Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η 3D V-Cache της AMD επιτρέπει σε RAM disk να επιτύχει ταχύτητες 182 GB/s - πάνω από 12 φορές ταχύτερα από τους ταχύτερους SSD PCIe 5.0

    Ποιος θα πίστευε ότι οι καλύτερες CPU θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν τους καλύτερους SSD; Προφανώς, είναι δυνατό να τρέξετε έναν δίσκο RAM στους επεξεργαστές Ryzen 3D V-Cache της AMD και να επιτύχετε ταχύτητες διαδοχικής ανάγνωσης και εγγραφής που ξεπερνούν ακόμη και τους ταχύτερους SSD PCIe 5.0.

     

    Όλα ξεκίνησαν με ένα ενδιαφέρον στιγμιότυπο οθόνης που μοιράστηκε ο ειδικός μας σε θέματα ψύξης Albert Thomas, όπου ένας δίσκος RAM παρείχε ταχύτητες διαδοχικής ανάγνωσης και εγγραφής γύρω στα 178 GB/s και 163 GB/s, αντίστοιχα, στο CrystalDiskMark. Αυτό που ξεχώρισε ήταν ότι τα αποτελέσματα φέρονται να προέρχονται από ένα RAM disk που εκτελείται στον επεξεργαστή Ryzen 7 7800X3D της AMD.

     

     

    Αρχικά, υπήρξε κάποιος σκεπτικισμός για τον ισχυρισμό, επειδή θα έπρεπε να γίνει χρήση της L3 ως συσκευή αποθήκευσης μπλοκ για να εκτελέστει το CrystalDiskMark benchmark. Ο υποτιθέμενος όγκος (508MB) είναι μεγαλύτερος από την 3D V-Cache στον Ryzen 7 7800X3D, ο οποίος διαθέτει 96MB κρυφής μνήμης L3. Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχει μια μέθοδος για την αξιοποίηση της 3D V-Cache για έναν δίσκο RAM.

     

     

    Ο Nemez, ένας χρήστης στο X (πρώην Twitter), ανακάλυψε τη μέθοδο. Ο ενθουσιώδης χρήστης μοιράστηκε τα βήματα για να την κάνει να λειτουργήσει τον Φεβρουάριο, αλλά είχε περάσει απαρατήρητο. Τα αποτελέσματα ήταν ακόμη πιο αξιοσημείωτα από εκείνα του Thomas, με το RAM disk να επιτυγχάνει ταχύτητες διαδοχικής ανάγνωσης και εγγραφής γύρω στα 182 GB/s και 175 GB/s, αντίστοιχα, στον Ryzen 7 5800X3D τελευταίας γενιάς.

     

    Η μέθοδος βασίζεται στο OSFMount, ένα δωρεάν λογισμικό που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε δίσκους RAM και να προσαρτήσετε τα αρχεία εικόνας σε διάφορες μορφές. Η δημιουργία ενός δίσκου RAM με μορφοποίηση FAT32 δεν ακούγεται σαν κάτι το εξωπραγματικό. Ωστόσο, πρέπει να χρησιμοποιήσετε ακριβείς ρυθμίσεις στο CrystalDiskMark για να το κάνετε να λειτουργήσει. Σύμφωνα με τον Nemez, πρέπει να ρυθμίσετε τις τιμές δοκιμής σε SEQ 256KB, το βάθος ουράς σε 1 και τα νήματα σε 16. Πρέπει επίσης να ρυθμίσετε το data fill σε μηδενικά αντί για τυχαία. Λόγω της φύσης του φορτίου του συστήματος, η μέθοδος ενδέχεται να μην λειτουργήσει με την πρώτη προσπάθεια, οπότε ίσως χρειαστεί να εκτελέσετε το benchmark μερικές φορές.

     

    Είναι συναρπαστικό να βλέπουμε τους ενθουσιώδεις χρήστες να βρίσκουν νέες χρήσεις για την 3D V-Cache της AMD. Παρόλο που οι αριθμοί επιδόσεων φαίνονται εξαιρετικοί, απέχουν ακόμα πολύ από την εκπλήρωση των δυνατοτήτων του 3D V-Cache. Για παράδειγμα, η πρώτη γενιά 3D V-Cache έχει μέγιστη απόδοση 2 TB/s. Στη συνέχεια, η AMD αύξησε το εύρος ζώνης σε 2,5 TB/s στην παραλλαγή δεύτερης γενιάς.

     

    Το πείραμα είναι ωραίο, αλλά δεν είναι πρακτικό σε πραγματικές συνθήκες, επειδή δεν υπάρχει σταθερός τρόπος αξιοποίησης της 3D V-Cache. Η μέθοδος δεν είναι αλάνθαστη και μερικές φορές απαιτεί πολλές δοκιμές. Εκτός αυτού, η 3D V-Cache στα καταναλωτικά τσιπ Ryzen είναι πολύ μικρή για να είναι χρήσιμη. Για παράδειγμα, η ναυαρχίδα Ryzen 9 7950X3D διαθέτει μόνο 128MB L3 cache. Από την άλλη πλευρά, οι επεξεργαστές EPYC της AMD, όπως ο Genoa-X, ο οποίος διαθέτει 1,3 GB L3 cache, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια ενδιαφέρουσα περίπτωση χρήσης.

     

    Παρ' όλα αυτά, πιστεύουμε ότι υπάρχουν δυνατότητες με μια 3D V-Cache και έναν δίσκο RAM. Πρόκειται για έναν έξυπνο τρόπο για να συνδυάσουμε τις παλιές και τις νέες τεχνολογίες. Οι SSD έχουν καταστήσει τους RAM disks παρωχημένους, αλλά ίσως οι 3D V-Cache μπορούν να τους αναβιώσουν. Σκεφτείτε μόνο τις δυνατότητες αν η AMD "αγκάλιαζε" την ιδέα και έβγαζε μια ασφαλή υλοποίηση όπου οι καταναλωτές θα μπορούσαν να μετατρέψουν την 3D V-Cache σε δίσκο RAM με το γύρισμα ενός διακόπτη.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Velocity Micro
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.