Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η Neuralink λαμβάνει έγκριση από τον FDA για δοκιμές "σε ανθρώπους" της διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή

      Η συσκευή Neuralink έχει σχεδιαστεί για να εμφυτεύεται χειρουργικά και θα κυκλοφορήσει τελικά στο ευρύ κοινό

    Η νεοσύστατη επιχείρηση διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή (Brain-Computer Interface - BCI) του Elon Musk, Neuralink, φέρεται να έλαβε έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των Ηνωμένων Πολιτειών για τη διεξαγωγή κάποιας μορφής δοκιμών "σε άνθρωπο" για τη χειρουργικά εμφυτευμένη εγκεφαλική συσκευή της.

     

     

    Προς το παρόν δεν είναι σαφές σε τι είδους δοκιμές αναφέρεται το tweet της Neuralink - οι μόνες άλλες πληροφορίες που αναφέρθηκαν ήταν ότι η εταιρεία δεν δέχεται ακόμη υποψηφίους. Στις αρχές του 2022 ο FDA είχε αρνηθεί να δώσει την έγκριση στην Neuralink για δοκιμές σε ανθρώπους, λόγω διαφόρων ανησυχιών σχετικά με την ασφάλεια, τις οποίες, εκείνη την εποχή, η εταιρεία φέρεται να εργαζόταν για να επιλύσει. Η προφανής στροφή του FDA δείχνει ότι οι ανησυχίες αυτές έχουν επιλυθεί και η εταιρεία θα πρέπει στη συνέχεια να είναι ελεύθερη να διεξάγει περιορισμένες δοκιμές της χειρουργικά εμφυτευμένης συσκευής BCI.

     

    Περιγράφοντας τη λειτουργία του BCI, ο Elon Musk έχει δηλώσει ότι θα βοηθούσε σε ορισμένα ιατρικά προβλήματα και προβλήματα κινητικότητας. Τα BCI αναπτύσσονται για τη θεραπεία πολλών παθήσεων, όπως η επιληψία. Παρέχουν επίσης υπηρεσίες ποιότητας ζωής για άτομα με αναπηρία, όπως η δυνατότητα να κατευθύνουν τον κέρσορα του ποντικιού μέσω της κίνησης των ματιών ή της σκέψης. Ο Musk δήλωσε επίσης ότι η συσκευή θα αναπτυχθεί για χρήση από το ευρύ κοινό ως ένα BCI γενικής χρήσης, το οποίο επιτρέπει στους ανθρώπους να διασυνδέονται με τις μηχανές μέσω της σκέψης και μας προστατεύει από την αντικατάστασή μας από τις μηχανές.

     


    Μέχρι στιγμής, η Neuralink επιτρέπεται να διεξάγει δοκιμές μόνο σε πειραματόζωα, όπως μαϊμούδες και χοίρους. Η εταιρεία αντιμετώπισε πρόσφατα μια ομοσπονδιακή έρευνα σχετικά με την υποτιθέμενη κακομεταχείριση των ζώων- ωστόσο, η Neuralink αρνήθηκε οποιαδήποτε παράβαση και η έρευνα φαίνεται να έχει λήξει ήσυχα. Μια ξεχωριστή έρευνα σχετικά με την υποτιθέμενη μεταφορά μολυσμένων συσκευών παραμένει σε εξέλιξη.

     

    Με τις δοκιμές σε ανθρώπους στο τραπέζι, το όραμα του Musk για υβρίδια ανθρώπων και τεχνητής νοημοσύνης (AI) έρχεται ένα βήμα πιο κοντά. Ως εκ τούτου, ίσως ήρθε η ώρα για τους προγραμματιστές και τους επιχειρηματίες να αρχίσουν να εξετάζουν τις εφαρμογές και τις περιπτώσεις χρήσης ενός ψυχαγωγικού, χειρουργικά εμφυτευμένου BCI. Ο Musk έχει επίσης προτείνει ότι τα BCI θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να χειρίζονται τα smartphones ταχύτερα με το μυαλό τους από ό,τι θα μπορούσαν με τους αντίχειρές τους. Πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Τέξας έδειξε ότι συστήματα τεχνητής νοημοσύνης παρόμοια με το ChatGPT μπορούν ήδη να εκπαιδευτούν να ερμηνεύουν τα εγκεφαλικά κύματα σε περιορισμένο βαθμό.

     

    Αλλά ίσως η πιο ενδιαφέρουσα πιθανή περίπτωση χρήσης για τις κοινότητες κρυπτονομισμάτων και blockchain προέρχεται από τη Microsoft. Διάφορα διπλώματα ευρεσιτεχνίας που κατατέθηκαν το 2018 και το 2019 περιγράφουν ένα σύστημα με το οποίο ένας φορητός "αισθητήρας" θα μπορούσε να κατασκευαστεί για να παρέχει "proof-of-work" για ανταμοιβές κρυπτονομισμάτων και εξόρυξη και επικύρωση blockchain.

    Σύμφωνα με μία από τις καταθέσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας:

    Για παράδειγμα, ένα εγκεφαλικό κύμα ή η θερμότητα του σώματος που εκπέμπεται από τον χρήστη όταν ο χρήστης εκτελεί την εργασία που παρέχεται από έναν πάροχο πληροφοριών ή υπηρεσιών, όπως η προβολή διαφημίσεων ή η χρήση ορισμένων υπηρεσιών διαδικτύου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη διαδικασία εξόρυξης

    Με ένα BCI όπως αυτό που περιγράφει η Neuralink στο αρχικό ερευνητικό της έγγραφο και ένα παράδειγμα όπως αυτό που περιγράφεται στο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της Microsoft, θα πρέπει να είναι δυνατή η επικύρωση των εγκεφαλικών κυμάτων εγγενώς, καθιστώντας έτσι δυνατή την επαλήθευση της "απόδειξης εργασίας" μόνο μέσω της σκέψης.


    Πηγή
    Φωτογραφία: cointelegraph.com
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.