Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Οι «κβαντικές τρίχες» θα μπορούσαν να επιλύσουν το παράδοξο της μαύρης τρύπας του Χόκινγκ

    Το παράδοξο πληροφοριών της μαύρης τρύπας (black hole information paradox) του Στίβεν Χόκινγκ έχει προβληματίσει τους επιστήμονες για μισό αιώνα και οδήγησε ορισμένους να αμφισβητήσουν τους θεμελιώδεις νόμους της φυσικής. Τώρα οι επιστήμονες λένε ότι μπορεί να έχουν επιλύσει το περιβόητο πρόβλημα δείχνοντας ότι οι μαύρες τρύπες έχουν μια ιδιότητα γνωστή ως «κβαντική τρίχα».
    Εάν είναι σωστό, αυτό θα σήμαινε μια σημαντική πρόοδο στη θεωρητική φυσική. Ο καθηγητής Xavier Calmet, του Πανεπιστημίου του Sussex, ο οποίος ηγήθηκε της εργασίας, είπε ότι αφού εργάστηκε στο μαθηματικό μέρος του προβλήματος για μια δεκαετία, η ομάδα του έκανε μια γρήγορη πρόοδο πέρυσι που τους έδωσε σιγουριά ότι τελικά το πρόβλημα είχε λυθεί. «Εγινε γενικά η υπόθεση στην επιστημονική κοινότητα ότι η επίλυση αυτού του παραδόξου θα απαιτούσε μια τεράστια αλλαγή παραδείγματος στη φυσική, αναγκάζοντας την πιθανή αναδιατύπωση είτε της κβαντικής μηχανικής είτε της γενικής σχετικότητας», είπε ο Calmet. "Αυτό που βρήκαμε -- και νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό -- είναι ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο."

    Το παράδοξο του Χόκινγκ συνοψίζεται στο εξής: οι κανόνες της κβαντικής φυσικής αναφέρουν ότι οι πληροφορίες διατηρούνται. Οι μαύρες τρύπες αποτελούν πρόκληση για αυτόν τον νόμο, επειδή μόλις ένα αντικείμενο εισέλθει σε μια μαύρη τρύπα, ουσιαστικά έχει εξαφανιστεί οριστικά -- μαζί με οποιαδήποτε πληροφορία κωδικοποιείται σε αυτήν. Ο Χόκινγκ εντόπισε αυτό το παράδοξο και για δεκαετίες συνέχισε να μπερδεύει τους επιστήμονες. Έχουν προταθεί αναρίθμητες λύσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας «θεωρίας τείχους προστασίας» στην οποία οι πληροφορίες υποτίθεται ότι καίγονταν πριν εισέλθουν στη μαύρη τρύπα, η «θεωρία fuzzball» στην οποία οι μαύρες τρύπες θεωρούνταν ότι είχαν αδιάκριτα όρια και διάφορους εξωτικούς κλάδους της θεωρίας χορδών. Όμως οι περισσότερες από αυτές τις προτάσεις απαιτούσαν την επανεγγραφή των νόμων της κβαντικής μηχανικής ή της θεωρίας της βαρύτητας του Αϊνστάιν, των δύο πυλώνων της σύγχρονης φυσικής.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.