Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Το Internet Archive έχασε τον πρώτο του αγώνα για να σαρώνει και να δανείζει ηλεκτρονικά βιβλία σαν βιβλιοθήκη

      Ένας ομοσπονδιακός δικαστής αποφάσισε κατά του Internet Archive σε αγωγή τεσσάρων εκδοτών βιβλίων.

    Ένας ομοσπονδιακός δικαστής αποφάνθηκε κατά του Internet Archive στην υπόθεση Hachette v. Internet Archive, μια αγωγή που ασκήθηκε εναντίον του από τέσσερις εκδότες βιβλίων, αποφασίζοντας ότι ο ιστότοπος δεν έχει το δικαίωμα να σαρώνει βιβλία και να τα δανείζει όπως μια βιβλιοθήκη.

    Ο δικαστής John G. Koeltl αποφάσισε ότι το Internet Archive δεν είχε κάνει τίποτα περισσότερο από το να δημιουργήσει "παράγωγα έργα" και έτσι θα χρειαζόταν άδεια από τους κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων των βιβλίων - τους εκδότες - πριν τα δανείσει μέσω του προγράμματος National Emergency Library.

    Το Internet Archive δηλώνει ότι θα ασκήσει έφεση. "Η σημερινή απόφαση του κατώτερου δικαστηρίου στην υπόθεση Hachette vs Internet Archive είναι ένα πλήγμα για όλες τις βιβλιοθήκες και τις κοινότητες που εξυπηρετούμε", γράφει ο Chris Freeland, διευθυντής του τμήματος Ανοιχτών Βιβλιοθηκών στο Internet Archive, σε ανάρτηση σε blog. "Η απόφαση αυτή επηρεάζει τις βιβλιοθήκες σε όλες τις ΗΠΑ που βασίζονται στον ελεγχόμενο ψηφιακό δανεισμό για να συνδέσουν τους πελάτες τους με βιβλία στο διαδίκτυο. Πλήττει τους συγγραφείς λέγοντας ότι τα άδικα μοντέλα αδειοδότησης είναι ο μόνος τρόπος για να διαβαστούν τα βιβλία τους στο διαδίκτυο. Και συγκρατεί την πρόσβαση στην πληροφορία στην ψηφιακή εποχή, βλάπτοντας όλους τους αναγνώστες, παντού".

    Οι δύο πλευρές προσέφυγαν στο δικαστήριο τη Δευτέρα, με τις HarperCollins, John Wiley & Sons και Penguin Random House να προστίθενται στη Hachette ως ενάγοντες.

    Στην απόφασή του, ο δικαστής Koetl εξέτασε κατά πόσον το Internet Archive λειτουργούσε σύμφωνα με την αρχή της θεμιτής χρήσης, η οποία προστάτευσε στο παρελθόν ένα έργο διατήρησης ψηφιακών βιβλίων από την Google Books και το HathiTrust το 2014, μεταξύ άλλων χρηστών. Η δίκαιη χρήση εξετάζει, μεταξύ άλλων, αν η χρήση ενός έργου που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα είναι καλή για το κοινό, πόσο θα επηρεάσει τον κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων, πόσο μεγάλο μέρος του έργου έχει αντιγραφεί και αν η χρήση έχει "μετατρέψει" ένα αντικείμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα σε κάτι νέο.

    Όμως ο Koetl έγραψε ότι τα όποια "υποτιθέμενα οφέλη" από τη βιβλιοθήκη του Internet Archive "δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τη ζημία της αγοράς για τους εκδότες", δηλώνει ότι "δεν υπάρχει τίποτα μετασχηματιστικό στην αντιγραφή και τον μη εξουσιοδοτημένο δανεισμό του [Internet Archive]" και ότι η αντιγραφή αυτών των βιβλίων δεν παρέχει "κριτική, σχόλια ή πληροφορίες σχετικά με αυτά". Σημειώνει ότι η χρήση του Google Books κρίθηκε "μετασχηματιστική" επειδή δημιούργησε μια βάση δεδομένων με δυνατότητα αναζήτησης αντί για απλή δημοσίευση αντιγράφων βιβλίων στο διαδίκτυο.

