Jump to content



Βοηθείστε με να το κάνω να σκάσει!


Thamthamal

Recommended Posts

Πρώτο μου ποστ παιδιά! Επιτέλους βρήκα ένα ελληνικό φόρουμ να πω τον πόνο μου.

Λοιπόν, υποψήφιος νεροκουβαλητής κι εγώ στην εξής κατάσταση: Έχω έναν Athlon XP @2000 που αν δεν βγάλει το σκασμό θα τον τσεκουρώσω ένα βράδυ! Αυτό που με έστρεψε προς την υδρόψυξη, λοιπόν, είναι η μείωση του θορύβου και όχι το πουσάρισμα (αν τώρα πάνε όλα καλά και νιώσω ασφαλής να δώσω κάνα MHz παραπάνω, βλέπουμε). Επίσης γουστάρω μαστορέματα και πειράματα και δεν θα ήθελα κάτι έτοιμο, αλλά κάτι χειροποίητο. Οπότε, θα ήθελα ένα σύστημα:

1. Όσο πιο passive γίνεται (δεν σας κρύβω ότι με γοήτευσαν κάποιες απόπειρες pumpless συστημάτων, αν και είμαι σίγουρος ότι θα είναι ανεπαρκή για την CPU μου)

2. Με όσο πιο χαμηλό κόστος γίνεται (αν και είμαι διατεθειμένος να αγοράσω εξαρτήματα που αξίζει να αγοραστούν, όπως το waterblock).

Αν και είμαι γεμάτος απορίες, το βασικό μου πρόβλημα, στο οποίο θα ήθελα την άποψή σας είναι το εξής:

Επειδή θα ήθελα να αποφύγω τη χρήση έστω και ενός (ακόμη και μεγάλου, σε χαμηλές στροφές) ανεμιστήρα, αμφιταλαντεύομαι ανάμεσα σε δύο λύσεις:

1. Η πρώτη είναι να ξεπατικώσω σε homemade εκδοχή το kit της Xice, δημιουργώντας με πολλά μέτρα σωλήνα έναν κύλινδρο που θα ψύχει εντελώς παθητικά το νεράκι μου, με convection που θα δημιουργείται φυσικά από τη διαφορά θερμοκρασίας του αέρα στο εσωτερικό του κυλίνδρου. Τσεκάρετέ το εδώ http://www.water-cooling.com/reviews/xice600/page1.php

2. Η δεύτερη είναι η πεπατημένη: Να βρω ένα μεγάλο heater core (δεν με ενδιαφέρει να χωρούν όλα μέσα στο κουτί μου, αρκεί να είναι στοιχειωδώς τακτοποιημένα) και να φτιάξω ένα loop με μία αντλία ενυδρείου που έχω (1000 l/h), ελπίζοντας ότι θα μπορώ να έχω απαγωγή θερμότητας χωρίς να μπλέξω με shrouds και κωλοφουρφούρια. Τι λέτε, υπάρχει τέτοια περίπτωση; Να τονίσω πάλι ότι η cpu μου τώρα (που ψύχεται από έναν σατανά το CAK4-88T της Globalwin και καλά Supersilent άμα είσαι περήφανος στ αυτιά) έχει idle temp ~49C το καλοκαίρι και δεν με ενδιαφέρει να πέσω πιο κάτω Αρκεί να φύγει το ελικόπτερο από το γραφείο μου!

Για πείτε μου, λοιπόν, αξίζει να δοκιμάσω τη λύση αλά Xice; Το έχει κάνει κανείς σας; Αν κάτι τόσο απλό δουλεύει, πώς και δεν είναι περισσότερο διαδεδομένο; Κι από την άλλη, ένα μεγάλο heater core μπορεί να δροσίσει έναν δίκιλο Athlon σε full load, χωρίς ροή αέρα;

Link to comment
Share on other sites

Θα πρότεινα:

Καλό μπλόκ (από 11 δηλαδή! :D ), ψυγείο Ford Transit, και αθόρυβη αντλία (πχ L20) αν η δική σου κάνει θόρυβο. Ενδεικτικά: Στα 2400 με 1.97V (πολλά Watt) είχα μετά από 3 ώρες Prime 48 βαθμούς. Καλά δεν είναι?

