Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η Nvidia αποκαλύπτει την GPU Blackwell B200, το "ισχυρότερο chip στον κόσμο" για τεχνητή νοημοσύνη

    Η κυριαρχία της Nvidia στην αγορά των τσιπ τεχνητής νοημοσύνης εδραιώθηκε περαιτέρω με την ανακοίνωση των τελευταίων μοντέλων της, της GPU Blackwell B200 και του "superchip" GB200. Με την επιτυχία του τσιπ AI H100 να ωθεί τη Nvidia στις τάξεις των εταιρειών πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ο τεχνολογικός γίγαντας φαίνεται έτοιμος να επεκτείνει το προβάδισμά του έναντι ανταγωνιστών όπως η Alphabet και η Amazon.

     

    Σύμφωνα με την Nvidia, η νέα GPU B200 διαθέτει την εντυπωσιακή ισχύ FP4 των 20 petaflops, η οποία προέρχεται από τα εντυπωσιακά 208 δισεκατομμύρια τρανζίστορ της. Επιπλέον, το superchip GB200, το οποίο συνδυάζει δύο GPU B200 με μια CPU Grace, υπόσχεται μια αξιοσημείωτη αύξηση της απόδοσης κατά 30 φορές για φόρτους εργασίας LLM συμπερασμού, ενώ παράλληλα βελτιώνει σημαντικά την αποδοτικότητα, μειώνοντας ενδεχομένως το κόστος και την κατανάλωση ενέργειας έως και 25 φορές σε σύγκριση με τον προκάτοχό του, τον H100.

     

    SCR_20240318_mflh.webp

     

    Μία από τις βασικές εξελίξεις που επισημαίνει η Nvidia είναι η μηχανή δεύτερης γενιάς, η οποία διπλασιάζει τον υπολογισμό, το εύρος ζώνης και το μέγεθος του μοντέλου χρησιμοποιώντας τέσσερα bit για κάθε νευρώνα αντί για οκτώ. Αυτό το τεχνολογικό άλμα, σε συνδυασμό με την εισαγωγή ενός διακόπτη NVLink επόμενης γενιάς που επιτρέπει την απρόσκοπτη επικοινωνία μεταξύ 576 GPU, σηματοδοτεί τη δέσμευση της Nvidia να διευρύνει τα όρια της υπολογιστικής τεχνητής νοημοσύνης.

     

    Η εταιρεία αναφέρει ότι η Amazon, η Google, η Microsoft και η Oracle σχεδιάζουν ήδη να προσφέρουν τα ράφια NVL72 στις υπηρεσίες cloud που προσφέρουν, αν και δεν είναι σαφές πόσες θα αγοράσουν. Και φυσικά, η Nvidia είναι στην ευχάριστη θέση να προσφέρει στις εταιρείες και την υπόλοιπη λύση. Εδώ είναι το DGX Superpod για το DGX GB200, το οποίο συνδυάζει οκτώ συστήματα σε ένα για συνολικά 288 CPUs, 576 GPUs, 240TB μνήμης και 11,5 exaflops FP4 computing.

     

    NVIDIA_GB200_NVL72_Image.webp

     

    Δεν περιμένουμε να ακούσουμε τίποτα για νέες GPUs για παιχνίδια σήμερα, καθώς τα νέα αυτά έρχονται από το GPU Technology Conference της Nvidia, το οποίο συνήθως επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά σε GPU computing και AI, όχι σε παιχνίδια. Αλλά η αρχιτεκτονική GPU Blackwell θα τροφοδοτεί πιθανότατα και μια μελλοντική σειρά καρτών γραφικών γραφείου RTX 50-series.


     


    Πηγή
    Φωτογραφία: Nvidia
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.