Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η Nvidia αναμένεται να δώσει πληροφορίες για την επόμενης γενιάς Nvidia την επόμενη εβδομάδα

      Η Nvidia ετοιμάζει μια "μετασχηματιστική στιγμή στην Τεχνητή Νοημοσύνη".

    Την επόμενη εβδομάδα η Nvidia θα διοργανώσει το GPU Technology Conference (GTC), όπου η εταιρεία αναμένεται να δώσει στους developers μια γεύση από την επόμενη γενιά της GPU με την κωδική ονομασία B100 για εφαρμογές AI και HPC, αναφέρει το Reuters. Η Nvidia δεν αναμένεται να ξεκινήσει τις αποστολές νέων προϊόντων για datacenter και υπολογιστές-πελάτες που βασίζονται στην επερχόμενη αρχιτεκτονική Blackwell για κάποιο χρονικό διάστημα. Αλλά η Nvidia είναι απίθανο να χάσει την ευκαιρία να μιλήσει γι' αυτό στο δικό της συνέδριο GTC. Η Nvidia δεν έχει επιβεβαιώσει οποιαδήποτε σχέδια για την Blackwell.

    "Μην χάσετε αυτή την κεντρική ομιλία από τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Nvidia, Jensen Huang", αναφέρει μια δήλωση της Nvidia. "Θα μοιραστεί πώς η επιταχυνόμενη υπολογιστική πλατφόρμα της Nvidia οδηγεί το επόμενο κύμα στην τεχνητή νοημοσύνη, τα ψηφιακά δίδυμα, τις τεχνολογίες cloud και τους βιώσιμους υπολογισμούς".

    Η ίδια η Nvidia αποκαλεί την επερχόμενη κεντρική ομιλία του διευθύνοντος συμβούλου και ιδρυτή της Jensen Huang στο GTC ως "μετασχηματιστική στιγμή στην AI", κάτι που μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι όντως θα επιδείξει τις δυνατότητες της υπολογιστικής GPU B100 που βασίζεται στην Blackwell στην έκθεση. Πράγματι, η GPU A100 της Nvidia, η οποία βασίζεται στην αρχιτεκτονική Ampere, ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της κεντρικής ομιλίας του GTC της Nvidia τον Μάιο του 2020. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε εικονικά λόγω της πανδημίας COVID-19. Η GPU H100 της Nvidia, η οποία βασίζεται στην αρχιτεκτονική Hopper, ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της κεντρικής ομιλίας του GTC τον Μάρτιο του 2022.

     

    Νωρίτερα φέτος η Nvidia έδωσε μια μικρή γεύση της απόδοσης της B100 σε ένα έγγραφο που κάλυπτε την GPU H200 για AI και HPC. Με βάση το απλοϊκό γράφημα επιδόσεων που παρουσίασε η εταιρεία έδειξε, θα μπορούσαμε να περιμένουμε μια τεράστια αύξηση των επιδόσεων σε σύγκριση με τις υπάρχουσες GPU A100 και H100. Οι επιδόσεις στις εφαρμογές AI εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως ο αριθμός των παραμέτρων, η απόδοση ενός υποσυστήματος μνήμης (η οποία εξαρτάται από το εύρος ζώνης και τη χωρητικότητά του), η βελτιστοποίηση του κώδικα και πολλοί άλλοι, οπότε προς το παρόν λάβετε τις εκτιμήσεις επιδόσεων από την Nvidia με επιφύλαξη.

     

    Ο B100 της Nvidia ειδικότερα και τα προϊόντα που βασίζονται στην Blackwell γενικά έχουν σαφώς δυνατότητες. Οι νέοι επεξεργαστές αναμένεται να παραχθούν σε μία από τις τεχνολογίες διεργασίας N3 της TSMC (κατηγορία 3nm), οπότε η Nvidia θα μπορέσει να αυξήσει τον αριθμό των τρανζίστορ (δηλαδή τον αριθμό των μονάδων εκτέλεσης) και αυτό από μόνο του θα αυξήσει τις επιδόσεις του επεξεργαστή B100 της εταιρείας. Επιπλέον, εάν οι φήμες σχετικά με τον B100 της Nvidia είναι σωστές και η Nvidia επιλέξει μια σχεδίαση πολλαπλών τσιπλετών, αναμένουμε μια δραματική αύξηση του αριθμού των τρανζίστορ και του αριθμού των μονάδων εκτέλεσης, αν και με κόστος μια τεράστια αύξηση της ισχύος (η οποία αναμένεται να ξεπεράσει τα 1.000W).

     

    Η μικροαρχιτεκτονική επόμενης γενιάς θα αυξήσει αναπόφευκτα και τις επιδόσεις. Τέλος, ο B100 θα χρησιμοποιεί ταχύτερη μνήμη από τον H100 και τον H200, οπότε αναμένετε βελτιώσεις και σε αυτό το μέτωπο. Εν ολίγοις, με την B100 θα μπορούσαμε να δούμε τη μεγαλύτερη αύξηση επιδόσεων από γενιά σε γενιά τα τελευταία χρόνια στις GPU της Nvidia.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Nvidia
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.