Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η Backblaze βλέπει αύξηση στις αποτυχίες δίσκων 8 και 10TB

    Ο πάροχος υπηρεσιών αποθήκευσης cloud BackBlaze ανέφερε αύξηση των ετήσιων ποσοστών αποτυχίας για τους δίσκους 8TB και 10TB. Η εταιρεία διατηρεί επί του παρόντος 241.297 μονάδων δίσκου και παρακολουθεί επιμελώς τα ποσοστά αποτυχίας τους ανά παραμέτρους όπως η χωρητικότητα, ο τύπος μοντέλου και ο κατασκευαστής. Επιπλέον, η BackBlaze δημοσιεύει τριμηνιαία στατιστικά στοιχεία για το ετήσιο ποσοστό αποτυχίας (AFR- Annualized Failure Rate) και για τη διάρκεια ζωής των δίσκων κάθε τρίμηνο.

     

    Το δεύτερο τρίμηνο του 2023, η εταιρεία ανέφερε μέσο AFR 2,28%, μια αξιοσημείωτη αύξηση από 1,54% το πρώτο τρίμηνο του 2023. Κατά την περαιτέρω ανάλυση των AFRs ανά χωρητικότητα μονάδας, η εταιρεία εντόπισε ότι οι χωρητικότητες 8TB και 10TB παρουσίασαν ιδιαίτερα υψηλά τριμηνιαία AFRs, με τις μονάδες 10TB να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας.

     

    Backblaze-old-drive-AFRs-Q2-2023-696x353.jpg


    Η BackBlaze μελέτησε επίσης τις τριμηνιαίες τάσεις του AFR για μια τριετία για τις παλαιότερες μονάδες δίσκου της, αυτές που έχουν ηλικία πέντε ετών και άνω, ενώ απέκλεισε τις μονάδες 12TB και μεγαλύτερες. Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν αποκάλυψαν τις πρόσφατες αυξήσεις των AFRs.

     

    Backblaze-disk-afr-chart-Aug-2023.jpg


    Η εταιρεία διαπίστωσε επίσης ότι το ετήσιο ποσοστό αποτυχίας καθ' όλη τη διάρκεια ζωής για όλους τους δίσκους της το δεύτερο τρίμηνο ήταν 1,45% σε σύγκριση με 1,40% το πρώτο τρίμηνο. Μια πιο λεπτομερής εξέταση των διαφορών AFR Q1/Q2 για τις μονάδες ανά χωρητικότητα επιβεβαίωσε την παρατηρούμενη αύξηση των ποσοστών αποτυχίας για τις μονάδες 8TB και 10TB.

     

    Backblaze-lifetime-AFR-chart-July-2023-768x500.png


    Ο blogger της Backblaze, Andy Klein, έγραψε: "Η κόκκινη γραμμή είναι η βασική μας γραμμή, καθώς είναι η διαφορά από το Q1 στο Q2 (0,05%) του AFR διάρκειας ζωής για όλους τους δίσκους. Οι δίσκοι πάνω από την κόκκινη γραμμή υποστηρίζουν την αύξηση, οι δίσκοι κάτω από τη γραμμή αφαιρούν από την αύξηση".

    Ενώ η BackBlaze δεν έχει ακόμη εντοπίσει την ακριβή αιτία πίσω από την αύξηση του AFR, η ηλικία των μονάδων φαίνεται να είναι ο πιο πιθανός παράγοντας. Οι δίσκοι 8TB προέρχονται από κατασκευαστές όπως η Hitachi GST (11.205), η Seagate (23.625) και η Toshiba (61), ενώ τα μοντέλα 10TB προέρχονται όλα από τη Seagate (1.124). Δεδομένου ότι η μέση ηλικία αυτών των μονάδων είναι πάνω από 60 μήνες, φαίνεται ότι η πενταετία μπορεί να αποτελεί όριο για αυξημένη πιθανότητα βλάβης.

    Σε περίπτωση βλάβης του δίσκου, δρομολογούνται εργασίες ανάκτησης δεδομένων και οι ελαττωματικοί δίσκοι αντικαθίστανται αμέσως. Όπως έγραψε ο Klein:

    "Ανησυχούμε για την αύξηση των ποσοστών αποτυχίας των μονάδων δίσκου; Φυσικά και θα θέλαμε να τα δούμε χαμηλότερα, αλλά η αναπόφευκτη πραγματικότητα της επιχείρησης αποθήκευσης στο cloud είναι ότι οι μονάδες δίσκων αποτυγχάνουν".


    Πηγή
    Φωτογραφία: Art Wall - Kittenprint
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.