Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Ο Linus Torvalds κυκλοφόρησε το Linux 5.19 από ένα Apple Silicon MacBook

    Ο Linus Torvalds μόλις κυκλοφόρησε τη σταθερή έκδοση του Linux 5.19 για την πιο πρόσφατη έκδοση του πυρήνα Linux. Ανέφερε επίσης ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που κυκλοφόρησε τον νέο πυρήνα Linux από φορητό υπολογιστή Apple MacBook που τρέχει ένα AArch64 Apple M2 SoC.

    Το Linux 5.19 φέρνει πολλές νέες δυνατότητες από την αρχική υποστήριξη CPU LoongArch έως τη συνεχή εργασία για την ανάπτυξη των επεξεργαστών AMD Zen 4, τη συνέχιση της ενεργοποίησης AMD RDNA3, περισσότερη δουλειά στο Intel DG2/Alchemist, υποστήριξη προγραμμάτων οδήγησης Intel Idle για Alder Lake, αρχική υποστήριξη γραφικών Raptor Lake P , συμπιεσμένο firmware Zstd και μερικές βελτιώσεις απόδοσης.Στη σημερινή ανακοίνωση κυκλοφορίας του Linux 5.19, ο Linus Torvalds συνέχισε να γράφει για τη χρήση του MacBook που βασίζεται σε ARM64 και τρέχει Linux, χάρη στην εργασία του Asahi Linux Project:

    Παράθεση

     

    Tο πιο ενδιαφέρον μέρος εδώ είναι ότι έκανα την κυκλοφορία (και γράφω αυτό το κείμενο) σε ένα φορητό υπολογιστή arm64. Είναι κάτι που περίμενα εδώ και καιρό, και επιτέλους έγινε πραγματικότητα, χάρη στην ομάδα Asahi. Είχαμε το hardware arm64 να τρέχει Linux εδώ και πολύ καιρό, αλλά κανένα από αυτά δεν ήταν πραγματικά χρησιμοποιήσιμο ως πλατφόρμα ανάπτυξης μέχρι τώρα.

    Είναι η τρίτη φορά που χρησιμοποιώ το υλικό της Apple για ανάπτυξη Linux - το έκανα πριν από πολλά χρόνια για την ανάπτυξη powerpc σε μια μηχανή ppc970. Και μετά πριν από παραπάνω από δέκα χρόνια , όταν το Macbook Air ήταν το μόνο πραγματικό thin-and-lite τριγύρω. Και τώρα ως πλατφόρμα arm64.

    Όχι ότι το έχω χρησιμοποιήσει για κάποια πραγματική δουλειά, κυριολεκτικά έκανα μόνο δοκιμαστικές εκδόσεις και boots και τώρα τo tagging της κανονικής έκδοσης. Αλλά προσπαθώ να βεβαιωθώ ότι την επόμενη φορά που θα ταξιδέψω, μπορώ να ταξιδέψω με αυτό ως φορητό υπολογιστή και τελικά να ασχοληθώ και με την πλευρά του arm64.

     

    Περισσότερα σχόλια μπορείτε να βρείτε μέσω της ανακοίνωσης κυκλοφορίας.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.