Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Οι πληρωμές κρυπτονομισμάτων μπορούν πλέον να παρακολουθούνται όπως οι τραπεζικές μεταφορές σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία της ΕΕ

      Άσχημα νέα για όσους χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα για παράνομες δραστηριότητες

    Το Κοινοβούλιο της ΕΕ συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα σχετικά με την πρώτη ολοκληρωμένη δέσμη κανόνων στον κόσμο για τη ρύθμιση της μεταφοράς κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin, καθώς επιδιώκει να πατάξει το ξέπλυμα χρήματος και τις παράνομες μεταφορές στο μπλοκ. Από το 2024, όλες οι μεταφορές κρυπτονομισμάτων, ανεξαρτήτως ποσού, θα καλύπτονται από τον λεγόμενο "κανόνα ταξιδιού" (travel rule) - οι πληροφορίες σχετικά με την πηγή του περιουσιακού στοιχείου και τον δικαιούχο του θα πρέπει να ταξιδεύουν με τη συναλλαγή και να αποθηκεύονται και στις δύο πλευρές της μεταφοράς. Ο κανονισμός απαιτεί από τις επιχειρήσεις που θέλουν να εκδίδουν, να εμπορεύονται και να διασφαλίζουν κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία, tokenised assets και stablecoins στο μπλοκ των 27 χωρών να λάβουν άδεια.  

    Τα πρόσφατα γεγονότα επιβεβαίωσαν την επείγουσα ανάγκη επιβολής κανόνων που θα προστατεύουν καλύτερα τους Ευρωπαίους που έχουν επενδύσει σε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία και θα αποτρέπουν την κατάχρηση της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων για σκοπούς νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας

    δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας Elisabeth Svantesson.


    Ο MiCA - όπως είναι γνωστός ο νέος κανονισμός - έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίσει ότι οι μεταφορές κρυπτονομισμάτων εντός της ΕΕ μπορούν να εντοπιστούν με τον ίδιο τρόπο όπως και οι συνήθεις τραπεζικές μεταφορές. Επιπλέον, αποσκοπεί στην προστασία των επενδυτών με την αύξηση της διαφάνειας και τη θέσπιση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για τους εκδότες και τους παρόχους υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της συμμόρφωσης με τους κανόνες για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

     

    Οι νέοι κανόνες απαιτούν επίσης από τους παρόχους υπηρεσιών περιουσιακών στοιχείων κρυπτονομισμάτων να μοιράζονται υποχρεωτικές πληροφορίες με τις φορολογικές αρχές μέσω αυτόματης ανταλλαγής. Ωστόσο, δεν ισχύουν για τις μεταφορές από πρόσωπο σε πρόσωπο που πραγματοποιούνται χωρίς πάροχο ή μεταξύ παρόχων που ενεργούν για λογαριασμό τους.

    Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (European Securities and Markets Authority - ESMA) θα αποκτήσει εξουσίες να παρέμβει και να απαγορεύσει ή να περιορίσει τις πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων, εάν θεωρηθεί ότι δεν προστατεύουν σωστά τους επενδυτές ή απειλούν την ακεραιότητα της αγοράς ή τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

     

    Τα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin εντοπίζουν τις συναλλαγές μέσω ενός αρχείου blockchain. Ενώ όλες οι συναλλαγές καταγράφονται σε ένα βιβλίο που είναι προσβάσιμο από το κοινό, μπορούν να εντοπιστούν μόνο στο δημόσιο κλειδί ενός χρήστη και όχι στις προσωπικές του πληροφορίες στον πραγματικό κόσμο. Αυτή η ψευδο-ανωνυμία είναι αυτό που τράβηξε πολλούς να επενδύσουν στα κρυπτονομίσματα αρχικά, αλλά ενέχει μια σειρά κινδύνων. Επί του παρόντος, όταν συναλλάσσονται με περιουσιακά στοιχεία κρυπτονομισμάτων, οι συναλλασσόμενοι δεν καλύπτονται από τους κανόνες της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών και κινδυνεύουν να χάσουν χρήματα. Επιπλέον, η ΕΕ φοβάται ότι η ευρεία χρήση των κρυπτονομισμάτων, θα μπορούσε να οδηγήσει σε χρηματοπιστωτική αστάθεια, χειραγώγηση της αγοράς και οικονομικό έγκλημα.