Link to comment
Share on other sites

Όσο για το σχέδιο που μας δείχνεις μη φαντάζεσαι ότι είναι κάτι το διαφορετικό από αυτό που σου λέμε απλά είναι κλεισμένο μέσα σε ένα ωραίο κουτί

Ο ανεμιστήρας εννοείτε ότι θα μπει πάνω στο ψυγείο .. αλλά μην ανησυχείς μερικοί αργόστροφοι 12αρηδες αρκούν..

Όσο για τα υλικά που λέει ο vdeseris πάνω θέλω να πω κάτι Το ψυγείο δεν είναι απαραίτητο να είναι από ford transit, απλά πρέπει να είναι χάλκινο και κυψελοτό από εκεί και πέρα μπορούμε να βάλουμε ότι θέλουμε.

Όσο για το μπλοκ eleven πράγματι είναι πολύ καλό αλλά πρέπει να έχεις υπομονή για να το πάρεις ο άνθρωπος έχει πήξει.

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από Thamthamal [Σήμερα, στις 19:49]

Όχι καλά... εξαιρετικά είναι...

Χωρίς κανένα ανεμιστηράκι όμως;;

Για τη λύση τύπου Xice τι λες vdeseris; Την έχεις υπόψη σου;

Τα μοναδικά Fan που έχω είναι του τροφοδοτικού και ένα πλαϊνό στα 5V. Μόνο η αντλία ακούγεται! Για Xice δεν γνωρίζω

Link to comment
Share on other sites

Το ξέρω ότι η διάταξη του Xice είναι υλοποίηση της ίδιας ακριβώς αρχής με τη λύση του ψυγείου (απαγωγή της θερμότητας από το νερό στον αέρα) μόνο που έχει κάποιες ιδιαιτερότητες:

Δεν έχει ψυγείο! Δεν έχει καν μεταλλικά μέρη! Είναι μόνο ένας πλαστικός σωλήνας (και ούτε καν μεγάλης διαμέτρου) που σχηματίζει ένα τούνελ αέρα περιστρεφόμενος πολλές φορές - μέσα σε ένα απλό κουτί που είναι ανοιχτό από πάνω κι από κάτω. Αυτό το τούνελ δημιουργεί το ίδιο τη ροή του αέρα, λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας που επικρατεί στα δύο άκρα του. Αν η εκτίμησή μου είναι σωστή, το kit της Xice πρέπει να αποτελείται από περίπου 12m πλαστικό σωλήνα και παπαλα! Αυτό είναι όλο...

Το review που αναφέρω παραπάνω καταλήγει σε θετικά συμπεράσματα, με δεδομένο ότι είναι απόλυτα παθητικό σύστημα (...καλά, όχι απόλυτα, έχει και αντλία...).

Αναζητώ απόψεις από κόσμο που να το έχει χρησιμοποιήσει (που δεν νομίζω), ή (περισσότερο) απλά τις εκτιμήσεις πιο έμπειρων από μένα για το αν υπάρχει όντως περίπτωση να είναι αποτελεσματική μία τέτοια διάταξη, καθώς είναι απλούστατο να φτιαχτει homemade...

(Αλλιώς, να ακολουθήσω τα άλλο σενάριο, μετά κι από την ενθαρρυντική μαρτυρία και του vdeseris: ψυγείο χωρίς φανάκια και επιτέλους ησυχίααααα...)

Όσο για το waterblock:

Σκεφτόμουνα, προσανατολιζόμενος κυρίως από το κόστος, να παραγγείλω από γερμανία ένα της Innovatek, και συγκεκριμένα αυτό, από εδώ: http://www.oc-card.de/pd-1509118922.htm?defaultVariants=search0_EQ_Sockel%20A_AND_{EOL}&categoryId=157 χωρίς βέβαια να περιμένω τρελές επιδόσεις... Η τιμή είναι καλή και περιλαμβάνει βάση στήριξης και fittings.

Τι λέτε για αυτό, λοιπόν; Θυμίζω, ότι για OC δεν καίγομαι...

Αλήθεια, με αυτά τα ¨ερασιτεχνικά¨ waterblocks τι παίζει; Πώς παραγγέλνει κανείς ένα από τον 11, από τον Cathar (που λέει ο λόγος, δηλαδή) κλπ; Και ποιο είναι το κόστος; Και τι δυνατότητες μαζικής παραγωγής έχει τελικά ο Eleven;

Link to comment
Share on other sites

Μου φαίνεται περίεργο ένα σύστημα με απλούς σωλήνες (και μάλιστα πλαστικούς) να έχει καλύτερες ιδιότητες απαγωγής θερμότητας από ένα ψυγείο (άσχετα από την ύπαρξη ή όχι ανεμιστήρων).

