Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Ερευνητές ανακάλυψαν ένα κενό ασφαλείας που επιτρέπει σε κάποιον μέσω Wi-Fi να "βλέπει μέσα από τοίχους"

    Μια ερευνητική ομάδα με έδρα το Πανεπιστήμιο του Waterloo ανέπτυξε μια συσκευή που λειτουργεί με drone που μπορεί να χρησιμοποιεί δίκτυα Wi-Fi για να "βλέπει μέσα από τοίχους".

    Η συσκευή, με το παρατσούκλι Wi-Peep, μπορεί να πετάξει κοντά σε ένα κτίριο και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει το δίκτυο Wi-Fi των κατοίκων για να αναγνωρίσει και να εντοπίσει όλες τις Wi-Fi συσκευές μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Το Wi-Peep εκμεταλλεύεται ένα κενό που οι ερευνητές αποκαλούν "ευγενικό Wi-Fi" (polite Wi-Fi). Ακόμα κι αν ένα δίκτυο προστατεύεται με κωδικό πρόσβασης, οι έξυπνες συσκευές θα ανταποκρίνονται αυτόματα σε προσπάθειες επαφής από οποιαδήποτε συσκευή εντός εμβέλειας. Το Wi-Peep στέλνει πολλά μηνύματα σε μια συσκευή καθώς πετάει και στη συνέχεια μετρά τον χρόνο απόκρισης σε καθεμία, επιτρέποντάς της να αναγνωρίσει τη θέση της συσκευής με απόκλιση ενός μέτρου.

    Ο Δρ Ali Abedi, επίκουρος καθηγητής της επιστήμης των υπολογιστών στο Waterloo, εξηγεί τη σημασία αυτής της ανακάλυψης.

    «Οι συσκευές Wi-Peep είναι σαν φώτα στο ορατό φάσμα και οι τοίχοι είναι σαν γυαλί», είπε ο Abedi. «Χρησιμοποιώντας παρόμοια τεχνολογία, θα μπορούσε κανείς να παρακολουθεί τις κινήσεις των φυλάκων μέσα σε μια τράπεζα, παρακολουθώντας τη θέση των τηλεφώνων ή των smartwatches τους. Ομοίως, ένας κλέφτης θα μπορούσε να αναγνωρίσει τη θέση και τον τύπο των έξυπνων συσκευών σε ένα σπίτι, συμπεριλαμβανομένων των καμερών ασφαλείας, των φορητών υπολογιστών και έξυπνες τηλεοράσεις, για να βρεί έναν καλό υποψήφιο για διάρρηξη. Επιπλέον, η λειτουργία της συσκευής μέσω drone σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί γρήγορα και απομακρυσμένα χωρίς πολλές πιθανότητες να εντοπιστεί ο χρήστης».

    Ενώ οι επιστήμονες έχουν εξερευνήσει την ευπάθεια ασφαλείας του Wi-Fi στο παρελθόν χρησιμοποιώντας ογκώδεις, ακριβές συσκευές, το Wi-Peep είναι αξιοσημείωτο λόγω της προσβασιμότητας και της ευκολίας μεταφοράς του. Η ομάδα του Abedi το κατασκεύασε χρησιμοποιώντας ένα drone που αγοράστηκε από κατάστημα και επιπλέον 20 δολάρια εύκολα αγοραζόμενου υλικού.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Proceedings of the 28th Annual International Conference on Mobile Computing And Networking (2022). DOI: 10.1145/3495243.3560530
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.