Jump to content



"Συγχρονισμός" χρωμάτων οθόνης και εκτυπωτή


Recommended Posts

Έχω μια Dell U2410, την οποία (δυστυχώς) δεν έχω βρει συσκευή να κάνω hardware calibration, και έναν εκτυπωτή HP Photosmart B110A.. Το θέμα από ότι έχω καταλάβει με κάποια ψάξιμο είναι γνωστό, εκτυπώνω και η εκτύπωση έχει σημαντική διαφορά σε σχέση με αυτό που εγώ έβλεπα στην οθόνη.. Συνήθως είναι κάπως πιο σκούρα, ενώ αν δοκιμάσω να δώσω λίγο contrast ή gamma πριν την εκτύπωση, τα χρώματα μπορεί να γίνονται πιο φωτεινά, αλλά παράλληλα γίνονται και πιο θαμπά..

Υπάρχει τρόπος να "συντονίσω" τα 2, έτσι ώστε αυτό που βλέπω στην οθόνη να είναι το ίδιο (ή τουλάχιστον να μην έχει σημαντική διαφορά) με αυτό που βλέπω στο χαρτί; Κάτι είχε πάρει το μάτι μου για ICC profiles, αλλά δεν έβγαλα άκρη..

Ευχαριστώ..

Link to comment
Share on other sites

Ο μόνος σωστός τρόπος είναι να χρησιμοποιήσεις ένα μηχάνημα ώστε να καλιμπράρεις οθόνη και εκτυπωτή.

Ρίξε εδώ μια ματιά Eye one design monitor calibration and printer profiling review

Και φυσικά ψάξε στο γοογλε.

Link to comment
Share on other sites

Αν σε ενδιαφέρει για επαγγελματική χρήση, να το κάνεις. Αν απλά θέλεις να το κάνεις για να τυπώνεις μερικές φωτογραφίες, δεν αξίζει. Ο λόγος είναι πολύ απλός: Η οθόνη σου είναι RGB ενώ ο εκτυπωτής σου CMYK. Αυτό σημαίνει ότι έχουν διαφορετική γκάμα χρωμάτων, με το CMYK να έχει σαφώς μικρότερη. Οπότε, αν ρυθμίσεις την οθόνη σου να βγάζει τα χρώματα του εκτυπωτή, θα "χαλάσεις" την απόδοσή της. Αν δεις τη φωτογραφία παρακάτω, θα καταλάβεις τι εννοώ. Είναι η ΙΔΙΑ εικόνα δεξιά και αριστερά, αλλά η μία είναι όπως τη δείχνει η οθόνη, η άλλη όπως την τυπώνει ο εκτυπωτής.

attachment.php?attachmentid=44925&stc=1&d=1307345582

post-173-1416075261,1478_thumb.png

Link to comment
Share on other sites

Η χρήση είναι μεν επαγγελματική, ο κύριος λόγος που το θέλω είναι για να εκτυπώνω αρχιτεκτονικά renders που κάνω στον υπολογιστή, αλλά ακόμα δεν αποφέρει τόσα χρήματα (και έτσι όπως πάνε γενικά τα πράγματα δεν ξέρω αν θα γίνει ποτέ), έτσι ώστε να μπω στην διαδικασία να κάνω πιο επαγγελματικό τον εξοπλισμό μου.. Στην τελική, μπορώ να του δίνω τα jpg και ας πάει να τα βγάλει ο άλλος σε επαγγελματία..

Αυτό που παρέθεσε ο Wizard! έχει λογική, δηλαδή αυτή την διαφορά βλέπω κι εγώ ανάμεσα σε οθόνη και εκτυπωτή. Και οκ, αν συγκρίνω την εκτύπωση που έκανα εγώ στον HP Photosmart, με την ΙΔΙΑ εικόνα που εκτύπωσα έξω σε φωτοτυπείο σε laser εκτυπωτή, η δικιά μου ήταν ΣΑΦΩΣ πιστότερη όσον αφορά τα χρώματα (του laser ήταν λίγο πιο κοκκινωπή γενικά, είχε διαφορά πάντως). Απλά και στις 2 περιπτώσεις χάνουν σε φωτεινότητα, με αποτέλεσμα σε κάποια σκιασμένα σημεία να μην φαίνεται τι υπάρχει.. Η μόνη περίπτωση που είδα φωτεινά χρώματα ήταν έδωσα μια για δοκιμή σε φωτογραφείο (εκεί μάλιστα βγήκαν ακόμα πιο φωτεινά από ό,τι στην οθόνη), αλλά εκεί για μια φωτογραφία σε Α4 μου πήρε 4 ευρώ :confused:). Δοκίμασα λίγο να παίξω με contrast και gamma πριν την εκτύπωση, αυτό που με έφερε πιο κοντά από άποψη φωτεινότητας ήταν να δώσω gamma 1.20, αλλά έγινε γενικά κάπως πιο "ξεθωριασμένη" η εικόνα..

