Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η Microsoft και το OpenAI προχωρούν με έργο δημιουργίας υπερυπολογιστή ύψους 115 δισεκατομμυρίων δολαρίων

      Ένα τεράστιο κέντρο δεδομένων με επίκεντρο την Τεχνητή Νοημοσύνη που θα επαναπροσδιορίσει την πληροφορική

    H Microsoft και η OpenAI ξεκινούν μια πρωτοποριακή προσπάθεια για την κατασκευή ενός κολοσσιαίου κέντρου δεδομένων με στόχο την προώθηση της τεχνητής νοημοσύνης. Με την ονομασία "Stargate", το έργο είναι έτοιμο να γίνει ο ακρογωνιαίος λίθος της καινοτομίας της τεχνητής νοημοσύνης, διαθέτοντας εκατομμύρια GPU και μια εντυπωσιακή τιμή που ξεπερνά τα 115 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με αναφορές του The Information. Τοποθετημένο ως πρωτοβουλία με έδρα τις ΗΠΑ, το Stargate αντιπροσωπεύει ένα στρατηγικό άλμα προς τα εμπρός στην προσπάθεια για την κυριαρχία της τεχνητής νοημοσύνης.

     

    Ως ο άξονας μιας σειράς φιλόδοξων έργων κέντρων δεδομένων που πρόκειται να αναπτυχθούν τα επόμενα έξι χρόνια, το Stargate υπόσχεται να διευρύνει τα όρια των υπολογιστικών δυνατοτήτων. Σχεδιασμένο σε φάσεις, με το Stargate να προορίζεται ως σύστημα της φάσης 5, το εγχείρημα υπογραμμίζει την ακλόνητη δέσμευση της Microsoft και του OpenAI για πρωτοποριακές εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη. Με σχέδια για ένα σύστημα φάσης 4 που θα ξεκινήσει ενδεχομένως ήδη από το 2026, το όραμα του διδύμου για το Stargate σηματοδοτεί ένα κομβικό σημείο στην εξέλιξη της υποδομής της τεχνητής νοημοσύνης.

     

    Ωστόσο, η υλοποίηση του μεγάλου οράματος της Stargate θέτει σημαντικές τεχνικές και υλικοτεχνικές προκλήσεις. Οι κολοσσιαίες απαιτήσεις ενέργειας, που εκτιμάται ότι θα είναι τουλάχιστον αρκετά γιγαβάτ, απαιτούν καινοτόμες προσεγγίσεις για την προμήθεια ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της διερεύνησης εναλλακτικών λύσεων πυρηνικής ενέργειας. Επιπλέον, η μετάβαση από τις παραδοσιακές διαμορφώσεις hardware, όπως τα καλώδια InfiniBand της Nvidia, σε νέες λύσεις όπως τα καλώδια Ethernet υπογραμμίζει την προσπάθεια του έργου για πρωτοφανή αποδοτικότητα και απόδοση.

     

    Καθώς οι λεπτομέρειες συνεχίζουν να ξεδιπλώνονται, το Stargate προαναγγέλλει μια νέα εποχή συνεργασίας μεταξύ της Microsoft και του OpenAI, σηματοδοτώντας μια στρατηγική σύγκλιση πόρων και τεχνογνωσίας για την επιδίωξη πρωτοποριακών επιτευγμάτων με γνώμονα την τεχνητή νοημοσύνη. Με τις σημαντικές επενδύσεις της Microsoft σε υπολογιστική ισχύ και την πρωτοποριακή έρευνα του OpenAI στις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, το Stargate αποτελεί ένα κβαντικό άλμα προς την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης σε παγκόσμια κλίμακα.


    Πηγή
    Φωτογραφία: tomshardware.com
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.