Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η IBM λέει ότι η GenAI μπορεί να μετατρέψει τον παλιό κώδικα COBOL σε Java

      Όσοι χρησιμοποιούν τον mainframe Z της IBM ίσως να μπορούν να εκσυγχρονίσουν τον κώδικά τους … αν τολμήσουν.<br />

    Η IBM παρέχει στους πελάτες της που χρησιμοποιούν mainframe, ένα εργαλείο που εμπλουτίζεται με δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη για τη μετάφραση κώδικα COBOL σε Java στο πλαίσιο των προσπαθειών εκσυγχρονισμού εφαρμογών. Το watsonx Code Assistant for Z πρόκειται να είναι διαθέσιμο κάποια στιγμή το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Η Big Blue λέει ότι μπορεί να επιταχύνει τη μετάφραση COBOL σε Java στα Z mainframes της.

     

    Η COBOL υποστηρίζει πολλές ζωτικής σημασίας διαδικασίες εντός οργανισμών σε παγκόσμιο επίπεδο - μερικές από τις οποίες θα εξέπλητταν τους αρχάριους προγραμματιστές. Η γλώσσα σχεδιάστηκε ειδικά για να είναι φορητή και ευκολότερη για την κωδικοποίηση επιχειρηματικών εφαρμογών. Τα καλά νέα είναι ότι λειτουργεί. Τα κακά νέα είναι ότι λειτουργεί εδώ και λίγο καιρό. Η COBOL υπάρχει εδώ και πάνω από 60 χρόνια και πολλοί από τους προγραμματιστές που έγραψαν αυτές τις εφαρμογές έχουν πλέον συνταξιοδοτηθεί ή δεν είναι πλέον μαζί μας.

     

    "Αν μπορείτε να βρείτε έναν προγραμματιστή COBOL, είναι ακριβός. Έχω δει στοιχεία που δείχνουν ότι μπορούν να διεκδικήσουν μερικούς από τους υψηλότερους μισθούς, επειδή τόσες πολλές κρίσιμες εφαρμογές είναι γραμμένες σε COBOL και χρειάζονται συντήρηση", μας είπε ο επικεφαλής αναλυτής της Omdia, Roy Illsley.

    Η μετάβαση του κώδικα σε Java σημαίνει ότι θα υπάρχουν πολλοί περισσότεροι προγραμματιστές, πρόσθεσε, και αν οι εφαρμογές τρέχουν σε Linux on Z, τότε μπορούν ενδεχομένως να μετακινηθούν από τον κεντρικό υπολογιστή πιο εύκολα στο μέλλον. (Αν και αυτό δεν είναι πάντα τόσο εύκολο όσο φαίνεται).

     

    Σύμφωνα με την IBM, υπάρχουν δισεκατομμύρια γραμμές κώδικα COBOL ως δυνητικοί υποψήφιοι για εκσυγχρονισμό (μια έκθεση πέρυσι εκτιμούσε τον συνολικό αριθμό σε 775-850 δισεκατομμύρια γραμμές). Για το λόγο αυτό, τα χαρακτηριστικά της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης στο watsonx Code Assistant for Z έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τους προγραμματιστές να αξιολογήσουν και να προσδιορίσουν τον κώδικα που χρήζει περισσότερο εκσυγχρονισμού, επιτρέποντάς τους να ενημερώσουν ταχύτερα τις μεγάλες εφαρμογές και να επικεντρωθούν σε κρίσιμες εργασίες.

     

    Η IBM θέλει να παρέχει εργαλεία για κάθε βήμα της διαδικασίας εκσυγχρονισμού, ξεκινώντας με το εργαλείο απογραφής και ανάλυσης Application Discovery and Delivery Intelligence (ADDI). Άλλα βήματα περιλαμβάνουν την αναδιαμόρφωση επιχειρηματικών υπηρεσιών σε COBOL, τη μετατροπή του κώδικα σε κώδικα Java και, στη συνέχεια, την επικύρωση του αποτελέσματος με τη βοήθεια αυτοματοποιημένων δοκιμών.

     

    Η Illsley γνώριζε εταιρείες που προσφέρουν παρόμοια προϊόντα, οι οποίες όμως χρησιμοποιούν συνδυασμό στατικής και δυναμικής ανάλυσης του κώδικα COBOL αντί για AI, και διαχωρίζουν τον κώδικα σε μικρουπηρεσίες, οι οποίες εξακολουθούν να βασίζονται σε COBOL.

     

    Ο προκύπτων κώδικας Java που εκδίδεται από το watsonx Code Assistant for Z θα είναι αντικειμενοστραφής, αλλά θα εξακολουθεί να διαλειτουργεί με την υπόλοιπη εφαρμογή COBOL, όπως ισχυρίστηκε η IBM, καθώς και με βασικές υπηρεσίες όπως το CICS, το IMS, η DB2 και άλλα runtimes του z/OS.

     

    "Η IBM σχεδιάζει το watsonx Code Assistant for Z για να ακολουθήσει μια στοχευμένη και βελτιστοποιημένη προσέγγιση. Είναι φτιαγμένο για να μετατρέπει γρήγορα και με ακρίβεια κώδικα βελτιστοποιημένο για την IBM Z, να επιταχύνει το χρόνο διάθεσης στην αγορά και να διευρύνει τη δεξαμενή δεξιοτήτων", δήλωσε ο SVP για τη διαχείριση προϊόντων και την ανάπτυξη Kareem Yusuf.

     

    Η IBM δεν είναι η μόνη επιχείρηση πληροφορικής που στρέφεται σε εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για να βοηθήσει τους προγραμματιστές να κωδικοποιήσουν ή να συντηρήσουν εφαρμογές, ωστόσο, η ποιότητα των αποτελεσμάτων με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης έχει αμφισβητηθεί. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ διαπίστωσε ότι οι προγραμματιστές που δέχθηκαν βοήθεια από εργαλεία ΤΝ όπως το Github Copilot παράγουν λιγότερο ασφαλή κώδικα από εκείνους που δεν το έκαναν.

     

    Το Watsonx Code Assistant for Z θα προστεθεί αργότερα σε ένα άλλο εργαλείο ανάπτυξης βασισμένο στην ΤΝ από την IBM, το watsonx Code Assistant for Red Hat Ansible Lightspeed. Και τα δύο τροφοδοτούνται από το μοντέλο κώδικα watsonx.ai, το οποίο η Big Blue υποστήριξε ότι έχει εκπαιδευτεί σε 115 γλώσσες κωδικοποίησης. Το χαρτοφυλάκιο προϊόντων watsonx Code Assistant θα επεκταθεί μελλοντικά και σε άλλες γλώσσες προγραμματισμού, δήλωσε η εταιρεία.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.