Απλά, να παραθέσω κάτι από τις ρυθμίσεις του εκτυπωτή, γιατί στο color profile το έχω στο sRGB (το έβαλα εκεί γιατί και την οθόνη μου από τα presets έχω επιλέξει sRGB-αν λέει αυτό κάτι σε οθόνη που δεν είναι καλιμπραρισμένη). Δεν ξέρω αν απλά προσπαθεί να προσομοιώσει όσο μπορεί το sRGB..

post-14254-1416075261,2478_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που δε μπορεί να εξομοιώσει το RGB είναι το μελάνι. Ότι calibrations και να κάνεις, απλά δε γίνεται. Προσωπικά αυτό που έχω κάνει είναι να φτιάξω μόνος μου ένα προφίλ για κάθε εκτυπωτή στο Photoshop (ή όποιο άλλο χρησιμοποιείς) ώστε να βλέπω τι θα τυπωθεί, χωρίς να μου χαλάει τη γενική εικόνα στα Windows. Βλέπω δηλαδή τα σωστά χρώματα μέσα από συγκεκριμένη εφαρμογή και αφού επιλέξω το προφίλ του εκτυπωτή.

Αυτό βέβαια με βοηθάει, επειδή δουλεύω στο photoshop (montaz, retouch, etc). Εσύ που δουλεύεις σε εφαρμογή CAD δεν ξέρω αν μπορείς να κάνεις κάτι ανάλογο.

Link to comment
Share on other sites

Χμμμ.. Έχεις απόλυτο δίκιο.. Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να κάνω καλύτερη επιλογή εκτυπωτή, η αλήθεια είναι πως έγινε κάτω από πίεση χρόνου..

3D Studio Max δουλεύω βασικά, δεν το'χω ψάξει είναι η αλήθεια αυτό που λες, να βλέπω δηλαδή από κει το render σε CMYK (ίσως και να επιλέγω τα χρώματα αναλόγως). Αλλά μπορώ τουλάχιστον να το κάνω σε post-processing, δηλαδή στο τελικό jpg μέσα από photoshop. Μπορείς να μου δώσεις κάποιες οδηγίες για το πώς να δημιουργήσω το προφιλ;

Link to comment
Share on other sites

Ανοίγεις το Photoshop, και στο μενού πας:

Edit > Color Setting.

Στο Working spaces επιλέγεις CMYK > Custom CMYK

Μετά, στη φόρμα που θα δεις, πας:

Ink Option > Ink Colors > Custom και θα σου βγάλει μια φόρμα με πολλά νούμερα. Μην πελαγώσεις...

Τώρα, εγώ αυτό που είχα κάνει ήταν να έχω τυπώσει 7-10 φωτογραφίες με αρκετά διαφορετικούς χρωματικούς τόνους και παίζοντας με τα νούμερα, προσπαθούσα να τις φέρω όλες στο υψηλότερο δυνατό ποσοστό. Το μέγιστο που έφτασα ποτέ ήταν κάπου στο 90-95%. Μετά, φτιάχνεις μία, χαλάς πέντε.

Θα σου πάρει χρόνο, εγώ έφαγα δύο μέρες (για κάθε εκτυπωτή). Αλλά έκτοτε, ησύχασα.

Σημειωτέον δε, ότι για να δεις τι θα τυπώσεις, πρέπει να γυρίσεις την εικόνα σε CMYK mode και όχι rgb και φυσικά να τη δουλέψεις εκεί. Αν πειράξεις το RGB color space, θα βλέπεις τα πάντα όπως θα είναι αν εκτυπωθούν. Έτσι, αν πχ φτιάξεις μια φωτογραφία για το web (rgb), δε θα ξέρεις πως φαίνεται πραγματικά.

Επίσης, μια καλή αρχή θα ήταν να πάρεις έτοιμο profile από την εταιρία του εκτυπωτή σου και να πειράξεις αυτό. Πιθανόν να έχει λιγότερη δουλειά από το να ξεκινήσεις στο μηδέν.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.