Jump to content



2 USB Voltage Add


dimitrist16

Recommended Posts

Γειά σας φίλοι!

Έχω φτιάξει μια custom βάση για το υπερμεγέθες λάπτοπ μου (17"), και θέλω να τροφοδοτήσω τον 140mm ανεμιστήρα, 12V, 0.3A.

Σκέφτηκα να πάρω ρεύμα απο 2 usb, και καθώς μία USB έχει έξοδο 5V να βγαίνει περίπου 10 στον ανεμιστήρα. Αλλά δεν μπορώ να καταλάβω πως να κάνω την σύνδεση.

Η θεωρία λέει πως πρέπει να τα βάλω σε σειρά, με το (-) του ενός στο (+) του άλλου, και να χρησιμοποιήσω τα άλλα 2, αλλά το πολύμετρο δεν βγάζει τίποτα. Τί κάνω λάθος;

Υ.Γ. Μάλλον ένα ξεχωριστό τροφοδοτικό είναι καλύτερη επιλογή, αλλά βαριέμαι να πάω να πάρω!:tomato:

Link to comment
Share on other sites

Αν με αυτο που εκανες δεν κατεστρεψες ηδη τα power pins του USB, εισαι τυχερος. Υπαρχει ειδικο κυκλωμα για ανυψωση τασης απο DC σε DC το οποιο μπορεις να δεις εδω:5V to 12V DC DC Step-Up Converter by LT1073-12| Circuit Project. Βεβαια δεν ειναι για μεγαλα ρευματα, οποτε δεν μπορει να σε ικανοποιησει. Γενικα το USB δεν ειναι για μεγαλα ρευματα, γιαυτο καλυτερα να παρεις ενα ξεχωριστο τροφοδοτικο και να εχεις το κεφαλι σου ησυχο.

Link to comment
Share on other sites

Δεν γίνεται αυτό που λες γιατί όλες οι USB έχουν κοινή γείωση (-) άρα αν απς να συνδεσεις το + της μιας με το - της άλλης θα κάνεις βραχυκύκλωμα.

Στα 5V ξεκινάει ο ανεμιστήρας; Μήπως σου αρκεί έτσι;

Link to comment
Share on other sites

ακριβώς όπως είπανε

δεν μπορείς να βάλεις σε σειρά την τάση του usb και αφού δεν το έκαψες πάλι καλά

αυτός ο step up δεν θα σε ικανοποιεί στο ρεύμα, μπορείς να βάλεις έναν ενισχυτή ρεύματος (με εξωτερική τροφοδοσία) στην έξοδο του steup up για να σου δώσει τα 300mA που θες

Link to comment
Share on other sites

Μια χαρα θα τρεξει στα 5ν του USB, βεβαια θα λειτουργει με παρα πολυ χαμηλες στροφες.

Αυτο που μπορω να σου προτεινω, ειναι να βαλεις 2Χ120mm και να τους συνδεσεις τον καθενα σε ξεχωριστο USB.

Link to comment
Share on other sites

Αφού λες έκανες custom βάση , ίσως μπορείς πας ένα βήμα παραπέρα και να πάρεις ρεύμα από το τροφοδοτικό του laptop. Θα βρεις σίγουρα σε καταστήματα με ηλεκτρονικά κάποιο φισάκι για να ταιριάξεις στο μανίσιο φις του τροφοδοτικού χωρίς να το τροποποιήσεις .Μετά με ένα LM317T ( στο datasheet έχει το σχετικό κύκλωμα - πρόσεξε τί τάση βγάζει το τροφοδοτικό σου να δεις αν ταιριάζει με το chip ) παίρνεις άνετα από 5-12V ρυθμιζόμενα. Αυτό εννοείται ότι θα πρέπει να σέρνεις και το καλώδιο του τροφοδοτικού μαζί. Αν όμως το χρησιμοποιείς πάνω σε τραπέζι ή γραφείο έιναι μία καλή λύση.

Καλή τύχη ό,τι και αν κάνεις. Λευτέρης.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.