Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Πώς ένας και μόνο μηχανικός έριξε το Twitter

      Οι απολύσεις του Elon Musk άφησαν το Twitter με τόσο λίγους μηχανικούς που οι διακοπές της υπηρεσίας, ήταν αναμενόμενες

    Ο ιστότοπος του Twitter πολλές φορές δε λειτουργεί σωστά - και ενώ η εταιρεία κατάφερε να ανακάμψει από την τελευταία διακοπή λειτουργίας της μέσα σε λίγες ώρες, η ιστορία πίσω από το πώς έγινε αυτό, δείχνει ότι είναι πιθανό να υπάρξουν παρόμοια προβλήματα στο εγγύς μέλλον.  

    Το πρωί της Δευτέρας, οι χρήστες του Twitter συνδέθηκαν και αντιμετώπισαν προβλήματα συνδεσιμότητας. Κάνοντας κλικ σε συνδέσμους δεν μπορούσαν πλέον να τους ανοίξουν- αντ' αυτού, οι χρήστες έβλεπαν ένα μυστηριώδες μήνυμα σφάλματος που ανέφερε ότι "το τρέχον πακέτο API σας δεν περιλαμβάνει πρόσβαση σε αυτό το τελικό σημείο". Οι εικόνες σταμάτησαν επίσης να φορτώνονται. Άλλοι χρήστες ανέφεραν ότι δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στο TweetDeck, το πρόγραμμα-πελάτη που ανήκει στο Twitter για επαγγελματίες χρήστες.

    Πολλά παράπονα κατέλυσαν χρονολόγιο του Twitter, καθώς οι χρήστες έκαναν tweet για τη διακοπή - συχνά επεξηγώντας τα σημεία τους με εικόνες που κανείς δεν μπορούσε να δει επειδή δεν φόρτωναν.

    Σε ένα tweet, η εταιρεία έδωσε τις πιο ασαφείς εξηγήσεις για το τι συνέβαινε. 

    "Ορισμένα τμήματα του Twitter ενδέχεται να μην λειτουργούν όπως αναμένεται αυτή τη στιγμή", έγραψε στο Twitter ο λογαριασμός υποστήριξης της εταιρείας. "Κάναμε μια εσωτερική αλλαγή που είχε κάποιες απρόβλεπτες συνέπειες".

    Η εν λόγω αλλαγή αποτελούσε μέρος ενός σχεδίου για τον τερματισμό της ελεύθερης πρόσβασης στο API του Twitter, σύμφωνα με το Platformer. Την 1η Φεβρουαρίου, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν θα υποστηρίζει πλέον την ελεύθερη πρόσβαση στο API της, γεγονός που ουσιαστικά τερμάτισε την ύπαρξη προγράμματα τρίτων και περιόρισε δραματικά τη δυνατότητα των εξωτερικών ερευνητών να μελετήσουν το κοινωνικό δίκτυο. Η εταιρεία δημιούργησε ένα νέο επί πληρωμή API για προγραμματιστές που μπορούν να συνεργαστούν με αυτό. 

    Αλλά σε ένα σημάδι του πόσο βαθιές ήταν οι περικοπές του Elon Musk στην εταιρεία, υπάρχει μόνο ένας μηχανικός για την αξιοπιστία του ιστότοπου. Τη Δευτέρα, ο μηχανικός έκανε μια λανθασμένη αλλαγή στη διαμόρφωση του Twitter, που "ουσιαστικά έσπασε το API του Twitter", σύμφωνα με έναν υπάλληλο εταιρίας.

    Η αλλαγή αυτή είχε αλυσιδωτές συνέπειες στο εσωτερικό της εταιρείας, φέρνοντας εκτός λειτουργίας μεγάλο μέρος των εσωτερικών εργαλείων του Twitter μαζί με τα API που απευθύνονται στο κοινό. Στο Slack, οι μηχανικοί απάντησαν με παραλλαγές των λέξεων "crap" και "Twitter is down - the whole thing" καθώς προσπαθούσαν να διορθώσουν το πρόβλημα. Ο Musk ήταν έξαλλος, όπως μας είπαν.

     

     

    "Μια μικρή αλλαγή στο API είχε τεράστιες επιπτώσεις", έγραψε ο Musk στο Twitter αργότερα μέσα στην ημέρα, αφού ένας επενδυτής του Twitter, ο Marc Andreessen δημοσίευσε ένα στιγμιότυπο οθόνης που έδειχνε ότι οι αποτυχίες του API της εταιρείας ήταν trending στον ιστότοπο. "Ο κώδικας είναι εξαιρετικά εύθραυστος χωρίς λόγο. Θα χρειαστεί τελικά μια πλήρη επανεγγραφή του". Ορισμένοι σημερινοί υπάλληλοι συμμερίζονται αυτή την άποψη, η οποία επιρρίπτει τουλάχιστον μέρος της ευθύνης για τα προβλήματα του Twitter σε τεχνικές αστοχίες που προϋπήρχαν της ιδιοκτησίας της εταιρείας από τον Musk. Η φάλαινα της αποτυχίας έγινε σύμβολο του παλιού Twitter για κάποιο λόγο.

