Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Ο ηγέτης της βρετανικής αντιπολίτευσης στοχοποιήθηκε από deepfake ηχητικό απόσπασμα

      Οι εκλογικές αναμετρήσεις δίνουν πρόσφορο έδαφος στην παραπληροφόρηση

    Ένα ηχητικό απόσπασμα που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Κυριακή, το οποίο υποτίθεται ότι δείχνει τον ηγέτη της βρετανικής αντιπολίτευσης Keir Starmer να βρίζει λεκτικά το προσωπικό του, διαψεύστηκε ως κατασκευασμένο από τεχνητή νοημοσύνη που ύστερα από αναλύσεις εταιριών του ιδιωτικού τομέα και της βρετανικής κυβέρνησης.

     

    Το ηχητικό απόσπασμα με τον Κίρ Στάρμερ αναρτήθηκε στο X (πρώην Twitter) από έναν ψευδώνυμο λογαριασμό το πρωί της Κυριακής, ημέρα έναρξης του συνεδρίου του Εργατικού Κόμματος στο Λίβερπουλ. Ο λογαριασμός υποστήριξε ότι το απόσπασμα, το οποίο έχει πλέον προβληθεί περισσότερες από 1,4 εκατομμύρια φορές, ήταν γνήσιο και ότι η αυθεντικότητά του είχε επιβεβαιωθεί από έναν ηχολήπτη.

     

    Ο Ben Colman, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Reality Defender - μιας επιχείρησης ανίχνευσης deepfake - αμφισβήτησε αυτή την εκτίμηση όταν επικοινώνησε με το Recorded Future News:

    "Βρήκαμε ότι ο ήχος είναι κατά 75% πιθανότατα χειραγωγημένος με βάση ένα αντίγραφο ενός αντιγράφου που κυκλοφορεί

    "Καθώς δεν έχουμε τη βασική αλήθεια, δίνουμε μια βαθμολογία πιθανότητας (στην προκειμένη περίπτωση 75%) και ποτέ μια οριστική βαθμολογία ("αυτό είναι ψεύτικο" ή "αυτό είναι αληθινό"), τείνοντας πολύ περισσότερο προς το "αυτό είναι πιθανότατα χειραγωγημένο" παρά όχι", δήλωσε ο Colman.

    "Είναι επίσης η γνώμη μας ότι ο δημιουργός αυτού του αρχείου πρόσθεσε θόρυβο υποβάθρου για να προσπαθήσει να αποφύγει την ανίχνευση, αλλά το σύστημά μας λαμβάνει υπόψη του και αυτό", είπε.

     

    Ο ήχος επικρίθηκε σε διακομματική βάση, παρά το ιδιαίτερα αμφισβητούμενο πολιτικό περιβάλλον στο Ηνωμένο Βασίλειο - με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν γενικά το Εργατικό Κόμμα 17 μονάδες μπροστά από τους εν ενεργεία Συντηρητικούς.

     

    Ο Σάιμον Κλαρκ, βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος, προειδοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: "Κυκλοφορεί σήμερα το πρωί ένα deepfake ηχητικό απόσπασμα του Keir Starmer - αγνοήστε το". Ο υπουργός Ασφάλειας Τομ Τούντενχατ, επίσης βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος, προειδοποίησε επίσης για την "ψεύτικη ηχογράφηση" και παρακάλεσε τους χρήστες του Twitter να μην την "προωθήσουν για να την ενισχύσουν".

     

    "Τα deepfakes απειλούν την ελευθερία μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ομάδα Δράσης για την Υπεράσπιση της Δημοκρατίας και το έργο που επιτελεί ο πρωθυπουργός σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία όλων μας", πρόσθεσε ο Tugendhat. Η λέξη "deepfake" χρησιμοποιείται στην καθομιλουμένη για να αναφερθεί σε κάθε είδους συνθετικά μέσα που παράγονται από τεχνολογίες AI.

     

    Η Ομάδα Δράσης για την Υπεράσπιση της Δημοκρατίας ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2022 με αποστολή να μειώσει "τον κίνδυνο ξένης παρέμβασης στις δημοκρατικές διαδικασίες, τους θεσμούς και την κοινωνία του Ηνωμένου Βασιλείου και να διασφαλίσει ότι αυτά είναι ασφαλή και ανθεκτικά στις απειλές ξένης παρέμβασης", σύμφωνα με κοινοβουλευτική ερώτηση στην οποία είχε απαντήσει προηγουμένως ο Tugendhat.

     

    social_media_post_b970f7908e.png

     

    Οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου προετοιμάζονται για τέτοιου είδους παρεμβάσεις ενόψει των γενικών εκλογών της χώρας το επόμενο έτος, στον απόηχο παρόμοιων προσπαθειών επηρεασμού των πρόσφατων εκλογών στη Σλοβακία.

     

    Δύο ημέρες πριν ανοίξουν εκεί οι κάλπες στις 30 Σεπτεμβρίου, δημοσιεύθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλαστά ηχητικά αποσπάσματα που επιχειρούσαν να ενοχοποιήσουν έναν ηγέτη κόμματος της αντιπολίτευσης και έναν δημοσιογράφο για νοθεία των εκλογών με σχέδιο αγοράς ψήφων.

    Η δημόσια διάψευση του ηχητικού υλικού ήταν μια πρόκληση λόγω των εκλογικών νόμων της χώρας, οι οποίοι απαγορεύουν αυστηρά τόσο στα μέσα ενημέρωσης όσο και στους πολιτικούς να κάνουν προεκλογικές ανακοινώσεις τις δύο ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

     

    Όπως αναφέρει το Wired, ως ηχητική ανάρτηση το ψεύτικο επίσης "εκμεταλλεύτηκε ένα κενό στην πολιτική της Meta για τα χειραγωγημένα μέσα ενημέρωσης, η οποία υπαγορεύει ότι μόνο τα πλαστά βίντεο - όπου ένα πρόσωπο έχει υποστεί επεξεργασία για να πει λόγια που δεν είπε ποτέ - αντιβαίνουν στους κανόνες της".

     

    Δεν είναι σαφές ποιος παρήγαγε τον ψεύτικο ήχο είτε στη σλοβακική είτε στη βρετανική περίπτωση.

     

    Ο λογαριασμός που δημοσίευσε τη λάσπη του Keir Starmer είχε προηγουμένως γράψει στο Twitter: "Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής. Είμαι απερίφραστα ΥΠΕΡ των τακτικών σπίλωσης εναντίον εκείνων που επιδίδονται οι ίδιοι σε τακτικές σπίλωσης. Οι άνθρωποι λένε ψέματα για τον Keir Starmer; Ωραία. Και είμαι ένας από αυτούς".

     

    Αυτό το tweet έχει πλέον διαγραφεί, αν και ο ψεύτικος ήχος παραμένει διαθέσιμος.


×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.