     

    Το 2022, το ποσό των κρυπτονομισμάτων που αποκτήθηκε είτε παράνομα είτε για ομάδες ή άτομα που το χρησιμοποίησαν για παράνομους σκοπούς - συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας και της εμπορίας ανθρώπων - ανερχόταν σε λίγο πάνω από 20 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την Chainalysis, μια πλατφόρμα που παρέχει δεδομένα σχετικά με την τεχνολογία blockchain. Η τεχνολογία χρησιμοποιεί επίσης τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας: η ενεργειακή κατανάλωση του bitcoin εκτιμάται ότι ισούται με εκείνη μιας μικρής χώρας.

     

    Μέχρι στιγμής, οι πολιτικές παγκοσμίως κυμαίνονταν από την αγνόηση έως την πλήρη απαγόρευση της χρήσης κρυπτονομισμάτων. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει περιγράψει μια σταδιακή προσέγγιση, ξεκινώντας με τα stablecoins και επεκτεινόμενο αργότερα σε άλλα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία, αλλά δεν υπάρχει σταθερό χρονοδιάγραμμα. Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ έχουν υιοθετήσει κάπως "κατά περίπτωση" προσέγγιση του θέματος, όπως τη δίωξη ατόμων ή την προσπάθεια ανάκτησης κεφαλαίων που έχουν καταβληθεί με λύτρα.

     

    Σε μια απόκλιση από την παγκόσμια τάση, η MiCA έχει προγραμματιστεί να αποτελέσει το πρώτο ολοκληρωμένο σύνολο κανόνων στον κόσμο για τη ρύθμιση των περιουσιακών στοιχείων των κρυπτονομισμάτων. Αποτελεί μέρος μιας δέσμης νομοθετικών προτάσεων για την ενίσχυση των κανόνων της ΕΕ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, που υπέβαλε η Επιτροπή το 2021. Η δέσμη περιλαμβάνει επίσης πρόταση για τη δημιουργία μιας νέας αρχής της ΕΕ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

     

    Η MiCA αντιμετωπίζει επίσης τις περιβαλλοντικές ανησυχίες γύρω από την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, με τις επιχειρήσεις να αναγκάζονται να γνωστοποιούν την ενεργειακή τους κατανάλωση, καθώς και τον αντίκτυπο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων στο περιβάλλον. Αντί να τρομάξει τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τα κρυπτονομίσματα, η MiCA αναμένεται να προσελκύσει τόσο τις νεοσύστατες όσο και τις εξέχουσες επιχειρήσεις, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για έναν πιο υγιή ανταγωνισμό. Σύμφωνα με το Reuters, οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων δηλώνουν ότι καλωσορίζουν την "ασφάλεια στη ρύθμιση", ασκώντας πίεση στις χώρες να αντιγράψουν τους κανόνες της ΕΕ και στις ρυθμιστικές αρχές να καταλήξουν σε παγκόσμιους κανόνες για τη διασυνοριακή δραστηριότητα.

     

    Η Brinda Paul, διευθύντρια συμμόρφωσης στην αυστραλιανή εταιρεία κρυπτονομισμάτων Banxa, δήλωσε στο CryptoPotato ότι πιστεύει ότι η MiCA "θέτει υψηλά πρότυπα για την προστασία των καταναλωτών", γεγονός που θα δημιουργήσει μια πιο αξιόπιστη και αξιόπιστη αγορά κρυπτονομισμάτων και "ωφελεί πάρα πολύ τους πελάτες".


    Πηγή
    Φωτογραφία: thenextweb.com
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.