Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Το Facebook άρχισε να κρυπτογραφεί συνδέσμους για να αντιμετωπίσει το URL Stripping

    Πριν από ένα μήνα περίπου είχαμε γράψει ότι η νέα έκδοση του Firefox αφαιρεί τις παραμέτρους παρακολούθησης από τις διευθύνσεις URL. Από ό,τι φαίνεται η Meta δεν άφησε τη πρόκληση αναπάντητη και αντεπιτίθεται, χρησιμοποιώντας διαφορετικό σχήμα URL για τους συνδέσμους του facebook. Ο λόγος είναι προφανής· η καταπολέμηση τεχνολογιών απομάκρυνσης διευθύνσεων URL που χρησιμοποιούν προγράμματα περιήγησης όπως το Firefox ή το Brave για να βελτιώσουν το απόρρητο και να αποτρέψουν την παρακολούθηση χρηστών.
    Ορισμένοι ιστότοποι, συμπεριλαμβανομένου του Facebook, προσθέτουν παραμέτρους στη διεύθυνση ιστού για σκοπούς παρακολούθησης. Αυτές οι παράμετροι δεν έχουν καμία λειτουργικότητα που να σχετίζεται με τον χρήστη, αλλά με αυτό το τρόπο γίνεται η παρακολούθηση των χρηστών σε σελίδες. Και τα δύο προγράμματα περιήγησης ιστού χρησιμοποιούν λίστες γνωστών παραμέτρων παρακολούθησης βάσει των οποίων λειτουργούν. Οι λίστες πρέπει να ενημερώνονται κάθε φορά που οι ιστότοποι αλλάζουν παραμέτρους παρακολούθησης.

    Το Facebook θα μπορούσε να είχε αλλάξει το σχήμα που χρησιμοποιεί, αλλά αυτό θα έδινε μόνο προσωρινή λύση. Από ό,τι φαίνεται, το Facebook χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση τώρα για να παρακολουθεί τους χρήστες. Προηγουμένως, το Facebook χρησιμοποιούσε την παράμετρο fbclid για σκοπούς παρακολούθησης. Τώρα χρησιμοποιεί URLs της παρακάτω μορφής: 

     

    Παράθεση

     

    Το κύριο ζήτημα εδώ είναι ότι με αυτό το τρόπο δεν είναι πλέον δυνατή η κατάργηση του τμήματος παρακολούθησης της διεύθυνσης URL, καθώς το Facebook το συγχώνευσε με μέρος της απαιτούμενης διεύθυνσης ιστού. Αν αφαιρέσουμε όλη την ακολουθία μετά το "?", θα ανοίξει την κύρια σελίδα του TheLab στο Facebook, αλλά δεν θα ανοίξει τη συνδεδεμένη ανάρτηση.

    Εφόσον δεν είναι πλέον δυνατός ο εντοπισμός του τμήματος παρακολούθησης της διεύθυνσης ιστού, δεν είναι πλέον δυνατή η αυτόματη κατάργησή του από τη διεύθυνση. Με άλλα λόγια: το Facebook έχει το πάνω χέρι σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση που βασίζεται σε URL εκείνη την εποχή, και υπάρχουν λίγα πράγματα που μπορούν να γίνουν γι' αυτό, εκτός από την εξεύρεση τρόπου αποκρυπτογράφησης των πληροφοριών.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.