Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η PHP πέφτει στη χαμηλότερη θέση όλων των εποχών στο δείκτη Tiobe ενώ η Fortran ανεβαίνει

      Ο ανταγωνισμός από νέα Frameworks και οι ανησυχίες για την ασφάλεια συμβάλλουν στην πτώση της PHP

    Στην τελευταία έκδοση του δείκτη Tiobe, του μηνιαίου μετρητή της δημοτικότητας των γλωσσών προγραμματισμού, η PHP έφτασε στη χαμηλότερη θέση που είχε ποτέ, καταλαμβάνοντας την 17η θέση τον Απρίλιο του 2024. Αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική πτώση για την PHP, που κάποτε ήταν έτοιμη να κυριαρχήσει στην ανάπτυξη ιστοσελίδων. Σύμφωνα με τον Paul Jansen, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Tiobe, η PHP βρισκόταν στα πρόθυρα να γίνει η τυπική γλώσσα για την κατασκευή ιστοσελίδων όταν ξεκίνησε ο δείκτης το 2001. Ωστόσο, η εμφάνιση ανταγωνιστικών frameworks όπως η Ruby on Rails, η Django και η React, σε συνδυασμό με θέματα ασφάλειας, οδήγησε στη μείωση της δημοτικότητας της PHP.

     

    Ο Jansen υπογράμμισε την άνοδο γλωσσών όπως η Ruby, η Python και η JavaScript ως κύριους παράγοντες που συνέβαλαν στην πτώση της PHP. Αυτές οι γλώσσες αποτέλεσαν τη βάση για νέα frameworks, επισκιάζοντας την κυριαρχία της PHP. Παρά τη μειωμένη θέση της, η PHP διατηρεί την παρουσία της σε μικρούς και μεσαίους ιστότοπους και παραμένει αναπόσπαστο μέρος του συστήματος διαχείρισης περιεχομένου WordPress. Ο Jansen αναγνωρίζει ότι ενώ η PHP δεν είναι παρωχημένη, η ακμή της φαίνεται να έχει παρέλθει.

     

    Παράλληλα με την πτώση της PHP, ο δείκτης Tiobe κατέγραψε μια εκπληκτική άνοδο της Fortran, μιας γλώσσας που είχε να εμφανιστεί στην πρώτη 10άδα από τον Απρίλιο του 2002. Αυτή η απροσδόκητη άνοδος υπογραμμίζει τη δυναμική φύση της δημοτικότητας των γλωσσών στο διαρκώς εξελισσόμενο τοπίο της ανάπτυξης λογισμικού. Η Tiobe υπολογίζει τη δημοτικότητα των γλωσσών με βάση παράγοντες όπως ο αριθμός των εξειδικευμένων μηχανικών παγκοσμίως, τα μαθήματα και οι προμηθευτές τρίτων, αντλώντας δεδομένα από πλατφόρμες όπως η Google, η Amazon και η Wikipedia.

     

    Ενώ ο δείκτης της Tiobe παρουσιάζει την καθοδική πορεία της PHP, ο ανταγωνιστικός δείκτης Pypl Popularity of Programming Language Index παρουσιάζει μια κάπως διαφορετική προοπτική. Παρά την πτώση της στην κατάταξη της Tiobe, η PHP εξακολουθεί να κατέχει την έβδομη θέση στο δείκτη Pypl, ο οποίος αξιολογεί τη δημοτικότητα των γλωσσών με βάση τα δεδομένα αναζήτησης στο Google για τα φροντιστήρια γλωσσών. Αυτή η ασυμφωνία μεταξύ των δύο δεικτών αντικατοπτρίζει την πολύπλευρη φύση της αξιολόγησης της δημοτικότητας των γλωσσών προγραμματισμού στο σημερινό ποικιλόμορφο οικοσύστημα ανάπτυξης.

    Ο δείκτης Tiobe top 10 για τον Απρίλιο του 2024:

    Γλώσσα Ποσοστό      
    Python 16.41%
    C 10.21%
    C++ 9.76%
    Java 8.94%
    C# 6.77%
    JavaScript 2.89%
    Go 1.85%
    Visual Basic 1.7%
    SQL 1.61%
    Fortran 1.47%

    Ο δείκτης Pypl top 10 για τον Απρίλιο του 2024

    Γλώσσα Ποσοστό   
    Python 28.43%
    Java 16.04%
    JavaScript 8.72%
    C/C++ 6.65%
    C# 6.63%
    R 4.63%
    PHP 4.45%
    TypeScript 2.96%
    Swift 2.71%
    Rust 2.53%

    Πηγή
    Φωτογραφία: Devox Software
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.