Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η Microsoft και η OpenAI μηνύονται από τους New York Times για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων

      Άλλη μια υπόθεση παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων από την OpenAI

    Ο νομικός αγώνας για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης έκανε ένα μεγάλο βήμα σήμερα. Οι New York Times κατέθεσαν αγωγή κατά της Microsoft και της OpenAI στο Ομοσπονδιακό Περιφερειακό Δικαστήριο του Μανχάταν. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι τα μοντέλα AI και των δύο εταιρειών είχαν παράνομη πρόσβαση σε "εκατομμύρια άρθρα που έχουν δημοσιευτεί από τους Times".

    Σε άρθρο σχετικά με την αγωγή της, οι NY Times δήλωσαν:

    Η αγωγή δεν περιλαμβάνει ακριβή χρηματική απαίτηση. Λέει όμως ότι οι εναγόμενοι θα πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνοι για "δισεκατομμύρια δολάρια σε νόμιμες και πραγματικές αποζημιώσεις" που σχετίζονται με την "παράνομη αντιγραφή και χρήση των μοναδικής αξίας έργων των Times". Ζητά επίσης από τις εταιρείες να καταστρέψουν όλα τα μοντέλα chatbot και τα δεδομένα εκπαίδευσης που χρησιμοποιούν υλικό που προστατεύεται με πνευματικά δικαιώματα από τους Times.

    Το άρθρο παραθέτει παραδείγματα του τρόπου με τον οποίο διεξήχθη αυτή η υποτιθέμενη παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Αναφέρει ότι η λειτουργία Browse with Bing της Microsoft, η οποία χρησιμοποιεί το μοντέλο ChatGPT της OpenAI, παρήγαγε "σχεδόν αυτολεξεί αποτελέσματα" από τον ιστότοπο αναθεώρησης Wirecutter των NY Times, αλλά στην πραγματικότητα δεν παρέπεμπε στο Wirecutter, και επίσης αφαίρεσε οποιουσδήποτε οικονομικούς συνδέσμους θυγατρικών που χρησιμοποιούν οι χρήστες του ιστότοπου για τη δημιουργία εσόδων.

     

    Η ιστορία προσθέτει ότι οι NY Times ξεκίνησαν συνομιλίες με τη Microsoft και την OpenAI τον Απρίλιο για να καταλήξουν σε "φιλική λύση" σχετικά με αυτή την υποτιθέμενη παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Ωστόσο, το άρθρο αναφέρει ότι οι συνομιλίες αυτές δεν κατέληξαν σε αμοιβαία συμφωνία. Μέχρι στιγμής, ούτε η Microsoft ούτε η Open AI έχουν εκδώσει δήλωση σχετικά με αυτή την αγωγή.

     

    Αυτή είναι απλώς η τελευταία νομική διαμάχη σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Τον Ιούνιο η Microsoft και η OpenAI μηνύθηκαν από 16 άτομα, τα οποία ισχυρίζονται ότι οι εταιρείες "έβγαλαν συστηματικά 300 δισεκατομμύρια λέξεις από το διαδίκτυο, "βιβλία, άρθρα, ιστότοπους και αναρτήσεις - συμπεριλαμβανομένων προσωπικών πληροφοριών που αποκτήθηκαν χωρίς τη συγκατάθεσή τους". Τον Ιούλιο, η OpenAI μηνύθηκε από τους συγγραφείς Paul Tremblay και Mona Awad, οι οποίοι δήλωσαν ότι το μοντέλο ChatGPT της εταιρείας απέκτησε πρόσβαση σε υλικό με πνευματικά δικαιώματα από τα μυθιστορήματά τους.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Reuters
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.