Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η Microsoft καταργεί τα προγράμματα οδήγησης εκτυπωτών τρίτων στα Windows

      Τέλος του σχεδίου εξυπηρέτησης για τα παλαιά προγράμματα οδήγησης εκτυπωτών από τα Windows

    Η Microsoft το ξεκαθάρισε: θα σταματήσει την υποστήριξη σε προγράμματα οδήγησης εκτυπωτών τρίτων στα Windows. Το χρονοδιάγραμμα για το τέλος της εξυπηρέτησης εκτείνεται μέχρι το 2027 - αν και η Microsoft σημείωσε ότι οι ημερομηνίες μπορεί να αλλάξουν. Υπάρχει, άλλωστε, πάντα εκείνος κάποιος σημαντικός πελάτης με έναν παράξενο παλιό εκτυπωτή που στερείται υποστήριξης Mopria.

     

    Το Mopria αποτελεί μέρος της αιτιολόγησης των ομάδων των Windows για την κατάργηση της υποστήριξης. Η Mopria Alliance ιδρύθηκε το 2013 από τις Canon, HP, Samsung και Xerox και έχει ως αποστολή να παρέχει καθολικά πρότυπα για την εκτύπωση και τη σάρωση. Έκτοτε έχουν επίσης ενταχθεί στην παρέα οι Epson, Lexmark, Adobe και Microsoft.

     

    Από τα Windows 10 21H2, η Microsoft έχει ενσωματώσει την υποστήριξη Mopria στο λειτουργικό σύστημα, με υποστήριξη για συσκευές που συνδέονται μέσω δικτύου ή USB, χάρη στο πρόγραμμα οδήγησης Microsoft IPP Class. Η Microsoft ανέφερε ότι "αυτό καταργεί την ανάγκη για τους κατασκευαστές συσκευών εκτύπωσης να παρέχουν τους δικούς τους installers, προγράμματα οδήγησης, βοηθητικά προγράμματα κ.ο.κ.".

     

    Η Microsoft δήλωσε επίσης ότι η προσαρμογή μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω των εφαρμογών Print Support Apps από το Windows Store. Πρόσθεσε: "Αυτό το πλαίσιο βελτιώνει την αξιοπιστία και την απόδοση μεταφέροντας την προσαρμογή από το πλαίσιο Win32 στο πλαίσιο ανάπτυξης λογισμικού UWP (Universal Windows Platform)". Αν και κάποιοι έχουν παραφράσει το UWP σε "ανεπιθύμητη πλατφόρμα των Windows" (Unwanted Windows Platform), είναι πάντα καλό να βλέπουμε τεχνολογία παλαιάς τεχνολογίας να αποσύρεται υπέρ κάποιου με λαμπρό μέλλον μπροστά της.

     

    Το χρονοδιάγραμμα της Microsoft για το τέλος της εξυπηρέτησης θα είναι σταδιακό. Το επόμενο ορόσημο θα συμβεί το 2025, όταν δεν θα δημοσιεύονται νέα προγράμματα οδήγησης εκτυπωτών στο Windows Update - αν και τα υπάρχοντα προγράμματα οδήγησης μπορούν ακόμα να ενημερώνονται. Το 2026, η κατάταξη των προγραμμάτων οδήγησης θα τροποποιηθεί ώστε να έρθει στην κορυφή το πρόγραμμα οδήγησης της κατηγορίας IPP inbox και μέχρι το 2027 - εκτός από διορθώσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια - δεν θα επιτρέπεται καμία ενημέρωση προγραμμάτων οδήγησης εκτυπωτών.

     

    Το τέλος της εξυπηρέτησης ισχύει για τα προγράμματα οδήγησης που παρέχονται μέσω του Windows Update. Οι κατασκευαστές θα πρέπει, σύμφωνα με τη Microsoft, "να παρέχουν στους πελάτες εναλλακτικά μέσα για τη λήψη και εγκατάσταση αυτών των προγραμμάτων οδήγησης εκτυπωτών". Τα παλαιά προγράμματα οδήγησης εκτυπωτών v3 και v4 των Windows θα σταματήσουν να είναι ενεργά.

     

    Η Microsoft πρόσθεσε ότι οι συσκευές πολλαπλών λειτουργιών - εκτύπωση, σάρωση και φαξ - θα λειτουργούν μέσω των οδηγών εισόδου.

     

    Οι εκτυπώσεις και τα Windows είναι εδώ και πολύ καιρό δυσάρεστο ζευγάρι. Αν και η Microsoft ελπίζει ότι το τέλος της συντήρησης θα απαλλάξει από ορισμένους πονοκεφάλους των παλαιών προγραμμάτων οδήγησης, υπάρχουν πολλά άλλα στοιχεία στο υποσύστημα εκτύπωσης των Windows που μπορούν περιστασιακά να ανατραπούν όταν ένα patch τα πειράξει με λάθος τρόπο.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.