Jump to content


  • yanni
    yanni

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει μέτρα ενάντια σε αναρτήσεις μίσους και τρομοκρατίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

    Το Ευρωπαϊκή Συμβούλιο, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την δημοσίευση βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προωθούν το μίσος και την βία ή μπορεί να σχετίζονται με την τρομοκρατία, προχώρησε στην υιοθέτηση ψηφίσματος με το οποίο θα μπορεί να επιτρέπει στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς να μπλοκάρουν σχετικά βίντεο που αναρτώνται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, το YouTube και το Twitter. Η απόφαση δεν περιλαμβάνει τυχόν βίντεο που προβάλλονται ζωντανά.

     

    Αν και οι προτάσεις αυτές εγκρίθηκαν στα μέσα της εβδομάδας από τους αρμόδιους υπουργούς, μένει και η έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο πριν γίνει και επισήμως νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα πρόκειται για τον πρώτο ουσιαστικά νόμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση που της δίνει το δικαίωμα να μπλοκάρει δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο νόμος αυτός έρχεται αφότου οι εταιρίες πίσω από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απέτυχαν να περιορίσουν τέτοιου είδους δημοσιεύσεις, όπως είχαν δεσμευθεί στο παρελθόν. Τόσο οι Facebook, Twitter, YouTube όσο και η Microsoft είχαν δεχθεί στο παρελθόν να ελέγχουν τις δημοσιεύσεις και να αφαιρούν όσες είχαν σημανθεί ως δημοσιεύσεις που προωθούσαν το μίσος και την βία, εντός 24 ωρών. Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο, θεωρούν ότι οι εταιρίες απέτυχαν σε αυτό.

     

    Επιπλέον των παραπάνω μέτρων για τις δημοσιεύσεις μίσους και βίας, αλλά και τις σχετικές με την τρομοκρατία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε και αποφάσεις οι οποίες έχουν ως στόχο την τόνωση της ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οπτικοακουστικής βιομηχανίας. Έτσι πλατφόρμες streaming, όπως η Netflix και η Amazon, θα υποχρεώνονται να περιλαμβάνουν στους καταλόγους τους περιεχόμενο σε ποσοστό 30%, όπως ταινίες και σειρές, το οποίο θα προέρχεται από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον οι εταιρίες αυτές υποχρεώνονται να συνεισφέρουν στην παραγωγή νέου οπτικοακουστικού περιεχομένου που παράγεται στις Ευρωπαϊκές χώρες.

     

    Μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό δελτίο τύπου εδώ: Προσαρμογή στις τεχνολογικές αλλαγές, διατήρηση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και των θεμελιωδών αξιών στις οπτικοακουστικές υπηρεσίες - Consilium


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.