Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Ο τερματισμός λειτουργίας 3G θα επηρεάσει τις καθημερινές συσκευές που πιθανότατα κατέχετε

    Με το δίκτυο 3G της AT&T να κλείνει την επόμενη εβδομάδα και άλλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να ακολουθούν το παράδειγμά τους αργότερα φέτος, μια σειρά προϊόντων απαιτούν ενημερώσεις για να συνεχίσουν να λειτουργούν, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων συστημάτων συναγερμού στο σπίτι, ιατρικών συσκευών όπως ανιχνευτές πτώσης και ειδοποίησης τροχαίου ατυχήματος και οδικής βοήθειας συστήματα όπως το OnStar της General Motors.

    Ακριβώς όπως πολλοί πάροχοι κινητής τηλεφωνίας παροτρύνουν τους πελάτες να ανταλλάξουν τα παλαιότερα τηλέφωνα 3G, e-readers και άλλες φορητές συσκευές με νεότερα μοντέλα πριν από το κλείσιμο, ενώ άλλες επιχειρήσεις προτρέπουν τους πελάτες να αναβαθμίσουν ή να αντικαταστήσουν ορισμένα από τα καθημερινά προϊόντα και υπηρεσίες στα σπίτια και τα αυτοκίνητά τους προτού διακόψουν τη συνδεσιμότητα.

    Εάν δεν αντιμετωπιστεί, το διακύβευμα μπορεί να είναι υψηλό σε ορισμένες περιπτώσεις. Εκατομμύρια αυτοκίνητα, για παράδειγμα, ενδέχεται να μην έχουν πλέον τη δυνατότητα να επικοινωνούν με τις πρώτες βοήθειες μετά από μια σύγκρουση ή να λαμβάνουν ενημερώσεις όπως ειδοποιήσεις τοποθεσίας ή κυκλοφορίας για τα ενσωματωμένα συστήματα GPS. Ορισμένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των Chevrolet, Buick και Cadillac, έχουν αναβαθμίσεις λογισμικού για τους οδηγούς για να συνδέσουν τα συστήματά τους σε ένα δίκτυο 4G, αλλά άλλα μοντέλα φέρεται να χάσουν οριστικά αυτή τη δυνατότητα.

    Η εισαγωγή του 3G το 2002 επέτρεψε σε ορισμένα πρώιμα συστήματα infotainment αυτοκινήτου και υπηρεσίες οικιακής ασφάλειας —πρωτοπόρους στον χώρο του έξυπνου σπιτιού— να συνδεθούν στο διαδίκτυο. Όμως, με την πάροδο του χρόνου, οι εταιρείες ασύρματων δικτύων προχώρησαν σε δίκτυα 4G και πιο πρόσφατα 5G.

    Τώρα, οι μεγάλοι παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας καταργούν σταδιακά την τεχνολογία 3G στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε ορισμένες αγορές του εξωτερικού. Η AT&T, το κλείνει στις 22 Φεβρουαρίου. Η T-Mobile το κάνει το τρίτο τρίμηνο. και η Verizon θα κάνει αυτό το βήμα μέχρι το τέλος του έτους. Καθώς η τεχνολογία γίνεται επίσημα απαρχαιωμένη, βρίσκεται σε εξέλιξη ένας αγώνας για να βοηθήσει τους καταναλωτές να αποφύγουν μια αναστάτωση.

    Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα δίκτυο καταργείται σταδιακά ούτε θα είναι η τελευταία. Ο τερματισμός λειτουργίας 3G προορίζεται κυρίως για την επαναχρησιμοποίηση του φάσματος για 4G και 5G, τα οποία είναι νεότερες και καλύτερες τεχνολογίες και πιο αποτελεσματικές. Το ίδιο συνέβη με το 2G, το οποίο η AT&T και η Verizon έκλεισαν γύρω στα τέλη του 2017. Η T-Mobile σχεδιάζει να κλείσει το δίκτυό της 2G τον Δεκέμβριο.

    Τον περασμένο μήνα, η AT&T και η Verizon ενεργοποίησαν δίκτυα 5G ζώνης C, ένα σημαντικό σύνολο υψηλότερων ραδιοσυχνοτήτων που θα "ντοπάρουν" τις ταχύτητες πρόσβασης στο διαδίκτυο. Η αλλαγή θα επιτρέψει στους χρήστες να μεταδίδουν, για παράδειγμα, μια ταινία Netflix σε ανάλυση 4K ή να κάνουν λήψη μιας ταινίας σε δευτερόλεπτα. (Η Verizon είπε ότι οι ταχύτητες της ζώνης C φτάνουν σχεδόν το ένα gigabyte ανά δευτερόλεπτο, περίπου 10 φορές πιο γρήγορα από το 4G LTE.)

    Στον κόσμο της οικιακής ασφάλειας, το 5G θα έδινε τη δυνατότητα ροής βίντεο υψηλής ευκρίνειας ή διαδραστικής χαρτογράφησης με ανίχνευση κίνησης, ώστε μια εταιρεία συναγερμών να μπορεί να δει πού σε έναν τρισδιάστατο χάρτη κτύοησε ένας συναγερμός και να παρακολουθεί οτιδήποτε κινείται στην περιοχή. Επιπλέον, το 4G επιτρέπει πιο εξελιγμένα χαρακτηριστικά, όπως τη δυνατότητα ταχύτερης επικοινωνίας με εταιρείες συναγερμού και κοινής χρήσης εικόνων και εμπλουτισμένων βίντεο μέσω του δικτύου.
    Για όσους ανησυχούν μήπως δουν οι οικιακές συσκευές 4G να καταργούνται σταδιακά, δεν χρειάζεται να το κάνουν. Ο Δημήτρης Μαυράκης, ανώτερος διευθυντής στην εταιρεία έρευνας αγοράς ABI Research, δήλωσε ότι ο τερματισμός των δικτύων 4G δεν θα συμβεί σύντομα, σημειώνοντας ότι «οι άλλες γενιές πιθανότατα θα παραμείνουν στην αγορά για πολύ καιρό». Επειδή το 2G εισήγαγε τη φωνητική κλήση στα κινητά και το 4G εισήγαγε την κινητή ευρυζωνική σύνδεση, το 3G στέκεται «κάπου ενδιάμεσα» και «δεν είναι ιδανικό ούτε για φωνή ούτε για κινητές ευρυζωνικές συνδέσεις».

    «Τελικά, το 4G είναι πολύ καλύτερο από το 3G», είπε. «Γι’ αυτό καταργείται σταδιακά».


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.