Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Μειωμένη κατανάλωση ενέργειας GPU AMD RDNA 2, RDNA 3 σε αδράνεια με την ενεργοποίηση του VRR

      Έως και 81% χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας στο ρελαντί για τη Radeon RX 7900 XTX

    Οι καλύτερες κάρτες γραφικών δεν χρειάζεται να λειτουργούν πάντα με πλήρη ισχύ. Μερικές φορές, μπορεί να αφήνουμε το σύστημά μας στο ρελαντί ή να το χρησιμοποιούμε για να κάνουμε τα συνηθισμένα πράγματα, όπως να παρακολουθούμε βίντεο στο YouTube. Ορισμένοι από εμάς μπορεί να αγνοούμε την κατανάλωση ενέργειας της κάρτας γραφικών. Παρ' όλα αυτά, ο γερμανικός δικτυακός τόπος ComputerBase ανακάλυψε κατά λάθος μια απλή επιλογή που βοηθά στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στο ρελαντί στις κάρτες γραφικών AMD Radeon, αν χρησιμοποιείτε μία ή δύο οθόνες υψηλής ανάλυσης και υψηλού ρυθμού ανανέωσης.

     

    Το ComputerBase αναβάθμισε πρόσφατα τα εργαστήριά του με λογισμικό και υλικό μέτρησης Powenetics V2 για τη βελτίωση της καταγραφής των μετρήσεων ισχύος και μια νέα οθόνη 4K με ρυθμό ανανέωσης 144 Hz και υποστήριξη Adaptive Sync. Ως αποτέλεσμα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο χρειάστηκε να δοκιμάσει εκ νέου όλες τις κάρτες γραφικών του και έτσι ανακάλυψε ότι η ενεργοποίηση του μεταβλητού ρυθμού ανανέωσης (VRR) μπορεί να μειώσει σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας της κάρτας γραφικών σε κατάσταση αδράνειας. Η επιλογή VRR είναι διαθέσιμη στα Windows και στα προγράμματα οδήγησης της AMD- ωστόσο, τα τελευταία δεν μπορούν να την ενεργοποιήσουν αυτόματα. Το VRR είναι μια τεχνολογία που ρυθμίζει αυτόματα τον ρυθμό ανανέωσης της οθόνης σας ώστε να ταιριάζει με τον ρυθμό καρέ που εξάγεται από τα παιχνίδια ή το περιεχόμενό σας, έτσι ώστε και τα δύο να παραμένουν συγχρονισμένα. Μπορεί να βρείτε τον όρο VRR με διαφορετικό όνομα, ανάλογα με τον κατασκευαστή, όπως Adaptive Sync, AMD FreeSync ή Nvidia G-Sync.

     

    Οι κάρτες γραφικών RDNA 3 της AMD, και συγκεκριμένα η Radeon RX 7900 XTX, παρουσίασαν το σημαντικότερο όφελος. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ComputerBase, η Radeon RX 7900 XTX κατανάλωνε 81% και 71% λιγότερη ενέργεια στο ρελαντί σε διαμόρφωση με μία και δύο οθόνες, αντίστοιχα. Ακόμα και σε μια πιο ρεαλιστική δοκιμή με μετακίνηση παραθύρων, η κάρτα γραφικών είδε 36% χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Η παρακολούθηση του YouTube σε SDR και 60 FPS δεν απέδωσε σημαντικά αποτελέσματα. Με ενεργοποιημένο το HDR, ωστόσο, η κάρτα γραφικών κατανάλωσε 31% λιγότερη ενέργεια.

     

     

    AnHtQ5gj8iijZzahGSBxBn.jpg


    Το φαινόμενο δεν περιορίζεται ούτε στις κάρτες γραφικών RDNA 3 της AMD. Η ComputerBase είδε παρόμοια συμπεριφορά στις SKU RDNA 2 τελευταίας γενιάς, όπως οι Radeon RX 6800 XT και Radeon RX 6700 XT, αν και σε μικρότερο βαθμό. Για παράδειγμα, η ενεργοποίηση του VRR μείωσε την κατανάλωση ενέργειας σε κατάσταση αδράνειας της Radeon RX 6800 XT κατά 79% και τη δοκιμή κίνησης παραθύρων κατά 17%. Η επιλογή δεν επηρέασε ουσιαστικά την Radeon RX 6800 XT στα άλλα σενάρια.

     

    Η ενεργοποίηση του VRR είχε αντίστροφη επίδραση στις κάρτες γραφικών Intel και Nvidia. Η ComputerBase κατέγραψε έως και 11% υψηλότερη κατανάλωση ενέργειας σε αδράνεια στην Arc A770. Ωστόσο, η Arc A770 κατανάλωσε 4% λιγότερη ενέργεια στη δοκιμή YouTube HDR στα 60 FPS.

    Η ίδια επιλογή επηρέασε αρνητικά τις τελευταίες κάρτες γραφικών GeForce RTX 40-series της Nvidia, όπως η GeForce RTX 4080. Η ComputerBase παρατήρησε 25% υψηλότερη ισχύ σε αδράνεια σε μία μόνο οθόνη και έως και 12% σε διάταξη με δύο οθόνες. Η επιλογή VRR αύξησε επίσης την κατανάλωση ενέργειας από 4% έως 5% κατά την παρακολούθηση βίντεο στο YouTube.

     

    Είχε ασκηθεί κριτική στην κατανάλωση ενέργειας σε αδράνεια και στην οθόνη υψηλής ανάλυσης της κάρτας γραφικών RDNA 3 της AMD, και δικαίως. Μια κάρτα γραφικών δεν θα έπρεπε να τραβάει πάνω από 100W όταν το σύστημα βρίσκεται σε αδράνεια ή ακόμη και όταν παρακολουθείται ένα βίντεο στο YouTube. Η επιλογή VRR αλλάζει τα δεδομένα για το RDNA 3, καθώς μειώνει την κατανάλωση ενέργειας της κάρτας γραφικών στο ρελαντί στα επίπεδα της Ada Lovelace σε σενάρια ρελαντί. Ωστόσο, η Ada Lovelace εξακολουθεί να είναι ενεργειακά αποδοτική. Για παράδειγμα, ακόμη και με ενεργοποιημένο το VRR, η κατανάλωση ενέργειας της Radeon RX 7900 XTX εξακολουθούσε να είναι υψηλότερη από την GeForce RTX 4080 στις δοκιμές κίνησης των Windows και YouTube.

     

    Το ComputerBase επικοινώνησε με την AMD για να ενημερωθεί για τις τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με το γιατί και πώς το VRR μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στο ρελαντί στις κάρτες γραφικών RDNA 3. Ωστόσο, η κατασκευάστρια εταιρεία τσιπ δεν έχει απαντήσει στη γερμανική δημοσίευση, αλλά θα έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά όταν το κάνει και θα ενημερώσουμε αυτό το άρθρο με κάποιες πληροφορίες από την AMD.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Nvidia
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.