Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    H Neuralink επιτυγχάνει ορόσημο με το πρώτο εγκεφαλικό εμφύτευμα για τους ασθενείς με παράλυση

      Επανάσταση στην επικοινωνία για ασθενείς με παράλυση με εγκεφαλικό εμφύτευμα

    Η Neuralink του Elon Musk πέτυχε ένα σημαντικό ορόσημο πραγματοποιώντας με επιτυχία το πρώτο της εμφύτευμα στον ανθρώπινο εγκέφαλο, σηματοδοτώντας μια σημαντική ανακάλυψη στην ανάπτυξη τεχνολογίας που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει άτομα με σοβαρή παράλυση. Η πρωτοποριακή διαδικασία έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στην επικοινωνία για όσους αντιμετωπίζουν προκλήσεις λόγω παθήσεων όπως η τετραπληγία και η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS).


    Ο Elon Musk μοιράστηκε το ορόσημο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανακοινώνοντας ότι ο πρώτος άνθρωπος έλαβε εμφύτευμα από τη Neuralink και αναρρώνει καλά. Ο Musk εξέφρασε αισιοδοξία για τα πρώτα αποτελέσματα, αποκαλύπτοντας ελπιδοφόρα ανίχνευση ακίδων νευρώνων - ένας κρίσιμος παράγοντας για να μπορέσουν οι εντολές να ταξιδέψουν από τον εγκέφαλο στο σώμα. Τόνισε περαιτέρω τον μετασχηματιστικό αντίκτυπο της τεχνολογίας, οραματιζόμενος ένα σενάριο όπου άτομα, όπως ο Στίβεν Χόκινγκ, θα μπορούσαν να επικοινωνούν ταχύτερα από έναν ταχυδακτυλογράφο ή έναν δημοπράτη.

     

    Τηλεπάθεια: Το πρώτο προϊόν της Neuralink
    Ο Musk αποκάλυψε ότι το πρώτο προϊόν της Neuralink, με την ονομασία "Telepathy", στοχεύει στην ενίσχυση των δυνατοτήτων επικοινωνίας για άτομα με παράλυση. Ο στόχος είναι να δώσει τη δυνατότητα στους χρήστες να ελέγχουν τις ηλεκτρονικές συσκευές με τις σκέψεις τους, προωθώντας ένα επίπεδο επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης που προηγουμένως ήταν ανέφικτο για τα άτομα με σοβαρές κινητικές αναπηρίες.

     

    Μελέτη PRIME και πειραματική διεπαφή N1
    Η εξέλιξη αυτή έρχεται τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της πρώτης πρόσκλησης της Neuralink για τη συμμετοχή εθελοντών ανθρώπων στην πειραματική δοκιμή διεπαφής υπολογιστή N1. Γνωστό ως μελέτη PRIME (Precise Robotically Implanted Brain-Computer Interface), το έργο απευθύνεται σε άτομα με τετραπληγία ή ALS, ηλικίας τουλάχιστον 22 ετών και με σταθερό φροντιστή. Το Neuralink χρησιμοποιεί ένα χειρουργικό ρομπότ για την εμφύτευση εξαιρετικά λεπτών και εύκαμπτων νημάτων σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την πρόθεση κίνησης. Το εμφύτευμα, που θεωρείται αισθητικά αόρατο, μεταδίδει ασύρματα τα εγκεφαλικά σήματα σε μια εφαρμογή ικανή να αποκωδικοποιεί την πρόθεση κίνησης.

     

    Στόχοι της μελέτης PRIME
    Οι πρωταρχικοί στόχοι της μελέτης PRIME περιλαμβάνουν την αξιολόγηση της ασφάλειας του εμφυτεύματος και της αποτελεσματικότητας του χειρουργικού ρομπότ. Επιπλέον, η μελέτη αποσκοπεί στην αξιολόγηση των δυνατοτήτων της διεπαφής, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν ηλεκτρονικές συσκευές μέσω της σκέψης τους. Το φιλόδοξο όραμα επεκτείνεται στο να εξοπλίσει ενδεχομένως τους ανθρώπους με "υπεράνθρωπη γνώση", όπως πρότεινε ο Μασκ.

     

    Το ορόσημο της Neuralink συνοδεύεται από ρυθμιστική έγκριση, καθώς η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων χορήγησε στην εταιρεία την άδεια να διεξάγει την πρώτη της δοκιμή σε ανθρώπους μετά από επιτυχείς δοκιμές σε ζώα. Αν και η Neuralink δεν είναι η πρώτη οντότητα που διερευνά την τεχνολογία διεπαφής εγκεφάλου-μηχανής, η πρόοδός της προσθέτει δυναμική στην προσπάθεια για την ανάπτυξη λύσεων που αποκαθιστούν την αυτονομία σε άτομα με ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες.


    Η επιτυχής εμφύτευση εγκεφάλου σε άνθρωπο από την Neuralink αποτελεί ένα αξιοσημείωτο βήμα προς τα εμπρός στην αξιοποίηση της τεχνολογίας για την ενίσχυση της επικοινωνίας για όσους αντιμετωπίζουν σοβαρή παράλυση. Η εν εξελίξει μελέτη PRIME αντανακλά τη δέσμευση για την αξιολόγηση της ασφάλειας, της αποτελεσματικότητας και του μετασχηματιστικού δυναμικού της διεπαφής εγκεφάλου-μηχανής. Καθώς η Neuralink συνεχίζει τις πρωτοποριακές της προσπάθειες, η προοπτική της απελευθέρωσης του ανθρώπινου δυναμικού και της αποκατάστασης της αυτονομίας σε άτομα με πολύπλοκες ιατρικές ανάγκες φαίνεται όλο και πιο ελπιδοφόρα.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Neuroscience News
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.