    Ο Koetl απέρριψε επίσης τα επιχειρήματα ότι το Internet Archive θα μπορούσε θεωρητικά να έχει βοηθήσει τους εκδότες να πουλήσουν περισσότερα αντίτυπα των βιβλίων τους, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν άμεσες αποδείξεις και ότι είναι "άσχετο" το γεγονός ότι το Internet Archive είχε αγοράσει τα δικά του αντίτυπα των βιβλίων πριν δημιουργήσει αντίγραφα για το διαδικτυακό του κοινό. Σύμφωνα με στοιχεία που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της δίκης, το Internet Archive φιλοξενεί σήμερα περίπου 70.000 "δανεισμούς" ηλεκτρονικών βιβλίων την ημέρα.

    Η μήνυση προήλθε από την απόφαση του Internet Archive να ξεκινήσει την "Εθνική Βιβλιοθήκη Έκτακτης Ανάγκης" νωρίς στην πανδημία του CoViD, η οποία επέτρεπε στους ανθρώπους να διαβάζουν από 1,4 εκατομμύρια ψηφιοποιημένα βιβλία χωρίς λίστα αναμονής. Συνήθως, το πρόγραμμα Open Library του Internet Archive λειτουργεί βάσει ενός συστήματος "ελεγχόμενου ψηφιακού δανεισμού" (CDL), όπου μπορεί να δανείζει ψηφιοποιημένα αντίγραφα ενός βιβλίου σε ατομική βάση, αλλά αφαίρεσε τις λίστες αναμονής για να προσφέρει ευκολότερη πρόσβαση σε αυτά τα βιβλία όταν έφτασαν οι παραγγελίες για παραμονή στο σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας. (Τα συστήματα CDL λειτουργούν διαφορετικά από υπηρεσίες όπως το OverDrive, οι οποίες μπορούν να σας δανείσουν ηλεκτρονικά βιβλία με άδεια του εκδότη). Ορισμένοι δεν ήταν ευχαριστημένοι με την επιλογή του Internet Archive και η ομάδα εκδοτών μήνυσε τον οργανισμό τον Ιούνιο του 2020. Αργότερα τον ίδιο μήνα, το Αρχείο έκλεισε το εν λόγω πρόγραμμα.

    Το Internet Archive λέει ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί ως βιβλιοθήκη με άλλους τρόπους, παρά την απόφαση. "Αυτή η υπόθεση δεν αμφισβητεί πολλές από τις υπηρεσίες που παρέχουμε με ψηφιοποιημένα βιβλία, όπως διαδανεισμός, σύνδεση παραπομπών, πρόσβαση για άτομα με αναπηρία στην εκτύπωση, εξόρυξη κειμένων και δεδομένων, αγορά ηλεκτρονικών βιβλίων και συνεχή δωρεά και διατήρηση βιβλίων", γράφει ο Freeland.

    "Η εκδοτική κοινότητα είναι ευγνώμων στο Δικαστήριο για την κατηγορηματική επιβεβαίωση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας και τον σεβασμό του καθιερωμένου δεδικασμένου", ανέφερε σε δήλωσή της η Maria A. Pallante, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Ένωσης Αμερικανών Εκδοτών. "Απορρίπτοντας επιχειρήματα που θα ωθούσαν την εύλογη χρήση σε παράλογους δείκτες, το Δικαστήριο υπογράμμισε τη σημασία των συγγραφέων, των εκδοτών και των δημιουργικών αγορών σε μια παγκόσμια κοινωνία. Γιορτάζοντας τη γνωμοδότηση, ευχαριστούμε επίσης τις χιλιάδες δημόσιες βιβλιοθήκες σε όλη τη χώρα που εξυπηρετούν καθημερινά τις κοινότητές τους μέσω νόμιμων αδειών χρήσης ηλεκτρονικών βιβλίων. Ελπίζουμε ότι η γνωμοδότηση θα αποδειχθεί διδακτική για τον εναγόμενο και για οποιονδήποτε άλλον βρίσκει τους δημόσιους νόμους ενοχλητικούς για τα δικά του συμφέροντα".


    Πηγή
    Φωτογραφία: Amelia Holowaty Krales / The Verge
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.