Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η νέα ρύθμιση ιστορικού συνδέσμων του Facebook είναι απλά μια ψευδαίσθηση της ιδιωτικότητας;

    Σε μια πρόσφατη κίνηση που προκάλεσε συζητήσεις, το Facebook εισήγαγε μια νέα ρύθμιση "Ιστορικό συνδέσμων" (Link History), που καταγράφει όλους τους συνδέσμους στους οποίους κάνετε κλικ στην εφαρμογή του Facebook για κινητά. Ενώ η Meta ισχυρίζεται ότι αυτός είναι ένας τρόπος για να βοηθήσει τους χρήστες να "μην χάσουν ποτέ ξανά έναν σύνδεσμο", οι επικριτές υποστηρίζουν ότι είναι απλώς ένας ακόμη τρόπος για την εταιρεία να συγκεντρώσει περισσότερα δεδομένα για τους χρήστες της.

     

    Μία από τις κύριες ανησυχίες σχετικά με το Ιστορικό συνδέσμων είναι ότι δίνει στο Facebook ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο πληροφόρησης σχετικά με τις συνήθειες περιήγησης των χρηστών. Οι πληροφορίες αυτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη στόχευση των χρηστών με εξαιρετικά εξατομικευμένες διαφημίσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως παρεμβατικές και χειριστικές. Επιπλέον, το γεγονός ότι το Ιστορικό συνδέσμων είναι ενεργοποιημένο από προεπιλογή σημαίνει ότι οι χρήστες ουσιαστικά δίνουν τη συγκατάθεσή τους να παρακολουθούνται τα δεδομένα τους χωρίς να έχουν πλήρη επίγνωση των συνεπειών.

     

    Η Meta έχει μακρά ιστορία στη συλλογή και χρήση δεδομένων χρηστών και η εταιρεία έχει επικριθεί για την έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τον τρόπο χρήσης των δεδομένων αυτών. Τα τελευταία χρόνια, η Apple και η Google έχουν εισαγάγει νέους ελέγχους απορρήτου που έχουν καταστήσει πιο δύσκολο για εταιρείες όπως η Meta να παρακολουθούν τους χρήστες, αλλά το Ιστορικό συνδέσμων υποδηλώνει ότι η Meta προσπαθεί να βρει νέους τρόπους συλλογής δεδομένων.

     

    Εάν ανησυχείτε για το απόρρητό σας, μπορείτε να εξαιρεθείτε από το Link History ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

    • Ανοίξτε την εφαρμογή του Facebook και μεταβείτε στο μενού Ρυθμίσεις & Απόρρητο.
    • Πατήστε "Ρυθμίσεις" > "Ρυθμίσεις λογαριασμού" > "Απόρρητο" > "Ιστορικό συνδέσμων".
    • Γυρίστε το διακόπτη δίπλα στο "Ιστορικό συνδέσμων" στη θέση off.

     

    Καθώς εταιρείες όπως η Meta συνεχίζουν να συλλέγουν και να χρησιμοποιούν δεδομένα χρηστών, είναι πιο σημαντικό από ποτέ για τους ανθρώπους να γνωρίζουν τα δικαιώματα απορρήτου τους και να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο χρήσης των δεδομένων τους. Υπάρχει αυξανόμενη δυναμική για τη θέσπιση κανονισμών που θα δίνουν στους χρήστες μεγαλύτερο έλεγχο των δεδομένων τους και είναι πιθανό το μέλλον της ιδιωτικότητας στο διαδίκτυο να είναι πολύ διαφορετικό από ό,τι είναι σήμερα.


    Πηγή
    Φωτογραφία: isp.page
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.