Jump to content



  • yanni
    yanni

    Το δικαίωμα να αποσυνδεθούν απέκτησαν οι Γάλλοι εργαζόμενοι με την νέα χρονιά

    Χάρη στην σύγχρονη τεχνολογία, είναι πολύ εύκολη η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, είτε μέσω κινητών, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είτε μέσω εφαρμογών αποστολής προσωπικών μηνυμάτων. Αυτό δυστυχώς το εκμεταλλεύονται πολλές επιχειρήσεις, φορτώνοντας δουλειά σε υπαλλήλους τους σε ώρες εκτός ωραρίου, καμιά φορά ακόμα και στις αργίες ή στις διακοπές τους. Αυτό αλλάζει πλέον στην Γαλλία όπου οι εργαζόμενοι αποκτούν το δικαίωμα να αποσυνδεθούν ή αλλιώς το δικαίωμα να μην απαντούν σε ηλεκτρονικά μηνύματα ή άλλες μορφές επικοινωνίας από τις επιχειρήσεις τους.

     

    Ο νέος νόμος τέθηκε σε ισχύ την πρώτη του μήνα και υποχρεώνει όλες τις εταιρίες με προσωπικό τουλάχιστον 50 ατόμων, να διεξάγουν συζητήσεις όπου και θα καθορίζεται το πότε οι υπάλληλοί τους θα έχουν το δικαίωμα να αγνοούν προσπάθειες επικοινωνίας από την επιχείρηση προς αυτούς. Σε περίπτωση που δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία ως προς τους κανόνες αυτούς, ο εργοδότης θα υποχρεώνεται να αναρτά κανονισμό όπου θα αναγράφονται οι απαιτήσεις και τα δικαιώματα των υπαλλήλων.

     

    Ο νόμος αυτός έρχεται να προστατέψει τους υπαλλήλους που θέλουν να απολαμβάνουν την αυτονομία τους, αλλά και τις ευκολίες που προσφέρουν οι σύγχρονες ηλεκτρονικές συσκευές, χωρίς να έχουν το μόνιμο άγχος μιας κλίσης από την επιχείρησή τους.

     

    Στην Γαλλία ισχύει το 35ωρο εδώ και 20 χρόνια, αλλά το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι πολλοί εργοδότες εκμεταλλεύονταν τις σύγχρονες τεχνολογίες, ώστε να ωθούν τους υπαλλήλους τους να δουλεύουν επιπλέον ώρες και μακριά από τον χώρο εργασίας τους. Για αυτή τους την εργασία δεν πληρώνονται, ενώ πιθανή άρνηση να αποδεχθούν να δουλέψουν εκτός ωραρίου, θα μπορούσε να δείχνει έλλειψη αφοσίωσης στην εταιρία και στον εργοδότη τους. Αυτό οδηγεί τους εργαζόμενους σε αυξημένα επίπεδα άγχους, υπερκόπωση, αϋπνίες ή ακόμα και σε προβλήματα στις προσωπικές τους σχέσεις.

     


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.