Jump to content



Τροφοδοτικο κανει θορυβο στις χαμηλες στροφες !!!


snowboard

Recommended Posts

Εχω ενα τροφοδοτικο 1000W Fractal Design R2 Newton.

Το ανεμιστιρακι κανει ενα θορυβο τσουκου τσουκου αυτο που στα αγγλικα λενε rattling sound.

Δεν ξερω πως αλλιως να το περιγραψω. Το κανει οταν ο υπολογιστης ειναι idle.

Απο οτι εψαξα μαλλον οταν o fan einai under voltage τοτε το κανει.

Δηλαδη στριβει τοσο αργα που για καποιο λογο δεν στεκεται σταθερος και κανει αυτο το θορυβο.

Υπαρχει καμια λυση?

ΝΑ το στειλω RMA θα το δεχτουν? και μηπως ολη η σειρα κανει αυτο το θορυβο?

Επισης οταν το συνεδεσα πρωτη φορα και πατησα απο πισω το κουμπι του, εριξε την ασφαλεια του δωματιου 3 φορες.

Πριν ακόμη ξεκινησω το κομπιουτερ. Μονο που εβαλα το καλωδιο απο πισω και πατησα το ΟΝ του τροφοδοτικου. Αυτο πως εξηγείτε ?

Link to comment
Share on other sites

Οταν εχεις το τροφοδοτικο εκτος πριζας για αρκετες ωρες ξεφορτωνουν οι κυκνωτες που εχει. Οταν μετα απο αρκετες ωρες πατησεις το ΟΝ στο τροφοδοτικο φορτιζουν οι πυκνωτες ακαριαια με αποτελεσμα να τραβαει στιγμιαια ενα μεγαλο ρευμα το οποιο μπορει να ριξει την ασφαλεια. Αυτο το φαινομενο ειναι απολυτως φυσιολογικο και αναποφευκτο (εκτος αν πατησεις το ΟΝ οταν η ημιτονοειδης ταση του δικτυου ειναι στο μηδεν zero crossing, γιαυτο και δεν γινεται παντα).

Οσον αφορα τον θορυβο του ανεμιστηρα, αν ειναι στην εγγυση δε νομιζω να δεχτουν rma για το θορυβο του ανεμιστηρα. Αν δεν ειναι σε εγγυση και πιανουν τα χερια σου, μπορεις να τον αλλαξεις. Αν ειναι στην εγγυηση και προσπαθισεις να το ανοιξεις για να το αλλαξεις, θα χασεις την εγγυηση.

Link to comment
Share on other sites

Γεια σου φίλε , το θέμα με τον ανεμιστήρα παίζει να είναι και από τον controller - επειδή όπως λες γυρίζει πολύ αργά ακούγεται το pwm ( πολύ χαμηλό duty cycle του fan controller ) στον ανεμιστήρα . Αν όμως ο θόρυβος παραμένει και μετά που θα ζεσταθεί το τροφοδοτικό και ανεβούν οι στροφές , τότε πιθανό να φταίει κάτι άλλο , παρατήρησέ το.

Το άλλο θέμα με την ασφάλεια είναι αυτό που σου περιέγραψε ο φίλος παραπάνω με τους πυκνωτές. Αν συμβαίνει να πέσεις και σε υπερευαίσθητη ασφάλεια στον πίνακα , θα πέφτει όποτε μένει το pc εκτός λειτουργίας για κάποιο διάστημα. Η λύση στο πρόβλημα είναι αντικατάσταση της ασφάλειας στον πίνακα με ακριβώς ίδιας τιμής Ampere αλλά τύπου εκκίνησης ( τύπος Κ... ή C... αναλόγως της μάρκας , είναι αυτές που μπαίνουν για τα κλιματιστικά ) , πάντα όμως από ηλεκτρολόγο .

Αυτά από μένα και καλή τύχη.Λευτέρης.

Link to comment
Share on other sites

Γεια σου φίλε , το θέμα με τον ανεμιστήρα παίζει να είναι και από τον controller - επειδή όπως λες γυρίζει πολύ αργά ακούγεται το pwm ( πολύ χαμηλό duty cycle του fan controller ) στον ανεμιστήρα

Ναι ακριβως ετσι κανει. Αμα ζεσταθει και ανεβασει στροφες σταματαει. Απο οτι ειδα και εδω

Guide - PWM Fan controller | bit-tech.net

ειναι το pwm fan controller που κανει το προβλημα. Οταν ξεκιναει ο υπολογιστης για να μην κανει stall ο ανεμιστηρας ο ελεγκτης του δινει ολη την ταση και για 2 δευτερολεπτα ακουγεται στο τερμα. Μετα πεφτει στις χαμηλες στροφες λογω χαμηλης θερμοκρασιας και ξεκιναει αυτο που στην σελιδα λεει " "growl" noise at low speeds ".

Αρα δεν μπορω να κανω κατι χωρις να ανοιξω το τροφοδοτικο (2 μερες το εχω) ουτε να το στειλω πισω, αφου και αλλο να μου στειλουν τον ιδιο σχεδιασμο θα εχει ?

Μηπως υπαρχει καποιο ειδος ανεμιστηρα (πχ ball bearing) που δεν επηρεαζεται απο αυτο το ανοιγοκλειμα της τασης που κανει το pwm ?

Μετα απο λιγο ψαξιμο βρηκα αυτο http://www.pcsilencioso.com/cpemma/an58.pdf

το οποιο λεει να βαλεις εναν πυκνωτη στην βαση του τρανζιστορ ετσι ωστε να ανεβαζει ταση το ανεμιστηρι πιο ομαλα και να μην κλωτσαει. Υπαρχει περιπτωση ηλεκτρονικος να το κανει αυτο αξιοπιστα ή θα χαλασει το τροφοδοτικο?

Για την ασφαλεια ευχαριστω για την συμβουλη θα το κοιταξω με ηλεκτρολογο αν επιμενει να πεφτει.

Link to comment
Share on other sites

Ανοίγοντας το τροφοδοτικό αποχαιρετάς την εγγύηση , αυτό το ξέρεις βέβαια. Όπως είπες και άλλο να σου στείλουν πιθανόν να κάνει και αυτό τον ίδιο θόρυβο . Είναι από τον τύπο του ανεμιστήρα δηλαδή και , επειδή έχω ασχοληθεί με το θέμα , όλοι οι ανεμιστήρες δεν κάνουν τον ίδιο θόρυβο πάνω σε έναν ( ίδιο ) controller. Επίσης ο πυκνωτής στη βάση του τρανζίστορ οδήγησης δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά στο θόρυβο συν το ότι σε πολύ χαμηλό d.c. χάνεται το πλεονέκτημα του pwm και ο ανεμιστήρας δεν εκκινεί ( ενώ χωρίς τον πυκνωτή εκκινεί ).

Οπότε ζεις με αυτό μέχρι να λήξει η εγγύηση και μετά αρχίζεις τις επεμβάσεις - και αυτές μπορεί να είναι πολλές!!!

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.