Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η Ιαπωνία τιμωρεί με ένα χρόνο φυλάκιση τις «Διαδικτυακές προσβολές»

    Το κοινοβούλιο της Ιαπωνίας ενέκρινε νόμο που προβλέπει φυλάκιση για τις «διαδικτυακές προσβολές» εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας του κοινού για τον διαδικτυακό εκφοβισμό που πυροδότησε η αυτοκτονία ενός αστέρα της τηλεόρασης που είχε αντιμετωπίσει bullying στα Ιαπωνικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
    Σύμφωνα με την τροποποίηση του ποινικού κώδικα της χώρας -- που θα τεθεί σε ισχύ αργότερα αυτό το καλοκαίρι -- οι παραβάτες που καταδικάζονται για διαδικτυακές προσβολές μπορούν να τιμωρηθούν με φυλάκιση έως και ενός έτους ή πρόστιμο 300.000 γιεν (περίπου 2.200 δολάρια). Είναι μια σημαντική αύξηση από τις υπάρχουσες ποινές κράτησης για λιγότερες από 30 ημέρες και πρόστιμο έως και 10.000 γιεν (75 $). Το νομοσχέδιο δημιούργησε διαφωνίες, με τους αντιπάλους να υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να εμποδίσει την ελευθερία του λόγου και την κριτική σε όσους βρίσκονται στην εξουσία. Ωστόσο, οι υποστηρικτές είπαν ότι απαιτείται αυστηρότερη νομοθεσία για την πάταξη του διαδικτυακού εκφοβισμού και της διαδικτυακής παρενόχλησης. Ψηφίστηκε μόνο μετά την προσθήκη μιας διάταξης, η οποία διέταζε την επανεξέταση του νόμου τρία χρόνια μετά την έναρξη ισχύος του για να εκτιμηθεί ο αντίκτυπός του στην ελευθερία της έκφρασης.

    Σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα της Ιαπωνίας, οι προσβολές ορίζονται ως η δημόσια υποβάθμιση της κοινωνικής θέσης κάποιου χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένα γεγονότα σχετικά με αυτόν ή σε συγκεκριμένη ενέργεια, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Το έγκλημα είναι διαφορετικό από τη συκοφαντική δυσφήμιση, που ορίζεται ως η δημόσια υποτίμηση κάποιου, ενώ υποδεικνύει συγκεκριμένα γεγονότα. Και οι δύο τιμωρούνται βάσει του νόμου.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.