    "Υπάρχει τόσο μεγάλο "τεχνολογικό χρέος" από το Twitter 1.0 που αν κάνεις μια αλλαγή τώρα, όλα χαλάνε", λέει ένας υπάλληλος της εταιρίας. Παρόλα αυτά, όταν ο Musk ανέλαβε την εταιρεία, υποσχέθηκε να βελτιώσει δραματικά την ταχύτητα και τη σταθερότητα του ιστότοπου. Οι συνεργάτες του έλεγξαν το υπάρχον προσωπικό ως προς τις τεχνικές του ικανότητες, περικόπτοντας τελικά χιλιάδες εργαζόμενους που κρίθηκαν ότι δεν ήταν αρκετά καλοί για να πετύχουν υπό την ηγεσία του Musk.

    Όμως οι ασταμάτητες απολύσεις έχουν αφήσει την εταιρεία με λιγότερους από 550 μηχανικούς πλήρους απασχόλησης, όπως μας είπαν. Και όπως ακριβώς είχαν προβλέψει από την αρχή πρώην εργαζόμενοι, οι απώλειες έχουν καταστήσει το Twitter όλο και πιο ευάλωτο σε αρκετές διακοπές λειτουργίας της υπηρεσίας του.

    Η λανθασμένη αλλαγή ρυθμίσεων της Δευτέρας ήταν τουλάχιστον η έκτη υψηλού προφίλ διακοπή της υπηρεσίας Twitter φέτος. Οι προηγούμενες ήταν οι παρακάτω:

    1. Στις 23 Ιανουαρίου, οι χρήστες Android δεν μπορούσαν προσωρινά να φορτώσουν νέα tweets ή να τα δημοσιεύσουν.
    2. Στις 8 Φεβρουαρίου, ένα μήνυμα σφάλματος ενημέρωσε τους χρήστες ότι "ξεπερνούσαν το ημερήσιο όριο για την αποστολή Tweets", εμποδίζοντάς τους να κάνουν αναρτήσεις.
    3. Στις 15 Φεβρουαρίου, τα tweets σταμάτησαν να φορτώνονται.
    4. Στις 18 Φεβρουαρίου, το χρονολόγιο έσπασε και οι απαντήσεις εξαφανίστηκαν.
    5. Την 1η Μαρτίου, το χρονολόγιο σταμάτησε να λειτουργεί.

    "Αυτού του είδους οι διακοπές έχουν γίνει τόσο συχνές που νομίζω ότι όλοι έχουμε αρχίσει να τις συνηθίζουμε", δήλωσε ένας εργαζόμενος της εταιρίας. Και αυτές είναι μόνο οι διακοπές της υπηρεσίας. Άλλα ζητήματα, όπως αυτό που οδήγησε στο να γίνουν τα tweets του Musk πιο ορατά στο χρονολόγιο από αυτά οποιουδήποτε άλλου χρήστη, έχουν επίσης αναστατώσει τη βάση των χρηστών. 

    Από πολλές απόψεις, η διακοπή λειτουργίας της Δευτέρας αντιπροσώπευε το αποκορύφωμα της μέχρι τώρα ηγεσίας του Musk στην εταιρεία. Σε μια μονοσήμαντη προσπάθεια να μειώσει το κόστος της αγοράς του ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει μειώσει το προσωπικό και τις δωρεάν προσφορές του Twitter.

    Αυτό άνοιξε τον δρόμο για τη στελέχωση ενός μόνο μηχανικού σε ένα σημαντικό έργο - ένα έργο που συνδέεται με πολλά κρίσιμα διασυνδεδεμένα συστήματα από τα οποία εξαρτώνται τόσο οι χρήστες όσο και οι εργαζόμενοι. 

    Και με λίγους ενημερωμένους εργαζόμενους στη διάθεσή του για να αποκαταστήσει την υπηρεσία, το Twitter χρειάστηκε όλο το πρωί για να διορθώσει το πρόβλημα. "Αυτό συμβαίνει όταν απολύεις το 90% της εταιρείας", λέει ένας άλλος νυν εργαζόμενος. 

    Μέσα στα κεντρικά γραφεία του Twitter, ωστόσο, η διάθεση ήταν σχεδόν ανάλαφρη, με όλο το προσωπικό να γελάει με αυτή τη κατάσταση.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Alex Castro / The Verge
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.