Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η Neuralink του Elon Musk αρχίζει να δέχεται ανθρώπους ασθενείς για δοκιμές του εγκεφαλικού της εμφυτεύματος

    Θέλετε να τοποθετήσετε στον εγκέφαλό σας ένα εμφύτευμα που σχεδιάστηκε από την εταιρεία Neuralink του Elon Musk - ίσως πιο γνωστή για τη θανάτωση 1.500 πειραματόζωων -; Είστε τουλάχιστον 22 ετών και πάσχετε από τετραπληγία (απώλεια της λειτουργίας τεσσάρων άκρων) από τραυματισμό του νωτιαίου μυελού ή από αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS); Τότε μπορεί να πληροίτε τις προϋποθέσεις για να συμμετάσχετε στις πρώτες εθελοντικές δοκιμές σε ανθρώπους της πρώτης διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή της Neuralink, οι οποίες έχουν ξεκινήσει την πρόσληψη συμμετεχόντων, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία στον ιστότοπό της.

     

    "Η μελέτη PRIME (συντομογραφία για Precise Robotically Implanted Brain-Computer Interface) - μια πρωτοποριακή ερευνητική δοκιμή ιατρικής συσκευής για την πλήρως εμφυτεύσιμη, ασύρματη διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI) - έχει ως στόχο να αξιολογήσει την ασφάλεια του εμφυτεύματός μας (N1) και του χειρουργικού ρομπότ (R1) και να εκτιμήσει την αρχική λειτουργικότητα του BCI μας για να επιτρέψει σε άτομα με παράλυση να ελέγχουν εξωτερικές συσκευές με τις σκέψεις τους"

     

    Η εταιρεία έχει προκαλέσει αντιδράσεις για τη δοκιμή του εμφυτεύματός της σε πιθήκους που φέρεται να είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατό τους (ο Μασκ έγραψε στο κοινωνικό του δίκτυο X, πρώην Twitter, ότι οι πίθηκοι ήταν ούτως ή άλλως ετοιμοθάνατοι), αλλά αυτό προφανώς δεν την εμποδίζει να προχωρήσει να δοκιμάσει την τεχνολογία σε ανθρώπους, στη συνέχεια, αφού έλαβε εξαίρεση από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων τον Μάιο.

     

    Τι περιλαμβάνουν οι δοκιμές του εμφυτεύματος Neuralink σε ανθρώπους;

     

    Σύμφωνα με το ιστολόγιο:

    "Κατά τη διάρκεια της μελέτης, το ρομπότ R1 θα χρησιμοποιηθεί για τη χειρουργική τοποθέτηση των εξαιρετικά λεπτών και εύκαμπτων νημάτων του εμφυτεύματος N1 σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την πρόθεση κίνησης. Μόλις τοποθετηθεί, το εμφύτευμα N1 είναι αισθητικά αόρατο και προορίζεται να καταγράφει και να μεταδίδει τα εγκεφαλικά σήματα ασύρματα σε μια εφαρμογή που αποκωδικοποιεί την πρόθεση κίνησης. Ο αρχικός στόχος του BCI μας είναι να δώσει στους ανθρώπους τη δυνατότητα να ελέγχουν έναν κέρσορα υπολογιστή ή ένα πληκτρολόγιο χρησιμοποιώντας μόνο τις σκέψεις τους".

     

    Με άλλα λόγια: αφήστε μας να χρησιμοποιήσουμε το χειρουργικό μας ρομπότ για να εγκαταστήσουμε αυτό το εμφύτευμα στον εγκέφαλό σας ώστε να μπορείτε να ελέγχετε έναν υπολογιστή με το μυαλό σας - δεν θα φαίνεται στο κεφάλι σας, το υποσχόμαστε.

     

    Ένα φυλλάδιο που αναρτήθηκε από τη Neuralink αναφέρεται με περισσότερες λεπτομέρειες στις δοκιμές PRIME, γράφοντας: "Το εμφύτευμα N1 καταγράφει τη νευρική δραστηριότητα μέσω 1024 ηλεκτροδίων που κατανέμονται σε 64 νήματα, το καθένα λεπτότερο από μια ανθρώπινη τρίχα". Περιλαμβάνει επίσης ένα αποδομημένο διάγραμμα της συσκευής:

     

    Screenshot-2023-09-19-at-9.20.09-PM.webp

     

    Και εξηγεί ότι υπάρχει ένα μια εφαρμογή με το όνομα N1 που δημιούργησε η Neuralink, η οποία επιτρέπει στον χρήστη να ελέγχει τους υπολογιστές με τη σκέψη του. Το φυλλάδιο αποκαλύπτει περαιτέρω ότι η δοκιμή θα διαρκέσει "περίπου 6 χρόνια" και ότι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι διαθέσιμοι για "τακτικές επαληθεύσεις" με την "ομάδα εμπειρογνωμόνων" της Nerualink. Ορισμένες από τις παρακολουθήσεις θα γίνονται σε κλινικές, ενώ άλλες θα πραγματοποιούνται στα σπίτια των ασθενών, συμπεριλαμβανομένων ωριαίων συνεδριών δύο φορές την εβδομάδα.

     

    Ποιοι είναι επιλέξιμοι;

     

    Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η μελέτη είναι προς το παρόν ανοιχτή μόνο σε άτομα 22 ετών και άνω που "έχουν τετραπληγία λόγω τραυματισμού του αυχενικού νωτιαίου μυελού ή αμυοτροφικής πλευρικής σκλήρυνσης (ALS)". Ωστόσο, όσοι ασθενείς έχουν ήδη "ενεργή εμφυτευμένη συσκευή (βηματοδότης, βαθύς εγκεφαλικός διεγέρτης (DBS) κ.λπ.)", έχουν εμφανίσει επιληπτικές κρίσεις στο παρελθόν, πρέπει να υποβληθούν σε μαγνητικές τομογραφίες ή λαμβάνουν θεραπεία διακρανιακής μαγνητικής διέγερσης (TMS) δεν είναι επιλέξιμοι.

     

    Όσο για το τι θα κερδίσουν οι ασθενείς - εκτός από το να αποκτήσουν ενδεχομένως έναν νέο τρόπο αλληλεπίδρασης με τον κόσμο και να γίνουν μέρος μιας πρωτοποριακής ιατρικής μελέτης, καλώς ή κακώς - η Neuralink αναφέρει ότι "θα αποζημιωθούν για τα έξοδα που σχετίζονται με τη μελέτη (όπως τα έξοδα ταξιδιού από και προς το χώρο της μελέτης)".

     

    Εάν επιτύχει, η Neuralink ή άλλα ανταγωνιστικά BCIs θα μπορούσαν να προαναγγείλουν νέους τρόπους επικοινωνίας για ασθενείς με προβλήματα κινητικότητας και ίσως μια μέρα να γίνουν η προτιμώμενη μέθοδος ελέγχου υπολογιστών και ψηφιακών συσκευών για το γενικό πληθυσμό.


    Πηγή
    Φωτογραφία: VentureBeat made with Midjourney
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.