόσο ραγδαία είναι η όλη εξέλιξη και ότι σχεδόν κάθε χρόνο βγαίνουν οι νέοι διάδοχοι.

Την οθόνη Dell Ultrasharp U2311H πολλοί εδω μέσα την θεωρούν πολύ καλή οθόνη (όπως κατάλαβες δεν την έχω δει! ). Για να βάλεις (οτι περισσεύει) κάτι παραπάνω σε κάρτα γραφικών για να είναι πιο άνετη στα 1920x1080 που θα παίζεις τα παιχνίδια. Αν δεν είναι απαιτητικά και η GTX550 μπορεί να είναι υπεραρκετή.

Χαχα όντως υπάρχει μία ιδιαίτερη συμπάθεια για την οθόνη αυτή και σίγουρα κάτι θα ξέρουν. Θα το κοιτάξω πάντως αν από τις 24in που σκεφτόμουν πάω στις 23in...Η τιμή της πάντως είναι αρκετά καλή. Τώρα για τα παιχνίδια, μου αρέσουν αυτά που έχουν απαιτήσεις σε γραφικά πχ assasins creed, ή τύπου Oblivion. Αλλά ποτέ δεν βάζω όλες τις ρυθμίσεις στο μέγιστο (μέχρι τώρα το ανάποδο έκανα :p όλα στο ελάχιστο). Μου αρκεί να τρέχει ομαλά σε 1920x1080 ανάλυση χωρίς να σέρνεται. Μπορεί να βάλω κάτι παραπάνω σε κάρτα γραφικών και να κόψω από αλλού. Θα ξαναρωτήσω σίγουρα για κάρτα γραφικών όταν έρθει ώρα...

Σ'ευχαριστώ και πάλι!

Link to comment
Share on other sites

Δεν γραφεις μια και το παλιο σου συτημα-λαπτοπ??

Επεξεργαστής: Intel Core 2 Duo T5800 (2.0GHz)

Μνήμη: την έχω ανεβάσει στα 4Gb

Σκληρός Δίσκος: 250GB Sata 5400rpm.

Οθόνη: 15.4'' TFT WXGA 1280x800, X-black LCD.

Κάρτα γραφικών: Mobile Intel Graphics Media Accelerator 4500MHD

και έχω windows 7 /32

Για λαπτοπ μάλλον όχι. Με χαλάει που δεν αναβαθμίζεται και μετάνιωσα που το πήρα... Δεν χρησιμοποίησα ποτέ την φορητότητα. Τώρα μόνο που θα παρουσιάσω τη διπλωματική θα χρειαστεί. Αλλά γενικά σαν desktop το έχω. Ασε που δεν θα πάει χαμένο. Στο πατρικό μου δεν υπάρχει υπολογιστής και θα το πάω εκεί. Θέλουν και οι δικοί μου να μάθουν κομπιουτερς και να μπαίνουν ιντερνετ......

Ευχαριστώ για τις προτάσεις σου πάντως! Μία φίλη μου ψάχνει για λαπτοπ όποτε θα τις στείλω αυτά που μου είπες να τα δει.

Link to comment
Share on other sites

Θα πω μην πας σε καμία περίπτωση σε laptop αν δεν χρησιμοποιηθεί σαν laptop. Φυσικά θα περιμένεις τους νέους AMD, ακόμα και να μην τους επιλέξεις θα έχουμε διαφοροποιήσεις στις τιμές. Με τα χόμπι που έχεις θα πρότεινα μεγάλη οθόνη(σαν αυτή που διάλεξες) και δεν θα έδινα πάνω από 1100 ευρώ αφού αυτά ήταν τα αρχικά σου.Ο φίλος που λέει για αλματώδης πρόοδο στην τεχνολογία έχει δίκιο

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.