Σε ένα ψυγείο μέτριου μεγέθους, η επιφάνεια που έρχεται σε επαφή με τον αέρα είναι πολύ μεγαλύτερη (λόγω των πτερυγίων του ψυγείου) από την επιφάνεια του απλού σωλήνα του XICE. Ακόμα, ο χαλκός έχει πολύ καλύτερη θερμοαγωγιμότητα από το πλαστικό.

Αν κάτσεις να διαβάσεις κάποια παλιότερα topics θα σου λυθούν οι περισσότερες απορίες. Έχουν γραφτεί ήδη πάρα πολλά επί του θέματος (πχ για τον eleven, ή για ένα σύστημα παραπλήσιας φιλοσοφίας με το XICE, το Reserator της Zalman)...

Link to comment
Share on other sites

Το ότι μπορεί να εκμεταλλεύεται τη σχεδίαση του για να μη χρειάζεται ανεμιστήρα οκ

Αλλά το ότι δεν έχει ψυγείο δε το δέχομαι μπορεί να μην είναι με την ίδια μορφή όπως χρησιμοποιείτε ευρέως

Επίσης είναι απαραίτητο το να έχει μεταλλικά μέρη καθώς το πλαστικό δεν είναι καλός αγωγός της θερμότητας το ότι δε βλέπεις τίποτε το μεταλλικό εξωτερικά δε σημαίνει ότι δε θα υπάρχει εσωτερικά.

Φαίνεται καλή κατασκευή πάντως.. αν το βρεις στην Ελλάδα πάρε το και κάνε μας μια παρουσίαση!;)

Ο eleven δεν έχει δυνατότητα μαζικής παραγωγής φτιάχνει τα μπλοκ στο χέρι και το έχει ως χόμπι.. από κόστος δε ξέρω

Link to comment
Share on other sites

Aπο επιδοσεις δε λεει κ πολα το Χice.Mε την slk κ ενα 92αρι fan (2300ρπμ) ειμαι λιγους βαθμους κατω απο το αυτο το υδροψυκτο πραματουδι.

Θα συμφωνισω με τα παιδια να φτιαξεις ενα Home made w/c που σιγουρα θα σου βγει πιο οικονομικο απο to XIce κ σιγουρα πιο αποδοτικο(με η χωρις φανα στο ψυγειο)!

Ψαξε λιγο παλιοτερα θεματα να δεις καποιες υλοποιησεις με κλασσικα πλεον συστατικα (βλ.2ο ποστ του vdeseris) κ θα δεις ;)

Link to comment
Share on other sites

Ρε παιδιά...

Ούτως ή άλλως δεν διανοήθηκα ποτέ να αγοράσω το Xice! Τρελοί είστε; Με τι λεφτά θα πάμε διακοπές μετά;

Το thread που ήθελα να ξεκινήσω εδώ δεν ήταν μία έρευνα αγοράς για το αν συμφέρει το Xice, αλλά μια κουβέντα για τις φυσικές του ιδιότητες, πιθανές λύσεις για τον DIY σχεδιασμό του, προβληματισμός για τη χρήση των υλικών, διατομές κλπ.

Αν αυτή η τόσο απλή κατασκευή λειτουργεί, έστω και με μέτριες επιδόσεις, τότε αν γίνει homemade θα είναι η λιγότερο δαπανηρή υδρόψυξη που μπορείς να έχεις: Ένα μπλοκ, μία αντλία και 15 μέτρα σωλήνα...! Και επίσης η πιο ασφαλής, καθώς έχει ελάχιστες ενώσεις, ενώ σίγουρα θα είναι και η πιο αθόρυβη.

Θα κάτσω να φτιάξω ένα, μόνο και μόνο για να δω αν δουλεύει, αν και τα reviews (όντως πολύ καλό αυτό του Soki) δίνουν αξιοπρεπέστατα αποτελέσματα (40 βαθμοί full στον Athlon XP 2200, είναι μια χαρά, τηρουμένων των αναλογιών).

Σύντομα θα ανεβάσω και φωτό από το εγχείρημα...

Ως τότε, ακούω ιδέες!

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.