Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη όπως το ChatGPT θα μπορούσαν να επηρεάσουν 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης

    Η άνοδος της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, φαίνεται ότι θα φέρει επανάσταση σε πολλούς κλάδους, αλλά όπως συμβαίνει με κάθε είδους αυτοματοποίηση, θα έχει ως κόστος τις θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με έρευνα της τράπεζας Goldman Sachs, τα συστήματα αυτά θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το ένα τέταρτο των εργασιακών καθηκόντων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, που ισοδυναμεί με 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

    Υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός γύρω από τις πιθανές χρήσεις της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης. Από τη Microsoft έως τη Meta, οι εταιρείες σπεύδουν να ενσωματώσουν αυτά τα συστήματα στις υπηρεσίες τους. Θέτουν επίσης πολλούς ανθρώπους σε κίνδυνο απολύσεων, με το διοικητικό προσωπικό και τους δικηγόρους να είναι πιο πιθανό να αντικατασταθούν.

    Η πρόβλεψη της Goldman Sachs ότι οι εφαρμογές όπως το ChatGPT θα μπορούσαν να επηρεάσουν 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας είναι ζοφερή. Ωστόσο, η τράπεζα προσφέρει κάποια καλά νέα, υποστηρίζοντας ότι οι γενεσιουργές ΤΝ θα προκαλέσουν μια έκρηξη παραγωγικότητας που θα μπορούσε να αυξήσει το ετήσιο παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν κατά 7% σε μια περίοδο 10 ετών.

    Μια αύξηση του ΑΕΠ είναι απίθανο να κατευνάσει όλους τους ανθρώπους που το ChatGPT θα καταστίσει άνεργους. Η Goldman Sachs παραδέχεται ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να προκαλέσει "σημαντική αναστάτωση" σε μεγάλες οικονομίες. Οι Joseph Briggs και Devesh Kodnani, συγγραφείς του εγγράφου, λένε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη είναι εκτεθειμένες σε κάποιο βαθμό αυτοματοποίησης με τεχνητή νοημοσύνη.

    Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 18% των εργασιών θα μπορούσε να αυτοματοποιηθεί από την ΤΝ, με τις ανεπτυγμένες χώρες να επηρεάζονται περισσότερο από τις αναδυόμενες αγορές.

    Ένα πιο αισιόδοξο μέρος της έκθεσης προβλέπει ότι περίπου το 63% του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ θα δει το 25% έως 50% του φόρτου εργασίας του να αυτοματοποιείται και πιθανότατα θα συνεχίσει στις θέσεις του. Η εργασία που θα γίνεται από τις δημιουργικές ΤΝ θα μπορούσε να τους δώσει επιπλέον χρόνο για να επικεντρωθούν σε πιο παραγωγικές εργασίες, όπως η αναζήτηση άλλης εργασίας όπου είναι λιγότερο πιθανό να απολυθούν (Σημ. μτφ: ΛΟΛ). Το έγγραφο αναφέρει ότι όσοι εργάζονται σε φυσικές ή υπαίθριες θέσεις εργασίας, όπως οι κατασκευές και η συντήρηση, είναι απίθανο να επηρεαστούν από τη δημιουργική ΤΝ, αν και κινδυνεύουν από άλλες μορφές αυτοματοποίησης.

    Περίπου το 7% των εργαζομένων σε θέσεις εργασίας στις οποίες η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να εκτελέσει τουλάχιστον τα μισά από τα καθημερινά τους καθήκοντα είναι ευάλωτοι στην αντικατάσταση.

    "Αν και ο αντίκτυπος της ΤΝ θα εξαρτηθεί τελικά από τις ικανότητες και το χρονοδιάγραμμα υιοθέτησής της, η εκτίμηση αυτή αναδεικνύει τις τεράστιες οικονομικές δυνατότητες της γενεσιουργού ΤΝ, εάν τηρήσει τις υποσχέσεις της", δήλωσαν από την Goldman Sachs.

    Η OpenAI, η δημιουργός του ChatGPT, πιστεύει ότι η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να επηρεάσει ακόμη περισσότερες θέσεις εργασίας από ό,τι προβλέπει η Goldman Sachs. Έγραψε σε ένα έγγραφο ότι το 80% του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ θα μπορούσε να δει τουλάχιστον το 10% των καθηκόντων του να εκτελούνται από αυτά τα συστήματα.

    Εκτός από τις απώλειες θέσεων εργασίας, οργανισμοί όπως η Europol και το Εθνικό Κέντρο Ασφάλειας στον Κυβερνοχώρο (NCSC) του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν προειδοποιήσει για τις εγκληματικές εφαρμογές που παρουσιάζουν οι δημιουργικές ΤΝ, από τη συγγραφή κακόβουλου λογισμικού έως τη δημιουργία μαζικών εκστρατειών phishing.


    Πηγή
    Φωτογραφία: techspot.com
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.